Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
@ARMac Ваквите, колку што знам, се наменети за пустинска клима со многу мала влажност на воздухот. Во наши климатски услови и во ваков мал простор само с`клет ќе ти прави и плус види ги ривјуата, еден вика дека само вентилаторче било.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.465
SK
Ти друже треба вентилација таму да средиш, од разбирливи причини... Со самото тоа ќе се среди и ладењето, ако се меша воздухот како што треба.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Хмм сега ми текна дека има еден круг горе за вентилација ама води нанадвор. Таму ви собрало еден добар 140мм ац вентилатор, ама што со тоа.

@Metuzalem суво е таму друже очи се сушат. Нема ни парно ни водовод цевки никаде во близина. Мерачот покажува 25-30% што е верувам доста суво.

Чекај сега со ова вентилацијава ќе пробам нешто. Имам јаки AC вентилатори, ако го свртам да дува во влез, ќе влече воздух од собчето и теоретски ќе зголеми проток.

krema

OG
24 јуни 2009
15.710
15.803
youtu.be
А да пробаш со оние климиве на тркалца (пингвини или како ги уште викат), цревото ќе го бапнеш во вентилацијата.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.788
5.507
Хмм сега ми текна дека има еден круг горе за вентилација ама води нанадвор. Таму ви собрало еден добар 140мм ац вентилатор, ама што со тоа.

@Metuzalem суво е таму друже очи се сушат. Нема ни парно ни водовод цевки никаде во близина. Мерачот покажува 25-30% што е верувам доста суво.

Чекај сега со ова вентилацијава ќе пробам нешто. Имам јаки AC вентилатори, ако го свртам да дува во влез, ќе влече воздух од собчето и теоретски ќе зголеми проток.
Чим имаш издув, онда ич не му мисли, портабл клима, мислам Вивакс ги носеа.

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
А да пробаш со оние климиве на тркалца (пингвини или како ги уште викат), цревото ќе го бапнеш во вентилацијата.
Чим имаш издув, онда ич не му мисли, портабл клима, мислам Вивакс ги носеа.

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

Да, тоа е тоа. Ќе ја земам најмалата што ќе ја најдам и ќе го бапнам цревото горе, нека се грее влезот.

SuperMitre

read-only
27 септември 2017
39
61
Скопје
Препорака до ARMac, да размислиш добро околу купување на портабл клима затоа што е неверојатно бучна. Јас имам една Vivax што ја користам на работа во 50 квадрати просторија како надополнување на сплит 3,5 кв. Поставена ми е дијагонално од местото каде што седам и едвај се издржува бучавата. Во тој простор кај тебе ќе оглувеш од таква клима.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.032
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
За таа ситуација ти треба клима која ќе збрка работа инстантно без да филозофираме за квадрати и слични глупости.
Сакам да кажам дека треба да земеш 24.000 Btu клима која кога ќе дувне дувнато ќе биде. И проток и снага и се ќе има.
45 квадрати не се малку.
Така е најдобро, но тоа верувам дека не е баш ефтино решение. Целта е да брка работа на пролет, есен и во зима кога не е екстремно ладно. Во принцип ќе се користи многу ретко зимно време, најчесто на пролет и есен, но не повеќе од 2-3 месеци годишно. Буџетот е флексибилен до 1200-1300 евра доколку има смисла, т.е оправданост. А ако на еден инвертер му требаат три саати да загрее, а на друг триипол и разликата во цена е 30% за мене е неоправдано.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
А ако на еден инвертер му требаат три саати да загрее, а на друг триипол и разликата во цена е 30% за мене е неоправдано.
Затоа и ти викам да земеш 24.000 Btu
(лупам сега, да се провери треба) Ако 18000 Btu има проток од 800 метри кубни на час 24.000 има 1200
Кога ќе видиш дека оние кубици воздух се пресметувани на макс. вентилатор јасно е дека не сакаш да бидеш реметен од клима со слаб проток.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
А некој да објасни зашо климата коа ќе ми направи 24 степени воздухот е као „пун“ и тежок, као сув и грло боли а парното го нема истиот ефект?

(имам и клима и парно ама затоа повеќе користам парно за греење)

Климата ми беше препорачана овде, Грее инвертер не ми текнува модел у моментот ама стварно е добра и мокјна клима, и не троши многу струја.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
@ARMac
Плус едно калориферче да си земеш за недај боже ако ти пристуди во лошото ќоше. :)
Препорака до ARMac, да размислиш добро околу купување на портабл клима затоа што е неверојатно бучна. Јас имам една Vivax што ја користам на работа во 50 квадрати просторија како надополнување на сплит 3,5 кв. Поставена ми е дијагонално од местото каде што седам и едвај се издржува бучавата. Во тој простор кај тебе ќе оглувеш од таква клима.
Секако прво ќе пробам со вентилатор да дува нанадвор. За разлика од лани сега имам уште една клима, па можда доволно ќе биде.

Ако не, ќе земам некоја најмалецка портабл и на минимум ќе ја терам.

Пошто собчето е 120цм широко а 220 долго.

За зима нема гајле со затворена врата е 29 степено таму. Горат тие феномите, а и десктопот има rx 480. Мада старата r9 290 поубаво си грееше :D

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
А некој да објасни зашо климата коа ќе ми направи 24 степени воздухот е као „пун“ и тежок, као сув и грло боли а парното го нема истиот ефект?

(имам и клима и парно ама затоа повеќе користам парно за греење)

Климата ми беше препорачана овде, Грее инвертер не ми текнува модел у моментот ама стварно е добра и мокјна клима, и не троши многу струја.
SUV ti e vozduhot zemisi ultrasonicen navlaznuvac na ladna parea

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Затоа и ти викам да земеш 24.000 Btu
(лупам сега, да се провери треба) Ако 18000 Btu има проток од 800 метри кубни на час 24.000 има 1200
Кога ќе видиш дека оние кубици воздух се пресметувани на макс. вентилатор јасно е дека не сакаш да бидеш реметен од клима со слаб проток.
24ka klima ima min protok od 800m3\h I 800-900w min potrosuvacka,
Problem e Koga Ke zatopli Ke se odnesuva kako on off.
I silno duva vo prva I toa e problem smeta.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Ама дали тоа значи дека климата го суши воздухот повеќе од парно (при постигнување на иста температура)?
Klimata poveke Go cilkurira vozduhot .

Zemi Eden merac na temperatura I vlaga 250 den Ke mozes Da izmeris vlagata Da TI e od .40-60% najdobro e.
I navecer za spienje na 20stepeni poveke ne.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.465
SK
Релативна влажност, на повисоки температури посув е воздухот. На иста температура иста влажност ќе има, без разлика со што ќе загрееш до таа иста температура. Ова е лесно докажливо со мерање на влажноста, ако не веруваш греј еден ден со едно (парно), друг ден со друго (клима), и мери влажност. Ако не добиеш исти резултати или некако си влегол во паралелен универзум каде владеат други физички закони... Или мерачот за влажност не ти чини. :)

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Ич не можам да го објаснам ефектов, на прочистувачов за воздух цело време од 30-50% е влажноста, некогаш и повеќе, ама клима коа ќе пуштам некако ко да осеќаш топол воздух у фаца и у нос, и тоа е позагушливо. Дали дека има струење, не знам..

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.465
SK
@toshex климата ти е наместена да дува право во тебе (каде обично се седи)?

24ka klima ima min protok od 800m3\h I 800-900w min potrosuvacka,
Problem e Koga Ke zatopli Ke se odnesuva kako on off.
I silno duva vo prva I toa e problem smeta.
Милион пати сме зборувале за ова, ама Флегма секогаш инсистира на дупло појако димензионирање (од оптималното). А воедно и е застапник на ставот дека климите не може да бидат главно средство за греење. Иди па најди му го крајот! :D

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
@toshex климата ти е наместена да дува право во тебе (каде обично се седи)?

Милион пати сме зборувале за ова, ама Флегма секогаш инсистира на дупло појако димензионирање (од оптималното). А воедно и е застапник на ставот дека климите не може да бидат главно средство за греење. Иди па најди му го крајот! :D

Климата е над мене и наместена да дува највисоко шо може у спротивен правец од мене. Карши климата на 3-4 метри отприлика има ѕид. Се на се целиот простор е 30тина квадрати, плус 2 соби вкупно 50 квадрати и често е се отворено. Постигнува добра температура.

Точниот модел е:
ГРЕЕ AMBER GWH12YD-S6DBA2A

Друга замерка која ја иам забележано е коа почнува да дува у режим на греење климата прво дува надоле право у мене и дува млак/ладен воздух и после коа ќе загрее се крева нагоре и дува топло. Малку глупа изведба ако ме прашувате мене.

Покрај ова и тоа дека боље се осеќа воздухот греен со парно, климава е топ, ама ете фурам на парно повеќе од шо треба ради дилемиве и со тоа повеќе ме кошта.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.465
SK
Нема логично објаснување, релативната влажност ќе биде иста - на иста температура. Да не го местиш парното на пониска температура?

Препорачувам да земеш да ја мериш температура, да не се водиш според термостатот од парното. И да измериш влажност, на иста темература загреано во двата случаи, евтини се мерачите.
Ако толку ти смета ова, истерај ја работата до крај.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Нема логично објаснување, релативната влажност ќе биде иста - на иста температура. Да не го местиш парното на пониска температура?

Препорачувам да земеш да ја мериш температура, да не се водиш според термостатот од парното. И да измериш влажност, на иста темература загреано во двата случаи, евтини се мерачите.
Ако толку ти смета ова, истерај ја работата до крај.

Со 2 мерачи мерам (на прочистувач и на third party wireless термостат со кој го контролирам парното). И двата мерачи се у иста соба на исто место цело време. Мислам дека тоа шо го осеќам е циркулација на воздухот со климава изглеа треба да пробам на пониски вртежи на вентилатор можда?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.465
SK
Твојата соба е затворен простор. Циркулацијата на воздухот нема да ја измени моменталната релативна влажност на воздухот. Настрана од некоја фунгална загаденост на саќето (хитсинкот) на внатрешната единица, ништо друго не би требало да ти влијае на квалитетот на воздухот, така како што опишуваш. А тоа што го опишуваш најмногу личи на сувост на воздухот. Кога ќе измериш влажност на воздухот, ќе знаеш со сигурност.

Циркулацијата е потребна за функционалноста на климата, на ауто вообичаено е најдобро освен во инцидентни ситуации кога мануално местиш на најслабо или најсилно.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно