Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
Статус
Затворена за нови мислења.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.679
13.738
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Исти се. Тие глави се и за Т18 и за Т22.

Повторувам, не и за другите бројки и тие бројки не ги препорачувам, иако сепак се подобри од други модели кои не се Ендура. :hay:

Исто, и барај подобри течности ако ги користиш само овие, на пример од дечките што шиткаат и подоцна сам ќе си правиш, разлика е небо и земја.

dim na struja

hello world
23 март 2016
283
291

Погледнете го атачментот 70028

Да, 99,99% сум сигурен дека ова е европски рејон. Знам дека за вејпинг го користат во Германија и околните земји, како и секаде каде што се продава. Го зедов од DM, за која знаев дека го носи во Србија, но кај нас не го бев видел (иако не влегувам често во неа), и го имавме спомнувано во темава. Освен овој во топчиња од 100 грама (не знам зошто бев сигурен дека е 100 грама, никаде не пишува, само 100 топчиња) за 69 денари, имаше и како пресуван во ленти, односно една цела лента, погусто набиена во помала кеса (потешка, 200 грама) за малку повеќе пари, 70 и нешто или 90 и нешто денари. Можеби во продавницата пишуваше грамажа (а овој можеби беше 150 грама). Се мислев дали да ги земам и двата, требаше, ама ај, има време. Продавачката се колнеше, а и на нив пишуваше, дека составот е ист. И пакувањето беше со иста боја/шара.

На допир е сличен на американскиот рејон што го имав, иако кај овој не можам лесно да одредам во кој правец одат влакната. Слично крцкаат, но овој ми се чини како помек, можеби затоа што не е толку набиен.

За проба, зедов едно топче (малку е сплескано од пакувањето)...

Погледнете го атачментот 70029

И го отворив (лесно е кога ќе најдеш каде е крајот, а дури и без тоа, малку ќе поткинеш некое ќоше и ќе се отвори):

Погледнете го атачментот 70030

Сега веќе изгледа многу долго, а сепак не е премногу тенко за да се работи со него. Откинав парче колку што мислев дека ми треба:

Погледнете го атачментот 70031

И тука се гледа дека влакната не одат сите во еден правец, меѓутоа со влечење (меѓу три или повеќе прсти од секоја рака, а рацете влечат на спротивни страни, се надевам дека објаснив) повеќето влакна ќе дојдат во линија; ако се откинат парчиња, зависи, ако се мали, ги фрлам, а ако се големи/долги ги враќам на купот. На крајот сум задоволен од должината и особено дебелината на она што ќе ми биде фитиљ (за рејон треба малку повеќе дебелина, тој се собира малку кога ќе се натопи, додека памукот се шири) и го зашилувам на едниот крај:

Погледнете го атачментот 70032

И го протнувам низ грејачот. За таа цел набрзина го оспособив Ориген II затоа што простува грешки, а декот е лесно достапен и може да се вршат поправки ако треба:

Погледнете го атачментот 70033

Инаку не би правел олку долги фитиљи, но сега имам материјал за фрлање, ова е десеттинка од едно од стоте топчиња. :hay: Па затоа без штедење можам да го скратам:

Погледнете го атачментот 70034

И потоа да направам пеперутка (со уште малце кратење):

Погледнете го атачментот 70035

Со цел да и` ги скратам крилјата :eek: :

Погледнете го атачментот 70036

Зошто така? Затоа што со рејонот е доволно и едно влакно да допира до декот, тоа ќе спроведува, а ако има влакна што не се во насока на грејачот, тие само безвезе ќе заземаат место и ќе пречат (можеби и ќе одведуваат ОД грејачот). Да ја повториме мантрата, памукот впива (задржува), а рејонот влече (носи, спроведува) течност. И тоа влече како луд, можеби најмногу од сите материјали за фитиљосување што ги користиме. Имаше слики под микроскоп од рејон и по целата должина на влакното имаше канали.

Ги свиткав „крилјата“ и ги ставив во бунарот:

Погледнете го атачментот 70037

Овде дури и премалку ги поткастрив крилјата, обично вака правам за памук и нема проблем, а кратките влакна горе служат како резервоар за течност. Но, по натопувањето тие си паднаа и фитиљот изгледа сосема нормално:

Погледнете го атачментот 70038

И така, извејпав 3 бунари (1,5 мл секој) и нема никакви проблеми. Кај американскиот рејон, на почетокот чувствувам некој вкус, како кај „неразгазен“ памук, кај овој нема ништо. Исто е цело време, дури досадно. А од американскиот ме боли грло по долго користење, мислев дека е од тоа што многу повеќе вејпам (затоа што влече како луд), но можеби е нешто друго. Сепак треба да помине повеќе време да се уверам што се случува со овој. Исто така, не сум сигурен што ми продала Американката, беше спакувано само во ќесичка, во спирала како полжав. Мислев дека е парче од оние големите кутии што ги имаат, но можеби е нешто друго (на пример мешавина со памук поради првичниот „вкус“, но што знам, не ми изгледаше така). Тој американскиот исто така го мешав со памук и мислам дека така го добивав најдоброто од двата света, но кога купив мешавина (Фајбер Фрикс котон бленд) тој многу лесно се кинеше, па бев/сум збунет. Оваа вискоза е малку посјајна од американскиот рејон, но тоа не игра улога освен визуелно, нема вкус на пластика или нешто вештачко како што би изгледало. Да повторам, пола Европа го користи овој.

Исто така, имаат и 100% памук што многу вејпери го користат (знам дека во Србија ги користат и двата):

Погледнете го атачментот 70039

Овој ми беше земен од порано, мислам дека беше слична или пониска цена. Не ми е отворен. Сепак Мујо и пријателите се полесни за работење.
Од Ebelin ги имам пробано скоро сите освен овој Rayon искрено не ми праат баш мерак зошто долго време се осеќа она као изгорено.

Јас пробав еден друг малку од поодамна мислам дека и го споделив овде не се сеќавам го пробав два три пати и го остаив пошто имав друг и ете така си стои а не е лош, и тој дава мала нота на изгорено ама тоа е само на првите две три повлекувања. Од ГТЦ на трети спрат од продавница за здрава храна го купив иначе а дали има или дали работи уште продавницата незнам.
Еве овој...
c996d594da8106f682e311d969c509fb.jpg
2303da5a74fe88bab02e860619a3a321.jpg

Sent from my A7 using Tapatalk

crcic

lurker
2 април 2014
621
389
оу је, т22. се решив за тој бидејки секогаш следам, ако не знаеш кое е подобро вид кое е по скапо. :) така да нарачано т22 и глави. т22 со платена достава го земав, демек за 12 дена ке стигне а главите со бесплатна демек за 30 дена ке стигнат. ваљда самиот уред има барем една глава со него што ке додржи 2-3 недели....?

и што заборавив, течности? од каде и кој? моментално пак ке кажам, ги коистам од umbrela со вкус на шумско овоше јачина 4 и ја мешам со без вкус една јачина 9, 3/3 ставам од шумското и 1/3 од без вкус и топ ми е. ама да сменам малку. било каков вкус, не сум некој манијак само по шумско овоше, едноставно оваа ми се погоди и не ми текнално да сменам.

krema

OG
24 јуни 2009
15.755
15.844
youtu.be
Во уредот имаш 1+1 глава, инаку види овде по огласиве што нудат DIY манџи.
btw си требал Т22 и главите во иста кошница да ги ставиш, FT секогаш декларираат ~20 долара на пакетот.

fis1976

lurker
15 март 2016
674
1.299
Скопје
Ќе ве молам мислење за никотин од Амбрела, каков е по квалитет во споредба со другите производители, на пример Инавера (пошто ми е најдостапен од таму)

crcic

lurker
2 април 2014
621
389
мене до сега ми е најдобар од сите што сум ги пробал. не сум пробал премногу и немам некое бог знае колкаво искусто али мене ми е супер. шо знам, може едноставно аеромата ми е погодена, а квалитетот да нема врска али тоа е моето искуство.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.679
13.738
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.171
3.223
Струмица
Мислење за IQOS ел. цигари?
Ги има во Бугарија и Србија, а од почетокот на 2019 ќе ги носат и кај нас. Инаку се на Филип Морис.
Друже ти планираш да ги оставаш аналогните или ќе се тешиш со IQOS?

Ако планираш да мигрираш на вистински електронски "цигари" и да ги оставиш аналогните во минатото, зимај Endura T22 и биди упорен.
Ако сакаш да продолжиш да мирисаш на пепељара и со IQOS, тогаш си ја згрешил темата.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.679
13.738
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Се придружувам на честитките, многу здравје, среќа, љубов, пари, облаци... во новата 2019-та година!

VapingSanta.jpg

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016
Фала среќна и на вас

fis1976

lurker
15 март 2016
674
1.299
Скопје
Трет ден денес, аромите ми се ужас, мутирани, на Прајмот сменив и грејач сабајле, џабе, 5 течности сменив на трите атомајзери последниве денови, dry burn па нов памук исто :( , дали ќе се разболувам или е нешто друго појма немам

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.113
14.236
Еве зошто оваа секција секогаш воодушевува на форумов. Да ти е мерак да партиципираш. Честитки читаме како што е редот на почетокот од оваа година.

Новата година да биде уште поубава и попросперитетна за сите членови и сите љубители на електронски цигари! Да се зголемува нашето друштво со многу кои се откажале од обичните цигари. Не мора и да продолжиле со електронски. Ќе ни биде на сите драго да читаме и за луѓе кои комплетно престанале да пушат.

Благодарност до професорите и сите кои помагаат да се спасиме од големото зло. Благодарница и до Метузалем кој несебично ја раководи секцијава, индексира и помага со исрпни одговори и насоки.

marick14

hello world
2 март 2011
185
75
Кривогаштани
Друже ти планираш да ги оставаш аналогните или ќе се тешиш со IQOS?

Ако планираш да мигрираш на вистински електронски "цигари" и да ги оставиш аналогните во минатото, зимај Endura T22 и биди упорен.
Ако сакаш да продолжиш да мирисаш на пепељара и со IQOS, тогаш си ја згрешил темата.

Каде да ги најдам Endura T22 и која цена е?

Статус
Затворена за нови мислења.
членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно