Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Дали ќе направиме Македонски LLM?

Heyrt

read-only
1 мај 2024
7
6
Чисто ме интересира дали има некои што веќе почнале да работат и да прават AI апликации за Македонски пазар.
Дали би очекувале нешто интересно тука во МК поврзано со AI?

P.S На пример македонски AI Chat што ќе можам да го ставам на мојата страна и да одговара на прашања :)

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
има ти прави страна каква скаш и одговра прашања и продава за тебе, ти треба сметка со лимит за прилив на 10 000$дневно и можеш да почнеш да го користиш

389mk

hello world
16 јануари 2020
282
317

Blagojce

lurker
26 декември 2007
918
87
Прилеп
Blagojce's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5-3570 3.40GHz
Storage
2 TB
RAM
8 GB
Monitor
ASUS 24" LED Full HD
OS
Windows 10

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.803
3.987
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

olt96

hello world
18 јуни 2015
231
263
olt96's setup  
Processor & Cooler
r5 7600x
Motherboard
asrock b85m pro
Storage
1TB NVMe Samsung
PSU
deepcool 860w
RAM
32 gb corsair
Video card
7800xt
Case
Lancool 216
OS
windows 10
Се појавуваат мал милион македонски апликации со AI во нив.
Не сум видел ниедна (пример фактумов горе) што не е ништо повеќе од chatGPT api wrapper, со некој си македонски "тренинг" ( не е ни истренирано, само му се дадени претпоставувам фајловите од македонскиот закон, што претпоставувам дека можеби и ги имало до сега?). Пробав исти прашања да му поставам на овој фактум и на четџипити, даваат слично ( иако не се разбирам од закон ).
Chatko слично, земи ја страната, скрејпни ја, фрли му ја на чет џипити што има доста добар context window и готови сме, AI експерти хехееее. Се на се low effort, направено претпоставувам само заради некој што не се разбира од ова да се напали дека е на македонски.
Али од друга страна пара е пара, можда ќе се најде некој инвеститор што не се разбира да инвестира милиони додека јас седам на ит форум и хејтам.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.323
5.321
Скопје
hackitfree.github.io
Има мака со џ љ ѕ ч ќ ш ж кутриот :)))
Мислењето е автоматски споено:

Се појавуваат мал милион македонски апликации со AI во нив.
Не сум видел ниедна (пример фактумов горе) што не е ништо повеќе од chatGPT api wrapper, со некој си македонски "тренинг" ( не е ни истренирано, само му се дадени претпоставувам фајловите од македонскиот закон, што претпоставувам дека можеби и ги имало до сега?). Пробав исти прашања да му поставам на овој фактум и на четџипити, даваат слично ( иако не се разбирам од закон ).
Chatko слично, земи ја страната, скрејпни ја, фрли му ја на чет џипити што има доста добар context window и готови сме, AI експерти хехееее. Се на се low effort, направено претпоставувам само заради некој што не се разбира од ова да се напали дека е на македонски.
Али од друга страна пара е пара, можда ќе се најде некој инвеститор што не се разбира да инвестира милиони додека јас седам на ит форум и хејтам.
Абе греота е. Толку добри ЛЛМови има истренирано - еден треба да се направи превод на МК, Ти кога ќе го прашаш роботот - колку јазици збори - 100 вика - и македонски разбира Се - ама кога треба да ти одговори на МК - меша и бугарски и српски - азбуката не ја знае фор год сејк .
Земете напрајте тоа - еден ЛЛМ да збори македонски добро - многу апликации може да се направат што ќе го користат. Локално може да се сервира на една појака машина со 1-2 графички и сите апликации може да ја користат. Само превод треба - не мора да се претренира моделот којзнае како ..

ЛМ студио иначе користам за инференци - дека на АМД графичка работи а едноставен е за инсталација LM studio со AMD картичка
Има и сервер опција да комуницира - ни чет џипити ти треба ни ништо .
1733247788541.png

Последна промена:

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.323
5.321
Скопје
hackitfree.github.io
..И може да комуницираш со мојот локален ЛЛМ преку нет ..
1733250543868.png
.
Може англиски да прашаш - знае и интернет да пребара и да ти одговори

Последна промена:
членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет