Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Би бил добар момак да го споделиш Excel фајлот? Конкретно да ги сортирам по Tbiv или по киловати @ToL/@Tbiv

Ако се подредат по ToL вредностите рангирањето би се сменило поприлично.

@tigar уште подобро ако ја пренесеш во OnLine ексел табела (Google Sheets: Free Online Spreadsheets for Personal Use)
Пак држи си ја само ти за уредување да се зачува веродостојноста на податоците, ама споделија со јавен линк само за преглед.

Добро би било да се додадат во листата и поскапите модели во листата како Даисекаи и ЛН.
Убаво би било да се прошири и со поскапите модели, ама некој треба да седне да ги собира сите тие податоци.
Е сеа дали ќе има мотив @tigar да ја проширува пошо уште не купил клима...
Хиху да не треба да си го прошири и буџетот ако ја прошири табелава :)

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Мери преку ден, кога надвор е 35 степени а внатре 26, уште пореално климата на сонце (реални 55-70 степени) да добиеш реални COP 2-3.
Еве од преку ден бе батка.... снимено од 4 до 5 попладне во понеделникот, во овој период од денот е најжешко во собата пошто тогаш е директно свртено сонцето кон прозорите.
Не сум баш среќен како изгледа на ЈуТјуб видеово, џабе го чекав HDто да го обработи пак не е како на телефонов што го дава плус и можам да зумирам...
Ама ај тоа е, веќе го прикачив па да го споделам, малку матно ама сепак се гледа.
Изладена собата од претходната вечер, само луфтирано 20тина минути утрото.... ја одржуваше на 25C со 100-150w.

View: https://www.youtube.com/watch?v=ddmA8nE9Yt4

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Еве од преку ден бе батка.... снимено од 4 до 5 попладне во понеделникот, во овој период од денот е најжешко во собата пошто тогаш е директно свртено сонцето кон прозорите.
Не сум баш среќен како изгледа на ЈуТјуб видеово, џабе го чекав HDто да го обработи пак не е како на телефонов што го дава плус и можам да зумирам...
Ама ај тоа е, веќе го прикачив па да го споделам, малку матно ама сепак се гледа.
Изладена собата од претходната вечер, само луфтирано 20тина минути утрото.... ја одржуваше на 25C со 100-150w.

View: https://www.youtube.com/watch?v=ddmA8nE9Yt4
Веднаш паднал COP(EER) на 5.5 (беше 10 во нереалните услови). А ова ти е во одржување, не во ладење..ВО активно ладење ќе дојде на реални 2-4.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
- Гри Фаери ЛЦЛХ 3.5кв за 30К

Некои ги фалат и Хајер, јас лично претпочитам Гри.

П.С. Ако можеби идеш со субвенции, кажи да се предложи некоја класа повисоко :)
Буразер! Субвенцијата само за скопје важе за жал. Туку наведенио модел на Гри не го гледам тука или или не гладам добро. Рековме 20м2 соба у куќа без изолација со топлотни загуби. Која од овие 3.5 ки и зошто не најефтината, шо и фале? :)
Техномаркет - ЛАДЕЊЕ/ ГРЕЕЊЕ/ ПРОЧИСТУВАЧИ | КЛИМА УРЕДИ | ИНВЕРТЕР

undergrounde

lurker
11 декември 2009
534
404
Буразер! Субвенцијата само за скопје важе за жал. Туку наведенио модел на Гри не го гледам тука или или не гладам добро. Рековме 20м2 соба у куќа без изолација со топлотни загуби. Која од овие 3.5 ки и зошто не најефтината, шо и фале? :)
Важи и за Тетово

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Важи и за Тетово
Блазе и за Тетово, ама за Штип јок. Така ми кажа другар вработен во техномаркет.
А на месинџер ми пишаа за цела македонија важело. После ми пратија документ на кој пипува за акцијата спроведена за скопје.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK

Мој предлог: GREE FAIRY LCLH GWH12ACC-K6DNA1D по супер цена од 29.990 ден.
Таа од Техномаркет треба да е истата, ама провери/прашај за сигурно (пошто има различни модели со слично име): Техномаркет - GREE FAIRY 12000BTU R32 -22 GWH12ACC K6DNA1D/I-O

Најевтино: TOSOT MUSE ECO TWH12AFB-K6DNA5A по супер цена од 17.990 ден.
Или TOSOT MUSE LCLH TWH12AFC-K6DNA5D по супер цена од 25.990 ден.
За овие последниве велат дека се ремаркирани Gree - по изглед се апсолутно исти, ама не можам да бидам сигурен. Прашај си најдобро.

Зошто не најевтината, тоа е веќе многу философска дилема. Многу пати сме ја дискутирале и веќе е ad nauseam муабет. :)

edit: реално и таа од 18 илјади теоретски треба да врши работа, ама рачунај дека 100% е капилара и дека на пониски температури повеќе ќе губи моќност... практично очекувај дека во ептен ладни зими, во најладните денови може да се деси да ти треба да догреваш со некоја греалка.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Мој предлог: GREE FAIRY LCLH GWH12ACC-K6DNA1D по супер цена од 29.990 ден.
Таа од Техномаркет треба да е истата, ама провери/прашај за сигурно (пошто има различни модели со слично име): Техномаркет - GREE FAIRY 12000BTU R32 -22 GWH12ACC K6DNA1D/I-O

Најевтино: TOSOT MUSE ECO TWH12AFB-K6DNA5A по супер цена од 17.990 ден.
Или TOSOT MUSE LCLH TWH12AFC-K6DNA5D по супер цена од 25.990 ден.
За овие последниве велат дека се ремаркирани Gree - по изглед се апсолутно исти, ама не можам да бидам сигурен. Прашај си најдобро.
Ремаркираните и да е точно, ги нема у штип, има у неготино, ама па е компликација малце. Тоа шо рекламираат овластена монтажа значи ли дека имаат свои монтери и бесплатно монтираат или се доплаќа секако?
На Гри од 30000 пише 10 год гаранија? На цела клима или на компресор само?
Друго: Реалната потрошувачка за греење е максимално 1кв час, така?

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Веднаш паднал COP(EER) на 5.5 (беше 10 во нереалните услови). А ова ти е во одржување, не во ладење..ВО активно ладење ќе дојде на реални 2-4.

Нема такво нешто НЕРЕАЛНИ УСЛОВИ. Не ја стаив јас во некоја хала со посебни услови.... секоја вечер ми одржува со 50-80w.

Еве 24 часовен график од потрошувачка да видиш од најжешкиот ден летово 31.07
Снимано во 2 после полноќ на 01.08 дека тие неколку саати од таа најжешка вечер а и претходната вечер ладела со испод 80w. Преку денот нормално кренала и до 400w....

Кога работи 24/7 е најекономична.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Друго: Реалната потрошувачка за греење е максимално 1кв час, така?
Максималната потрошувачка е киловат и нешто, да. „Реалната“ е 99% од времето значително помала од максималната, а колку помала зависи од топлотните/енергетските потреби/загуби.
Наједноставно кажано: НАЈЕВТИНО ГРЕЕЊЕ е со клима уред, се друго е поскапо, барем 2-3 пати е поскапо греење со пелети што го фалат некои (а обично го фалат такви што претходно се грееле на електрично парно и радијатори).

На Гри од 30000 пише 10 год гаранија? На цела клима или на компресор само?
Toa им е педерска финта, пошто годишно е со 900 денари доплата, што му доаѓа уште 8100 денари доплата за додатни 9 години гаранција. Инаку без доплата е една година, што мислам дека не е ни законски пошто за сите вакви уред според закон мора да следат минимално 2 години гаранција. И веројатно така и си е, само на принцип АПП им поминува кај повеќето.

Ова може да се исплати само за скапи клими - што Гри не се. :)
Да има за Тошиба ваква опција, за клима од 1К евра јас можеби би доплаќал 900 ден годишно за дополнителна гаранција. Но за клима од ~500 евра да доплатам ~150 евра е нонсенс.

Но Гри имаат најдобар однос цена/перформанси во економската класа, и затоа се добар избор и покрај ваквите глупости со гаранциите.

Ремаркираните и да е точно, ги нема у штип, има у неготино, ама па е компликација малце. Тоа шо рекламираат овластена монтажа значи ли дека имаат свои монтери и бесплатно монтираат или се доплаќа секако?
Овластена монтажа значи дека гаранцијата е важечка, кога ќе ти монтираат клима монтери од таа продавница/сервис. Секако се плаќа, рачунај окулу 4К за 3.5кв моделите.

Што па е проблем што ги нема во Штип?
Сите продавници монтираат и во други градови, колку што знам... Или не е така?

едит: Тие „ремаркираните“ ако навистина се Гри (а сите велат дека се), тогаш искача дека се уште подобар дил пошто имаат фул 3 год. гаранција без финти и доплати.

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Нема такво нешто НЕРЕАЛНИ УСЛОВИ. Не ја стаив јас во некоја хала со посебни услови.... секоја вечер ми одржува со 50-80w.

Еве 24 часовен график од потрошувачка да видиш од најжешкиот ден летово 31.07
Снимано во 2 после полноќ на 01.08 дека тие неколку саати од таа најжешка вечер а и претходната вечер ладела со испод 80w. Преку денот нормално кренала и до 400w....

Кога работи 24/7 е најекономична.

Kaко нема. Нереални услови се кога надвор е 21 а внатре 27. Отвори прозор и уживај анлимитед цоп за нула денари.

Какво е тоа активно ладење? Еве пуштена му е на ладење. Модулира со 150-ина вати и тера.
постигнал темшература, сега одржува.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Што па е проблем што ги нема во Штип?
Сите продавници монтираат и во други градови, колку што знам... Или не е така?

едит: Тие „ремаркираните“ ако навистина се Гри (а сите велат дека се), тогаш искача дека се уште подобар дил пошто имаат фул 3 год. гаранција без финти и доплати.

Па неам појма зашо нема у Штип. На сајтот пише дека имаат показии Скопје, Кавадарци и Неготино, али дека вршат достава низ цела македонија. Па ваљда при достава монтажери носат со себе. Треба да се јавеме да прашаме.
А ако Гри имаат само година дена гаранција тогаш не долази у обзир. На сајто не пише. Али ке прашам у дуќан.
...Туку на кајгана прочитав од некој дека Гри биле срања кои мирисале на ефтина кинеска пластика. Ваљда е некој од тие Тошиба фановите кои без проблем можат да си дозволат да земат две клими од по хиљаду еура.

И дали е добро климите цело време да работат преку цен ден и додека сум на работа, а тоа знае да биде и 12 саати? Добро ли е кога несум дома да ја гасам, пошто ќе ја зимам само за мојата соба?

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Kaко нема. Нереални услови се кога надвор е 21 а внатре 27. Отвори прозор и уживај анлимитед цоп за нула денари.

постигнал темшература, сега одржува.

Мхм добро... ако си на некое брдо во Берово.

А за нас во градовиве кај што отворање прозор не лади куќа некој добар пропелер да препорачаш за 30м2 со анлинитед цоп...

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
постигнал темшература, сега одржува
И јас истото го кажувам. Одржува со 100-150W, компресорот врти на минимум и тера работата.
Истото се случува и во зима.

И нема ништо чудно овдека, барем што се однесува до потрошувачката. FH35 може да одржува температура (во зима) со 300W. Што значи дека и таа спушта 150-ина W на ладење.
FH50 спушта на 270W на ладење во онаквио услови.

Јес да делува нереално надвор 21, клима наместена на 25 ама усвитени ѕидови и тоа како се реални. Реториката земи отвори прозор и слично е несериозна. И пристоен сум кога велам така.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
И дали е добро климите цело време да работат преку цен ден и додека сум на работа, а тоа знае да биде и 12 саати? Добро ли е кога несум дома да ја гасам, пошто ќе ја зимам само за мојата соба?
Да, поисплатливо и поекономично е климите да работат 24/7, само ќе наместиш некоја пониска температура како на пример 19-20с (тоа кога не си дома). И ако има тајмер ќе поставиш еден час пред да дојдеш да се помести зададената температура на ~23 или 24с (или колку љубиш).
Во контраст - ако исклучуваш целосно, ќе потрошиш повеќе струја за да загрееш од многу ладно на топло... Не ме прашувај за објаснување, едноставно така е (освен ако не живееш во шатор). :)

...Туку на кајгана прочитав од некој дека Гри биле срања кои мирисале на ефтина кинеска пластика. Ваљда е некој од тие Тошиба фановите кои без проблем можат да си дозволат да земат две клими од по хиљаду еура.
Тоа (во првата реченица) и овде може да ти го кажат некои. :D
Добри клими се... За парите.

Подобри клими има, ама коштаат повеќе пари - Тошиба, Даикин, Мици, Фуџитцу.
Реално и Хајер ги фалат доста луѓе, само јас за слични пари би идел со Гри.

На сајтот пише дека имаат показии Скопје, Кавадарци и Неготино, али дека вршат достава низ цела македонија. Па ваљда при достава монтажери носат со себе. Треба да се јавеме да прашаме.
Прашај... Прашај и за тие Tosot, се чинат како поевтини Гри - од Гри (плус и подолга гаранција имаат).

Не се нереални услови, туку идеални услови за правење на рекорди. :)
Oдлична си е таа клима, добри перформанси, само штета што дискусијата се насочува на муабет за најниска можна минимална потрошувачка - нешто што повеќе е интересно за конфор во мали простории отколку за било што друго.

Поинтересно би било, на пример, колку таа клима е поекономична од следната пониска класа Мици. Исто и колку е поквалитетна изработката... Мене барем тоа би ме интересирало, пошто и јас бев во слична ситуација кога разгледував клими помеѓу кои и Даисекаи ама се одлучив за Сузуми пошто не најдов економска исплатливост за разликата во цена. И се разбира не зборувам за кеифи - тоа секој за себе си знае колку пари му вреди кеифот.

Fredy

Ербап
12 октомври 2014
1.223
3.270
Skopje
Fredy's setup  
Processor & Cooler
AMD 7800x3d/Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte B850 DDR 5
Storage
970 evo plus 500gb + Kingston A2000 NvMe 1Tb + SSD Samsung 850 pro 256gb
PSU
EVGA SuperNova 750 G3
RAM
2x16GB DDR5 Kingston Fury Beast @6000Mhz
Video card
Gigabyte 5070ti windforce
Case
Thermaltake View 380 TG rgb black
Mouse
Logitech G502 X Lightspeed wireless
Keyboard
G.Skill Ripjaws KM780 RGB cherry mx brown
Audio
Sennheiser HD 518 + Kurzweil KS40A
Monitor
Asus RoG PG279Q 1440p 165Hz IPS + MSI Mag 273QP OLED 1440p 240hz
OS
Windows 11 Pro
Дечки ми искочи потреба итно да земам клима 5ка до кај 1к евра.
Знам дека тука има големи познавачи,па би сакал совет што да земам до таа сума,односно што е најдобро за парите.
Thanks

Sent from my SM-G975U using Tapatalk

maci

poweruser
2 април 2008
3.385
972
јас не гледам некое ладење со 150 вати
искрено стојам пред климата и дува ептен малку ладно,дури не си ни осеќа.....незнам како лади членот со 50-80 вати
мене дневната ми е 45м2 него му е 20м2

јака изолација,ниска модулација.
ова повеќе е мерак за ниската модулација на климата него ли за ниската потрошувачка :)

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
јас не гледам некое ладење со 150 вати
искрено стојам пред климата и дува ептен малку ладно,дури не си ни осеќа.....незнам како лади членот со 50-80 вати
мене дневната ми е 45м2 него му е 20м2

јака изолација,ниска модулација.
ова повеќе е мерак за ниската модулација на климата него ли за ниската потрошувачка :)

Абе друже јас не зборувам на ќоро. Прикачив видеа од по 40-60 минути кај што се гледа колку е ладењето.
8-10 степени разлика од усис до издув! Ако 18 степени на издув и 25 во соба не ти е ладно... тоа е друг муабет.
Собата + салонот кои ги ладам се вкупно 29м2.

Со ладен издув испод 10 степени освен што не е комотно во мал простор, нема шанси за економичност и ниска модилација.
Ако сакаш така ладно да ти се осеќа веројатно климата ќе ти работи исклучи-уклучи и ќе ти се здрвува вратот :p

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.997
Дечки ми искочи потреба итно да земам клима 5ка до кај 1к евра.
Знам дека тука има големи познавачи,па би сакал совет што да земам до таа сума,односно што е најдобро за парите.
Thanks

Sent from my SM-G975U using Tapatalk
Даикин ФТХФ50 зборувано е многу пати.

maci

poweruser
2 април 2008
3.385
972
Абе друже јас не зборувам на ќоро. Прикачив видеа од по 40-60 минути кај што се гледа колку е ладењето.
8-10 степени разлика од усис до издув! Ако 18 степени на издув и 25 во соба не ти е ладно... тоа е друг муабет.
Собата + салонот кои ги ладам се вкупно 29м2.

Со ладен издув испод 10 степени освен што не е комотно во мал простор, нема шанси за економичност и ниска модилација.
Ако сакаш така ладно да ти се осеќа веројатно климата ќе ти работи исклучи-уклучи и ќе ти се здрвува вратот :p
во ред се видеата
со среќа климата :)

krcko

read-only
12 февруари 2020
20
3
Прашај, пошто за сумата од субвенциите се земаат озбилно подобри клими од предложениве.

За двата предлози, штом имаш познати топлотни загуби не би ризикувал со 2.5кв клима. Штета пошто цената е добра како за Тошиба... Од аспект на моќност за греење, Гри Фаери ЛЦЛХ 3.5кв не би требало да има никаков проблем да загрее 20м2 простор како твојот.
Ама ако можеш да лапнеш субвенција, Тошиба Сузуми+ 13ка (4кв).

Прво прашање: Да.
Второ прашање: Вреди, ако можеш да си ја дозволиш цената - зошто да не?

Главното прашање меѓу редови: Не, ова е клима со ~4.5 киловати номинална моќност и просторија од 70м2 е преголема за таква моќност... Освен ако не наведуваш квадратура на цел стан, па да отвараш врати - така може, со вообичаените задршки - каква изолација имаш, колкави топлотни загуби, во другите соби ќе биде поладно и паметно е во поголемата секундарна просторија да имаш секундарна клима. Во ваков случај за помала сума пари имаш Тошиба Сузуми+ 16ка (иста класа на моќност како наведеното Даисекаи) ПЛУС една 2.5кв Тошиба за секундарната просторија... Или па ако имаш пари, зошто да не Даисекаи за во дневна и најевтината 2.5кв Тошиба за секундарната просторија. Или било која поскапа и подобра 2.5кв клима за секундарната просторија. Буџетот ако не е проблем, the sky is a limit.

Се работи за спрат од куќа, без наворешна изолација. Се работи за салон, предсобје и една соба, на спратот плус има инсталација за парно така да не сум за две клими. Мах простор за загревање е 60м мислам, според тебе 7ца по би завршила работа. На пример, овој модел.

TOSHIBA SUZUMI PLUS RAS-22PKVSG-E/RAS-22PAVSG-E по супер цена од 69.990 ден.

Поздрав

Дечки, ме интересира опцијата за одвлажнување со климиве. Моите дома на спрат имаат влага, земав одлважнувач De Longhi, ефикасен беше но за жал се расипа брзо :( Гледам, скоро сите поскапи клими имаат опција за одвлажнување (1-2литри на саат). Некој искуство да сподели, дали се ефикасни. Дали може да грее/одвлажнува простор во исто време. Ги гледав Грее климите, и се мислам да земам за моите дома.

Последна промена:

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-14400F + Deepcool AG400 V2 ARGB White
Motherboard
ASrock B760M-HDV/M.2 White
Storage
SSD Kingston NV1 500GB M.2 / HDD Seagate BarraCuda 2TB (ST2000DM008)
PSU
Cooler Master V750 GOLD V2
RAM
2 x 16GB (32GB) Kingston HyperX FURY RGB 6000MHz DDR5
Video card
ASRock Phantom Gaming D RX 6800 16GB OC
Case
White Shark Bullet Gaming GCC-2303 White
Mouse
A4 X5 MAX Bloody Gaming Esports Stone Black
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
Cooler Master GM238-FFS 144hz IPS / AOC D2357Ph Led 3D
OS
Windows 11 Pro
Пред 2 недели земав една Gree 3.5 KW инвертер за 30к, инаку за греење као, па ќе ја тестираме во текот на зимава. :)
Има 10 години гаранција ама условена, секоја година мора на технички преглед да оди климава, (да дојдат да ја проверат и тоа ќе чини 800 денари), нешто као регистрација на кола :p, како би важела во иднина.

0-02-0a-176e34cf63ac410af7d87b5c53f80f13166ad4eebdd29e0ed99f4a71f1994f68_bb95093b.jpg 0-02-0a-2530d36b30898ca158e230363db0bbf9eedd3da05d4c4cbc1e6f39cf025c7ff5_3e0480d0.jpg

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Се работи за спрат од куќа, без наворешна изолација. Се работи за салон, предсобје и една соба, на спратот плус има инсталација за парно така да не сум за две клими. Мах простор за загревање е 60м мислам, според тебе 7ца по би завршила работа. На пример, овој модел.

TOSHIBA SUZUMI PLUS RAS-22PKVSG-E/RAS-22PAVSG-E по супер цена од 69.990 ден.
Без подетални податоци, вака од ракав... Да, 7-мица е безбеден избор за такви енергетски потреби - а наведената 7-мица од линкот е добра клима.

ме интересира опцијата за одвлажнување со климиве. Моите дома на спрат имаат влага, земав одлважнувач De Longhi, ефикасен беше но за жал се расипа брзо :( Гледам, скоро сите поскапи клими имаат опција за одвлажнување (1-2литри на саат). Некој искуство да сподели, дали се ефикасни. Дали може да грее/одвлажнува простор во исто време. Ги гледав Грее климите, и се мислам да земам за моите дома.
Твоите немаат проблем со влага, имаат пробем со греење и со изолација на топлотни мостови.

Дискутирано е многу пати, но накратко: Прва работа што треба да се обидат е да си преминат на греење со клими, ама две клими стратешко поставени наместо една поголема како што сакаш ти, и ќе заборават што е тоа „проблем со влага“ дотаму што веројатно е и спротивното да се случи - да се жалат дека им е сув воздухот... Пази зборувам само за греење со клима уреди, не за одвлажнување со клима уреди. :)

едит:
П.С. Одвлажнувачи на воздух се тешка глупост заради тоа што решавањето на проблемот е преку погрешен (невозможен) концепт.

П.П.С. Подалечна соба во која ќе нема клима сеуште може да има проблем со влага, посебно ако температурата општо не се дига на доволно високи температури... Гуглај „точка на роса“ за да разбереш шт е проблемот и зошто одвлажнувачи на воздух не може да решат ваков проблем.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно