Голем к`смет што си ги добила телефонски.Да, да. Им се јавив сега
Следи статус и кога ќе искочи од царина тогаш пушти се во акција.
Голем к`смет што си ги добила телефонски.Да, да. Им се јавив сега
Се царини над 45 евра нарачка, пуштај им тоа што бараат на мејлот исклучиво во PDF формат, нормално и број на нарачката. Или испринтани однеси ги во пошта на железничка од страна се влегува.Хаха за да ги добијам телефонски да, ама за писмово што ми го пратија не баш. Ова не го разбирам, дали под 'царинска постапка' може да се вклучи само данок или ова може да подлежи и на други давачки без разлика што сумата ми е под 90 евра?
Како и да е, пратката им паднала во очи и сега бараат документи. Има пратки кои вредат и над 200 евра ама не им паѓа во очи и ја пуштаат за испорака. Во случајов немаш среќа ќе платиш некој денар повеќе и ќе се измалтретираш непотребно.Нели малите пратки до 90 евра беа ослободени од царина уште од 2020 год (Од 1 јануари расте прагот за ослободување од царина ⋆ IT.mk), а тие што се со износ меѓу 45 и 90 евра подлежат на ДДВ?
убаво си пиша подлежи на ДДВ, царина го наплаќа и ДДВ тоНели малите пратки до 90 евра беа ослободени од царина уште од 2020 год (Од 1 јануари расте прагот за ослободување од царина ⋆ IT.mk), а тие што се со износ меѓу 45 и 90 евра подлежат на ДДВ?
Јас за Америка праќав, па ме гледаа божем сум терорист. Пред нив да ја спакувам пратката ама да видат се детално што има внатре. За Мароко може и бетер да поминеш ама незнам за килажата дали ќе ти ја прифатат пратката. Можда ќе треба со ДХЛ. Само во пошта на царина кај „најљубезните“ е одговорот.дали некој знае дали може да се прати пратка до Мароко и колку би биле давачките. Пратката е графичка картичка со тежина околу 2кг со се кутија и ствари
Според ценовникот и калкулаторот, 1500-2500 денари.дали некој знае дали може да се прати пратка до Мароко и колку би биле давачките. Пратката е графичка картичка со тежина околу 2кг со се кутија и ствари
Blackwell's, books for life and for learning Blackwell's провери ваму дал има тоа што ти требаДечки, не знам дали ја погодив темава, ама знае некој дали би требало да одам низ некакви плус процедури (царина, шпедиција, ДДВ, итн.) за нарачка од околу $65 од Амазон?
Сакам да нарачам книга, ама последниот пат пратката ја пратија преку претставник на UPS. Неколку пати имам нарачувано и се ми праќаа преку пошта. Ама последно нарачка од Амазон, во 2020, ми ја пратија преку некој претставник на UPS. Не се ни сеќавам што беше проблемот, ама не можев да се замарам за време на ковид со ова и ја откажав. Гледам и сега имаат само една опција за шипинг: плаќам ~$16, пратката ја имам за 10тина дена. Не ми пречи да плаќам шипинг (RIP Book Depository), ама не сум сигурен дали би имал и некои плус трошоци.
Книгата е околу 2 кг., цената е $49.99, плус $16 за шипинг. Ова би подлежело на плус трошоци некакви или?
И уште едно мини прашање: ако нарачувам од друг сајт (пак за книги прашувам) и знам дека пратките секогаш ги праќаат преку обична пошта, можам некако однапред да проверам дали би подлежело на царина или не? Што гледаат уствари? Вредност, тежина, нешто друго?
Пардон ако сум ја утнал темата, ама голем идиот сум и ми треба малку hand-holding.
Едно прашање дали има dedicated сајт каде можеш да купуваш и продаваш користени книги, пример ја читаш книгата и не ти треба повеќе и ја продаваш пошто немаш место каде да ја чуваш или слично и си враќаш дел од сумата што си ја платил или пак купуваш поевтино?Дечки, не знам дали ја погодив темава, ама знае некој дали би требало да одам низ некакви плус процедури (царина, шпедиција, ДДВ, итн.) за нарачка од околу $65 од Амазон?
Сакам да нарачам книга, ама последниот пат пратката ја пратија преку претставник на UPS. Неколку пати имам нарачувано и се ми праќаа преку пошта. Ама последно нарачка од Амазон, во 2020, ми ја пратија преку некој претставник на UPS. Не се ни сеќавам што беше проблемот, ама не можев да се замарам за време на ковид со ова и ја откажав. Гледам и сега имаат само една опција за шипинг: плаќам ~$16, пратката ја имам за 10тина дена. Не ми пречи да плаќам шипинг (RIP Book Depository), ама не сум сигурен дали би имал и некои плус трошоци.
Книгата е околу 2 кг., цената е $49.99, плус $16 за шипинг. Ова би подлежело на плус трошоци некакви или?
И уште едно мини прашање: ако нарачувам од друг сајт (пак за книги прашувам) и знам дека пратките секогаш ги праќаат преку обична пошта, можам некако однапред да проверам дали би подлежело на царина или не? Што гледаат уствари? Вредност, тежина, нешто друго?
Пардон ако сум ја утнал темата, ама голем идиот сум и ми треба малку hand-holding.
Blackwell's редовно си користам откако затвори BD, топ се. Проблем е шо сакам да да купам graphic novel и само на Амазон ја најдов комплетна. На Blackwell's има 4-5 дела, hardback, и моментално ништо не им е достапно. Со оглед дека е околу 500 страници, скроз океј ми е paperback, а и плус не ми се фрлаат 100+ евра за сите.Blackwell's, books for life and for learning Blackwell's провери ваму дал има тоа што ти треба
царина проверува вредност, не е важно колкаво е и колку тежи .. исто така царина е случаен избор, не проверуваат се што ќе дојде, така да обично погабаритни пратки полесно влагаат во тој случаен избор пошто голема е шансата дека подлежат на давачки. Не е важно од каква пошта е пратено, важна е вредноста, и дали ќе ја проверат. Некогаш може да помине така и да е поголема вредност и сл.
инаку над 22 еура (со се поштарина) подлежи на данок, над 80 (или 90) еура следува царина и данок. Со курирска пошта нели скоро сиугрно е дека ќе ти царинат ако си над тие суми (плус ќе ти наплатат нивните трошкови од 1500-2200 мкд зависи кои курир), со обична пошта зависи од денот како ќе ти се погоди дал ќе ти ја соберат на проверка или не (ама у секој случај ги немаш тие додатни трошкови туку само данок/царина и нешто 100-200 мкд царински преглед).
Едно прашање дали има dedicated сајт каде можеш да купуваш и продаваш користени книги, пример ја читаш книгата и не ти треба повеќе и ја продаваш пошто немаш место каде да ја чуваш или слично и си враќаш дел од сумата што си ја платил или пак купуваш поевтино?
Линк.Дај линк од книгата. Или види си ги опциите и на bookfinder.com
А за ова инаку шо викаш над 22 евра подлежи на данок: важи и за книги како и за се останато или има исклучоци за одредени пратки? Имам нарачувано над 200 книги само од BD, неколку од Амазон кога нудеа како и да беше она standard shipping шо одеше преку пошта и беше поевтино. Мислам дека сите нарачки ми беа под 50 евра, па затоа си викам да не има посебни правила/исклучоци за книги. Чудно ми е да сум имал толку среќа од 200+ книга, за ни една да не сум плаќал данок.
праговите се општо за мали пратки, зависно од категорија и сл има различни ставки на царина/данок како и ослободувања. Не сум сигурен за книги ама можно е да беа ослободена категорија (и мене до сега ми немаат ставено давачки на книги пратки). Порано имаше ексел документ на страната на царина, ама сега мислам го тргнаа (или го преместија па ја неможе да го најдам) каде беа излистани категориите со нивните стапки за данок/царина.Blackwell's редовно си користам откако затвори BD, топ се. Проблем е шо сакам да да купам graphic novel и само на Амазон ја најдов комплетна. На Blackwell's има 4-5 дела, hardback, и моментално ништо не им е достапно. Со оглед дека е околу 500 страници, скроз океј ми е paperback, а и плус не ми се фрлаат 100+ евра за сите.
А за ова инаку шо викаш над 22 евра подлежи на данок: важи и за книги како и за се останато или има исклучоци за одредени пратки? Имам нарачувано над 200 книги само од BD, неколку од Амазон кога нудеа како и да беше она standard shipping шо одеше преку пошта и беше поевтино. Мислам дека сите нарачки ми беа под 50 евра, па затоа си викам да не има посебни правила/исклучоци за книги. Чудно ми е да сум имал толку среќа од 200+ книга, за ни една да не сум плаќал данок.
А во 2020 кога нарачав преку Амазон со курир служба (не ми дадоа друг избор), да, имав плус трошоци, околу 2000. Е сега не знам дали се лажам, ама мислам дека ми рекоа да платам уште толку (горе/долу) за да ми ја пратат до дома или евентуално да си ја подигнам сам од Скопје (од Битола сум, така да ме мрзеше да се замарам и кренав раце). Само ова ме плаши да не се повтори. Нејќам пак да фрлам пари за џабе без да знам дали или уште колку потенцијални трошоци би имал. Да им се јавам на InTime мислиш би можеле барем груба проценка да ми кажат или тешко?
Не можам да ти лајкнувам пораки, ама фала ти.
Колку шо знам, нема ништо такво кај нас. Сум видел независни resellers на Амазон и на Abebooks, ама и таму малку ги има. Многу почести ти се некои помали, локални продавници или места со "специјализација" како први изданија, колекционерски работи и сл.
Линк.
Ништо на bookfinder, скоро сите се преку Амазон и иста цена или уште поскапи. Ама не знаев дека постои, така да фала, ќе си го букмаркирам за друг пат.
Да. Сл ти е "слободна царинска стапка" или 0%.Читам одлука за царинска тарифа од службен весник за 2023 пошо планирам да нарачувам ствари од Thomann и гледам кај некои категории наместо 5, 8 или 10% стои „сл“ и не сфаќам што им значи тоа. Додека пишувам гледам погоре некој член стаил скриншот кај што пишува „царинската стапка е сл (0)“. Дали сл е 0%? Некако ми е чудно за скапа опрема како микрофони и звучници да нема царина. Знае ли некој што точно значи кратенката „сл“?
Погледнете го атачментот 132722
За кого го интересира цел документ, еве линк.
За музички инструменти ти е 9% со 18%.Читам одлука за царинска тарифа од службен весник за 2023 пошо планирам да нарачувам ствари од Thomann и гледам кај некои категории наместо 5, 8 или 10% стои „сл“ и не сфаќам што им значи тоа. Додека пишувам гледам погоре некој член стаил скриншот кај што пишува „царинската стапка е сл (0)“. Дали сл е 0%? Некако ми е чудно за скапа опрема како микрофони и звучници да нема царина. Знае ли некој што точно значи кратенката „сл“?
Погледнете го атачментот 132722
За кого го интересира цел документ, еве линк.
Фала за одговорот. Звучи предобро за да биде вистина дека скоро сè што ќе нарачам ќе е ослободено од царина. Се надевам дека стварно така ќе поминеДа. Сл ти е "слободна царинска стапка" или 0%.
Во овој случај нарачувам слушалки, аудио интерфејс, микрофон и сталак, што претпоставувам се опфатени во категориите погоре.За музички инструменти ти е 9% со 18%.
MB AM5 B850-A GAMING WIFI 7 ASUS 4xDDR5 8000Mhz (O.C), DP, HDMI, 2xPCI-Ex16 5.0, 4xM.2, 2xSATA6, BT 5.4, 90MB1J50-M0EAY0
15.360,00 ден
USB Flash Drive 3.2 128GB SANDISK ULTRA ECO, Green, SDCZ96-128G-G46
1.110,00 ден
KEYBOARD MECHANICAL KEYCHRON R6 QMK Retro, RGB LED, Super Brown switch, Multi-Device (Wired+Wireless), Retro, R6-M3
5.450,00 ден
CASE LIAN LI ATX Vector V100 ARGB w/2x Tempered glass, 4x120mm RGB Fans, Black, V100RX
5.260,00 ден
MEMORY CARD SANDISK MICRO-SDXC UHS-I 32GB EXTREME C10 w/adapter 100mb/s A2 V30, SDSQXAF-032G-GN6MA
1.980,00 ден
CONVERTOR EXTENSION/SPLITTER CABLE FOR 5V 3-pin ARGB ACCESSORIES 1-3 (30cm) KOLINK BLACK, ZUAD-1473
410,00 ден