Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

z_u_l_u

read-only
30 септември 2017
10
10
@mdeni, останати уки дечки - кое е вашето мислење во врска со инсталирање одводно црево на надворешната единица (како на сликата погоре).

Очекувано е то дека функционално и естетски е дефинитивно подобро - бидејки во зима, водата ќе се собира на во “тацната“ на единицата и слева низ цревото, нема да ти се слева и замрзнува цел балкон (особено ако го користиш и во зима).

Но што е во оние услови кога е многу влажно и ладно (< 0С температури, климата прави чести и обемни дефрости - кога постои шанса да и самото црево замрзни, а со тоа и целата надворешна единица?
Нели е подобро да (барем во најладните зимски месеци) таквото црево се отстрани за да водата од дефросите просто се слева надолу, за да се избегни ситуацијата од погоре?
Во однос на мрзнење на водата во цревцето, при монтажата истото прашање му го поставив на монтерот на што добив одговор дека во случај да станува збор за долго црево сосем извесно е да дојде до мрзнење на минусни температури, но во случајов станува збор за црево од не повеќе од 30тина сантиметри со што шансата за мрзнење е минимизирана или отстранета.

Во секој случај на минусни температури ќе пратам како ќе се покаже во пракса.

bobipp

hello world
13 ноември 2009
451
298
bobipp's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 2700X with Wraith Prism Cooler
Motherboard
Asrock B450 Pro 4
Storage
SSD Samsung 860 EVO 250 GB
PSU
Riotoro Enigma G2 650W Gold full modular
RAM
2x8 GB G. Skill Ripjaws V 3200 Mhz
Video card
MSI GTX 1650 SUPER 4 GB OC Edition
Case
Riotoro CR400 2x120 mm fans
Mouse
A4Tech X-710BK
Monitor
AOC i2269vwm 21.5" IPS
OS
Windows 10 Pro
Извади поклопецот и види како е состојба. Внатре филтрите ниеднаш не си ги чистел? Лесно се вадат види ги какви се.
И левиот и десниот беше ваков :D јбг ја подзаборавив дека треба да се отвори да се исчисти. Сега таман пред зимава, спремна е :cool:

Атачменти

• 22494937_10213692700049271_1837548256_o.jpg
    22494937_10213692700049271_1837548256_o.jpg
    216,1 KB · Прегледи: 134

Majestic

hello world
25 јули 2008
199
196
Битола
Проблемот го лоцираш на погрешно место, не е проблемот во цревцето, тоа и да замрзне кошта 10денари да се замени, проблем е ако остане вода во тацната па замрзне и уште корисникот тоа не го примети, тогаш мразот само ке се таложи и крева во висина па може да скрши вентилатор на надворешна единица...ај вентилаторот што кошта да се замени туку што ке останеш без греење со денови.
Оваа клима е со греач на тацната и водата на тацната-климата нема шанси да се стане мраз...тие со клима без греач треба да му ја мислат за мрзнењето и да си проверуваат дали замрзнала вода или не.

Апсолутно, и јас мислев на точно тоа што опиша погоре, само што тргнав од тоа дека цревото ќе замрзни па потоа се нагоре.
Фала ти на појаснувањето, ме стимулира и јас да подгледнувам и кај мене кога ќе залади. :)

Во однос на мрзнење на водата во цревцето, при монтажата истото прашање му го поставив на монтерот на што добив одговор дека во случај да станува збор за долго црево сосем извесно е да дојде до мрзнење на минусни температури, но во случајов станува збор за црево од не повеќе од 30тина сантиметри со што шансата за мрзнење е минимизирана или отстранета.

Во секој случај на минусни температури ќе пратам како ќе се покаже во пракса.

Јасно, и кај мене има исто многу кратко (макс. 20цм) црево чисто само за да не линее вода по фасада.
А истото прашање го поставив на монтерот и мене ми спомна нешто слично, али второ-трето мислење никогаш не е на одмет, фала ти. :)

cacan

read-only
22 октомври 2012
8
1
Панасоник тврди дека нивните инвертори со nanoe филтер, на пример PANASONIC CS/CU - E12QKE ефикасно чисти pm2.5 честички:
Nano-sized electrostatic atomized water particle,nanoe™, that improves air quality - Technology & Design - About Us - Panasonic
Unique Air Purifying System: nanoe-G - Panasonic India
What is PM2.5? - Panasonic
Тогаш за нашите градови, ова треба да е битна карактеристика при изборот на инвертер (освен ако некој сака да купи посебен скап уред за филтрирање на воздух).

kooks

Баниран/a
5 март 2016
95
57
Панасоникот рекламиран кај нас како Малезиски...дали е со Малезиски или со Кинески компресор?
барав еден Панасоник па најдов дека има исти модел на компресор ама различно производство, едниот е Малезиски другиот Made in China..wtf ?
Panasonic Malesia 5RS092XCE21.jpg Panasonic China _5rs092xce21.jpg

Последна промена:

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Панасоникот рекламиран кај нас како Малезиски...дали е со Малезиски или со Кинески компресор?
барав еден Панасоник па најдов дека има исти модел на компресор ама различно производство, едниот е Малезиски другиот Made in China..wtf ?
Погледнете го атачментот 59214 Погледнете го атачментот 59213
На кутијата и секаде пишува Made in Malesia најверојатно и компресорот е малезиски, за тоа земи и отвори еден па ке видеш. А тоа што ист модел се произведува и во Малезија и во Кина воопшто не е чудно, зошто мора за ИСТ компресор само затоа што е произведен во друга фабрика да биде друг модел.

kooks

Баниран/a
5 март 2016
95
57
Да појаснам треба за да те научам или очекуваш да се бранам?
Aj (бесплатно инфо), ознаката на компресорот се менува кај неколку главни производители на компресори во зависност каде е произведен. Ставаат една буква во ознаката а таа една буква кажува во која нивна фабрика е произведен компресорот па пример имаш C за China, F за Јапан итн. Па тие со Јапан идат во Premium модели со цени над 1000 евра а со C во основните и поефтини модели итн итн
Kompresor.jpg
Пред да се напише нешто треба да се биде сигурен во напишаното зашто секогаш може да следи реплика ;)
А на кутијата што пишува читаат оние кај кои пали таа финта Јапан/Малезија/Индонезија, мене ми е битно моторот каде е произведен за да можам да речам од каде е климата, а пластиката дали е Малезиска или Јапанска баш и не ме убедува зошто климата треба да чини 100, 200,300 или повеќе евра од другата со C оти пластиката или филтрите ниту ке ме греат ниту се причина за качување цена.

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
мене ми е битно моторот каде е произведен за да можам да речам од каде е климата
Значи не ти е битно кинески Панасоник на кој ќе му скапе надворешната заради лоша изработка или кога ќе се монтира како да е изработена од алу фолија? Тоа што ќе и пожолти пластиката, ќе протропа лагер на внатрешната, ќе ѕуни на ладно како клопотарец е небитно! Битно компресорот е јапански!

Да простиш ама во Мариово се користи една убитачно добра поговорка која гласи „Многу зборови - торба к*рови“

• ми се допаѓа
Реакции: sumi

kooks

Баниран/a
5 март 2016
95
57
...јак акргумет имаш на крајов нема што.
Не те разбрав за монтажа нешто збориш си имал проблем со мотажа? или со сменета боја пластика или со кој ?
Кога веке се жалиме еве имам проблем со ретровизор на колава, ама моторот си е добар и вози :)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
...јак акргумет имаш на крајов нема што.
Не те разбрав за монтажа нешто збориш си имал проблем со мотажа? или со сменета боја пластика или со кој ?
Кога веке се жалиме еве имам проблем со ретровизор на колава, ама моторот си е добар и вози :)
Кинески и Малезиските Панасоници се разликуваат по квалитетот на изработка. Особено на надворешната единица

kooks

Баниран/a
5 март 2016
95
57
Кинески и Малезиските Панасоници се разликуваат по квалитетот на изработка. Особено на надворешната единица
Што подразбираш под тоа потцртаното, тенекијата ? На микроскоп да не ги споредуваше, па состав на материјалот на лимот да не знаеш ?
Фала на инфо...ке го НЕмам у предвид :)
Дај да видиме како изгледа Кинески а како Малезиски лим ако веќе ги имаш разликите ...некој лим е произведен овде
GreeDaikinMold.jpg GreeDaikin.jpg
овде се прават све од пластка и све од куќишта како за Кинезот така и за Даикин, а Кинеско-Малезиските незнам каде се направени....ако имаш инфо зафабриката посочи ја да ја видиме.

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Што подразбираш под тоа потцртаното, тенекијата ? На микроскоп да не ги споредуваше, па состав на материјалот на лимот да не знаеш ?
Фала на инфо...ке го НЕмам у предвид :)
Сега не се понашај ко малски џек пред гранапче. Ова што го кажувам не е урбан мит туку факт. Се разликуваат од (пошто инсистираш) лим па до испарител, квалитет на лемови, перки..во се.
Не се на ниво дури ни на ST клима.

kooks

Баниран/a
5 март 2016
95
57
Кој факт?
Факт е дека има клими и со пластично куќиште и пластични делови на надворешна а зимските Нордик клими им се со метално куќиште ама коштаат ихаааа....си видел некој Самсунг со пластична надворешна или не ?
Ај еве Фуџитсу Нордик и Стандард споредба пошто не си видел да видиш...металлна решетка имал Нордикот а пластика кај другите, на све се штеди за да после се удира реклама....ако е со метална решетка позади е Нордик??...па што не стават кај сите метална решетка ?
StomanenPlastmasov.jpg
Steel Material....woow ама се потрошиле....дај уште 200евра за тенекијава.
StomanenPlastmasov3.jpg
И Twin-Compresor било битно за да биде Нордик глеаш, баш интересно. А и греач имало...е тоа уште 300евра + за греачот, мора и електроника да се смени за греачот ;)
StomanenPlastmasov2.jpg
Mitsubishi SF одпозади, метал или пластика ? И FH35VE e пластична одпозади, со металот е 400евра поскапа, ама е Нордик do -25...кај нас е топло што ке ни е метална решетка, за 1000евра нетреба да е нордик, дај пластика ;)
8.jpg

Муабетиве дур ти станат факт имаш уште многу да пишуваш

Последна промена:

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Да појаснам треба за да те научам или очекуваш да се бранам?
Aj (бесплатно инфо), ознаката на компресорот се менува кај неколку главни производители на компресори во зависност каде е произведен. Ставаат една буква во ознаката а таа една буква кажува во која нивна фабрика е произведен компресорот па пример имаш C за China, F за Јапан итн. Па тие со Јапан идат во Premium модели со цени над 1000 евра а со C во основните и поефтини модели итн итн
Погледнете го атачментот 59235
Пред да се напише нешто треба да се биде сигурен во напишаното зашто секогаш може да следи реплика ;)
А на кутијата што пишува читаат оние кај кои пали таа финта Јапан/Малезија/Индонезија, мене ми е битно моторот каде е произведен за да можам да речам од каде е климата, а пластиката дали е Малезиска или Јапанска баш и не ме убедува зошто климата треба да чини 100, 200,300 или повеќе евра од другата со C оти пластиката или филтрите ниту ке ме греат ниту се причина за качување цена.
Оваа сликата и шемата за името на моделот е конкретно за панасоник или општо земена за некој производител, пошто ако е општо земена од како некој предлог зошто си 100% сигурен дека панасоник по истата шема одредува име на модел ?

ЗА да бидеш сигурен дали во малезискиот кој тука се нуди има кинески или малезиски компресор земи и отвори еден и ке видеш.

Не заборавај правиме муабет за Панасоник, сериозна фирма со огромна репутација и историја која треба да ја зачува, такви банални работи не би си дозволила.

Друго, дали е во Кина или Малезија произведено ако се работи за 100% ист производ нема разлика, проблемот со терминот "Кинески" производи е што е зема за генерална слика затоа што често во кина производ изгледа ист а е изработен со полош материјал, ако панасоник користи исти материјали, иста шема, ист процес иста контрола на квалитет и во Кина и во Малезија дали копчето на машината ке го стисне кинез или малезиец е излишна работа, водно од кај може да знаеш дека во фабриката во Малезија не работат Кинези :) .

Поентата ми е дека се фаќаш за една сламка од цел куп сено, си нашол слика некаде на интернет и врз една слика правиш теории на заговор без притоа да се знаат сите параметри. Што ако сликата е фотошопирана ?!, Што ако се работи за компресор на панасоник кој го продава/вградува во други брендови, што ако се работи за фалсификат и некоја кинеска фирма направила компресор по оригиналниот на панасоник и пишала панасоник на него ? Значи овие работи тука не ги знаеме и без нив може само да шириме теории на заговор. Единствено решение е бидејќи очигледно тебе многу ти значи и си заинтересиран, земи отвори, види и сподели. Ако имам прилика јас ке го направам тоа.

Последна промена:

ante1

read-only
11 јануари 2017
49
100
Заради вакви безвезни муабети луѓе мислат дека клима е комплицирана работа и не трујат со греење на дрва.
Ne mislam deka si celosno vo pravo..Bas poradi ovoj forum i onoj drugiot forum, i nekoi clenovi kako tebe i kako tie sto posocuvas deka se karaat rabotite se pocnati da se menuvaat...Dosta luge (sepak ne dovolno tesko se menuvaat nekoi naviki) pocnuvaat da go menuvaat nacinot na greenje vo nivnite domovi...Kolku samo novi clenovi pisuvaat i baraat sovet sto klima ured da zemat,i golem del od niv i zemaat slusajki soveti od forumot ovoj i drugiot!Kolku od niv bile skeptici pa se preorientirale na grenje so inverter, da go posocam @vlavot, bese golem skeptik a sega e eden od onie koi go smenil nacinot na greenje i dava pozitivni kritiki za istoto...Jas sum eden od onie koi blagodarenie na forumite se odlucil na greenje so inverter,dodusa prviot pat zedov nesto sto ne gi zadovoluva moite toplinski potrebi, no zatoa ne se otkazav i blagodarenie na forumot a i na prijateli koi imaat pozitivno iskustvo na greenje so inverter,se odluciv i zedov nov inverter klima ured koj gi zadovoluva moite potrebi a poslabiot go premestiv vo druga soodvetna pomala prostorija...Dosta moi prijateli i rodnini koi gi gledaat pozitvnite raboti na greenjeto so klima kaj mene doma se prenasocuvaat na greenje so inverter klima..Poleka rabotite se dvizat napred, a cadot ke go diseme uste dolgo...nemozat rabotite te navikite da se promenat preku nok...

krema

OG
24 јуни 2009
15.726
15.818
youtu.be
Ne mislam deka si celosno vo pravo..Bas poradi ovoj forum i onoj drugiot forum, i nekoi clenovi kako tebe i kako tie sto posocuvas deka se karaat rabotite se pocnati da se menuvaat...Dosta luge (sepak ne dovolno tesko se menuvaat nekoi naviki) pocnuvaat da go menuvaat nacinot na greenje vo nivnite domovi...Kolku samo novi clenovi pisuvaat i baraat sovet sto klima ured da zemat,i golem del od niv i zemaat slusajki soveti od forumot ovoj i drugiot!Kolku od niv bile skeptici pa se preorientirale na grenje so inverter, da go posocam @vlavot, bese golem skeptik a sega e eden od onie koi go smenil nacinot na greenje i dava pozitivni kritiki za istoto...Jas sum eden od onie koi blagodarenie na forumite se odlucil na greenje so inverter,dodusa prviot pat zedov nesto sto ne gi zadovoluva moite toplinski potrebi, no zatoa ne se otkazav i blagodarenie na forumot a i na prijateli koi imaat pozitivno iskustvo na greenje so inverter,se odluciv i zedov nov inverter klima ured koj gi zadovoluva moite potrebi a poslabiot go premestiv vo druga soodvetna pomala prostorija...Dosta moi prijateli i rodnini koi gi gledaat pozitvnite raboti na greenjeto so klima kaj mene doma se prenasocuvaat na greenje so inverter klima..Poleka rabotite se dvizat napred, a cadot ke go diseme uste dolgo...nemozat rabotite te navikite da se promenat preku nok...
Извини друже, од мобилен пишуваш?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Муабетиве дур ти станат факт имаш уште многу да пишуваш
Сега да се договориме! Има разлика или нема помеѓу кинески и малезиски?
Сервисер си, монтажер, корисник на Панасоник или и понатаму ќе фрчат оф топик одговори?

moni moni

read-only
27 септември 2017
33
27
сакам да купам грее ломо ако некој од вас продава се бави со продажба нека ми пише да изконтактираме

damjantemelkoski

read-only
10 октомври 2017
1
0
Здраво на сите
Дали некој користи PANASONIC CS/CU-KE35TKE ????
Ми треба за мала консултација во врска со уредот.
Поздрав

nikolaslov

read-only
21 октомври 2017
4
0
Здраво, нов сум на форумот ме интересира мислење за клима инвертер која ќе се користи исклучиво за греење во случај кога температурата е до -7, површината која би ја загревал е 25м2 со можност до 35м2 станува збор за куќа без ПВЦ и без изолација.
Се мислам за msh fh35 ve само дали се исплаќа 57000 за до -7, втора варијанта е грее хансол 45000 или евентуално грее ломо за 31000 или предложете некоја ваша варијанта.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Прејака ти е FH35VE за таму. Нема потреба.

Види парапетна единица грее 41000 денари е некаде.
Или сега Хансол 12ка за 43-45000.

Тоа ти треба.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно