Da IMA mraz nekogasCim pravi zvuk koga ke prekine da duva, sigurno defrost pravi klimata. Proveri dali ima mraz na nadvoreshnata edinica. Slikni ja ako mozes.
Da IMA mraz nekogasCim pravi zvuk koga ke prekine da duva, sigurno defrost pravi klimata. Proveri dali ima mraz na nadvoreshnata edinica. Slikni ja ako mozes.
Sum probal I taka pak mi isklucuva na 20min najcest go pravi nasabajle od 5do10satot znae I po 10pati da isklucНаместија на греење и дифузерот надолу. Фан от наместиго на ауто или пример трета брзина
Ok, epa klimata si pravi defrost, go topi mrazot. Sega e ladno i vlazno vreme, a pri greenje toa se idealni uslovi za pravenje mraz na nadvoreshnata edinica. Podesi gi opciite na dalinskoto kako shto ti kaza prijatelov pogore i toa e toa, nemash shto drugo da pravis, defrostot si e sistemska rabota i ne zavisi od tebe. Na sekoi 20 minuti e malku odpojke defrosti, ama cim traat 2 minuti ne e taka strashno.Da IMA mraz nekogas
10 pati vo 5 saati ti se dva defrosti vo eden sat. Toa e malku povekje, ama ne znam dali e zagrizuvacki, ima tuka poiskusni, neka kazat. Jas imam Mitsubishi WN35 i na vakvo vreme si pravi defrost kako na shtoperica, na sekoi 50 minuti po 4-5 minuti defrost. Ednostavno taka e podesena da raboti.Sum probal I taka pak mi isklucuva na 20min najcest go pravi nasabajle od 5do10satot znae I po 10pati da iskluc
Pa eden covek stose zanimava so klimi mi go preporacaaa ali misla defrost na 20min new dobroOk, epa klimata si pravi defrost, go topi mrazot. Sega e ladno i vlazno vreme, a pri greenje toa se idealni uslovi za pravenje mraz na nadvoreshnata edinica. Podesi gi opciite na dalinskoto kako shto ti kaza prijatelov pogore i toa e toa, nemash shto drugo da pravis, defrostot si e sistemska rabota i ne zavisi od tebe. Na sekoi 20 minuti e malku odpojke defrosti, ama cim traat 2 minuti ne e taka strashno.
A koj ti preporacha da zemis 3,5ka?
Nastrana defrostite, dali postignuva klimata da ti ja zagree sobata? Dali imas mereno kolkava e temperaturata vo sobata vo odnos na toa shto go imas zadadeno na dalinsko?Pa eden covek stose zanimava so klimi mi go preporacaaa ali misla defrost na 20min new dobro
Тој истиот човек што се занимава со клими викни го на кафе да ти ги среди сетинзите на климата!На ова суво време барем во Ск сеуште е рано за дефрости.Pa eden covek stose zanimava so klimi mi go preporacaaa ali misla defrost na 20min new dobro
Ајде сега сите што кажувате за колку квадрати колкава клима треба, сите назад во прво одделение. Давате совети за 20, 30 или 50 квадрати како кај сите да е иста висината на таванот. Се загрева волуменот на воздухот во просторот кој зависи од три димензии. Не продавам памет само ве молам да не се брзате со давање совети.
Еве оваа 3.5ка грее и 50квадрати ама треба да се плати.50m2 без изолација, да се грее со 3.5кв клима е сулудо... Нешто помалку глупо (ама сеуште прилично глупаво) е во 25м2 да се опне 5.5кв клима која ќе прави силна промаја и ќе работи како он-оф клима, со чести исклучувања - даунтајм кој климата ќе го користи за правење кратки дефрости. На крај резултатот и не е толку различен: чести дефрости и дискомфор за корисникот.
Единствено во вториот случај просечната температура ќе биде повисока во поладните денови.
Греење со клима уред си бара правилно димензионирање на моќноста на климата. Мало надминување на потребната моќност е ок, всушност пожелно е, но големо надминување е глупаво. И да, не секогаш ама често 3.5кв е подобар избор од 5.5кв - се разбира, таму каде топлотните потреби ги задоволува 3.5кв модел.
Освен за нас 10-15 души што знаеме со што се соочуваме и за што зборуваме на форумов имаме прелетачи кои бараат и сакаат инстант совет без да наведат што топлат, во што живеат, не даваат распоред на соби (макар и нацртан во MS Paint) и на крај, ако сакате, имаат нереално големи очекувања па лани зимо имавме кукања како инвертерот „не престанува да дува и дува ладно“, „ми дефростира често и измрзнавме“.Заклучокот (за мене) би бил дека без пресметување на топлотни загуби, и двата совети долу може да бидат лоши совети:
- "немој 3,5-ка, земи 5,5-ка",
- "немој 5,5-ка, земи 3,5-ка".
Se se sveduva na toplotnite pobaruvanja kako shto kaza ti. Tuka vo Ohrid, dvajca brakja vo dogovor so edna firma koja se zanimava so takvi raboti, napravija izolacija na kukjata 90m2 i pobaruvachkata na taa kukja za greenje ja svedile na 3,450m2 без изолација, да се грее со 3.5кв клима е сулудо... Нешто помалку глупо (ама сеуште прилично глупаво) е во 25м2 да се опне 5.5кв клима која ќе прави силна промаја и ќе работи како он-оф клима, со чести исклучувања - даунтајм кој климата ќе го користи за правење кратки дефрости. На крај резултатот и не е толку различен: чести дефрости и дискомфор за корисникот.
Единствено во вториот случај просечната температура ќе биде повисока во поладните денови.
Греење со клима уред си бара правилно димензионирање на моќноста на климата. Мало надминување на потребната моќност е ок, всушност пожелно е, но големо надминување е глупаво. И да, не секогаш ама често 3.5кв е подобар избор од 5.5кв - се разбира, таму каде топлотните потреби ги задоволува 3.5кв модел.
Tochno ovoj peoblem shto go kazuvas ti, go imam jas vo spalnata moja. 21 m2 e, imam WN35 Mitsubishi, i neednakvost na temperatura imam bidejki imam prekrshuvanja na zidovite, nosachi5,5-ка на фан кец во 25 квадрати ќе дува врел воздух и нема да прави промаја и ќе биде се во ред... ама само под 5 степени. Над ова ќе се однесува како он-оф ама ќе туриш ауто фан, ќе најдеш степени кои ти одговараат и ќе бидеш раат.
3,5-ка (која не е од 1000 евра, btw) ќе има глупа логика (ака модулација) ќе мора да ја тераш со 2/3 фан за доволен проток и ќе добиеш калорифер.
Во Скопје каде што маглата знае да легне еден месец ова е катастрофа.
На крај краева не седат сите во станови "стиропорска кутија"
Уште еднаш апелирам да се внимава со предлозите се додека членот не каже во што живее и каков е распоредот.
25-те квадрати често не се со правилен облик. Има мртви простори до кои не допира ништо.
Ако на ова додадеш носачи на плафон (кој е со ферт греди), стари регали...
Рецепт за катастрофа.
Moite dve Mitsu WN35ki pravat defrost na sekoi 50-60 minuti po 5 minuti defrost. Denes i FH35kata napravi 3-4 defrosti po 2-3 minuti. Ohrid ziveam, na rid, cel den vrnit i ladno e. Ama zakluchiv deka ednostavno taka rabotat WNot.Како сте со дефрости денес бе омладинци!! Ве нема нешто..
![]()
Ладно не дуваат ниту on/off климите после дефростЛадно не смее да помисли да дува клима.
SSD M.2 512GB PHISON P0327 NVMe Gen4 x4 P03270512N 2230
7.050,00 ден
MOUSE WIRELESS USB LOGITECH G PRO X SUPERLIGHT 2 DEX (HERO 2 Sensor, Lightforce Switches), Black, 910-007357
9.950,00 ден
MOUSE WIRELESS USB XIAOMI COMFORT EDITION, 2.4GHz, BLACK, XMWXSB04YM
760,00 ден
PASTE THERMAL ARCTIC MX-7 (4g) + МX Cleaner Wipes, TC: 4.2 W / mk ACTCP00092A
560,00 ден
BACKPACK HAMA GENUA BACKPACK BLACK capacity 14L (15,6" LAPTOP), 216597
800,00 ден
PROJECTOR WANBO CUBE 1 w/GIMBAL Android TV 11, 350Ansi, 200:1 720p, HDMI, USB 2.0, AUX, WIFI,BT w/speakers, Sky Blue
9.550,00 ден