Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Им давам предност на Грее заради гаранцијата од неверојатни 10 години
Да. 10 години ама прашај кои се условите и колкава е „оригиналната“ гаранција. Ќе ти кажат, ако не се лажам, дека основната гаранција е 2 години а следните осум ќе си плаќаш одредена сума за „проверка“
Не се исклучок Gree. Вака прават и Vivax (Паком)

Бај д веј..
Ќе си го земеш јапонецот и ич да не ти чуе. Под услов да е Mitsubishi Electric а не Mitsubishi Heavy!

stefan_v

user
3 мај 2010
1.426
604
macedonius.com
Здраво
Нов сум на форумов, но го пратам некое време. Гледам дека стварно има добри познавачи кои не штедат на делеље на се' што знаат.
Потребна ми е клима, претежно за греење.
До сега изборот се сведува на следниве
- Грее 3.5 Амбер 50 000 денари
- Мицибуши СФ35ВЕ 45000 денари
- Грее 3.5 Хансол 43 000 денари
Амберот е најскап и малку ме двоуми цената. Хансолот според цената гледам дека е доста фален модел.
Им давам предност на Грее заради гаранцијата од неверојатни 10 години, но од друга страна јапонец е јапонец.
Би сакал некое мислење од поупатените.
Колку повеќе читам толку потешко да се одлучам.
Станот кој треба да се грее е како на сликата.
Изолација на ѕидовите нема.
Дали некоја од наведените клими би постигнала греење на ваков простор, со оглед на тоа дека се само 28м2, ама не е целосно отворен простор
Земи си Amber по мое, според мене всушност има biggest bang for the buck како изгледа. Ако прочита имам две Gree клими дома.
Малку во лошо време би ја земал затоа што околу 10-20% може да се поефтини при крај на зимска сезона. Освен перформансите (Hansol vs Amber) има и квалитет на изработка од модел до модел(колку повеќе пари толку подобро е изработен и подобри features има). Исто поголема разлика во работна температура(-20 vs -30 ) и ( 48 vs 54 ). Проблемот е што малку луѓе сваќаат дека климата е всушност топлотна пумпа воздух-воздух (има и воздух-вода која е уште поефикасна и поскапа). Различно количина на топлина може да увезе во домот, односно да извезе надвор а истото зависи од температурата и температурната разлика внатре - надвор(ако надвор е 30 и дома е 30, а сакаме да е 26 послабо повлекува кога е надвор 40, затоа што послабо може да врши размена на топлина). Во тоа има повеќе удели меѓу кои и флуидот(R410A vs R32) и останатото кое толку пати е спомнато во темава.
10 години е гаранцијата, проверка се прави секоја година(со самата инсталација која е мислам 60 евра имаш една година). Секоја година е 800 денари. 9 пати потоа се продолжува пред истекот на таа предходна година кога била инсталирана/одржувана.
Климата на тоа место ќе е одлично поставена. Ќе грее се(на мојата рачно се мести насоката а и ти така можеш да направиш, една да дува право другата кон вратата од другата соба).

Klimatronik123456

read-only
1 август 2018
3
0
Ви благодарам на одговорите.
#stefan_v дали само Амберот од наведените клими има опција за лево/десно подесување на дувањето?
Дали тоа значи дека истовремено може пола да е кон една а пола кон друга насока?
Кои модели на Грее ги имаш?
Инаку јас бев решен да го купам Амбер, беше 43000 во салонот во Прилеп. Ногде не беше наведено дека е на акција. Кога отидов да ја купам шосле некое време беше 7000 денари поскап истиот модел.
Разочарување крајно...
Почнав да барам други поевтини решенија, макар ако е Амбер best buy... ќе ја прежалам разликата и ќе се фалам колку скапа клима имам

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Ви благодарам на одговорите.
Купи си Mitsubishi и не си ја траскај главата непотребно.
Имаш примери на Mitsubishi низ Прилеп.
МИС Електро Компани местат разни марки. Прашај ги ќе ти кажат.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Пази има две врсти на амбер. Едната е бајаги полоша од другата.

Klimatronik123456

read-only
1 август 2018
3
0
@mdeni За овај модел конкретно. Сликава е од кога беше пониската цена.
Уште @stefan_v ако можиш да ми одговориш
дали само Амберот од наведените клими има опција за лево/десно подесување на дувањето?
Дали тоа значи дека истовремено може пола да е кон една а пола кон друга насока?

Атачменти

• 20180512_155525.jpg
    20180512_155525.jpg
    3,3 MB · Прегледи: 73

stefan_v

user
3 мај 2010
1.426
604
macedonius.com
@mdeni За овај модел конкретно. Сликава е од кога беше пониската цена.
Уште @stefan_v ако можиш да ми одговориш
дали само Амберот од наведените клими има опција за лево/десно подесување на дувањето?
Lomo LCLH(5,5kw) и Lomo Eco(3,5kw). Истите air flow насоките се подесуваат кај мене рачно на двете(може и подобро е така за едно лево друго десно). Кај Amber-от е најмалку да се местат од далечинско ама оди едно лево едно десно а не едно право друго десно, може ќе ти дува приближно блиску и тоа левото(гледано како е нацртано). Најбитно тебе ти е дали можеш посебно да наместиш еден air flow да оди право а еден надесно. Amber-от освен горе доле автоматски има и лево десно(тоа е тоа 3d air flow) што тебе па и не ти треба.
Едноставно прашај во продавница или некој нека каже што има амбер.

А инаку заборавив ако ја ставиш климата во посредина на собата и амберот сигурно може да се намести за едно лево едно десно, така ќе можеш 100% комотно да земеш амбер. Ти кажувам дека ти е за греење примарно а без фасада си. Ако не ти се брза начекај да ја земеш.

Последна промена:

Stefan.Taz

hello world
30 април 2008
285
43
Куманово
www.lookup.mk
Stefan.Taz's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-760 Processor (8M Cache, 2.80 GHz) | DeepCool GamerStorm Gabriel
Motherboard
Asus P7P55 LX
Storage
HDD
RAM
10 GB
Video card
ATI Radeon™ HD 5570 Graphics - AMD
Mouse
NEOCOM
Keyboard
China, Made by 2001
Audio
Zvucnici
Monitor
Philips
OS
Win7
Само не брзај, далеку е зимата, а и жештиниве нема да траат многу... веќе сме блиску кон половина на Август (си оди летото) Прочита моето и мислењето на Локван дека се овде преценети те прескапи Фуџитсу!? ... слушни и други мислења на поискусни и подобри познавачи од мене... и како ти предложива врати се и прочитај понешто назад, тука или на “жолтиот форум“...
реков има тука поголеми познавачи од мене, па и јас би ги запрашал нив на пр. зошто на страната на Хидросет е само едната ознака (внатрешна ли е или надворешна немам поим), те да преформулирам дали се работи за истиот модел на Хидросет FUJITSU 12 LM INVERTER ладење3,4 kW/ греење 4,0 kW/Class A++ = 43,500 ден! со оној од Eurovent Air-conditioning and refrigeration certification programs, Eurovent Certification
кој е исто ASYG12LMCE....+ AOYG12LMCE ??? Битно е многу... дали освен со цените играат и со нешто трето Хидросет!?

Дефинитивно нема да брзам, ќе почекам пошто моментално не ни живу у стан за кој купују климу. Дефинитивно ќе гу надгледују тему па за месец два, со нови идеи и прашања па ќе замарам :)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Koja e podobra za greenje Vivax aeri 3.5 ili Gree LCLH 3.5? Blagodaram.
Конфронтирачко прашање. :)
Ова е како да прашаш која кола е подобра, Форд Фокус или Фолкваген Голф. 10мина веднаш ќе кажат Голф а 10мина други ќе се испотепаат да кажат дека Голф не го бива пошто Фолкваген лаже на спецификации за загадување. :D

Читни поназад, или пребарај со Vivax aeri и со Gree LCLH исто и на кирилица пребарај. Се има многу зборувано за овие две клими, и има многу спротиставени мислења која е подобра. Јас лично ќе кажам Гри, заради сопственото искуство.

Генерално дали ќе бидеш задоволен (или незадоволен) со изборот од било која од овие две клими, ќе зависи од многу фактори од кои најважните се карактеристиките на просторот кој сакаш да го грееш. На пример ако имаш премногу топлотни загуби, ниедна од овие две нема да ти заврши работа. Лично сметам дека Грее (конкретно за Ломо LCLH зборувам) има повеќе „резерва снага“ на поладни температури, но од друга страна е и нешто поскапа (освен кога е на акции и попусти, а такви има повремено). Тоа кажано, еден добар Јапонец ќе го избрише подот и со двете клими, но повторно - за уште повеќе пари. Така да... :)

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.180
Конфронтирачко прашање. :)
Ова е како да прашаш која кола е подобра, Форд Фокус или Фолкваген Голф. 10мина веднаш ќе кажат Голф а 10мина други ќе се испотепаат да кажат дека Голф не го бива пошто Фолкваген лаже на спецификации за загадување. :D

Читни поназад, или пребарај со Vivax aeri и со Gree LCLH исто и на кирилица пребарај. Се има многу зборувано за овие две клими, и има многу спротиставени мислења која е подобра. Јас лично ќе кажам Гри, заради сопственото искуство.

Генерално дали ќе бидеш задоволен (или незадоволен) со изборот од било која од овие две клими, ќе зависи од многу фактори од кои најважните се карактеристиките на просторот кој сакаш да го грееш. На пример ако имаш премногу топлотни загуби, ниедна од овие две нема да ти заврши работа. Лично сметам дека Грее (конкретно за Ломо LCLH зборувам) има повеќе „резерва снага“ на поладни температури, но од друга страна е и нешто поскапа (освен кога е на акции и попусти, а такви има повремено). Тоа кажано, еден добар Јапонец ќе го избрише подот и со двете клими, но повторно - за уште повеќе пари. Така да... :)

Оти ти ги фалиш се наредив 4 Гри клими во 60 квадрати. 3 Х 9000 и 1 Х 12000 BTU. Една хотелска надворешна единица за 3-те и уште една толкава на Амберот од другата страна. Штом не се навалија столбовите од зградата, добро е ќе крепи.

Уште не сум ги турил во фунцкија ама зимава ако не бива топлење идам на кавга. :)

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.180
Треба да разбарам низ фактурите за точно да ти кажам. Вака на тепка по сеќавање околу 1500 евра беа тие. Надворешната најмногу крева на цена. Ама не ме држи за збор мора да проверам зашто може и нема врска ценава што ти ја кажувам.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.180
Да, за три соби од едната страна. Само Амберот е на засебна единица од другата страна.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Фино си направил што едната е посебна. Мислев 900 ќе кажеш, 1500 ништо...

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.180
За 900 не беше сигурно. Ама колку точно немам поим зашто илјада тракатанци плаќав тој период. За 900 евра јас мултисплит комбинација не видов али можда и толку сум гледал.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Некој да ми помогне со линк до упатството за употреба (читај функции на даљинско) на климава:

GREE AMBER -30 GWH12YD-S6DBA2A по супер цена од 49.990 ден.

Сакам да видам како е проветрување на воздух дали е тоа куќарката шо е со стрелки навнатре и надвор истовремено.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Какво проветеување? Не постои клима уред кој проветрува.

Може само да дува како вентилатор, да лади, да грее. (И да одвлажнува што е врста на ладење)

Ако мислиш на тоа да внесе надворешен воздух или да изнесе не е возможно преку фреонот да се транспортира воздух.

П.С. Уруру Сарара има систем за микропроветрување и навлажнување со надворешен воздух ама е бајаги скапа.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Епа ондак само ми треба за да знам шо се опцииве. Првата ко дрво знам јонизатор беше, куќаркава и остало не знам. Мислев ако имате линкови или веб страни каде ги има, ако не да барам низ документиве кај ми се упатствата...

Преку гугл срч не најдов, само service manual успеав да најдам.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв