Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.997
На било кој тест тоа може да се види. Згора на тоа, тоа се основи на термодинамика, таман работа да треба да ги појаснуваме.

Еве за доста клими тестирано. Секако дека однесувањето на климата е флуидно и линеарно. Физиката така функционира. Не престанува светот да постои кога ќе помине ТОЛ.

Или било кој тест по ваш избор сеедно. Ова прво ми текна. Но, уште поважно е да се употреби логика при размислувањето. И не само тоа туку и сме користеле клими на испод ТОЛ и тука членови. И уште користиме, мислам и сами ги пресметуваме сите овие работи, по темиве сме скоро декада со објаснувања.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
И не само тоа туку и сме користеле клими на испод ТОЛ
Па никој не вели дека климата не работи под TOL
Јас на времето сум користел он-оф клима на -15 а фино лепо е наведено дека „работи“ до -5.

COP е 1 под TOL
Дефиницијата од Тошиба нели ја читаш. Капацитетот еднаков на нула под TOL
Или забораваш дека сите немаат Mitsubishi со TOL на -15? Еве на пример FH50 има COP 1,5 @TOL со 5,2 kW при истиот. Бивалентна на -10 со COP 2,9

Критериумите не ги читаш до рај. Eurovent TOL-от го одредува со Wet Bulb
Затоа климите ни работат многу под декларираното.

Се додека не налеташ на влага при тие -10 или -15

Како оној несреќникон од кајгана што велеше „не е исто -10 во Скопје и -10 во Битола“
Пошто гревчето насетува нешто дека работиве не се движат по права линија ама не знае да артикулира.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.997
Па никој не вели дека климата не работи под TOL
Јас на времето сум користел он-оф клима на -15 а фино лепо е наведено дека „работи“ до -5.

COP е 1 под TOL
Дефиницијата од Тошиба нели ја читаш. Капацитетот еднаков на нула под TOL
Или забораваш дека сите немаат Mitsubishi со TOL на -15? Еве на пример FH50 има COP 1,5 @TOL со 5,2 kW при истиот. Бивалентна на -10 со COP 2,9

Критериумите не ги читаш до рај. Eurovent TOL-от го одредува со Wet Bulb
Затоа климите ни работат многу под декларираното.

Се додека не налеташ на влага при тие -10 или -15

Како оној несреќникон од кајгана што велеше „не е исто -10 во Скопје и -10 во Битола“
Пошто гревчето насетува нешто дека работиве не се движат по права линија ама не знае да артикулира.
Cop не е 1 под тол. Читај што ти пишува Тошиба или што имаш на тестирања. Околу 1.8-2.4 е цопот и според Тошиба и според мерење.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Добро.
Наместод а пишуваш Твитер да будем постови те молам посочи ми каде грешам од наведеново

(Tol) means the outdoor temperature [°C] declared by the manufacturer for heating, below which air conditioner will not be able to deliver any heating capacity. Below this temperature, the declared capacity is equal to zero

Остај ти што твојата, мојата од јанко-петко работат на не знам колку.
Дај да видиме од онаа дефиниција од Тошиба и од тест критериумите кај грешам(ме) и да расчистиме еднаш за секогаш што е TOL.

dreamson

hello world
8 ноември 2009
326
690
Разгледувам клима за земање до 22-23000 денари.

Дали овој модел од Vivax e истиот, бидејќи секаде гледам дека е по цена од 23999 ден, а во Риверсофт е 21999ден.

Колку што можам да приметам по модел и карактеристики се потполно исти, само што разликата во цена е 2000 денари.

VIVAX ACP-12CH35AEMI - Чекор напред во технологијата

VIVAX ACP-12CH35AEMIS R32 по супер цена од 23.990 ден.

Техномаркет - VIVAX COOL 12000BTU ACP-12CH35 AEMI S WIFI

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Разгледувам клима за земање до 22-23000 денари.

Дали овој модел од Vivax e истиот, бидејќи секаде гледам дека е по цена од 23999 ден, а во Риверсофт е 21999ден.

Колку што можам да приметам по модел и карактеристики се потполно исти, само што разликата во цена е 2000 денари.

VIVAX ACP-12CH35AEMI - Чекор напред во технологијата

VIVAX ACP-12CH35AEMIS R32 по супер цена од 23.990 ден.

Нептун - Детали на производ
По опремата се разликуваат. Од она што го знам AEMI е идентична со AERI
Можно е да нема можност за WiFi или да нема дисплеј. Таква работа..

Или пак да нема свинг лево-десно, да има „глупо даљинско“, да нема iFeel итн.

dreamson

hello world
8 ноември 2009
326
690
По опремата се разликуваат. Од она што го знам AEMI е идентична со AERI
Можно е да нема можност за WiFi или да нема дисплеј. Таква работа..

Или пак да нема свинг лево-десно, да има „глупо даљинско“, да нема iFeel итн.

Конкретно за овој модел што го гледам, VIVAX ACP-12CH35AEMI во Риверсофт по тоа што имаат пишано се има и WiFi и Lcd екран и се исто како и другите кои што ги поставив линковите, но е поевтина за 2000 денари во риверсофт.

Ако имате и друг предлог за други клими било кој член од фоумот нека сподели.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.997
Добро.
Наместод а пишуваш Твитер да будем постови те молам посочи ми каде грешам од наведеново

(Tol) means the outdoor temperature [°C] declared by the manufacturer for heating, below which air conditioner will not be able to deliver any heating capacity. Below this temperature, the declared capacity is equal to zero

Дај да видиме од онаа дефиниција од Тошиба и од тест критериумите кај грешам(ме) и да расчистиме еднаш за секогаш што е TOL.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.997
Се извинувам. Само се трудам да појаснам и да нема заблуди во ваквите работи.

taurusmk

read-only
26 септември 2021
20
3
Добро.

Различен PdesignH имаат. Ако е ист pdesignh ќе им се исти киловатите на +2.

На линкот подолу се филтрирани само клими со PdesignH = 2,5 kW од било кој бренд и имаат различно Ph и COP на +2.
Очигледно не е таа логиката.

Certified product directory | Eurovent Certita Certification (eurovent-certification.com)

Ич не губи време да објаснуваш, си измислува работи без основа и ако му извадиш факти се повлекува. Еве цитати што муабет без врска ми направи.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.997
Ич не губи време да објаснуваш, си измислува работи без основа и ако му извадиш факти се повлекува. Еве цитати што муабет без врска ми направи.
Се надевам појаснивме колку можеше повеќе. За да не доведуваме луѓе во заблуда со погрешни информации. Како на пример дека под ТОЛ климите имале 0 COP, и слични погрешни констатации. Како што може да видиме на тестови:

На било кој тест тоа може да се види. Згора на тоа, тоа се основи на термодинамика, таман работа да треба да ги појаснуваме.

Еве за доста клими тестирано. Секако дека однесувањето на климата е флуидно и линеарно. Физиката така функционира. Не престанува светот да постои кога ќе помине ТОЛ.

Или било кој тест по ваш избор сеедно. Ова прво ми текна. Но, уште поважно е да се употреби логика при размислувањето. И не само тоа туку и сме користеле клими на испод ТОЛ и тука членови. И уште користиме, мислам и сами ги пресметуваме сите овие работи, по темиве сме скоро декада со објаснувања.

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Јас фино лепо дадов линк до Eurovent criteria каде што кажуваат како тестираат TOL.
А го тестираат она што производителот го наведува за TOL па така:

Testing at Tol

If the unit fails to start and operate continually for 30 min at Tol the Applicant/Participant has 2 weeks
to choose from the following alternatives:

Change Tol and ask for a second test on the same unit (SCOP to be recalculated)

Change Tol to the lowest fully tested outdoor temperature (-7°C for average climate, SCOP to
be recalculated)

Maintain Tol and ask for a second test on the same unit

Затоа ретко има кинези на Eurovent. Оние грејните од Gree (читај кајгана) ги "декларираа" до минимум - 15 (и тоа за Bora) па се до - 15 или - 25 (такозвани Амбер нордик)

Потоа се појавија Еуровент резултатите од кои се гледаше дека се работи за просечни и подпросечни и ви исто време преценети клими. Потоа овие "образ ѓон" не го признаваа Eurovent за меродавен(!) и слични бедотии.

For Tbivalent and TOL higher or equal to -10°C the wet bulb temperature equals the dry bulb
temperature minus 1°C. For Tbivalent and TOL below -10°C, wet bulb temperature is not
defined.

Потоа
TOL running test method (for AC1)
Run up test at TOL is done without using any specific start up procedure or attached hardware to the
sample. The unit is run as the end user would do, in order to confirm that no specific software routine
other than normal usage operation is used.

Значи, поентата не ми е да мрсам муда и као шатро да се правам паметен туку да се развие дискусија. Можеби јас утнувам и не разбирам добро, така?
Пошто не моѓам поинаку да го тумачам фактот што клима која има компресор кој е деклариран до - 15,на Еуровент ја запечатуваат на - 10. Јасно е дека климата не е само компресорот но дај да видиме што се случува со тој TOL, зошто Еуровент го потврдува она што јапонските производители го наведуваат а не е така кај кинеските особено не кај најпрекрасните Gree.

Само Midea и Haier имаат мудацда "пратат" клима на Еуровент. Има и други но не можам да се сетам.

[edit]
И не, COP под TOL не е 0 руку чиста 1. Еден према еден
Ставаш 2 kW добиваш 2, палуш греалка од други 2,добиваш 4 и мислиш дека си направил супер дил од економска и еколошка гледна точка.

Спушри ја температурата на усис на 20 степени или на собата, сеедно и ќе видите како изгледа TOL во пракса.

Последна промена:

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Јас фино лепо дадов линк до Eurovent criteria каде што кажуваат како тестираат TOL.

Testing at Tol

If the unit fails to start and operate continually for 30 min at Tol the Applicant/Participant has 2 weeks

Change Tol to the lowest fully tested outdoor temperature (-7°C for average climate, SCOP to
be recalculated)

Затоа ретко има кинези на Eurovent. Оние грејните од Gree (читај кајгана) ги "декларираа" до минимум - 15 (и тоа за Bora) па се до - 15 или - 25 (такозвани Амбер нордик)

Потоа се појавија Еуровент резултатите од кои се гледаше дека се работи за просечни и подпросечни и ви исто време преценети клими. Потоа овие "образ ѓон" не го признаваа Eurovent за меродавен(!) и слични бедотии.

For Tbivalent and TOL higher or equal to -10°C the wet bulb temperature equals the dry bulb
temperature minus 1°C. For Tbivalent and TOL below -10°C, wet bulb temperature is not
defined.

Потоа
Run up test at TOL is done without using any specific start up procedure or attached hardware to the
sample. The unit is run as the end user would do, in order to confirm that no specific software routine

Значи, поентата не ми е да мрсам муда и као шатро да се правам паметен туку да се развие дискусија. Можеби јас утнувам и не разбирам добро, така?
Пошто не моѓам поинаку да го тумачам фактот што клима која има компресор кој е деклариран до - 15,на Еуровент ја запечатуваат на - 10. Јасно е дека климата не е само компресорот но дај да видиме што се случува со тој TOL, зошто Еуровент го потврдува она што јапонските производители го наведуваат а не е така кај кинеските особено не кај најпрекрасните Gree.

Само Midea и Haier имаат мудацда "пратат" клима на Еуровент. Има и други но не можам да се сетам.

[edit]
Ставаш 2 kW добиваш 2, палуш греалка од други 2,добиваш 4 и мислиш дека си направил супер дил од економска и еколошка гледна точка.

Спушри ја температурата на усис на 20 степени или на собата, сеедно и ќе видите како изгледа TOL во пракса.
Како што прочитав тука, према тестирањата на VTT, Gree Аmber e одма зад Mitsubichi LN...
Што велиш за тоа???

taurusmk

read-only
26 септември 2021
20
3
Дали некој има информација за Vivax AERI дали ја има под некое друго има не Еуровент?

dan19842000

read-only
21 декември 2013
2
0
Дали некој има информација кој продава панасоник, барам мултисплит, не можам да најдам дистрибутер во мк.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Дали некој има информација за Vivax AERI дали ја има под некое друго има не Еуровент?
Низ Мидеа барај ја. Види што компресор носи едната и другата па можеби ќе најдеш нешто релевантно.

Но, на пример, во едната може да има LEV во другата капилара па споредбата да биде нерелевантна.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.997

Testing at Tol

be recalculated)

defined.

Потоа

[edit]

Мешаш капацитет со COP. Капацитетот е 0 под ТОЛ според тест. И сам велиш дека климата не се палела кај нив. Цоп не е 1, туку климата е изгасена (бидејќи не се пали). И палиш 1:1 греење како панелка, парно и слично. Така земаат на тестот.
Нема COP за изгасена клима. Таа влече 0 KW и дава 0KW, бидејќи има делење 0/0 COP неможе да се пресмета. Така земаат по тестот. Така и напишале во текстот кој го копираш.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
COP е 1 под TOL, така?

За да декларираат TOL јлимата мора да работи минимум 30 минути.
Во спротивно ќе се земе Tbiv како TOL.
Чинам и порано дека ти напишав, ЦОП-от под ТОЛ при пресметката на СЦОП се зема дека е 1. Не дека магично паѓа капацитетот на климата баш на ЦОП 1 веднаш штом температурата се симне под тол.
Производителот одредил ТОЛ на климата. Еуровент во формулата вика, ако има потреба од греење на температури под ТОЛ во климатската зона, за тие часови се пресметува како да си ја исклучил климата а си вклучил електрична греалка со ЦОП 1.
А климата може да работи под ТОЛ, ЦОП-от опаѓа мање-више линеарно.

И уште еднаш. Еуровент го интересира енергетската ефикасност и нивото на бучава. Не тестира издржливост, максимален капацитет, најниска работна температура, брзини на вентилатор, маса и други тракатанци што по форумиве наши се користат за мерење чив е подолг.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
И сам велиш дека климата не се палела кај нив.
Не велам јас туку нивните критериуми се да климата работи минимум 30 минути @TOL со внатрешна температура од 20 степени . Ако не го исполнува овој услов ги (контактираат со производителот или whatever) и повторно ако не се постигне, за TOL се зема бивалентната температура (Tbiv)

Чинам и порано дека ти напишав, ЦОП-от под ТОЛ при пресметката на СЦОП се зема дека е 1. Не дека магично паѓа капацитетот на климата баш на ЦОП 1 веднаш штом температурата се симне под тол.
Така де. За исто правиме муабет ама изгледа не се разбираме добро.

Еуровент го интересира енергетската ефикасност и нивото на бучава.
Еуровент ни тоа не го интересира. Го интересира дали наведеното од производителот е точно а истото го докажуваат со тестови.
Како што кажав и претходно кога најубавите клими на светот, кои „работеа“ на -15 или -25 одеднаш имаа смешни резултати за Tbiv и TOL

AlexM

lurker
14 јануари 2009
994
587
City of Consuls
AlexM's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4570 Processor
Motherboard
Gigabyte H81M-DS2
Storage
Samsung 850 EVO 250GB
PSU
Elite 600W - V3 | Cooler Master
RAM
Kingston HyperX FURY 8GB Kit (2x4GB) 1600MHz
Video card
XFX AMD Radeon™ RX 580 GTS Black Edition 8GB
Case
DEEPCOOL TESSERACT SW
Mouse
Logitech М510
Keyboard
Everest Rampage KB-R88 Black
Audio
Logitech - 5.1 Surround Sound Speakers Z506
Monitor
LG LED IPS 22EA53 + Samsung S22F350 LED
OS
Windows 10 TP
Дали некој има искуство со модел Gree Fairy GWH 18 ACD K6 потребна ми е за загревање/ладење дневен и трпезариски простор од околу 40м2 во куќа со прилично лоша изолација, ок дограма. Нема да се користи како примарно грејно тело имам парно, за онај период кога ќе фати многу ладно, за меѓу период и евентуално на - температури на пократок период, кога не би имал потреба да ја загревам цела куќа.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Така де. За исто правиме муабет ама изгледа не се разбираме добро.
Е така де, ама не е така како што имаше пишано:
Под оваа температура ќе работи но нема да ума COP над 1.
3 kw ќе троши 3 ќе дава.

Значу, под TOL температура исто ти се фаќа дали ќе користиш клима или тајфун. Барем со тајфунот ќе се стоплиш.
Ама ако се разбравме, тогаш ок.

Еуровент ни тоа не го интересира. Го интересира дали наведеното од производителот е точно а истото го докажуваат со тестови.
Да де, дали се точни параметрите, ама ги интересираат пареметрите што се однесуваат на ефикасноста и бучавата. Ги интересира дали се во согласност со европските стандарди, кои патем речено се затегаат секои неколку години.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
613
342
Нa -15°C или -20°C секoјa климa ќе тoпли и не е тoчнo дека COP 1 туку нa -20°C COP е oкoлу 2 дo 2,5 a не COP 1
Зaтoa и зa греење нa електрчнa енергијa е нaјекoнмичнo сo инвертер.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Нa -15°C или -20°C секoјa климa ќе тoпли и не е тoчнo дека COP 1 туку нa -20°C COP е oкoлу 2 дo 2,5 a не COP 1
Зaтoa и зa греење нa електрчнa енергијa е нaјекoнмичнo сo инвертер.
Да ќе има некој х.х COP, само прво треба да се уклучи на -20. Некои од оние што имаат грее-ње во името не се ни уклучуваат, па имаат супер ЦОП ич не трошат

Sent from Телефон using Tapatalk

klima fan

lurker
14 јуни 2021
613
342
Да ќе има некој х.х COP, само прво треба да се уклучи на -20. Некои од оние што имаат грее-ње во името не се ни уклучуваат, па имаат супер ЦОП ич не трошат

Sent from Телефон using Tapatalk
Се знaе декa зa греење нa климa нaјбитнo е климaтa дa ме се гaси oднoснo сaмo се нaмaлувa или згoлемувa зaдaденaтa температура нa климaтa,не се исклучувa климaтa вaкa е Нaјекoнмичнo и прaвилнo греење нa климa.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно