nikolaslov
read-only
- 21 октомври 2017
- 4
- 0
Дали за греење ќе биде поефикасна парапетната единица или грее хансол.
Efikasnosta na strana na parapetnata.Дали за греење ќе биде поефикасна парапетната единица или грее хансол.
Мислам дека најдобро е да земеш Он-Оф Favorit или ST od 14.000 Денари!? Не е сериозен мојот одговор? Не е ни твоето прашање...Mitsubishi FH35 63карти за греење на 25квадрати до -7... или Фаворит или Ururu Sarara нема трето! Не е сериозно ниту оправдано ФХ 35 за греење до -7!Здраво, нов сум на форумот ме интересира мислење за клима инвертер која ќе се користи исклучиво за греење во случај кога температурата е до -7, површината која би ја загревал е 25м2 со можност до 35м2 станува збор за куќа без ПВЦ и без изолација.
Се мислам за msh fh35 ve само дали се исплаќа 57000 за до -7, втора варијанта е грее хансол 45000 или евентуално грее ломо за 31000 или предложете некоја ваша варијанта.
GREE GEH12AA-K3DNA1C по супер цена од 41.990 ден.Здраво,
Ве молам за препорака за инвертeр клима уред за просторија од 25м2 со пвц прозори и добра изолација. Цена до 40,000ден.
Blagodaram za odgovorot. Postavenosta na elementite ne mi go dozvoluva toa. Drug predlog?
Избор на клима уред?Blagodaram za odgovorot. Postavenosta na elementite ne mi go dozvoluva toa. Drug predlog?
Тошибата ме чуди како не го задоволува просторот под -5, ако е точен модел се работи за Super Daiseikai, дане нешто не е во ред со нејзе ? Ако е се ОК со нејзе и не го задоволува просторот и втора клима не е опција тогаш Амбер нордик 18ка за да бидеш сигурен да не испадне да купуваш трета клима.Здраво, ве молам за мислење, за простор од 40м2, дневна со трпезарија и кујна, куќа, висина 2,5м, ориентација североисток, полупоткровје, изолација 5см, пвц прозорци (3 - 1,8х1,8м и лога 2,2х1.8м) одоздола се грее, одозгора плоча и солидно изолиран кров да се земе Amber Nordic gwh12yd или Amber Nordic gwh18ye? Имам моментално Toshiba ras13pkvp и истата не го задоволува просторот при температури под -5 степени.
Било која би била доволна, тука се сведува на личен избор, колку пари толку музика. Скокни го BEKO, не дека како марка е лоша туку најверојатно имаат вариации во квалитет, некој се задоволни некој не се, многу измешани искуства.Здраво, ме интересира мислење помеѓу овие три инвертер клими :
1. BEKO BHIN 120 EU INVERTER - 27k
2. VIVAX 12ka AERI-28k
3. Gree LCLH 12ka - 31k
За греење на средно изолиран стан од јужна страна, со пвц прозорци, затворен од скоро трите страни. Големина на просторија ~31 m2
Фала однапред.
Ново-стариот Hansol со Sayno компресор -20 што е HANSOL GWH12TB-S3DNA2DЗдраво,
Ве молам за препорака за инвертeр клима уред за просторија од 25м2 со пвц прозори и добра изолација. Цена до 40,000ден.
FTXZ25N Daikin Ururu Sarara за во спалната, и FTXZ35N Daikin Ururu Sarara за во дневната.
FTXZ25N Daikin Ururu Sarara за во спалната, и FTXZ35N Daikin Ururu Sarara за во дневната.
26-28 степени е многу за зимно време на греење, инаку тоа е решението 2 х 2.5kW и 1 х 3.5kW.@sumi, @mdeni , дечки, ај ве молам ако може совет. Треба да загреам две спални од по 13м2 и една дневна од 21м2. Ова ќе ми биде единствено грејно тело, така да битно ми е и на најниските температури да ми е по 26-28 степени во домот. Иначе куќата има добра изолација.
Во план ми е во спалните да ставам инвертер 2.5kw, а во дневната инвертер 3.5kw. Може се малку предимензионирани, ама некако не ми се ризикува во дневната со 2.5kw поради тоа што ми е единствено грејно тело. Која е штетата од тоа? И ме интересира дали климата во спалната да ја гасам поради тоа што во неа ќе бидам 6-8 саати (на 19 степени) или и таму е поефикасно само да ја намалам до уште пониска температура? Нормално сите овие прашања ми се однесуваат на што помала сметка за струја.
Одлично ќе работат на таа квадратура. Особено ако се малку пониско монтирани. Кажи буџет ако сакаш поефтини клими.
Јас поинаку би го решил тоа, она што јас би направил (не кажувам дека тоа е најидеално, туку мене како би ми одговарало, према моите потреби)@sumi, @mdeni , дечки, ај ве молам ако може совет. Треба да загреам две спални од по 13м2 и една дневна од 21м2. Ова ќе ми биде единствено грејно тело, така да битно ми е и на најниските температури да ми е по 26-28 степени во домот. Иначе куќата има добра изолација.
Во план ми е во спалните да ставам инвертер 2.5kw, а во дневната инвертер 3.5kw. Може се малку предимензионирани, ама некако не ми се ризикува во дневната со 2.5kw поради тоа што ми е единствено грејно тело. Која е штетата од тоа? И ме интересира дали климата во спалната да ја гасам поради тоа што во неа ќе бидам 6-8 саати (на 19 степени) или и таму е поефикасно само да ја намалам до уште пониска температура? Нормално сите овие прашања ми се однесуваат на што помала сметка за струја.
Е тоа е тоа што ретко кој го сваќа.@Antropos, теоретски е така, но во пракса не баш. Јас така греев како што предлагаш ти, дневната и кујната 24/7 на инвертер, спалните и купатилото по потреба со конвертор и електричен радијатор. Откако ставив уште еден инвертор што дува 24/7 да го покрива просторот со ходниците и спалните, ем ми се намали вкупната потрошувачка на струја, ем целиот стан ми е постојано стоплен.
Нема веќе „затворај врата“ викање по деца, нема тресење клинци кога треба да отидеш до спална/тоалет, ниту алиштата да ти се ладни кога треба да се пресоблечеш.
Интересно е што и првиот инвертор почна помалку да троши затоа што во дневната се намалија топлинските загуби кон останатите соби.
Прејака ти е FH35VE за таму. Нема потреба.
Види парапетна единица грее 41000 денари е некаде.
Или сега Хансол 12ка за 43-45000.
ти треба.[/QUOTE
GREE HANSOL GWH12TB-S3DNA2D 39990 ден 42990 ден
Прочитајте повеќе на GREE HANSOL GWH12TB-S3DNA2D ЗА САМО 39990 ден
PSU 750W SEASONIC CORE BC 750 ATX3.1 w/PCIE 5.1 80+ BRONZE
4.790,00 ден
MOUSE WIRELESS USB KEYCHRON M6 BLACK (Premium Wheel), w/bluetooth, 30K DPI, 1K polling rate,All silent micro switch, M6S-A1
4.030,00 ден
MONITOR 32" BENQ PD3226G 4K, 144Hz,WIDE IPS, HDMI, DP, THUNDERBOLT 4, USB Type-C, VESA 100x100, Anti-Glare, w/speakers, Black, 9H.LMVLA.TBE
67.500,00 ден
CASE LIAN LI E-ATX/EEB LANCOOL 217 INFINITY RGB Mid-Tower w/ Tempered glass, 2x170mm, 1x140mm ARGB, w/850W Seasonic Gold Fully Modular, Black, LANCOOL 217 INF + 850w
15.340,00 ден
KEYBOARD MECHANICAL KEYCHRON R6 QMK Retro, RGB LED, Super Brown switch, Multi-Device (Wired+Wireless), Retro, R6-M3
5.450,00 ден
HDD 3,5" 4TB WD BLUE 5400RPM 256MB SATAIII WD40EZZX
10.730,00 ден