Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Riku

lurker
27 ноември 2021
577
253
Јас го решив со tea tree oil, видов некаде на интернет а знаев дека ми се мотка низ дома.

Ставив 20-30 капки во 750мл прскакла, ја повторив постапката 2-3 дена и сега засега е ок (2-3 недели), скептик сум искрено, не знам до кога ќе трае.
Ovie sto si gi zapravil 750ml gi iskoristi vo narednite 3 dena ili 750ml sekoj den? Jas lani i praviv hemisko cistenje ne mirisase se do letovo na start se pojavuva miris pa da probam so ovaa tea tree oil gledav i na youtube go forsirat.

28 јануари 2017
2.058
4.720
Ресен
Ovie sto si gi zapravil 750ml gi iskoristi vo narednite 3 dena ili 750ml sekoj den? Jas lani i praviv hemisko cistenje ne mirisase se do letovo na start se pojavuva miris pa da probam so ovaa tea tree oil gledav i na youtube go forsirat.
Го искористив пола во тие 3 пати што ја испрскав, чекам да промириса пак да видам како ќе се покажи ама ево засега е ок.

• ми се допаѓа
Реакции: Riku

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.298
5.271
Скопје
hackitfree.github.io
Филтрите треба да ги переш секој месец исчисти ги вклучи ја на 22°C Фан трета брзина тогаш компресорот нема да гаси на овие вруќини
Пред саат време ја пуштив на 22Ц - фен на 3ка (макс) - за 20-30мин се умори почна да пуфка.. Ги извадив филтрите ( чисти си се ама ај за секој случај да подобри проток) - ребрата алумински гледам имаа фатено скрама од прашина - со четка за заби и алкохол ги зачистив - сега ќе видиме дали и кога ќе се умори...
Инаку главно прашање ми беше - дали вакво однесување може да се должи на недостаток на фреон ? Можеби ако се дополни или замени (не знам како иде тоа) , ќе се оправи климава ?
Инаку пак да нагласам - штом се спушти сонцево или е послабо - синојќа 19-21ч - си тера супер - мраз ги направи три соби ... Не прекинува воопшто ...
0-02-05-30223ef9cef5dfe61ccece3305eaa607a78618fc66c61d3a895aa8ac5a9c85be_1f63ee3ad77bb580.jpg

Ги извадив скроз - шо им е.м. :LOL:

Мислењето е автоматски споено:

Да, нема една универзално применлива формула, туку кај кој како што ќе се појави потреба.

И еден линк од интерес, поврзано со актуелното користење клими на жешково:
Цел ден сте во климатизирани простории? Како тоа влијае на организмот
Ааа точно . Јас пешачев малку до аптека денес - се прилагодив на сонцето - влегов во аптека - ладно мраз - малку ред дур купам немаше ни 5мин - излагам надвор - како грозница да ме фати се накострешив цел :cautious: Значи и промената топло-ладно е проблематична ...

Филтрите треба да ги переш секој месец исчисти ги вклучи ја на 22°C Фан трета брзина тогаш компресорот нема да гаси на овие вруќини
Ништо Климе. Работеше без филтри едно 30-40мин без престан - супер ладно дува ама се умара - го гаси надворешниот фен (внатрешниот дува тој ок си е) - и после гаси и компресорот надвор - почнува да враќа како топло воздух (и мирис лош на фреон ) - пак за 5 мин ќе уклуучи компресорот ќе проба да лади - за 1мин го гаси и толку .. Треба да ја исклучам - да одмори 15-20мин и после пак нормално продолжува :(

Последна промена:

klima fan

lurker
14 јуни 2021
614
342
Пред саат време ја пуштив на 22Ц - фен на 3ка (макс) - за 20-30мин се умори почна да пуфка.. Ги извадив филтрите ( чисти си се ама ај за секој случај да подобри проток) - ребрата алумински гледам имаа фатено скрама од прашина - со четка за заби и алкохол ги зачистив - сега ќе видиме дали и кога ќе се умори...
Инаку главно прашање ми беше - дали вакво однесување може да се должи на недостаток на фреон ? Можеби ако се дополни или замени (не знам како иде тоа) , ќе се оправи климава ?
Инаку пак да нагласам - штом се спушти сонцево или е послабо - синојќа 19-21ч - си тера супер - мраз ги направи три соби ... Не прекинува воопшто ...
Погледнете го атачментот 139081

Ги извадив скроз - шо им е.м. :LOL:

Ништо Климе. Работеше без филтри едно 30-40мин без престан - супер ладно дува ама се умара - го гаси надворешниот фен (внатрешниот дува тој ок си е) - и после гаси и компресорот надвор - почнува да враќа како топло воздух (и мирис лош на фреон ) - пак за 5 мин ќе уклуучи компресорот ќе проба да лади - за 1мин го гаси и толку .. Треба да ја исклучам - да одмори 15-20мин и после пак нормално продолжува :(

Филтрите се чисти но бидејќи повторно после 20 минути гаси компресорот тогаш можеби фали фреон ИНАКУ ФРЕОН НЕ СЕ ДОПОЛНУВА ТУКУ СЕ СТАВА НОВ ФРЕОН КОЛКУ СТО ПИШУВА НА НАЛЕПНИЦАТА СО СПЕЦИФИКАЦИИ инаку за да знаеш дали фали фреон пушти ја на 18°C фан 3 и капакот кај филтрите нека биде отворен ако фали фреон внатрешната единица изменувачот ќе фака мраз

Ако повторно е исто консултирај се повикај монтер сервис да ја провери

( дали до лани вака работеше климата )

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.298
5.271
Скопје
hackitfree.github.io
Филтрите се чисти но бидејќи повторно после 20 минути гаси компресорот тогаш можеби фали фреон ИНАКУ ФРЕОН НЕ СЕ ДОПОЛНУВА ТУКУ СЕ СТАВА НОВ ФРЕОН КОЛКУ СТО ПИШУВА НА НАЛЕПНИЦАТА СО СПЕЦИФИКАЦИИ инаку за да знаеш дали фали фреон пушти ја на 18°C фан 3 и капакот кај филтрите нека биде отворен ако фали фреон внатрешната единица изменувачот ќе фака мраз

Ако повторно е исто консултирај се повикај монтер сервис да ја провери

( дали до лани вака работеше климата )
Еве сега се разлади малку надвор - малку и заврна дури - си цепи саат ипол лади гајле нема ... Значи директно од температурите надвор зависи како ќе функционира..
На 22Ц е пуштена - нема мраз - само вода кондензира по малку . Лани исто вака работеше - да ..
Фала многу за советиве (y)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.562
19.243
Еве сега се разлади малку надвор - малку и заврна дури - си цепи саат ипол лади гајле нема ... Значи директно од температурите надвор зависи како ќе функционира..
На 22Ц е пуштена - нема мраз - само вода кондензира по малку . Лани исто вака работеше - да ..
Твојата клима има опсег на работа до 43 степени на ладење. На налепницата ти пишува. Ова е температура на воздух. Кога ја грее сонце ова дополнително се влошува.

Веќе на 40 степени надворешна си во проблем. Затоа гасне на секои 20 минути.

Се здробија стручњаците со фреон совети

klima fan

lurker
14 јуни 2021
614
342

За да се провери аматерски ( без мерен иструмент ) дали фали фреон на Греење heat мод клима уредот надворешната единица пола фака повеќе мраз односно надворешната единица не фака мраз рамномерно Додека на Ладење во cool мод внатрешната единица фаќа мраз ако фали фреон Затоа на членот му го предложив тој предлог за проверка на фреон

Ако и лани функционирала така тогаш тоа е тоа толку е моќна климата пушти ја на 22°C фан 3 и тоа е тоа

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.298
5.271
Скопје
hackitfree.github.io
Твојата клима има опсег на работа до 43 степени на ладење. На налепницата ти пишува. Ова е температура на воздух. Кога ја грее сонце ова дополнително се влошува.

Па така кажи :)
Јасно - готово решен проблем (y)

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202

FLEGMA, aпсолутно си во право, на греење до - 7°С, на ладење до 43°С, затоа и гаси, кога ќе падне температурата нормално работи.
Убаво му пишува на плочката на надворешната ама кој да чита.

Еве денес монтирана кај сватот. Под моја контрола монтерите си ја завршија работата како што треба.
Прво сака да стават пократки бакарни цевки, колку преку ѕид да ја поврзат внатрешната и надворешната, демек од 18ката била дебела цевката и тешко се виткала.
Инсистирав да измерат 3метри цевка колку што треба за монтажа и колку што наплаќаат.
Второ барав да стават подолги држачи на надворешната, да има повеќе простор до ѕидот за да има подобра циркулација на воздухот.
Трето барав внатрешната да се спушти и пониско од трегерот, за да има повеќе простор до таванот. Ако беше во рамнина со трегерот горе ќе имаше само 7 цм што е малку, сега има 13 цм.
Еве на крајот како сето тоа изгледа монтирано.

Атачменти

• IMG_20240719_094328.jpg
    IMG_20240719_094328.jpg
    2,5 MB · Прегледи: 60
  • IMG_20240719_094251.jpg
    IMG_20240719_094251.jpg
    2,3 MB · Прегледи: 63
  • IMG_20240719_164623.jpg
    IMG_20240719_164623.jpg
    1,8 MB · Прегледи: 62
  • IMG_20240719_164530.jpg
    IMG_20240719_164530.jpg
    2,9 MB · Прегледи: 63
  • IMG_20240719_164539.jpg
    IMG_20240719_164539.jpg
    2,7 MB · Прегледи: 60
Последна промена:

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.298
5.271
Скопје
hackitfree.github.io
FLEGMA, aпсолутно си во право, на греење до - 7°С, на ладење до 43°С, затоа и гаси, кога ќе падне температурата нормално работи.
Убаво му пишува на плочката на надворешната ама кој да чита.

Еве денес монтирана кај сватот. Под моја контрола монтерите си ја завршија работата како што треба.
Прво сака да стават пократки бакарни цевки, колку преку ѕид да ја поврзат внатрешната и надворешната, демек од 18ката била дебела цевката и тешко се виткала.
Инсистирав да измерат 3метри цевка колку што треба за монтажа и колку што наплаќаат.
Второ барав да стават подолги држачи на надворешната, да има повеќе простор до ѕидот за да има подобра циркулација на воздухот.
Трето барав внатрешната да се спушти и пониско од трегерот, за да има повеќе простор до таванот. Ако беше во рамнина со трегерот горе ќе имаше само 7 цм што е малку, сега има 13 цм.
Еве на крајот како сето тоа изгледа монтирано.
Ајде аирлија. (y)
И впечатоци ? Ќе врши работа а ? Тивка ? Доволен капацитет ?

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Ајде аирлија. (y)
И впечатоци ? Ќе врши работа а ? Тивка ? Доволен капацитет ?
Денес монтирана.
Прв впечаток тивка. Карактеристиките по Еуровент задоволителни за клима од 46000 денари.
Капацитет добар.
Cooling
Pdesig 5.0 KW, SEER 6.1
Heating
Pdesig. 4,6 KW, SCOP 4.0
PTbiv-7°C 4.07 KW COP 2.5
PTol-10°C 4.0 KW. COP 2.35
Како ќе се покаже понатаму ќе видиме.

Вакум дали направија?
Инаку солидна монтажа.
Нормално каде без вакумирање.
15 минути вакумирање, и 5 минути чекање за контрола на притисокот.
Да солидно е монтирана, ама цело време им бев над глава и сватија дека знам што треба да се работи и како.

orce97

Баниран/a
19 декември 2022
509
522
linktr.ee
Дечки, ме интересира што е подобро да се гаси клима мануелно или да се подеси на одредена температура со фан ауто и самата да си се гаси кога ќе достигне температура?

28 јануари 2017
2.058
4.720
Ресен
Дечки, ме интересира што е подобро да се гаси клима мануелно или да се подеси на одредена температура со фан ауто и самата да си се гаси кога ќе достигне температура?
Како ти е полесно, климата е направена да ти угоди тебе не обратно.

AfterMaxify

hello world
18 септември 2012
208
167
Ми треба препорака за добар клима инвертер кој би ладел 70 квадрати простор во куќа(дневна трпезарија и две спални со ходник). Гледам дека актуелни се GREE VIVAX, имав дома ГРЕЕ ладеше супер ама беше многу бучна и после 3 години кога сакав да го исчистам внатрешниот вентилатор сфатив дека е кинезарија и како и секој друг кинески полупроизвод не постои начин да ја сервисираш без да искинеш живци и искршиш пола делови. Вреди ли да се дадат повеќе пари за Samsung/Mitsubishi или кој друг бренд е добро покажан?
Ме интересираат Искуства од некој што веќе има конкретен уред, не рекла казала берберски муабет

Ми треба препорака за добар клима инвертер кој би ладел 70 квадрати простор во куќа(дневна трпезарија и две спални со ходник). Гледам дека актуелни се GREE VIVAX, имав дома ГРЕЕ ладеше супер ама беше многу бучна и после 3 години кога сакав да го исчистам внатрешниот вентилатор сфатив дека е кинезарија и како и секој друг кинески полупроизвод не постои начин да ја сервисираш без да искинеш живци и искршиш пола делови. Вреди ли да се дадат повеќе пари за Samsung/Mitsubishi или кој друг бренд е добро покажан?
Ме интересираат Искуства од некој што веќе има конкретен уред, не рекла казала берберски муабет

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.244
2.680

Gree, Hisense, Vivax, Haier се најпопуларни брендови. Тоа другово е преценета роба. Само луд дава 50к за нешто што може 30к да го плати. На Никола му врти од праисторија Хаиерот без проблеми. Клима како клима мислам дека не треба да те плаши. Ја земав Хајсенс скоро, чекам да ми ја монтираат. Иначе за 70 квадрати ќе ти требаат две 3.5 kW.

Последна промена:

klima fan

lurker
14 јуни 2021
614
342

За 70м2 треба два клима уреди во дневната соба стави 3.5кв модел и во ходникот 3.5кв модел еден од овие модели

Кога би бирале клима од тука Климатизери - Бела Техника favorable buying at our shop

Која би ја одбрале и зошто?

Имам субвенции и морам да ги искористам а се губам во моделиве :)

За колкава квадратура ти треба клима уред ?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.562
19.243
Ми треба препорака за добар клима инвертер кој би ладел 70 квадрати простор во куќа(дневна трпезарија и две спални со ходник).
Ќе изладиш ама во собата каде што е климатизерот нема да се седи.
Ако имаш добра изолација, станот не е на југ и имаш ролетни тогаш ќе завршиш работа со една клима.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.298
5.271
Скопје
hackitfree.github.io

И зависи на која температура лето очекуваш да изладиш . За 50 квадрата до 26Ц лето ако сакаш да биде ( како во мојот случај со 3.5KW клима -што е сосема доволно -мене под таа температура ми е ладно ) 3.5KW стига.
Ако мислиш на 21Ц да држиш - 5.0KW и нагоре .
И битно е за колку време сакаш да изладиш - јас конкретно со 3.5KW -50 квадрата за пола саат од 30Ц на 26Ц постига..
Е сега со 12KW можно е и за 10мин од 30 на 21Ц да стигнеш - ама тоа се берберски муабети - не сум пробал :)
Во секој случај за 70 квадрата барај од 5KW па нагоре клима

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.562
19.243
- јас конкретно со 3.5KW -50 квадрата за пола саат од 30Ц на 26Ц постига.
Сега гледам зошто прегревала кај тебе.
Горна граница на внатрешна температура е 30 степени.
Кај тебе за да постигне мора да работи долго време.

Исто, како што во зимо температурата не смееш да дозвилуш да падне под 16 степени за воопшто да може да загрее.

Кај тебе климата е on-off. Тие така и работат. 20 минути максимум со паузи од по 5. Кај тебе подолго, за да одмори.

Ќе ти го одземиме климаџискиот беџ ако продолжиш вака :)

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.298
5.271
Скопје
hackitfree.github.io
Сега гледам зошто прегревала кај тебе.
Горна граница на внатрешна температура е 30 степени.
Кај тебе за да постигне мора да работи долго време.

Исто, како што во зимо температурата не смееш да дозвилуш да падне под 16 степени за воопшто да може да загрее.

Кај тебе климата е on-off. Тие така и работат. 20 минути максимум со паузи од по 5. Кај тебе подолго, за да одмори.

Ќе ти го одземиме климаџискиот беџ ако продолжиш вака :)
Ја таман си реков -„И за ова станав махер „ почнав и овде да делам совети - вие одма укор од наставнички колегиум ми бапнавте :LOL:
Ако ме е . ко сум глуп :(

AfterMaxify

hello world
18 септември 2012
208
167
Пред се @Nikola100 @Ron26 @klima fan @FLEGMA
ви благодарам на брзиот одговор.
Поголемиот дел од времето климата ќе лади околу 35-40 квадрати(дневна кујна трпезарија), по потреба ќе се отвора врата спрема двете спални и тогаш би требало да ги лади и тие две соби.
Е сега мојата тактика беше да земам еден појак инвертер и да лади на "idle" пример 6kw, него ли 3.5kw да рика нонстоп. Сепак не излегува како опција и идејата за 2 инвертера. Инаку поконкретно прашањето ми беше дали доколку купам Samsung што е 200 еур поскап ќе добијам премиум уред или сејм шит различно паковање како останатите GREE/Haier/VIVAX итн итн. Дали премиум бренд уредот е подобар во смисла, потивок, поекономичен, поефикасен/побрз, дали има повеќе опции за подесување, полесен за одржавање, има резервни делови итн...
Според муабетот погоре ако добро разбрав одговорот е дека добивам подобар уред, ама нема потреба да фрлам пари зошто кинезот ќе ја брка истата работа, што даље имплицира да земам пак GREE :D

15 септември 2012
1.161
1.300
Пред се @Nikola100 @Ron26 @klima fan @FLEGMA
ви благодарам на брзиот одговор.
Поголемиот дел од времето климата ќе лади околу 35-40 квадрати(дневна кујна трпезарија), по потреба ќе се отвора врата спрема двете спални и тогаш би требало да ги лади и тие две соби.
Е сега мојата тактика беше да земам еден појак инвертер и да лади на "idle" пример 6kw, него ли 3.5kw да рика нонстоп. Сепак не излегува како опција и идејата за 2 инвертера. Инаку поконкретно прашањето ми беше дали доколку купам Samsung што е 200 еур поскап ќе добијам премиум уред или сејм шит различно паковање како останатите GREE/Haier/VIVAX итн итн. Дали премиум бренд уредот е подобар во смисла, потивок, поекономичен, поефикасен/побрз, дали има повеќе опции за подесување, полесен за одржавање, има резервни делови итн...
Според муабетот погоре ако добро разбрав одговорот е дека добивам подобар уред, ама нема потреба да фрлам пари зошто кинезот ќе ја брка истата работа, што даље имплицира да земам пак GREE :D
убаво напиша за фекалијата и пакувањето, купи го поевтиното

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв