Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Погледнете го атачментот 90057

Ако тргнеме од овие податоци што велат дека минималната моќност на ладење е 800 W, со минимален издув од 71 l/s што е 255 m3/h, од видеото каде што се гледа дека delta T = -10, и од еуровент кој вели на 25 степени EER e 11,5 а на 20 е 20,7, пресметката вели дека за тоа се потребни околу 50-70 W работа, зависи од температурата надвор.
Може математиката да ја видам некаде? Формули, што е земено впредвид и слично. Мене според линкот погоре од @FLEGMA не ми искача нешто.

Sent from my TELEFON using Tapatalk

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Можеби, ако си како оние грешни души во Дебар Маало или Расадник, каде освен бетон и асфалт нема ништо друго, а за зеленило или дрва не станува ни збор.
Инаку да, има деноноќија во лето, кога и ноќе е многу топло, па и пред зори не паѓа под 25-26. Ама ова лето тоа не е случај. Иако се денски високи температурите, за среќа такви не се повеќе од неколку последователни дена. Дождливо е ова лето досега, постојано се прекинати жешките денови со разладувања и ноќите се свежи.

Слабо зеленило веќе во радоус од 200 метри само една лозница кај комшиите во двор, прво дрво на 200м од мене.
Инаку летово не е толку жешко како жто знаело уназад годиин, освен 31 јули што беше и тие ден два пред и по за празникот.
Може ќе се спие и без клима со отворени прозори, ама да бидам искрен дека нова ми е малку и од кеиф ја користам 24/7.

Може математиката да ја видам некаде? Формули, што е земено впредвид и слично. Мене според линкот погоре од @FLEGMA не ми искача нешто.

Ако не му е тешко на @moongose да ја испише целосно пресметката и јас би сакал да научам како дојде (математички) до тие бројки (50-70w).

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Според формулата како ти излегува?

Според кажувањето, тој има наместено на 25 степени. Во обзир зедов дека на усис има 27 степени а на излез 10-на. Математикава е тотално од ракав ама излегува дека добил 3,3kW
Што од друга страна дава COP 6,6 и што би рекол младежов seems legit.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Според формулата како ти излегува?

Според кажувањето, тој има наместено на 25 степени. Во обзир зедов дека на усис има 27 степени а на излез 10-на. Математикава е тотално од ракав ама излегува дека добил 3,3kW
Што од друга страна дава COP 6,6 и што би рекол младежов seems legit.

Незнам, мене не ми испаѓа. Според формулата што ја пиша погоре и според тие у линкот мене ми испаѓа вака (проток 255 м3/с како пишаа погоре и разлика у темп 10 степени)
1.006*1.202*255*10=3083W u sekunda
On meri 70w potrosuvacka.
3083/70=44 COP ili EER od 44*3.41=150

Isto @moongose pogore za EER pretvara od BTU vo W sto spored formulite e nepotrebno, i velat deka EER=BTU/el.energy

Нешто не ми е јасно со формуливе или грешно препишуваме. Ама никако да ги пресметам мерените 50~70Вати на мерачот негов.

Слободно поправајте ме каде грешам во математикава.
Едино што ми текнува е таа излезната температура што ја мери да е прениска, директ на издув кај што е најбрз аирфлоуот и да не е релевантна, или влезната да ја мери на некое место над некоја електроник која дисипира топлина, па да не е реалната влезна температура во климата (кај мене од десно на климата горе е доста потопло од лево што е и нормално колку тука има начукано електроника). Мерачот на темп. на интејк (сондата) по мене би требало да е некаде поцентрано и накај напред.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Друже на средина е, додуша поќе накај ѕидот а тој ѕид е цел ден на сонце...

4dccfa9290ae72f7fa61c08869c02bfa.jpg

59e236133bb8607b1f14d853751fc0a0.jpg

Овој горе можам да го ставам понапред, а тој на издув колку што знам сите тука ги ставаат, нема логика да го исфрлам една педа напред пред клима нели?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
нема логика да го исфрлам една педа напред пред клима нели?
Така се мери. И биди многу внимателен со предниот термометар да не ти го повлече внатре во турбината (по некој случај)

Се имам изнагледано случаи со искршени турбини. На пример лик имаше ставено елкичка за мирис и турбината сол.
И не, не е метална. Многу е крта и кршлива.

Турбина мин. 80 европски
Мотор мин. 140 европски
Пиксна (лагер) од 10 до 30 европски
Работна рака: Не ти гинат 50 европски
Чекање минимум 1 месец за делови а са мајстори како ќе ти се посреќи.

Цените за кинески клими исто така не се ништо подолу. Моторите им почнуваат од мин. 70 евра.

Знам дека шансите се многу мали, гледам си го обезбедил издувниот сензор но сепак да ти обратам внимание.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Може математиката да ја видам некаде? Формули, што е земено впредвид и слично. Мене според линкот погоре од @FLEGMA не ми искача нешто
Формулата е таа што ја постираше и Flegma малку погоре.
26 има на усис, 16 на издув. Се гледа на сликите.
Незнам, мене не ми испаѓа. Според формулата што ја пиша погоре и според тие у линкот мене ми испаѓа вака (проток 255 м3/с како пишаа погоре и разлика у темп 10 степени)
1.006*1.202*255*10=3083W u sekunda
On meri 70w potrosuvacka.
3083/70=44 COP ili EER od 44*3.41=150

Isto @moongose pogore za EER pretvara od BTU vo W sto spored formulite e nepotrebno, i velat deka EER=BTU/el.energy
Единицата мерка. Мора сѐ да се сведе на иста единица мерка, пред да се пресметува. Затоа не ти излегува. Прва лекција по физика е. BTU e дефинирана во империјален мерен систем, W е во SI. Мора да се сведат на иста единица мерка пред да се поделат.

255 е метри кубни на час. Формулата бара да е во метри кубни во секунда. И резултатот што се добива е во kW, не во W. Во случајов 3083 kW се дели со 3600. Или во формулата, наместо со 255 m3/h се множи со 71/1000 (m3/s). Се добива 0,86 kW. Тоа е топлинската енергија што климата ја одзема од воздухот. Тоа се поклопува со минималната вредност на ладење од спецификацијата на климата (0,8 kW).

Оттука со делење со моменталната потрошувачка може да се пресмета ЕЕR: 860 W/60 W = 14.
Или да се подели со ЕЕR кој го има на Eurovent и да се добие потрошувачката на струја. Но не ја знаеме надворешната температура за да знаеме со кој коефициент да делиме. Така, на 25 степени потрошувачката би била 860 W/ 11,5 = 75 W, a на 20 степени 860 W / 20,7 = 42 W. Оттука со апроксимација може да се пресмета дека ако потрошувачката е 60 W, надворешната температура е 23 степени. Што повторно го отвора прашањето дали воопшто е потребно ладење кога надвор е 23 степени.

Резултатите пресметани на овој начин се приближни, односно важат во идеални услови. Во пракса често има голема маргина на грешка. Густината на воздухот зависи од количеството на влага што го содржи, ај тоа може и не е голем фактор. Но, прашање е колку реалниот проток на воздух колку соодејствува на тој од спецификацијата. Тука влијаат повеќе фактори, од кој најмногу прашината на филтрите. Исто така не значи дека целокупниот волумен на воздух што минува низ уредот идентично се лади или грее. По моја слободна процена, реалниот резултат е едно 20-30% помал од идеалниот и тоа со зголемување на влезните вредности расте и процентот.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Што повторно го отвора прашањето дали воопшто е потребно ладење кога надвор е 23 степени.
Нему му е потребно пошто просторијата му е прегреана. Но рака на срце, при 23 степени надворешна ладењето е like a breeze, Без никаков напор. Дури и мојата FH50 при надворешни 25/23 троши 270W но затоа на +35 не спушта под 550 а често се движи помеѓу 600 и 770 @25 степени. Ако спуштиш на лудо ниски 16 го будиш ѕверот и почнува со 2200 за да се задржи на 1200W константно.
Густината на воздухот зависи од количеството на влага што го содржи,
Затоа Mitsubishi температурите од мерењата ги наведува како dry bulb/wet bulb. Потоа наведуваат Power correction factor итн.

Згора на се не е сеедно колкав е и напонот. На пример кај мене многу ретко е под 235 волти. (се движи до 240)
Има трафостаница во близина.

Gorjan15

read-only
9 октомври 2017
19
5
Edno prasanje do poupatenite okolu klima uredite,posto vo spec ima min,nom i max kapacitet.Na primer tosiba suzumi 16 pisuva min 0.57, nom 3.48 i max 3.93,na -7.Koga i kolku vreme bi mozela da raboti na max?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
...posto vo spec ima min,nom i max kapacitet.Na primer tosiba suzumi 16 pisuva min 0.57, nom 3.48 i max 3.93,na -7.Koga i kolku vreme bi mozela da raboti na max?
Си задал посакувана температура, климата ќе се потруди да ја достигне и да ја одржува таа температура. Ако и треба 0.хх киловати за да загрее (или излади) тогаш толку ќе троши. Ако треба повеќе, повеќе ќе троши. Максималната моќност е колку најмногу може да повлече, а колку време ќе работи на било која од мин/макс потрошувачки тоа климата самата го одлучува во однос на температурата во собата. Ако треба повеќе - повеќе троши, ако може помалку - помалку троши. Како што рекоа поназад, софтверот/електрониката на самата клима го прави тоа без твоја контрола.

Твојата контрола се сведува на внесување на посакувана температура, а другото е работа на клима уредот. Единствено ако климата има „еко“ мод на работа, можеш да ограничиш потрошувачка на одредено ниво без разлика на постигната внатрешна температура. Ова всушност (еко модот на работа) е прилично корисна опција (без да навлегувам во детали).

Gorjan15

read-only
9 октомври 2017
19
5
Fala na opsirniot odgovor,ne mi e jasno posto po eurovent na -7 dava 3.54, a po specifikacii na oficijalnata strana se tie sto gi navedov,t.s na -7 3.93 max,e sega dali eurovent meri nominalna ili max mocnost? Imam i mits fh 35 ve pa gi sporeduvav cisto koja bi toplela povise.suzumi se vodi kako 5.5 nominalna a mits 4kw no na nominalna a taa e na +7.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Формулата е таа што ја постираше и Flegma малку погоре.26 има на усис, 16 на издув. Се гледа на сликите.Единицата мерка. Мора сѐ да се сведе на иста единица мерка, пред да се пресметува. Затоа не ти излегува. Прва лекција по физика е. BTU e дефинирана во империјален мерен систем, W е во SI. Мора да се сведат на иста единица мерка пред да се поделат.
Абе знам за мерки и прво тоа ме бунеше. Ама формулата си е баш така BTU/Wh.
Додатно неможеш директно од БТУ во Вати, Пошто едното БТУ е нестамдардна мерка за Енергија а W нели за снага. Може БТУ во Џули или во Ват-Часови.
ab03e665355108bba3149325e9d39b30.jpg

255 е метри кубни на час. Формулата бара да е во метри кубни во секунда. И резултатот што се добива е во kW, не во W. Во случајов 3083 kW се дели со 3600. Или во формулата, наместо со 255 m3/h се множи со 71/1000 (m3/s). Се добива 0,86 kW. Тоа е топлинската енергија што климата ја одзема од воздухот. Тоа се поклопува со минималната вредност на ладење од спецификацијата на климата (0,8 kW).
Е тука сум ја утнал не сум приметил дека е дадено издув во м3/ЧАС и не конвертирав.
Инаку работи и со БТУ, формулата ако е дадено БТУ, ако не за брза конверзија Wh/0.3
Ете од едно превидување, се изначитав формули за клими, што не па многу ме интересираше. Ќар, малце поеќе ќе ве разбирам коа ги филозофирате климиве.

п.с. и уште онака не ми се верува толкав уред со толку електроника и сѐ, да троши само 70 вати тотал у риаллајф кога ова ние што рачунаме е како и ти велиш теоретско и без загуби.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Ако тргнеме од овие податоци што велат дека минималната моќност на ладење е 800 W, со минимален издув од 71 l/s што е 255 m3/h, од видеото каде што се гледа дека delta T = -10, и од еуровент кој вели на 25 степени EER e 11,5 а на 20 е 20,7, пресметката вели дека за тоа се потребни околу 50-70 W работа, зависи од температурата надвор.

Уште долнава граница да ја поткрепиме со 40 минутно видевце и доста е.
View: https://www.youtube.com/watch?v=sFxg_Ajqnco

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Уште долнава граница да ја поткрепиме со 40 минутно видевце и доста е.
Стрелец лајкс дис!

И, не! Не те пишувам во гикови дури не ставиш и термометар за надворешна температура.
В зима како планираш да мериш и да ги реметиш Gree фанатиците?

Значи, тебе ти треба Weather Station со сензор за надворешна температура. Со мерење на влага и сето тоа.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
И, не! Не те пишувам во гикови дури не ставиш и термометар за надворешна температура.
Имам бе како не. Сеа не е којзнае што профи али мислам брка работа ;)
Значи, тебе ти треба Weather Station со сензор за надворешна температура. Со мерење на влага и сето тоа.
Streamable Video
Сондата што ми е извадена надвор е на 2 метри од надворешната единица.
Овлажнувачот и уште еден дигитален термометар со мерач на влага за на другиот крај од собата се на пат од кај чичко АлиЕкспрес накај мене, се надевам ќе стасаат до зимо.

Misko6000

user
5 април 2015
1.128
1.003
Имам бе како не.
Овлажнувачот и уште еден дигитален термометар со мерач на влага за на другиот крај од собата се на пат од кај чичко АлиЕкспрес накај мене, се надевам ќе стасаат до зимо.

Ништо од geek што би рекол Флегма ако немаш ваква колекција
0b1f45356d7a9bf7f7df163af4847e92.jpg

Sent from my Mi using Tapatalk

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Абе знам за мерки и прво тоа ме бунеше. Ама формулата си е баш така BTU/Wh.
Додатно неможеш директно од БТУ во Вати, Пошто едното БТУ е нестамдардна мерка за Енергија а W нели за снага. Може БТУ во Џули или во Ват-Часови.
Ова BTU e всушност BTU/h.
Американските стандарди за климатизација значително се разликуваат од европските, башка што се базирани на нивниот мерен систем со стапки и Фаренхајти. Така многу работи на интернетов што се однесуваат за американски клими и системи, не се директно применливи и кај нас.
Среќа што времето го мериме во ист систем :)
Koga i kolku vreme bi mozela da raboti na max?
Кога е голема разликата помеѓу поставената температура и таа во просторијата што се лади/грее. Тоа е најчесто кога се пушта климата. Имај предвид дека на овој максимум не може да работи постојано, ограничено е на краток временски интервал.

123456

poweruser
12 април 2013
2.071
1.596
Naselba Dracevo, Kisela Voda, Macedonia
цревото позади што се поврзува на климата почна да капе вода првпат после 4-5години, од напред нема ништо протекување него само позади кај што ја лепат со салотејп што може да биде?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
цревото позади што се поврзува на климата почна да капе вода првпат после 4-5години, од напред нема ништо протекување него само позади кај што ја лепат со салотејп што може да биде?
Затнат, пајак, затестено, лош пад..
Извади го селотејпот на тоа место и со жица према надвор пробај да видиш што се случува.
Или едноставно се има разлабавено пошто стручњаците кај нас често ставаат грклан за струја наместо силиконски грклан.

maci

poweruser
2 април 2008
3.385
972
за нискава модулација би искоментирал на членот со мицибушито.
софтверот е направен да не исклучува иако веќе постигнала температура и вртат фанот внатре и надвор..
инаку не гледам дека ќе лади со 50-60вати,чисто да го држи комперсорот на минимум.
дали ќе го држи компесорот на мин 30 мин или ке работи со 150-200 вати (10-15 мин)па ќе исклучи тоа се ситници.
но ете за некои се интересни податоци и ќе се каже збор два и убаво е чуството на сопственикот :)
но добро е да се знае како податок.
Инаку сретнувам по спецификациите на некој фирми,дали грешка во пишување или намерно,греењето го пишуваат со А++,ладење А+
ладење скогаш ќе има А++ а греење А+
впрочем така и се покажува на сите мерила на потрошувачка.

еве најдов една слика од мојата ON OFF 3,5 кв клима FAVORIT,земена на времето 14000 ден далечната 2008
upload_2020-8-17_0-20-58.png

micanko

read-only
1 февруари 2020
15
3
Ako moze nekoj da mi odgovori!! Dali ima GOLEMO vlijanie postavenosta na nadvoresnata edinica na severna strana otvoren prostor na fasada?Sonce ja gree okolu 2.5 do 3 sati pred pladne!!Klimata ke se koristi za greenje!!

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Ako moze nekoj da mi odgovori!! Dali ima GOLEMO vlijanie postavenosta na nadvoresnata edinica na severna strana otvoren prostor na fasada?Sonce ja gree okolu 2.5 do 3 sati pred pladne!!Klimata ke se koristi za greenje!!
Нема влијание, доколу има простор за непречен проток на воздухот пред и околу неа. Односно да е поставена согласно упатството за монтажа.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Со дефростите ќе имаш проблем ако не поставиш добар одвод. Изведи го со пластични цевки.

Јас имам две идентични клими кои греат скоро исти соби (едната е 2 квадрати поголема) и климата која е на северна страна почесто прави дефрости и троши повеќе од оваа која е на јужна страна.
Ама пак добро, северната соба е и поладна па затоа оваа треба посилно да работи и од таму дефростите.

Да скратам, не е страшно да е на северна страна (понекогаш мора да биде на северна) ама внимавај со одводот.
Широка цевка под отворот и толку. Или воопшто не мести го лулето за одвот (така ќе шлака насекаде при дефрост)

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв