Постави снимка (анонимно) на Youtube каде што мериш температура на под. Така фино расшетај се низ станот и измери на повеќе точки температура на подот и докажи дека добиваш 24 степени па капа ќе ти симнам.Значи со клима греење само на есен и на пролет, во зима никако!
Со кое лице тогаш даваш совети за клими? Предложи му на човекот некое ќумбе на пелети. :hay:
Инаку твое право е да мислиш што сакаш. Само со кое право заклучуваш и пишуваш (небулози) за мене, тоа немаш право. За мене лично, константни 23-24с дефинитивно значат ДЕКА СУМ ЗАГРЕАН. А ти продолжи да правиш филмови за „ладни стапала“ и слични комедии.
Би било убаво ама не и возможно. Е сега, ако подразбираме танки 20 степени во спалната и ако тоа му е доволно тогаш терајте со само залажувањето.Човекот во ПРВИОТ пост јасно напиша дека дневната соба му е 18м2, но дека би било убаво да го загрева и целиот стан.
Кој црни податоци да ти ги дадам дечко мој. Не ми настапувај како “лапе“ пошто очигледно не разбираш некои работи. Како би ти дал податоци за потрошени пелети кога истите ми се земани со компензации, изјави за цесии и слични „акробации“ кои ти или не ги разбираш или се научна фантастика за тебе. И сега? Ако ти доставам фактура од пелети каде има напишано цена од 110 денари (а знаеме дека се движат од 180 денари и нагоре) како ќе биде веродостојно за тебе? Да ти го тинтрам егото ли? Нема да го гледаш тој филм.А ти штом не сакаш да дадеш податоци, тоа е твое право, но самото криење покажува на солидна веројатност дека твоето греење не е економично. Пошто вака не ми личиш за некој срамеќлив што се срами (да покаже податоци). Но нејсе, тоа е твое право. Само нагласувам дека немаш лице да се фалиш, и дека без факти и аргументи си овде на темава.
На што си виде ти дека имаш поголема површина на надворешни ѕидови жити се? На стаклена кугла ли гледаш?70м2, напишано е. Твојата потрошувачка поделена со 3, е сумата што можеме да ја споредиме со мојата потрошувачка. Ако ништо друго, во предност си пошто процентуално јас имам поголема површина надворешни ѕидови од тебе.
Смешен си... Ама веќе не се симпатични глупостиве.Иначе од каде потребата да имаш ќумбе „за бекап“
Абе!
Признај дека премрзна оваа зима и дека дежураше покрај климите кога ти правеа дефрости од по 20 и кусур минути.
Бев во дилема дали да одговорам на онакви ретардирани постови од човече кое седи восоцијаленстан со „термо фасада“ (пошто стиродур сега е модерно да го наречеш термо фасада).
... да го активирам парното па да бидам загреан а не да туцам камен како тебе и еден куп како тебе кои со две шугави 3,5-ки се самозалажувате дека се греете во тоа стиропорните кутии напикани во една соба при што 80% од денот никој не престојува.
Бате Баже, абе ти кажал некој дека не се смолкнуваат гаќи таму кајшо магариња си ги мерат?а да преминевте во пп и да не поштедите сите ?
не вервам дека некој ви ги чита цели постови![]()
Дечко немаш пари за нешто подобро па мораш да правиш компромис и да се грееш со вентилатори.Тогаш нивните (изолирани) домови стануваат цитирам „стиропорни кутии“ и „социјални станови“.
Камена волна. Цела фасада од камена волна.Што имаш ти? Додека е време да смениме ако е толку боље.
Ете така. Ни понудија и нас камена волна, но немаше шанси да помине на куќен савет (семејства со различни можности). Накрај да се изборивме за целосно графитна стиродур фасада, и поштиме зграда од 9 спрата обавезно монтажа со типлување, пошто сум видел како летаат од згради стиропорни лепени плочи. Сепак ветар на 30м горе не е исто со 3 метра долеКамена волна. Цела фасада од камена волна.
Поскапа од стиропорната фасада. Бонус е звучната изолација. На некои места користена комбинација од стиродур и камена волна (северна страна, еркери, цокла...)
Прво планирав графитен стиродур но на крај се одлучив за камена волна
Ја поставив над класичната. Со стиродур ќе барате гаранција за пожар односно сертификати и гаранција на изработката. Со фирма со све..
Најидеално би било користење на графитен стиропор.
Дограмата Salamander bluEvolution 92 (Siegenia оков). Некаде 4 стакла некаде 3. Четири сезони, К(а) итн итн.
[edit]
Само Локван да не улета па да ми побара сметки. Од тоа ми е најмногу страв
.Маневрирав да не навредам некој но беше неизбежно. Ова влече корен од неговите тиради за примитивност (и останати епитети) за оние кои користат се освен клими.
Не помага кај него рационално објаснување
Он би да пропагира едно решение за топлење над другите а сите имаат предности и мани.
Ако помине аргумент дека парно дава повеќе топлина тогаш ти си примитивец, го труеш, го загрозуваш пошто ете тој успеал со две клими да загрее цел стан. Ако он успеал онда и ти би требало ама неќеш и со самото тоа си „сељак“ (добро, нема речено така но големи сме. Знаеме да читаме меѓу редови)
Зошто не аплицирате за GEFF програма. Враќаат 20% назад
Па со оглед на тоа колку пари имаш фрлено на загревање - ќумбе со парно на пелети, соларни панели за припомагање во греење, инвертор клими (макар биле и Мидеи), итн, итн... Ќе си каже човек дека би требало да се грееш економично и да ти биде кеиф да кажеш колку пари те кошта грејна сезона. Да се пофалиш дека поекономично се грееш од нас „лузерите“ што се грееме само со клима уреди.Само Локван да не улета па да ми побара сметки. Од тоа ми е најмногу страв
Их, демек ти богат си а јас и другиве со стиропор термо фасади, ние сме сиромаси и треба да се срамиме од тоа.Дечко немаш пари за нешто подобро па мораш да правиш компромис и да се грееш со вентилатори.
Да имаше пари ќе ...
Не се вреѓај за станот де. Разбиам дека толкави ти се можностите
Крени кредит и прекини да љубомориш.
Aморе маневратор еден...Маневрирав да не навредам некој ...
ретардирани постови од човече кое седи восоцијаленстан со „термо фасада“
Има и други „бисери“, ама кој да ги бара сите...да прдниш во баричка и да клокоти па јави се да дискутираш за трошоци.
Флегма полн си со глупости.
Сега и за изолација почна да дезинформираш. Аман. Ај прво да расчистиме за стиропор наспроти минерална волна.
Погледнете го атачментот 74274
Тоа се ФАКТИТЕ. Можеш да ги толкуваш, ама никако не можеш да ги игнорираш.
- Обичен стиропор е дури и нешто подобар изолатор од минерална волна.
- Графитен стиропор е уште подобар изолатор од минерална волна.
На крај разликата во изолација иако е на страна на стирпорот, не многу голема. Таа разлика што е навистина голема, е цената на чинење. Минералната волна е од 50% до дупло поскапа фасада. Друга негативност е структурната јачина на материјалот, пошто докажано е дека минерална волна со текот на времето како што впива влага, полека се смолкува надолу - а кога ќе се деси тоа, толку е од изолирачките карактеристики на фасадата.
Нече то у наши краеви наскоро 
Модерни плочи од камена волна ги немаат мааните со свлекување што ги наброја. Не збориме за оние меките како сунгери што се за измеѓу изолација кај сендвич ѕидови. Пример у Немачко е забрането со закон, резиденцијални објекти да бидат со обична ЕПС стиропорна фасада. Типлинската изолациска вредност е маалце на страна на ЕПС, но звучната и дишењето на ѕидовите е на страна на камената. И да поскапа е, кај нас за зграда искачаше и скоро 70%.
Гледајки ги понудите што ги добивавме, и проверувајки што е шти, дефинитивно кога би градел за себе би идел со камена.
Првата е 9-ка, втората е без EEV, третата е подобра за класа од првите две, ама не сум слушнал искуства со нејзе. Кажи повеќе што ќе грееш, квадратура, волумен, изолација, итн... Ако не ти се брза, почекај кон крајот од летото обично има акциски цени.Мислење за климиве ? Или Нешто препорака до кај ~25к. Моментално се на акција во ТехноМаркет.
Техномаркет - VIVAX COOL 9000BTU ACP-09CH25AERI
Техномаркет - GREE LOMO LC 12000BTU R32 GWH12QB (K6DNB4I-K6DNB8I/0)
Техномаркет - GREE VIOLA 12000BTU GWH12MB-K3DNA3G (LCLH)
Звучна изолација и те како е битна работа, ако си во зграда на булевар. Да видиш како е кога будали со фризирани ауспуси се тркаат надворГледај, секој си има право на избор. Колку изборот е направен поедуцирано, толку подобро. Пошто на крајот ти самиот си тој што ќе живее со изборот.
Што толку повеќе добивам со камена волна, за да се оправда скоро дупло повисоката цена?
Тоа јас се прашував, кога планирав фасада. Јас одбрав термо фасада со стиропор.
Епа ајде да видиме, што добиваш со камена волна наспроти стиропор. Термална изолација не добиваш повеќе. Додека камената волна е пермеабилна за влага сите проблеми (грешки, или изнудени решенија на архитектот) со топлинските мостови во двата случаи секако ќе резултираат со појава на кондензација на тие места (читај мувла).
Така да дишењето на ѕидовите е на страна на минерална волна, но проблемите со мувла се често заради други причини (топлински мостови) и на крај - што со дишењето на ѕидовите во град како Скопје. Со овдешното загадување САКАШ да бидеш херметички затворен, за да луфтираш ти кога сакаш.
За звучната изолација... Тебе во зграда поголем проблем од надворешната бука ти се комшиите, посебно тие горе и долу од тебе.
На крај цената е таква каква што е. Скоро па дупло повисока. Ништо чудно што другите станари се за термо фасада со стиропор... Како и да е, биди среќен што ги делиш трошковите со куп луѓе. Ете имате и субвенции. Јас сам си ја платив мојата фасада, и немаше никакви субвенции. Но секако се исплати, и му советувам на секој што поскоро да стави изолација. Колку порано ставена, порано ќе се исплати во заштеди а потоа само се оди во ќар.
едит:
Првата е 9-ка, втората е без EEV, третата е подобра за класа од првите две, ама не сум слушнал искуства со нејзе. Кажи повеќе што ќе грееш, квадратура, волумен, изолација, итн... Ако не ти се брза, почекај кон крајот од летото обично има акциски цени.

Според квадратура на надворешните ѕидови. Но каква е зградата, генерално процентот искачаше ист и ако одевме по квадратура (во нашиот случај). Не секаде ќе биде така, нормално.Епа повисок стандард значи поголема можност да си дозволиш луксуз (за овдешен стандард), водилки да ти бидат потребите за удобност. Наместо потребите за заштеда.
Плус повисок стандард значи да не живееш во зграда, туку како Флегма во куќа со ќумбе на пелети, со соларни панели, па и со минерална волна за изолација.
Туку тоа што плаќате според површината, мислиш според квадратурата на становите или според површината на надворешните ѕидови?
Првата е 9-ка, втората е без EEV, третата е подобра за класа од првите две, ама не сум слушнал искуства со нејзе. Кажи повеќе што ќе грееш, квадратура, волумен, изолација, итн... Ако не ти се брза, почекај кон крајот од летото обично има акциски цени.
Мислење за климиве ? Или Нешто препорака до кај ~25к. Моментално се на акција во ТехноМаркет.
Техномаркет - VIVAX COOL 9000BTU ACP-09CH25AERI
Техномаркет - GREE LOMO LC 12000BTU R32 GWH12QB (K6DNB4I-K6DNB8I/0)
Техномаркет - GREE VIOLA 12000BTU GWH12MB-K3DNA3G (LCLH)
Не гледам таму никаква „убава акција“ со тие цени за Ломо еко варијанта (капилара), и уште помалку за Мидеа од Вивакс, и тоа 2.5 киловатна за цели 28.5К. Напротив, цените ми личат на грабеж. Ломо еко ете Ипски ти го линкаше за 24 илјади. Но паметно што не си се залетал по „убавата акција“ пред да прашаш.Гледам во Техномаркет се на акција убава и затоа гледам нешто да земам. Може и да зголемам буџет до 30к ама ич не ги разбирам климиве. Што поточно да гледам ?
Ова го објаснував поназад, ако објектот е помал процентуално има повеќе површина надворешни ѕидови. Поголема зграда, повеќе станови, процентуално помалку површина на надворешни ѕидови, плус становите што не се на ќош имаат само еден надворешен ѕид. Поголема куќа, повеќе простории, процентуално помалку површина на надворешни ѕидови.Според квадратура на надворешните ѕидови. Но каква е зградата, генерално процентот искачаше ист и ако одевме по квадратура (во нашиот случај). Не секаде ќе биде така, нормално.
CPU INTEL ULTRA 5 225 max turbo 4,9GHz, 10 CORE, 22MB s.1851, BOX w/o cooler BX80768225
11.900,00 ден
SSD M.2 256GB KINGFAST F8N NVMe , 1.988/1.522MB/, KF2321DCS25BF-256
3.370,00 ден
KEYBOARD WIRED USB GEMBIRD SLIM LED backlight, Black, KB-UML-04
650,00 ден
GAME SONY PLAYSTATION 5 Slim Digital Edition 1TB + Fortnite Flowering Chaos
36.990,00 ден
COOLERS CASE FAN 120mm ARCTIC P12 Pro REVERSE, 3-Pack, 500-3000 RPM, BLACK, ACFAN00332A
1.560,00 ден
CPU INTEL G5925 Celeron 3,6GHz DUAL CORE 4MB s.1200 TRAY
2.415,00 ден