Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Juve_fanatic

hello world
4 март 2018
171
130
Ok, epa klimata si pravi defrost, go topi mrazot. Sega e ladno i vlazno vreme, a pri greenje toa se idealni uslovi za pravenje mraz na nadvoreshnata edinica. Podesi gi opciite na dalinskoto kako shto ti kaza prijatelov pogore i toa e toa, nemash shto drugo da pravis, defrostot si e sistemska rabota i ne zavisi od tebe. Na sekoi 20 minuti e malku odpojke defrosti, ama cim traat 2 minuti ne e taka strashno.

A koj ti preporacha da zemis 3,5ka?

Juve_fanatic

hello world
4 март 2018
171
130
Sum probal I taka pak mi isklucuva na 20min najcest go pravi nasabajle od 5do10satot znae I po 10pati da iskluc
10 pati vo 5 saati ti se dva defrosti vo eden sat. Toa e malku povekje, ama ne znam dali e zagrizuvacki, ima tuka poiskusni, neka kazat. Jas imam Mitsubishi WN35 i na vakvo vreme si pravi defrost kako na shtoperica, na sekoi 50 minuti po 4-5 minuti defrost. Ednostavno taka e podesena da raboti.

Ickoiva

read-only
16 ноември 2018
20
0
Ok, epa klimata si pravi defrost, go topi mrazot. Sega e ladno i vlazno vreme, a pri greenje toa se idealni uslovi za pravenje mraz na nadvoreshnata edinica. Podesi gi opciite na dalinskoto kako shto ti kaza prijatelov pogore i toa e toa, nemash shto drugo da pravis, defrostot si e sistemska rabota i ne zavisi od tebe. Na sekoi 20 minuti e malku odpojke defrosti, ama cim traat 2 minuti ne e taka strashno.

A koj ti preporacha da zemis 3,5ka?
Pa eden covek stose zanimava so klimi mi go preporacaaa ali misla defrost na 20min new dobro

Juve_fanatic

hello world
4 март 2018
171
130
Pa eden covek stose zanimava so klimi mi go preporacaaa ali misla defrost na 20min new dobro
Nastrana defrostite, dali postignuva klimata da ti ja zagree sobata? Dali imas mereno kolkava e temperaturata vo sobata vo odnos na toa shto go imas zadadeno na dalinsko?

A inache te prashav koj ti rekol 3,5ka, bidejki za prostor ko tvojot 50m2, nemas termoizolacija, ke ti beshe podobro 5,5ka da stavis. Sepak, Amberot od Gree im e najdobroto shto go imaat pa mozebi ke si teras bez problem i so nea.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
Сега ќе ја плаќате цената на стручњаците кои ви викаа "немој 5,5-ка, земи 3,5-ка"

Наместо да имавте јака клима која постигнува и не работи со полн капацитет, а со самото тоа не трупа мраз, сега имате килава клима која трупа мраз и не постигнува па често дефростира.

Micho

read-only
10 декември 2016
19
26
Тој истиот човек што се занимава со клими викни го на кафе да ти ги среди сетинзите на климата!На ова суво време барем во Ск сеуште е рано за дефрости.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.759
6.463
SK
50m2 без изолација, да се грее со 3.5кв клима е сулудо... Нешто помалку глупо (ама сеуште прилично глупаво) е во 25м2 да се опне 5.5кв клима која ќе прави силна промаја и ќе работи како он-оф клима, со чести исклучувања - даунтајм кој климата ќе го користи за правење кратки дефрости. На крај резултатот и не е толку различен: чести дефрости и дискомфор за корисникот.
Единствено во вториот случај просечната температура ќе биде повисока во поладните денови.

Греење со клима уред си бара правилно димензионирање на моќноста на климата. Мало надминување на потребната моќност е ок, всушност пожелно е, но големо надминување е глупаво. И да, не секогаш ама често 3.5кв е подобар избор од 5.5кв - се разбира, таму каде топлотните потреби ги задоволува 3.5кв модел.

alkibijad01

hello world
8 октомври 2016
365
403
Ајде сега сите што кажувате за колку квадрати колкава клима треба, сите назад во прво одделение. Давате совети за 20, 30 или 50 квадрати како кај сите да е иста висината на таванот. Се загрева волуменот на воздухот во просторот кој зависи од три димензии. Не продавам памет само ве молам да не се брзате со давање совети.

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
5,5-ка на фан кец во 25 квадрати ќе дува врел воздух и нема да прави промаја и ќе биде се во ред... ама само под 5 степени. Над ова ќе се однесува како он-оф ама ќе туриш ауто фан, ќе најдеш степени кои ти одговараат и ќе бидеш раат.

3,5-ка (која не е од 1000 евра, btw) ќе има глупа логика (ака модулација) ќе мора да ја тераш со 2/3 фан за доволен проток и ќе добиеш калорифер.
Во Скопје каде што маглата знае да легне еден месец ова е катастрофа.

На крај краева не седат сите во станови "стиропорска кутија"

Уште еднаш апелирам да се внимава со предлозите се додека членот не каже во што живее и каков е распоредот.
25-те квадрати често не се со правилен облик. Има мртви простори до кои не допира ништо.
Ако на ова додадеш носачи на плафон (кој е со ферт греди), стари регали...
Рецепт за катастрофа.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.759
6.463
SK
Заклучокот (за мене) би бил дека без пресметување на топлотни загуби, и двата совети долу може да бидат лоши совети:
- "немој 3,5-ка, земи 5,5-ка",
- "немој 5,5-ка, земи 3,5-ка".

Ајде сега сите што кажувате за колку квадрати колкава клима треба, сите назад во прво одделение. Давате совети за 20, 30 или 50 квадрати како кај сите да е иста висината на таванот. Се загрева волуменот на воздухот во просторот кој зависи од три димензии. Не продавам памет само ве молам да не се брзате со давање совети.

Апсолутно волуменот на воздухот е важен параметар (заедно со топлотните загуби), и тоа сме го повторувале многу пати наназад. Но земи го во предвид просекот на нивото на знаење и разбирање на рандом прашувачот на совети овде. Истиот ако прочитал внимателно што е пишувано досега, секако ќе наведе податоци како волумен, а веројатно и веќе направил претпоставки за топлотни загуби (преку мерење со греалка). Но таквите се малку (скоро па ги нема) и подобро е колку толку некако да ги упатиш (без да ги збуниш) - пошто во продавница ќе им продадат 3.5кв клима за просечни 50м2, или 5.5кв клима за просечни 25м2.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
50m2 без изолација, да се грее со 3.5кв клима е сулудо... Нешто помалку глупо (ама сеуште прилично глупаво) е во 25м2 да се опне 5.5кв клима која ќе прави силна промаја и ќе работи како он-оф клима, со чести исклучувања - даунтајм кој климата ќе го користи за правење кратки дефрости. На крај резултатот и не е толку различен: чести дефрости и дискомфор за корисникот.
Единствено во вториот случај просечната температура ќе биде повисока во поладните денови.

Греење со клима уред си бара правилно димензионирање на моќноста на климата. Мало надминување на потребната моќност е ок, всушност пожелно е, но големо надминување е глупаво. И да, не секогаш ама често 3.5кв е подобар избор од 5.5кв - се разбира, таму каде топлотните потреби ги задоволува 3.5кв модел.
Еве оваа 3.5ка грее и 50квадрати ама треба да се плати.
Види колку и е максимумот на греење

DAIKIN FTXZ35N

Инвертор за помещения до 35м2

heat_logo.jpg
0.60 - 5.0 - 9.0 kW мощност

heat_logo.jpg
1.0 kW консумация

classA+++.jpg
SCOP 5.73

cool_logo.jpg
0.60 - 3.5 - 5.3 kW мощност

cool_logo.jpg
0.66 kW консумация

classA+++.jpg
SEER 9.0

Звуково налягане 19 db / работа до - 20 С

Произход: Япония

4898 лв.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Еве подтоци и за Грее Амбер нордик.
И тој има многу високи максимуми на греење и кај 12ката и кај 18ката.
GREE GWH12YD
Инвертор за помещения до 30м2

heat_logo.jpg
0.88-4.2-7.2 kW мощност

heat_logo.jpg
0.12-0.95-2.6 kW консумация

classA+++.jpg
SCOP 5.1

cool_logo.jpg
0.85-3.5-5.0 kW мощност

cool_logo.jpg
0.05-0.84-1.9 kW консумация

classA+++.jpg
SEER 8.5

Звуково налягане 21 db / работа до - 30 С

Произход: Китай

1620 лв.

gree%20amber%20r32.jpg

GREE GWH18YE
Инверторен за помещения до 40м2

heat_logo.jpg
1.2-5.57-9.2 kW мощност

heat_logo.jpg
0.35-1.32-3.3 kW консумация

classA+.jpg
SCOP 4.4

cool_logo.jpg
1.2-5.3-7.2 kW мощност

cool_logo.jpg
0.35-1.32-2.5 kW консумация

classA++.jpg
SEER 6.6

звуково налягане 34 db / работа до - 30 С

Произход: Китай

1968 лв.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
Заклучокот (за мене) би бил дека без пресметување на топлотни загуби, и двата совети долу може да бидат лоши совети:
- "немој 3,5-ка, земи 5,5-ка",
- "немој 5,5-ка, земи 3,5-ка".
Освен за нас 10-15 души што знаеме со што се соочуваме и за што зборуваме на форумов имаме прелетачи кои бараат и сакаат инстант совет без да наведат што топлат, во што живеат, не даваат распоред на соби (макар и нацртан во MS Paint) и на крај, ако сакате, имаат нереално големи очекувања па лани зимо имавме кукања како инвертерот „не престанува да дува и дува ладно“, „ми дефростира често и измрзнавме“.

Зборов ми е дека на таков подобро е да му се даде совет да земе појака клима отколку слаба па следното зимо да добиете лик кој набавува пелети или whatever а климата ја користи да разлади колку толку. Ова е no-win ситуација!
Чим дошол на форум и има дилема дали да купи NEO тогаш човекот не се разбира дефинитивно и тоа бара подлабока анализа.

На пример треба да се праша дали тоа ќе му биде примарен или помошен начин на греење. Луѓето навикнати на топлина од ќумбиња или парно (на дрва) се шокирани колку тоа „ова не топли“.
Греењето со клима бара дисциплина и голема свесност за состојбата на живеалиштето. Подобро е да му кажеш да не купува клима и да стави PVC дограма па сетне за клима отколку да му утнеш снага.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Не сум забележал дефрост денес. Ама па не е ни ладно, не е замрзната единицата надвор на ниедна клима. На 560w седи, еве во моментов 610.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Оф бре, втора сезона од коа се продава кај нас фамозниот Амбер, заклучно со мене кој прв ја открив стапицата, гледам дека рајата не чита искуства и податоци и купува на рекла казала на монтери препорака бла бла.

Поголемо џубре од амберот нема, залудно фрлени пари, се што јас објаснив и што пишував и мислев дека е дефект сите ги имаат истите искуства низ сите форуми.
Освен дотичниот од другиот форум кој мора да голта ладен воздух бидејќи продава и зима плата од ГРЕЕ.

Поплаки има по сите форуми, бугарски, српски и нашите, али коа народот не чита ќе профитира грее.

Ферски пишав уште тогаш дека амберот е моќна клима коа дува знае до 60 степени и се осеќа топлина, али дифрости на 5 мин, ладни тушови после дифрости, бучава огромна од внатрешна, изработка катасторфа.
Модулација катастрофа, и не е само тоа, треба да повлече 3kw топлина за да даде 58 степени на издув на -7,
3kw човече па 3kw рерна не може да повлече.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Хансол бр. 2! :)
IMG_20181117_154527.jpg
Се думав до последен момент за вториов дел од куќава (20м2, со мало проширување 26 м2). Еден дупли прозор стар 47 години, еден помал ПВЦ со обични термопан стакла стар 10 год. Доле испуна + дрвен под, горе малтер + трска (нема плоча), внатрешна висина 2.7 м. Ѕидовите од полни тули, малтерисани од двете страни, околу 30 цм дебелина. Изолација 0, освен 5 цм стаклена волна на таванот...

Големи топлински загуби како што може да се види од описот. Теоретски можеби ќе поминев и со Ломо ЕКО, евентуално за посигурно со Ломо ЛЦЛХ/Виола/Фери... Сепак Хансол со акциската цена од 37000 денари беше премногу примамлива понуда за да се игнорира. :)
Особено што веќе имам еден ист таков Хансол и сум презадоволен од него. Си изгура 30 м2 ланското зимо со песна, не покажа никаква слабост и тие неколку дена во фебруар кога температурите паднаа на -12Ц. Тој простор е ист како овој опишан погоре, значи 0 изолација и огромни топлотни загуби...
IMG_20181117_154553.jpg
Монтажата беше вчера, од 14 - 17h, не брзавме многу. Маестро @kodus и неговиот партнер стандардно за нив со хируршка прецизност си ја завршија работата. Излишно е да ја објаснувам монтажата, имаше вакумирање од 30-тина минути, гумени бафери по ПС на надворешната, нивелирање по пропис, 3.7 метри цевки ... и најважно, почитување на моите желби како клиент. Ништо помалку и не се очекува од најдобриот тим за монтажа во Македонија. :)
На крајот имавме и малку време за лаф муабет, кафе, мафе и најважното - размена на информации од светот на климатизацијата и тоа од врвни стручњаци кои се барани и пребукирани 365 дена во годината...
IMG_20181118_142737.jpg
За жал вчера не стемни кога завршивме, а денес не ми се погоди времето, така да повеќе фотки и информации ќе пуштам наредниве денови.

За првите 24 часа можам да кажам дека си работи одлично. Внатрешната е ептен тивка, на ауто си преде во прва и втора брзина. Надворешната исто така, нема никакви вибрации или чудни звуци... Ништо ново, се е исто како кај првиот Хансол што го земав лани ова време.

Мерачот не сум го префрлил на новиот (имам само еден мерач), но очекувам да "левитира" на 135 - 195 W, со повремени испади до 350 - 450 W како и стариот. Нормално, со падот на температурите ќе се зголеми и потрошувачката, сепак уште е далеку зимата.

П.С.: Моделот е GWH12TB-S3DNA1D/O + GWH12TB-S3DNA2D/I (LCLH, WiFI), купен директно (како што е редот) од Гримак Аеродром. Идентичен е со "стариот" што го купив минатата година, значи нема никакви измени...

Juve_fanatic

hello world
4 март 2018
171
130

Se se sveduva na toplotnite pobaruvanja kako shto kaza ti. Tuka vo Ohrid, dvajca brakja vo dogovor so edna firma koja se zanimava so takvi raboti, napravija izolacija na kukjata 90m2 i pobaruvachkata na taa kukja za greenje ja svedile na 3,4
5,5-ка на фан кец во 25 квадрати ќе дува врел воздух и нема да прави промаја и ќе биде се во ред... ама само под 5 степени. Над ова ќе се однесува како он-оф ама ќе туриш ауто фан, ќе најдеш степени кои ти одговараат и ќе бидеш раат.

3,5-ка (која не е од 1000 евра, btw) ќе има глупа логика (ака модулација) ќе мора да ја тераш со 2/3 фан за доволен проток и ќе добиеш калорифер.
Во Скопје каде што маглата знае да легне еден месец ова е катастрофа.

На крај краева не седат сите во станови "стиропорска кутија"

Уште еднаш апелирам да се внимава со предлозите се додека членот не каже во што живее и каков е распоредот.
25-те квадрати често не се со правилен облик. Има мртви простори до кои не допира ништо.
Ако на ова додадеш носачи на плафон (кој е со ферт греди), стари регали...
Рецепт за катастрофа.
Tochno ovoj peoblem shto go kazuvas ti, go imam jas vo spalnata moja. 21 m2 e, imam WN35 Mitsubishi, i neednakvost na temperatura imam bidejki imam prekrshuvanja na zidovite, nosachi
Како сте со дефрости денес бе омладинци!! Ве нема нешто..
:)
Moite dve Mitsu WN35ki pravat defrost na sekoi 50-60 minuti po 5 minuti defrost. Denes i FH35kata napravi 3-4 defrosti po 2-3 minuti. Ohrid ziveam, na rid, cel den vrnit i ladno e. Ama zakluchiv deka ednostavno taka rabotat WNot.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.989
Ако има сензори за дефрост ќе пали кога има потреба. Како FH.

Ако е без сензори тогаш пали на извесен период како WN секогаш кога е под 4ц температурата.

Горе доле тоа е тоа со дефростите.

Ладно не смее да помисли да дува клима.

Последни теми

Последни огласи

На врв