Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

jasminajac

read-only
21 февруари 2019
24
2
Климата за 18часа ако се искорнала кутрата на максимум со околу 1200w просек потрошила 21кв. По 5 денари тоа се 100 денари.

100 денари за да крене температура на простор негреен 10 години е прекрасна бројка.

Откога ќе згрее првиот ден, следните денови ќе е третина од тоа потрошњата.
уф фала ти малку ме замисли затоа прашав.инаку да има сметка 260 денари од кои 140 ден е такса а 120 потрошња ама како што кажав и рерна вклучив еден сат, рингла два пати и нормално сјалиците и ја користев цело време на јак фен фала ти уште еднаш.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.032
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Во консултација со @GGTT1 изборот падна на Daikin FTXF50A, купена од Еко Вент, 67k денари со монтажа.
20190323_122220.jpg 20190324_164513.jpg 20190324_164523.jpg
Немав време да ја тестирам и да играм со неа, само ќе кажам дека е безчујна. Климаџии коментар околу изборот?

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Одличен избор. Загипсирајте ја дупката ќе се испонабутаат птици или оси.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
Немав време да ја тестирам и да играм со неа, само ќе кажам дека е безчујна. Климаџии коментар околу изборот?
Со здравје да се служиш.
Само корегирај го тоа цревото за одвод да нема мев, таму ќе се задржува вода, зимно време ќе замрзне и ќе го затне.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.759
6.464
SK
Тоа црево според фотографијата ќе да е од надворешната единица - што значи не корегирање на „мевови“ туку целото треба да се извади. Пошто испод нула секако ЌЕ замрзне, порано или подоцна (а тогаш ќе има сечење со нож, или дремење со фен под климата).

Решението е повеќе пати зборувано овде, тацна од лим да се стави под надворешната единица, и со широк одвод во олукот или во бавчата.

едит, не мора вака да биде ама еве една изведба:
untitled-png.71066

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Во секој случај со мевот ќе прави огромни проблеми при греење. Веднаш ќе се наполни со вода (не мраз) и ќе почне внатрешноста на единицата да мрзне. Цревото бидејќи е погонувано само од гравитација, нема пумпа, мора да е со стрмен пад надолу. Лошо е и ако е многу благ падот бидејќи ќе се таложи нечистотија и мраз заради спорото движење на водата. А ако има мев тоа е исто како да има чеп, а не црево.

antibiotic1

hello world
29 јуни 2013
59
18
На план сум да земам клима инвертер, ке биде за загреванје/ладење на некои 30квадрати, е сега буџетот е макс 30000ден. На нептун ја гледав ова:
Инвертер клима уред LG S12 EQ.NSJ/UA3, 3.5/4.0KW, R32
Дали е ова добра зделка за тие пари или ке ми предложите нешто друго?
Фала

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Јас би избегнал LG и би одел на:
Panasonic DE
Haier Tundra
Gree Fairy LCLH

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.787
5.507
Ми треба препорака или контакт, за саглам сервисер за клима, да направи комплетно пролетно чистење на внатрешана и надворешна единица. И да провери се останато нели.

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.032
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Тоа црево според фотографијата ќе да е од надворешната единица - што значи не корегирање на „мевови“ туку целото треба да се извади. Пошто испод нула секако ЌЕ замрзне, порано или подоцна (а тогаш ќе има сечење со нож, или дремење со фен под климата).

Решението е повеќе пати зборувано овде, тацна од лим да се стави под надворешната единица, и со широк одвод во олукот или во бавчата.

едит, не мора вака да биде ама еве една изведба:
untitled-png.71066
Не знам зошто мајсторинките не го пуштиле слободно надолу, и така е на високо приземје, нема на кого да му капе. Кога ќе одам нареден пат ќе го средам со одстојници затегнато по ѕид така што нема да има мевови. Во секој случај и други ми препорачаа зимно време скроз да го вадиме цревото.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.759
6.464
SK
...зимно време скроз да го вадиме цревото.
Само во зима (во мод на греење) се кондензира вода во надворешната единица. Летно време (во мод на ладење) се кондензира вода во внатрешната единица.

Или поедноставно кажано, тоа црево од надворешната единца треба веднаш да се извади и да не се става. Ако смета водата да тече долу веднаш под климата, тогаш се прави тацна со одвод. И одводот од тацната може да замрзне некад, ама тогаш тоа замрзнување нема (потенцијално) да ја заебе климата (да ги заглави перките на вентилаторот од надворешната единица). :)

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.032
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
@Lokvan
Не пречи да тече таму вода. Тоа е на делот од дворот на куќата каде практично и нема движење. На приземје е така да нема на кого да му капе и да го нервира. Ќе лета од таму

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.787
5.507
Ми треба препорака или контакт, за саглам сервисер за клима, да направи комплетно пролетно чистење на внатрешана и надворешна единица. И да провери се останато нели.

Никој ???

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.759
6.464
SK
Пошто никој не ти одговара долго време, ајде јас да се обидам.

Не ти препорачуваат никој затоа што не можат. Проблемот е што добрите сервисери (барем тие што јас ги знам) се презафатени со работа, претежно монтажи на клими. За сервисирање некако и ќе ги наканиш, но за временски захтевна а (релативно) малку платена работа како чистење - прилично тешко. Азидисани се малку, ама тоа е... Во превод прилично веројатно е дека тој што ќе го најдеш да ти дојде за ваква работа (ако успееш воопшто), ќе биде или некој новак или некој што никој не го бара за работа. Пошто такви не сакаш да ти работат на климата (знам за многу случаи со испокршени пластики и уништени клими), подобро сам да си ја завршиш работата во делот со чистењето.

Надворешната единица не и треба пролетно чистење, ако си се греел со таа клима саќето (хитсинкот) од надворешната единица е чиста како денот кога излегла од фабрика. Пошто цела зима кондензирала и течела вода низ неа.

Внатрешната единица не е тешка за чистење. Побарај наназад имам инструкции и кратко видео за ова, во основа се сведува на дигање на капакот и прскање на хитсинкот со средство за чистење и одмастување, чекање кратко време, и плакнење со вода исто со прскање. После се пушта климата не неколку часови ладење, со што самата се плакне (кондезира вода во внатрешната единица при чистење).

@Lokvan
Не пречи да тече таму вода. Тоа е на делот од дворот на куќата каде практично и нема движење. На приземје е така да нема на кого да му капе и да го нервира. Ќе лета од таму
Епа нека лета веднаш. Пошто се заборава и да не испадне да учиш како некои од нас, и на зорт во сред зима да сечеш со нож смрзнато црево додека домашните плачат дека им е ладно. ;)

Последна промена:

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.787
5.507
Пошто никој не ти одговара долго време, ајде јас да се обидам.

Не ти препорачуваат никој затоа што не можат. Проблемот е што добрите сервисери (барем тие што јас ги знам) се презафатени со работа, претежно монтажи на клими. За сервисирање некако и ќе ги наканиш, но за временски захтевна а (релативно) малку платена работа како чистење - прилично тешко. Азидисани се малку, ама тоа е... Во превод прилично веројатно е дека тој што ќе го најдеш да ти дојде за ваква работа (ако успееш воопшто), ќе биде или некој новак или некој што никој не го бара за работа. Пошто такви не сакаш да ти работат на климата (знам за многу случаи со испокршени пластики и уништени клими), подобро сам да си ја завршиш работата во делот со чистењето.

Надворешната единица не и треба пролетно чистење, ако си се греел со таа клима саќето (хитсинкот) од надворешната единица е чиста како денот кога излегла од фабрика. Пошто цела зима кондензирала и течела вода низ неа.

Внатрешната единица не е тешка за чистење. Побарај наназад имам инструкции и кратко видео за ова, во основа се сведува на дигање на капакот и прскање на хитсинкот со средство за чистење и одмастување, чекање кратко време, и плакнење со вода исто со прскање. После се пушта климата не неколку часови ладење, со што самата се плакне (кондезира вода во внатрешната единица при чистење).

Епа нека лета веднаш. Пошто се заборава и да не испадне да учиш како некои од нас, и на зорт во сред зима да сечеш со нож смрзнато црево додека домашните плачат дека им е ладно. ;)
Надворешната е маката. Не е користена за греење (многу) и гледам од прозор дека тоа саќето е бајаги така нафатено со прашини и слично, што сигурно лошо влујае на целокупна измена во лето. Накрај ако не најдам некој, ќе биде сам изгледа, ама па не ми се виси од прозор на 7ми . Сепак климаџииве се поспретни. Плус да се провери фреон е времето.

SuperMitre

read-only
27 септември 2017
39
61
Скопје
Еве еден апдејт во врска со овој мој пост со барање за ваше мислење: Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)
Всушност се работи за стан во куќа на роднини со кои сме лепенка куќа до куќа. По сугестиите на mdeni и Lokvan на постот, ги убедив родниниве да инвестираат малку повеќе и да ја земат парапетната 18-ка на ГРИ GEH18AA-K3DNA1D иако беше за цели 11.000 денари поскапа од 12-ката (вкупно со монтажа дојде околу 55.000). Исто така, гаранцијата од 10 години многу помогна во одлуката.
И, што да ви кажам, ТОП се покажа за оваа зима. Ја користеа преку ден на не повеќе од 23° на средно дување а навечер ја намалуваа на 19°. Надворешната единица е огромна и е супер тивка.
Бидејќи немавме можност да набавиме мерач за потрошувачка на електрична енергија, се решивме за мерење на потрошувачката од око, односно со едноставно споредување на сметките од минатата година кога се грееа со печка на дрва. Најголемата разлика дојде во Јануари од цели 2.200 денари. Другите беа од 1.200 до 1.700 денари разлика од сметките за минатата година. Овие суми пријатно не изненадија а родниниве коментираа дека очекувале барем по 1000 денари плус разлика на овие суми и дека повторно ќе биле задоволни!

Ве молам да не ми замерувате за објавувањето на ваквата приближна потрошувачка. Знам дека правилата за мерење и објавување се строго одредени заради веродостојноста на потрошувачката, меѓутоа, со овој пост сакав да пренесам едно искуство и да дадам општ придонес кон многубројните споделени искуства за греењето со клима уреди а особено за парапетните модели, бидејќи многу често во коментарите се нагласува дека имаме недостаток од споделени искуства токму за ваквите модели. Се надевам за следната сезона дека ќе набавиме мерач па да приложам тука се' како што треба.

Родниниве сега ми бацуваат рака на секое видување, мене цела зима ми гореа ушите и морав гаќите да ги носам наопаку за да не ме уречат :).
Во меѓувреме, неколку комшиии од населбава што ја видоа климава на дело, се заинтересирани за купување на ваква клима и не сакаат да чујат за друга!

gree_01.jpg gree_02.jpg

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Сега знаеш зошто го зборуваме тоа што го зборуваме. Секоја чест за постот и за отарасувањето од дрвата.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.759
6.464
SK
Ве молам да не ми замерувате за објавувањето на ваквата приближна потрошувачка. Знам дека правилата за мерење и објавување се строго одредени заради веродостојноста на потрошувачката, меѓутоа, со овој пост сакав да пренесам едно искуство и да дадам општ придонес кон многубројните споделени искуства за греењето со клима уреди а особено за парапетните модели, бидејќи многу често во коментарите се нагласува дека имаме недостаток од споделени искуства токму за ваквите модели. Се надевам за следната сезона дека ќе набавиме мерач па да приложам тука се' како што треба.
Слободно пишувај овде било какви искуства. Друга е темата каде инсистираме да се постираат само мерења со мерачи за потрошивачка. За таа тема имаш линк во првиот пост а оваа тема е баш општа тема за клими.

Честитки на евтиното и комфорно греење за зимава. :)

Надворешната е маката. Не е користена за греење (многу) и гледам од прозор дека тоа саќето е бајаги така нафатено со прашини и слично...
Ќе ја исклучиш климата од струја. Од штекер ќе го извадиш кабелот... Е после снајди се некако, со црево за вода да прскаш ипозади и однапред (низ перките од вентилаторот) ама директно во хитсинкот (саќето) од изменувачот. Слободно избањај ја подолго време.

Тоа би требало да биде доволно. Ако имаш пристап претходно да испрскаш со одмастувач, уште подобро. Само остави ја после неколку денови да се исуши целосно, пошто ќе отиде вода и кај електрониката. Неколку часови е веројатно доволно, ама неколку денови е посигурно.

Инаку ако климата си работи како што треба, не и треба „дополонување фреон“ (најчестата финта за зимање пари). Ако испадне дека и фали фреон, тогаш постои дефект кој треба да се отклони пред да се дополнува фреон. Освен ако не мислиш на секој неколку денови/недели да дополнуваш фреон.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.787
5.507
Пошто скопскиве климаџии (бар јас што ги исконтактирав) се "презафатени" или им е исподчасти да чистат клими... Си дојдоа дечките од Клими.мк, си демонтираа сѐ, си исчистија сомсредства, со вода, па со едно мирижљабо на крај, си склопија, проверија фреон и притисок на мотор, фала многу пријатно. Топла препорака.
п.с. ни кафе ни ракија ни ништо нејќеа

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.759
6.464
SK
Добро штом си завршил работа, само една забелешка за сите останати кои нема да бидат во твојата специфична ситуација: Контрапродуктивно, дури и шететно, може да биде демонтажа на внатрешна единица - заради чистење. За да се исчисти, климата воопшто не мора (и не треба) да се демонтира. Ова го кажувам пошто некои сервисери ја вадат внатрешната за да ја исчистат во када, со туш (!).

си демонтираа сѐ... проверија фреон
Како проверуваа фреон?

majas5

read-only
27 јуни 2018
1
1
Дечки ми треба предлог за клима. Спрат од 70 квадрати, без изолација загревавме цела зима со Carrier Ventus Supreme inverter (R32), 5.5kw и бевме стоплени а и сметките беа "нормални" (-2000) за разлика од лани со термо. Греевме пола куќа преку ден, навечер сегде отваравме да има некоја нормална температура. Е сега ми треба уште една клима, за дополна на Carrier-от, за во зима нон стоп да ми е отворена врата. Mислењата се меѓу: Samsung AR12 3.5kw, Bosch 5000 3.5kw и Beko BBVCM120/121. Климата би била уклучена на 20 степени, чисто колку да одржува температура по другите простории.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно