Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Дигитални крипто-валути: совети - подесувања (забранета трговија ако сте без права на огласување!)

Енџру

hello world
18 март 2014
50
40
Него до кога бе ова пазарот ќе оди угоре? Многу луѓе чекаа некое намалување па да влезат ама изгледа сите ги заеба, денеска 175 милијарди, секој ден е се повисоко и повисоко. Нема валута што е испод 10% - 15% у последните 7 дена, освен NEO (прав момент за купување).
Еве ти све удоле денеска :D

crazzyy84

hello world
26 април 2017
291
195
6 ноември 2012
2.074
2.235
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700x / AMD Wraith Prism Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
Kingston KC2000 NVMe PCIe SSD
PSU
Corsair HX1000 (full modular)
RAM
4 x 8gb G-SKILL Sniper X 3200Mhz
Video card
Gainward RTX 3090 Phoenix
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Razer Deathadder v2 X Hyperspeed
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Asus ROG Delta Core \ HyperX USB Amp
Monitor
Samsung Odyssey G7 32" QHD 240Hz \ BenQ PD3200Q 32" QHD
OS
Windows 11 Pro

aleksr

read-only
14 декември 2015
28
14
Едно прашање во врска со уплата на депозит на сервиси како Kraken, cex.io, Xapo итн. Дали претставува некаков проблем уплатата на депозит со SWIFT/wire/банкарски трансфер на овие страници, во смисол на легалност, дали прашуваат в банка при уплатата, за која цел се средствата и дали има воопшто било какви проблеми при овој вид на уплати од Македонија? Исто така ме интересира и обратно, при повлекување на пари, дали се работи за картица или пак SWIFT трансакција. За девизни примања од странство преку банкарски трансфер, банките обавезно бараат оправдување за парите. Како ги пријавувате овие пари? Чисто како примања од интернет (како што милува да ги категоризира УЈП) или во друга категорија?

aleksr

read-only
14 декември 2015
28
14
Можеби ќе ве интересира ова околу легалноста на биткоинот, од страна на претставник на новата влада:

6y1duc4.png

Линк до коментарот

-echo-

hello world
26 јули 2009
115
93
Доста се карактеризира ова како 'табу' тема и да се пазело што се пишува.

Од искуство, не сум праќал пари на кракен со wire/SWIFT или слично, единствено со картичка имам правено депозит. Од друга страна, имам примано пари на девизна сметка, уредно пријавени за оданочување на крај на година со оправдување - заработка од интернет ( додуша обично уште во моментот кога ќе стигнат парите на сметка пред да ги искнижат бараат објаснување за парите - заработка од интернет ). Што во суштина е и токму тоа, тоа што нема кај нас прецизирана ставка точно за ова е друга работа. Во моментов тоа функционира - заработка од интернет.

aleksr

read-only
14 декември 2015
28
14
Доста се карактеризира ова како 'табу' тема и да се пазело што се пишува.

Од искуство, не сум праќал пари на кракен со wire/SWIFT или слично, единствено со картичка имам правено депозит. Од друга страна, имам примано пари на девизна сметка, уредно пријавени за оданочување на крај на година со оправдување - заработка од интернет ( додуша обично уште во моментот кога ќе стигнат парите на сметка пред да ги искнижат бараат објаснување за парите - заработка од интернет ). Што во суштина е и токму тоа, тоа што нема кај нас прецизирана ставка точно за ова е друга работа. Во моментов тоа функционира - заработка од интернет.

Фала на одговорот.

Во однос на табуто, јас не го третирам така. Нашата народна банка, за жал, го третира така.

Лично не сум многу запознаен со состојбите, а сепак прочитав изјави од највисока државна финансиска институција (НБРМ) дека тргувањето и плаќањето во внатрешната трговија со криптовалути е нелегално, што според мене е тотална глупост. По форумиве читам дека многу луѓе вршат депозити и примања со македонски сметки, па затоа и сакам да дознаам какви се искуствата на луѓето, дали се соочиле со некаков проблем во однос на тоа и дали можам слободно да вршам депозити од мк сметка.

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Фала на одговорот.

Во однос на табуто, јас не го третирам така. Нашата народна банка, за жал, го третира така.

Лично не сум многу запознаен со состојбите, а сепак прочитав изјави од највисока државна финансиска институција (НБРМ) дека тргувањето и плаќањето во внатрешната трговија со криптовалути е нелегално, што според мене е тотална глупост. По форумиве читам дека многу луѓе вршат депозити и примања со македонски сметки, па затоа и сакам да дознаам какви се искуствата на луѓето, дали се соочиле со некаков проблем во однос на тоа и дали можам слободно да вршам депозити од мк сметка.
Тоа е твој избор и твој ризик. Некои поминуват со лесно, некои губат многу. Некои ги пријавуваат, други пак не. Се е оставено на твојот избор и ризик. Но нештата од 1 семптември се променети, мене за првпат во НЛБ ми побараа лична карта за уплата на друго лице, не за сума над 60 000 денари за која секогаш бараат лична карта туку за многу пониска сума. Значи нема веќе уплати сам на себе од трето лице. Кога прашав зошто ми бара лична карта, одговорот на благајничката беше така ни наредија од НБРМ. Јасно е дека правилата на игра се променети. Заострена е евиденцијата , сакаат точно да знаат кој на кого уплаќа, колку, кога и зошто. Бидете внимателни!

Последна промена:

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.733
Аманте. По кој закон, пропис, член е казнувањето? Кого казниле? Рекла казала...

aleksr

read-only
14 декември 2015
28
14
Тоа е твој избор и твој ризик. Некои поминуват со лесно, некои губат многу. Некои ги пријавуваат, други пак не. Се е оставено на твојот избор и ризик.
Немам проблем да пријавам примања во УЈП. За тоа што го работам, си пријавувам сѐ како што треба, плаќам данок. Ме интересира дали е проблем, кога ти доаѓа примање од компанија со име Кракен, а Кракен се знае со што работи.

Ова и не ми е толку приоритетно и важно. Можеби требаше да спомнам.

Многу поважно ми е дали ќе имам некаков проблем ако извршам плаќање преку SWIFT на компанија со име Kraken, Xapo и сл.

Последна промена:

aleksr

read-only
14 декември 2015
28
14
Аманте. По кој закон, пропис, член е казнувањето? Кого казниле? Рекла казала...
Спомнав погоре дека не сум запознаен многу со темата. Не ширам дезинформации или „рекла казала“. :) Само прашувам какви се вашите искуства и дали ќе имам проблем.

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Фала на одговорот.

Сам си одговори на прашањето. Знам дека не те бендисува тој одговор но реалноста на состојбата е таа. Ако бараш поддршка од форумџии кои ќе те убедуваат дека е поинаку, најверојатно ќе најдеш многу такви, некои меѓунив никогаш нит купили нит продале криптовалути.

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.487
7.754
Скопје
www.facebook.com
Сам си одговори на прашањето. Знам дека не те бендисува тој одговор но реалноста на состојбата е таа. Ако бараш поддршка од форумџии кои ќе те убедуваат дека е поинаку, најверојатно ќе најдеш многу такви, некои меѓунив никогаш нит купили нит продале криптовалути.
Одамна е тој песимизам со криптовалутите уште од самиот почеток на бтц . Секој што копа и ваде парички си ќуте и не се замара мн со објаснување по форуми во токму спротивното да докаже.

aleksr

read-only
14 декември 2015
28
14
Не знам дали е баш така, дека сам си одговорив. :) Ако го знаев одговорот, немаше да прашувам тука. Да се дообјаснам, од друга страна имам прочитано еден куп мислења дека не може да се земат предвид изјавите на НБРМ како последен збор, бидејќи нема закон каде што експлицитно се дефинира легалноста на дигиталните валути. А и да не навлегуваме толку во легалноста. Знам дека тука надолго и нашироко сте дебатирале за тоа. Да не фрлам искри во и така жестоката дебата. :)

Ме интересира стриктно дали имал некој проблем (било да е банка, или пак државата) при плаќање преку SWIFT на сервиси како Kraken, Xapo и сл. Толку, ништо друго.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Не знам дали е баш така, дека сам си одговорив. :) Ако го знаев одговорот, немаше да прашувам тука. Да се дообјаснам, од друга страна имам прочитано еден куп мислења дека не може да се земат предвид изјавите на НБРМ како последен збор, бидејќи нема закон каде што експлицитно се дефинира легалноста на дигиталните валути. А и да не навлегуваме толку во легалноста. Знам дека тука надолго и нашироко сте дебатирале за тоа. Да не фрлам искри во и така жестоката дебата. :)

Ме интересира стриктно дали имал некој проблем (било да е банка, или пак државата) при плаќање преку SWIFT на сервиси како Kraken, Xapo и сл. Толку, ништо друго.
Место да се замараш со уплаќање и купување, вложи ги парите во машина, копај и вади пари кога ќе одиш на одмор директно од апарат кој што ти конвертира BTC (а сега во поново и ETH, ама помалку ги има...меѓутоа додека стигнеш до некоја добра сума може и ETH ќе се распространи повеќе) во евра/долари....Многу попаметно ти е да вложиш во PC отколку да вложиш директно во бтц или било која валута....

aleksr

read-only
14 декември 2015
28
14
Место да се замараш со уплаќање и купување, вложи ги парите во машина, копај и вади пари кога ќе одиш на одмор директно од апарат кој што ти конвертира BTC (а сега во поново и ETH, ама помалку ги има...меѓутоа додека стигнеш до некоја добра сума може и ETH ќе се распространи повеќе) во евра/долари....Многу попаметно ти е да вложиш во PC отколку да вложиш директно во бтц или било која валута....
Размислувам и за тоа, но во моментот ми треба одговор на ова:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно