Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

HTML&CSS

Velix

hello world
9 март 2014
284
25
Валандово
Velix's setup  
OS
Microsoft Windows
Инаку каков почетник си ти што разбираш c/c++? Само cout и if else?
Не. C и C++ почнав од лани и сум стигнет до покажувачи. Ќе продолжам распустот. Ќе одам на натпревар по програмирање.

Velix

hello world
9 март 2014
284
25
Валандово
Velix's setup  
OS
Microsoft Windows
Дечки освен HTML, CSS и JS што друго да користам за успешен веб-сајт? Научив да направам обичен веб-сајт веќе значи со едноставно HTML и CSS, после додав нешто со JS па ме интересира сега како да направам некако како блог да личи итн? :)

stevo1337

hello world
17 септември 2012
309
261
Битола
stevo1337's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700X + Arctic Liquid Freezer III 280
Motherboard
ASUS TUF B450-PLUS GAMING
Storage
Samsung 970 EVO Plus 500GB, Samsung 860 EVO 500GB X2
PSU
NZXT C650
RAM
G.SKILL Trident Z RGB DDR4-3200 32GB
Video card
ASUS ROG STRIX RX5700XT O8G GAMING
Case
NZXT H7 Flow
Mouse
Logitech G Pro X Superlight
Keyboard
Keychron K2
Audio
HyperX Cloud Flight
Monitor
ASUS TUF VG27AQL1A
HTML, CSS, JS ти се доволно за да личи на блог :D:D

Velix

hello world
9 март 2014
284
25
Валандово
Velix's setup  
OS
Microsoft Windows
Пробав со тоа што ми го даде за read more... али не успеа, па затоа прашав баш за блог. Али сепак признавам до кај мене е. Не знам баш како да го вметнам. Пробав некулку пати али ете не успеа па решив да пишам за блог што ми треба пошто за блог мора read more button. :)

Mr.Jack

lurker
9 февруари 2008
761
503
Ако ти е специфично за блог, а не за да учиш тогаш подобро со готов CMS систем како WordPress и успат да учиш php за да правиш твои плагини

Velix

hello world
9 март 2014
284
25
Валандово
Velix's setup  
OS
Microsoft Windows
Ако ти е специфично за блог, а не за да учиш тогаш подобро со готов CMS систем како WordPress и успат да учиш php за да правиш твои плагини
Да да баш го разгледав Wordpress. Али не сакав стрикно блог да биде туку на веб-сајтот да му ставам една страна за постови и таму сите постови да ми се појават арно ама да има на нив прочитај повеќе... и обично кога ќе кликнеш читај повеќе те води до друг страна која го покажува целиот текст. Тоа не знам како да го направам. Fatal1ty_ми помогна ми прати преку јава скрипт али не успеав. Побарав на јутуб али нема видео баш за тоа. И затоа реков блог горе за ако може да ми објаснете на полесен начин да го направам тоа горе. Пошто таа страна за постови личи како блог нешто. Обично блоговите служат за постови итн. :D

Velix

hello world
9 март 2014
284
25
Валандово
Velix's setup  
OS
Microsoft Windows
Дечки нема потреба, почнав со Wordpress и го научив како се работи. Само што ме интересира како да ставам слајдер на заглавјето. Пробав јас самиот да ја уредам страницата. Влегов во header.php фајлот и се напишав код за слајдер, но ми излегува ова:

Method Not Implemented
GET to /wp-admin/theme-editor.php not supported.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

Што е проблемот? :)

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.720
3.572
Прво јас би прашал колку години си и второ дали сите овие прашања во темава се за да направиш некоја вебстраница што ти треба или стварно учиш?

stevo1337

hello world
17 септември 2012
309
261
Битола
stevo1337's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700X + Arctic Liquid Freezer III 280
Motherboard
ASUS TUF B450-PLUS GAMING
Storage
Samsung 970 EVO Plus 500GB, Samsung 860 EVO 500GB X2
PSU
NZXT C650
RAM
G.SKILL Trident Z RGB DDR4-3200 32GB
Video card
ASUS ROG STRIX RX5700XT O8G GAMING
Case
NZXT H7 Flow
Mouse
Logitech G Pro X Superlight
Keyboard
Keychron K2
Audio
HyperX Cloud Flight
Monitor
ASUS TUF VG27AQL1A
Дечки нема потреба, почнав со Wordpress и го научив како се работи. Само што ме интересира како да ставам слајдер на заглавјето. Пробав јас самиот да ја уредам страницата. Влегов во header.php фајлот и се напишав код за слајдер, но ми излегува ова:

Method Not Implemented
GET to /wp-admin/theme-editor.php not supported.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

Што е проблемот? :)
Зошто ја изменваш таја страна? Колку шо знам јас си клаваш плагин за слајдшоу и тое то.

Velix

hello world
9 март 2014
284
25
Валандово
Velix's setup  
OS
Microsoft Windows
Гимназија сум сеуште, инаку да учам. И онака си правам веб-сајт практично учам не со книги многу. Инаку сакам да ја изменам пошто со пагин само на страната можам да ставам слајд-шоу. Т.е на content тагот. На заглавјето место името на веб-сајтот сакам да ставам токму слајд-шоу. А за разлика од Wordpress, со мој код на Notepad ++ со HTML,CSS и JS можам да направам слајд-шоу кај што сакам. :)

MetalGear

poweruser
14 април 2007
3.026
544
www.ibiz.mk
Мислам дека се си научил со html, css, js,..
сега е време да ја хостираш страницата, почни малку околу тоа да учиш
правење на веб сервери, конфигурации, безбедност,.. ;)

(џабе ти даваат готови скрипти и сл, кога основата ја немаш, кога незнаеш и готово да искористиш, дете фати се за некоја книга и научи прво основи, или почни си со wordpress,joomla,drupal,..)

Cevi

hello world
5 февруари 2009
360
65
Научи ги основите за html и css и нивното имплементирање. Dreamweaver ти е добар избор бидејќи со обичен drag & drop во поделен екран ти го запишува кодот. Од тука веќе можеш да правиш било какви комбинации и да ги пратиш и учиш промените. За се што не ти е јасно copy => Google => paste ;) Англискиот мање више не ти врши голема работа (освен за објаснувањата од пребарувањата) бидејќи се се тоа фиксни називи за операции и кодирање. Никој нема да побара од тебе да му кажеш како се изговара <div> <class> <ul> <li> <style> и.т.н. :)

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Англискиот мање више не ти врши голема работа (освен за објаснувањата од пребарувањата) бидејќи се се тоа фиксни називи за операции и кодирање. Никој нема да побара од тебе да му кажеш како се изговара <div> <class> <ul> <li> <style> и.т.н. :)
Никој нема да побара да каже како се изговараат таговите, точно, но за да научи нешто од литература на англиски каде е најдобро објаснето, и тоа како му треба англискиот.

Како што предложија погоре, доколку не ти иде англискиот, батали се' од ова и посвети се на совладување на англискиот. А и не е некој тежок јазик за учење.

Cevi

hello world
5 февруари 2009
360
65
Никој нема да побара да каже како се изговараат таговите, точно, но за да научи нешто од литература на англиски каде е најдобро објаснето, и тоа како му треба англискиот.

Како што предложија погоре, доколку не ти иде англискиот, батали се' од ова и посвети се на совладување на англискиот. А и не е некој тежок јазик за учење.
Се сложувам, токму така.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
дечки, баталете дримвивер дрн дрн, ќе се навикне на нив јер се полесни за работа(нормално) НО милијарда посто сум сигурен дека и по 6 месеци и по една година премногу малку ќе научи хтмл во најмала рака. ќе отиде на интервју, ќе му даат notepad или notepad++, шо ќе прави тогаш? ќе моли да му инсталираат дримвивер? мое мислење е дека учење од книга, без користење на такви алатки, само notepad или notepad++ за почеток, ќе ги научи работите како шо треба и ќе свати дека такви работи и не се баш потребни ако сака да стане мастер.

hawk07

read-only
29 јануари 2016
3
3
behind the scenes
Исто и јас сум почетник, почнав со кодирање во Notepad ++ да кодирам HTML и CSS.
Сега за сега не знам многу, гледам од туторијали на јутјуб, а понекогаш знам и да читнам од некоја книга. Англискиот јазик не ми е проблем , доволно го владеам иако понекогаш некој стручни зборови не разбирам но немам проблем затоа што имам кого да ми објасни преведе а и си имам речници. Сурфам по нет ама во последно време тешко да најдам некоја баш баш добра книга, се е или нешто остарено (пр. 2004,2010) не можам да најдам. Па ако може секако да ми пратите по ПП некоја добра книга од која ќе можам добро да научам , или пак курс(збир од видеа). Фала ви однапред.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно