Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Antropos

hello world
20 јануари 2017
85
91
Т

Погледнете го атачментот 62022

Компресорот во Тундрата 18ката се вградува во модел на Hansol 18ka од 1500 евра (3x поскап од тундрата)
Тундрата повремено се наоѓа во Сетек за 33.000 и тогаш е грабеж.
12ката Тундра не е ништо посебно, слично како и Мидеа и Грее за тие пари.
18ката Тундра нема конкуренција. Има и еуровент.[/QUOгледа
Тундра 12 и 18 немаат допирна точка, како во моќност така и во ефикасност. 18ката има моќна внатрешна единица и моќен компресор

Погледнете го атачментот 62022
Штета што го нема во понуда новиот модел на Haier Tundra Green, AS50TDBHRA/1U50JEFFRA со фреон R32, модел од 2017ta, CLIMATIZZATORE CONDIZIONATORE HAIER INVERTER serie TUNDRA GREEN R32 18000 btu A++ AS50TDAHRA - NEW 2017 гледам во Италија чини пристојни 650-670 Евра. Ми изгледа многу моќна клима, ако се суди према Еуровентот Air-conditioning and refrigeration certification programs, Eurovent Certification се надевам не сум го утнал!? Се разликува во една буква внатрешната единица што не верувам дека нешто многу битно менува....
Но зошто е TOL - Temperature Operating Limit само -10, не ми е јасно, ма да на сите сајтови е декларирана до -15...сепак би ја грабнал за 650 Eu!
Haier секако станува сериозен играч во климатизацијата и греењето.

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
A potrosuvacka moze li da se izmeri so modulot?
Не може. Midea апликацијата има дијагностика и се останато но тоа го нема.

@mdeni
AERI-то ми изваде 350W просек во соба од 14 квадрати наместена на 25 степени. Навечер наместена на 24 на auto fan или fan 1 (вака е бесшумна)
Пиковите се до 870W кои не траат повеќе од 2-3 минути при што паѓа на ~550 уште две-три минути и понатаму на 300~350W. После ова гасни компресорот и наредното палење е со непредвидлива потрошувачка (понекогаш пали со 300 и кусур и така тера до гаснење а понекогаш го повторува оној патерн кој го опишав)

Зададената температура ја одржува на 24, мерено на метар висина, при што нема осцилации поголеми од 2 степени односно варира од 23,2 ~ 24.

Yoana

read-only
10 јануари 2018
7
3
Nie zemavme vivax aeri ama 18 ka vo salonot ja drzime na 24 ama na follow me na 5 merti e dalinskoto na staveni na trosedot za da komunicira so klimata. E sea ke vidime kolkava ke bide smetkata dnevna trlesarija i kujna okoku ne celi 40 kv.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Nie zemavme vivax aeri ama 18 ka vo salonot ja drzime na 24 ama na follow me na 5 merti e dalinskoto na staveni na trosedot za da komunicira so klimata. E sea ke vidime kolkava ke bide smetkata dnevna trlesarija i kujna okoku ne celi 40 kv.
Околу 1500 денари за греење, докај 3000 во екстремни месеци.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
Пошто зборуваме за клима уреди, прилично природно е да зборуваме за сервисери и монтери на клима уреди. Од тој аспект сакам да се пофалам со монтажата на Gree Lomo LCLH 12000BTU. Монтажата е изведено од @kodus Педантно направена работа, монтирано беше по сите стандарди, и уште малку повеќе пошто за да не ми ја оштетуваат термо фасадата се измачија да ги спроведат цревата преку колено од цевка фи70 под агол од 90 степени. Имав неколку silent blok парчиња (за амортизирање на вибрации, па и нив ми ги инсталираа. Кул момци сe и он и соработникот, позитивен однос кон работата и се тоа што денес некако не е баш вообичено.

Инаку Gree Lomo LCLH 12000BTU е иста е како другата Lomo LCLH што е кај стариве од пред нецели 3 години, барем гледано според екстериер и тежина. Ќе почекам пар денови да се загрее просторот пошто досега зимава не беше греен тој дел од куќата, па потоа ќе видам и потрошувачката како ќе оди, и до која најниска потрошувачка се симнува.

bons

hello world
9 април 2007
242
67
QUOTE="bons, post: 1043666, member: 73"]Како што ветив, сметката за струја стигна 4000 ден за период 19.11 - 19.12, што е супер, вклучително и 2 проточни, машина за садови и алишта, сушара и сите пропратини потрошувачи кога си со мало дете :)
Стан на 1-ви кат, 10цм изолација и добри прозори, 55 квадрати, климите се уклучени 24/7 со просечна температура од 24 (22 степени навечер од 00:00 до 06:00) степени во целиот стан.
Модели:
Panasonic 5.5ka CS-KE50TKE
LG 3.5ka P12 EN.NSJ
Поздрав.[/QUOTE]

Следнава сметка дури и пониска, со сите празници и печења :), презадволен од климите..
upload_2018-2-8_16-29-38.png

Атачменти

• upload_2018-2-8_16-29-13.png
    upload_2018-2-8_16-29-13.png
    12 KB · Прегледи: 28
Последна промена:

Antropos

hello world
20 јануари 2017
85
91
QUOTE="bons, post: 1043666, member: 73"]Како што ветив, сметката за струја стигна 4000 ден за период 19.11 - 19.12, што е супер, вклучително и 2 проточни, машина за садови и алишта, сушара и сите пропратини потрошувачи кога си со мало дете :)
Стан на 1-ви кат, 10цм изолација и добри прозори, 55 квадрати, климите се уклучени 24/7 со просечна температура од 24 (22 степени навечер од 00:00 до 06:00) степени во целиот стан.
Модели:
Panasonic 5.5ka CS-KE50TKE
LG 3.5ka P12 EN.NSJ
Поздрав.

Следнава сметка дури и пониска, со сите празници и печења :), презадволен од климите..
Погледнете го атачментот 62088[/QUOTE]
Od 19.12 до 17,01 фактурата 3,150!? Предходниот период од 30 дена 4,000, вклучен 24/7, дење на 24 ноќе 22*С тоа го разбрав. Навистина супер, те мали сметки! И нормално што си презадоволен од климите ... Но за појасна слика, можеш ли да кажеш колкави се во просек летните, те сметките вон грејна од Април до Октомври, или кратко време сте вселени во станот за да ни го кажеш тоа... верувам Септември Октомври 1500-1800!?...
Се надевам си го реши проблемот со инвеститорот (или импортерот) околу неисправните клими!? Може си објавил предходно, не следам редовно...

Последна промена:

bons

hello world
9 април 2007
242
67
Погледнете го атачментот 62088
Od 19.12 до 17,01 фактурата 3,150!? Предходниот период од 30 дена 4,000, вклучен 24/7, дење на 24 ноќе 22*С тоа го разбрав. Навистина супер, те мали сметки! И нормално што си презадоволен од климите ... Но за појасна слика, можеш ли да кажеш колкави се во просек летните, те сметките вон грејна од Април до Октомври, или кратко време сте вселени во станот за да ни го кажеш тоа... верувам Септември Октомври 1500-1800!?...
Се надевам си го реши проблемот со инвеститорот (или импортерот) околу неисправните клими!? Може си објавил предходно, не следам редовно...[/QUOTE]

Здраво,

Имам статистика за сметките веќе сум во станот 4 години (3 зими). Во просек летните сметки се во ранг 1200-1500, со тоа што дополнителен потрошувач зимно време е и сушарата, ама домаќински ја користам во евтина тарифа :). За жал остана така, бидејќи после мојов случај сватиа и останатите станари дека никој уствари нема никаква гарација нит па имаме во купопродажните договори наведено дека ги купуваме становите заедно со климите, па да имаме на некаков основ да се жалиме или тужиме. Едноставно испаѓа како да се подарени, а почнуваат да се жалат и останатите комшии одкако јас ја отворив пандорината кутија :) чести дифрости кај едниот, голема бука кај другиот.. ќе видиме како ќе се одвиваат работите. Јас силум прилике морав да го решавам проблемот брзо и со дополнителна инвестиција и се надевам дека нема да зажалам. За споредба со сметките на Грее во прошлите 2 зими има разлика, зимата 2015-2016 за истиот период ~4900 ден сметка струја, зимата 2016-2017 за истиот период ~7900 ден струја ( да речеме беше и постудена но пак висока).

Поздрав.

П.С. На LG-то можам преку мобилна апликација да прочитам потрошувачка, за Panasonic-от во план сум да набавам мерач па да обајавам резултати во другиот топик

Последна промена:

maci

poweruser
2 април 2008
3.383
972
абе што се палите на малите сметки :)
не осетивме зима,релативно топол перјод беше.

лани -15 до -20 имаше подолги перјоди

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
Сметки од ЕВН не се баш релевантни, како што многу пати е објаснето. Дури и најевтини мерачи од 500ден даваат многу порелевантни резултати. Штета што повеќе луѓе не ги користат.

абе што се палите на малите сметки :)
не осетивме зима,релативно топол перјод беше.

лани -15 до -20 имаше подолги перјоди
Skopje 01 Month Weather.png
Целава зима комотно со и со обични он/оф клими можеше да се грее, просечна температура беше солидно над нула. Штета што овие со ќумбињава не разбираат дека климите за ладење кои веќе ги имаат дома, може да послужат и за греење, и тоа греење поевтино од дрвата со чиј чад не трујат. :-/

vlatkobt

read-only
4 февруари 2018
6
1
ziveam vo Bitola kade zimite nekogas se mnogu ladni (godinava toa ne bese slucaj) imam dnevna 31m2, sakam da ja toplam dnevnata po moznost i detskata soba koja e 8,5m2 i e skoro povrzana so dnevnata, stanot e nov so izolacija i pvc.... bi ve zamolil za vase mislenje od tie so imate iskustvo kakva klima bi bilo najdobro da kupam. mojata nekonecna odluka e GREE Hansol GREE HANSOL -20 GWH12TB-S3DNA2D по супер цена од 34.990 ден. iako dobivam sovet od mnogumina da ja kupam toshiba suzumi plus TOSHIBA SUZUMI PLUS RAS-B13N3KV2-E1/RAS-13N3AV2-E1 по супер цена од 49.990 ден. vo grcija e 620 evra so popust i vraten ddv. isto taka me sovetuvaat deka i gree lomo lclh GREE LOMO LCLH GWH12QC-K3DNB4G по супер цена од 24.990 ден. bi mi brkala rabota.....
ke ve molam za sovet site so imate iskustvo so klimi

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
@vlatkobt ako изборот е меѓу набројаните 3 клими, одговорот зависи само од твоите потреби и желби. Ако твоите топлотни потреби се над 4 киловати (топлина) за твојот простор, тогаш првата клима ти е единствен избор (од трите набројани).

Ако 2 до 3 киловати ти се доволни, тогаш можеш да бираш меѓу последните 2 набројани клими. Од тие две Тошибата нуди поголем комфор и заштеда, за сметка на послаба моќност на ниски температури (од -7с па надолу). Ломо лцлх за прилично помалку пари нема послаба моќност, но тоа е на сметка на поголема потрошувачка.

Изборот секако е твој, почни прво од тоа колку киловати топлина ти треба. Оваа е блага зима, други зими може да бидат и значајно поладни, земи го и тоа во предвид.

vlatkobt

read-only
4 февруари 2018
6
1
@vlatkobt ako изборот е меѓу набројаните 3 клими, одговорот зависи само од твоите потреби и желби. Ако твоите топлотни потреби се над 4 киловати (топлина) за твојот простор, тогаш првата клима ти е единствен избор (од трите набројани).

Ако 2 до 3 киловати ти се доволни, тогаш можеш да бираш меѓу последните 2 набројани клими. Од тие две Тошибата нуди поголем комфор и заштеда, за сметка на послаба моќност на ниски температури (од -7с па надолу). Ломо лцлх за прилично помалку пари нема послаба моќност, но тоа е на сметка на поголема потрошувачка.

Изборот секако е твој, почни прво од тоа колку киловати топлина ти треба. Оваа е блага зима, други зими може да бидат и значајно поладни, земи го и тоа во предвид.
a do 40.000 denari koja inverter klima bi bila najdobar izbor ?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
a do 40.000 denari koja inverter klima bi bila najdobar izbor ?
Ти друже сега сакаш да изберам наместо тебе... Ако имаш одлична изолација и ако додавање 10 илјади денари не е проблем, јас би одбрал Сузуми плус. Истата клима ја имам и задоволен сум од неа. Но ако изолацијата не ти е многу добра, нема да бидеш задоволен од таа Тошиба. За споредба - и мој пријател ја има истата клима, ама неговите искуства се нешто поразлични од моите. Да, климата успева да го загрее, но многу почесто му влага во дефрост. Тоа е затоа што тој има поголеми топлотни загуби и климата често му работи блиску до максималната моќност. Тоа е тоа што треба да го избегнеш, потребна е мала резерва во моќноста за климата да работи посмирено и со тоа да има подолг животен век.

Накратко: Кажи точно колку киловати топлина ти требаат за твојот простор, за да можам да ти дадам (дадеме) конечна препорака. Но ако 40 илјади денари е лимитот, тогаш зимај Хансол и не му се мисли. Погоре препорачуваат и Хајер Тундра 18-ка (мислам дека е малку поскапа од лимитот), од што јас ќе се воздржам се додека не видам повеќе сведоштва за тој уред.

pinky

lurker
23 мај 2009
525
428
15 септември 2012
1.157
1.299
Не знам дали си запознаен, ако не планираш да ја шверцаш, на граница треба да платиш ~250 евра царина и ДДВ.

Ќе седнат ДВАЈЦА во кола, ќе одат и ќе ја купат, ЌЕ ЈА ПРИЈАВАТ НА ГРАНИЦА НА ЦАРИНА и ќе ја внесат без царина и цанок.

pinky

lurker
23 мај 2009
525
428
Не се дели една сметка на повеќе луѓе. Ако има две сметки по 350 евра, тогаш може двајца да поминат без царинење. Инаку секој патник си одговара за својот трошок.

Ако има таква дупка во закон, можеш нова кола да внесеш без да платиш данок, ако ја носиш со уште 50 патници во автобус :)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Како тоа се апаши ? Имаш искуство некое ? Некоја апашка ситуација ?
Сигурен си дека сакаш јавно да разговараме во врска со ова?
Не вршете притисок и терајте си го бизнисот. Мислам дека разбираш за што зборувам, така?

Antropos

hello world
20 јануари 2017
85
91
Ќе седнат ДВАЈЦА во кола, ќе одат и ќе ја купат, ЌЕ ЈА ПРИЈАВАТ НА ГРАНИЦА НА ЦАРИНА и ќе ја внесат без царина и цанок.
Така е! И бездруго во Грција се фактурира посебно надворешната, а посебво внатрешната единица. Со оглед дека секој има право да внесе роба до 350Евра без плаќање царина и данок, тогаш оваа шема пали!.... Или некој рече предходно (во шема со двајца по клима), да си немаш ИЧ проблем на царина, тој со внатрешната единица ја преминува границата пеш! Што е проблем 8кила, у торба или под мишка! .... Имајки во предвид дека квалитетна клима таму може да се набави и за 500-550 Евра, во тој сл внатрешната 150-200 Евра + надворешната 320-350 Евра, ако е некое евро над, лесно се договара со продавачите таму да симнат на ф-ра .... и ајт нашиве импортери нека се сликаат со цените и монополот што го имаат! Башка поврат на дел од данокот на грчка граница 80 до кај 100 Евра! Ќе ти излезе климата евтина!
Инаку царина на клими рековме е 15% ДДВто сите знаеме 18%.... така да на клима од 550 Евра давачките би биле помали од 200 Еур. Ама зошто па и тие да им ги даваш!?
Е сега Сузуми можда не, ама еден добар Фуџитсу или Кариер за 550 има!

kirev

senior
31 мај 2010
9.033
7.705
Никој нема право да внесе роба за 350 евра. Ако мислиш на олеснувањето - тоа е за стока што ти била неопходна при престојот во странство. Пробај да убедиш цариник дека си морал да купиш надворешна единица. Или внатрешна.

pinky

lurker
23 мај 2009
525
428
Малку погрешно си го сфатил правилникот. Имаш право да внесеш личен багаж (или "стока што ти била неопходна при престојот во странство") во неограничена вредност, плус стока што си ја купил, во вредност до 350 евра. Подетално можеш да прочиташ тука.

Јас на секое враќање од Софија/Солун внесувам роба во вредност до 350 евра што секогаш е очигледно тазе купена и непотребна за патувањето. Само покажувам фискални сметки ако побараат.

smole

poweruser
18 април 2007
3.898
4.579
За внатрешната единица од 8кг ај некако, ама ако треба надворешната единица да ја носиш пешки почни да билдаш уште од сеа ахахахаха

Он топик: Од каде во Солун купувате клими?

kirev

senior
31 мај 2010
9.033
7.705
Малку погрешно си го сфатил правилникот. Имаш право да внесеш личен багаж (или "стока што ти била неопходна при престојот во странство") во неограничена вредност, плус стока што си ја купил, во вредност до 350 евра. Подетално можеш да прочиташ тука.

Јас на секое враќање од Софија/Солун внесувам роба во вредност до 350 евра што секогаш е очигледно тазе купена и непотребна за патувањето. Само покажувам фискални сметки ако побараат.

Бркај си работа :)

upload_2018-2-12_17-33-31.png

Последни теми

Последни огласи

На врв