Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Царина и данок за пратка преку ДХЛ?

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
572
2.037
r/unpopularopinion

Уште не ги разбирам луѓето што на сто теми и сто постови со точно до денар ставени давачки се жалат по форуми.

Прво што не ми е јасно е зошто сметате дека ДХЛ или било која од фирмиве се „лопови“ и дека нешто треба бесплатно да ви даде? Извинете бе дечки ама ако сакате пратката ваша специјална да го прелета пола свет и да ви стигне за 48 часа дали сте свесни колку луѓе што треба да земат плата вклучувате во тој процес или не е битно?

Сите приватни пошти наплаќаат одреден додаток освен самиот shipping што најчесто зависи од увозните политики на државата. Јас не можам да сфатам како може да ви е крива пази сега приватна компанија што пази повторно сега: ти го доставила производот во рок од ден-два осигуран до твојата локација.

Ниту една од приватните пошти не е субвенционирана од државата ниту пак тоа е некаде во светот така, се знае секоја држава има своја пошта евентуално приватно-државно партнерство каде што државата има 51% од акциите, доволно да не може приватњакот да прави што сака, едноставно државата во тој случај го користи системот на приватникот.

Исто важи и за царината и данокот, јес да државава очигледно не ги користи тие средства онаму каде што треба ама во USA викаат мораш само да умреш ама и да платиш данок :)

И на крајот од денот не секогаш нарачувањето од интернет треба да значи дека треба да се купи производот x2 поевтино, пола од ИТ производите кај нас ионака имаат смешен рабат. Доволно е да знам дека производ од макар и 20е нека е, ако се лекарства или нешто што ми е битно а истото ќе биде брзо и безбедно доставено до мене и радо би си ги платил тие 1200 денари.

На крајот од денот се сведува дека се приватни фирми и тие трошоци се пристуни секаде во свет, скапо или евтино цената е таа, ако може да си ја приуштиш и ако ти одговара нарачај си и терај по патот, ако не ти одговара тогаш нарачај преку обична пошта каде што сите тие давачки се покриваат од нечиј данок и пак терај си по патот.

Во тек на најголемата пандемија март/април/мај јас добив 3 пратки во рок од 2 до 4 дена кога живо пиле не смееше да стапне надвор, на аеродром имаше само еден авион и тоа беше жолт DHL Express, епа тоа е она што го плаќаме на крајот од денот.

И едното и другото си има предност и мана, на кој како му одговара така.

никола

read-only
9 декември 2020
9
15
@Fatal1ty_ Имам гаранција и заштита од ebay :) Истото искуство со FedEx кога ми беше само си ескалирам случај и сум 100% рефундиран, знам како идат работите :)

Среќа што постои групава па и за DHL дознав дека се тешко ср*ње :)
Мислењето е автоматски споено:

@Gilfoyle не се жалам без причина, среќа па знам од сега како идат работите, не беше наведено дека ќе биде испратено со DHL Express што не е исправно, така да сум 100% целосно во право.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.876
34.177
roka.mk
@Fatal1ty_ Имам гаранција и заштита од ebay :) Истото искуство со FedEx кога ми беше само си ескалирам случај и сум 100% рефундиран, знам како идат работите :)

Среќа што постои групава па и за DHL дознав дека се тешко ср*ње :)
Мислењето е автоматски споено:

@Gilfoyle не се жалам без причина, среќа па знам од сега како идат работите, не беше наведено дека ќе биде испратено со DHL Express што не е исправно, така да сум 100% целосно во право.
Супер чим ebay ќе ти го покрие трошокот... што чисто сумњам.

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
572
2.037

За тоа жали се кај продавачот, тој е оној што не ти го напоменал тоа, не гледам што е маката и зошто си го пцуел дечкото од ДХЛ што треба да однесе дома некакви средства. Ионака да ти стигнеа по пошта ќе платеше пак само немаше 4500 туку 3300 и тоа ти е единствената разлика во моментов.

никола

read-only
9 декември 2020
9
15
Прочита погоре дека добив iPhone XS Max, iPhone 8 првиот производ 1200евра, вториот 500евра, за првиот платив 124 денари, за вториот не платив ништо, исто стигнати брзо, едниот од Америка, другиот од Англија, ќе ги пцујам со право затоа што истиот артикл нарачан преку обична пошта ќе дојде без да платам царина, прочита погоре дека овој ми е 177ми производ од ebay, прилично скапи работи, ИТ опрема, часовници и слично, ова го има само кај нас во Македонија, дечкото што ми го пишал мејлот не е воопшто крив и тој е само вработен, пораката е пратена за претпоставените и лоповите што се надевам ќе допре до нив, иако нема да смени ништо барем да знат што им мисли народот, а ти ако ти одговара да ја плаќаш таа цена алал нека ти е на паметот, поздрав.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.208
18.893
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
За тоа жали се кај продавачот, тој е оној што не ти го напоменал тоа, не гледам што е маката и зошто си го пцуел дечкото од ДХЛ што треба да однесе дома некакви средства. Ионака да ти стигнеа по пошта ќе платеше пак само немаше 4500 туку 3300 и тоа ти е единствената разлика во моментов.

Баш така, јас вина гледам кај продавачот што не навел дека ке биде ДХЛ експрес, ама па за воља на вистината, во остатокот од светот ДХЛ експрес е многу нормална работа. А Боби од ДХЛ само си работи тоа за што е платен, нема никаква потреба од насиље и погрдни зборови. Истото можеше и да му го кажеш со зборовите, Ви благодарам, не планирам да ја подигнам пратката/ Поздрав. Го цитирав @Gilfoyle ама се однесува на @никола

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.876
34.177
roka.mk
Никола не се возбудивај толку, можеш тука да раскажуваш приказини како сето тоа иде така лесно не го подигаш и оп рефундирање.
И ние овде сме имале такви искуства и сме потрошиле и по 50 илјади евра на пратки од интернет, сме биле нервозни и сме се фруструрале, но сето тоа не го менува фактот дека ти ако опцуеш туку така ќе ти го вратат прозиводод и никому ништо, следниот меил што ќе ти стигне (или може ти стигнал а не ни го покажуваш нас) е дека нема проблем ќе го вратиме но кажи кој ќе ја плати доставата назад, вие или примачот, а истата чини ххх денари.

Не можеш да ме разубедиш дека не е така. Али супер ако ти викаш дека може ондак нека може.

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
Прочита погоре дека добив iPhone XS Max, iPhone 8 првиот производ 1200евра, вториот 500евра, за првиот платив 124 денари, за вториот не платив ништо, исто стигнати брзо, едниот од Америка, другиот од Англија, ќе ги пцујам со право затоа што истиот артикл нарачан преку обична пошта ќе дојде без да платам царина, прочита погоре дека овој ми е 177ми производ од ebay, прилично скапи работи, ИТ опрема, часовници и слично, ова го има само кај нас во Македонија, дечкото што ми го пишал мејлот не е воопшто крив и тој е само вработен, пораката е пратена за претпоставените и лоповите што се надевам ќе допре до нив, иако нема да смени ништо барем да знат што им мисли народот, а ти ако ти одговара да ја плаќаш таа цена алал нека ти е на паметот, поздрав.

ова со ајфониве не треба да ти биде репер за онлајн нарачки. Си имал среќа што не ти ги отвориле на царина, инаку ке си плател на тие 1700 еура 18 посто, плус шпедиција дека ти надминуваат 800 евра.

никола

read-only
9 декември 2020
9
15
Никола не се возбудивај толку, можеш тука да раскажуваш приказини како сето тоа иде така лесно не го подигаш и оп рефундирање.
И ние овде сме имале такви искуства и сме потрошиле и по 50 илјади евра на пратки од интернет, сме биле нервозни и сме се фруструрале, но сето тоа не го менува фактот дека ти ако опцуеш туку така ќе ти го вратат прозиводод и никому ништо, следниот меил што ќе ти стигне (или може ти стигнал а не ни го покажуваш нас) е дека нема проблем ќе го вратиме но кажи кој ќе ја плати доставата назад, вие или примачот, а истата чини ххх денари.

Не можеш да ме разубедиш дека не е така. Али супер ако ти викаш дека може ондак нека може.
Ќе ти пуштам screenshot штом ескалирам до ebay :)

Очигледно не си доволно информиран како идат работите, а инаку за твоја информација не сум добил уште мејл од нив :)
Пцуел јас или не тоа си е мое право, ќе добиеш screenshot штом завршам се :)

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.876
34.177
roka.mk
Очигледно не сум информиран, ти ссе извинувам.

И не мораш да праќаш screenshot се ти веруваме

kirev

senior
31 мај 2010
9.140
7.821
... пораката е пратена за претпоставените и лоповите што се надевам ќе допре до нив, иако нема да смени ништо барем да знат што им мисли народот, а ти ако ти одговара да ја плаќаш таа цена алал нека ти е на паметот, поздрав.

Погрешна е и таа адреса, треба на тој од ибеј да му се нае*еш мамичето зашто ти пратил на недоговорено и неинформирано. ДХЛ вакви или такви си имаат јавни ценовници и сите знаеме колку си коштаат. А да ги нема? Примети сега колку рипнаа со шипингот на АлиЕкспрес? Дека и после славното влегување во НАТО сепак нема шипинг од Амазон? ЈБГ, ДХЛ се тука со децении и се закон за Карго Експресс и Македонска Пошта.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
r/unpopularopinion

Уште не ги разбирам луѓето што на сто теми и сто постови со точно до денар ставени давачки се жалат по форуми.

Прво што не ми е јасно е зошто сметате дека ДХЛ или било која од фирмиве се „лопови“ и дека нешто треба бесплатно да ви даде? Извинете бе дечки ама ако сакате пратката ваша специјална да го прелета пола свет и да ви стигне за 48 часа дали сте свесни колку луѓе што треба да земат плата вклучувате во тој процес или не е битно?

Сите приватни пошти наплаќаат одреден додаток освен самиот shipping што најчесто зависи од увозните политики на државата. Јас не можам да сфатам како може да ви е крива пази сега приватна компанија што пази повторно сега: ти го доставила производот во рок од ден-два осигуран до твојата локација.

Ниту една од приватните пошти не е субвенционирана од државата ниту пак тоа е некаде во светот така, се знае секоја држава има своја пошта евентуално приватно-државно партнерство каде што државата има 51% од акциите, доволно да не може приватњакот да прави што сака, едноставно државата во тој случај го користи системот на приватникот.

Исто важи и за царината и данокот, јес да државава очигледно не ги користи тие средства онаму каде што треба ама во USA викаат мораш само да умреш ама и да платиш данок :)

И на крајот од денот не секогаш нарачувањето од интернет треба да значи дека треба да се купи производот x2 поевтино, пола од ИТ производите кај нас ионака имаат смешен рабат. Доволно е да знам дека производ од макар и 20е нека е, ако се лекарства или нешто што ми е битно а истото ќе биде брзо и безбедно доставено до мене и радо би си ги платил тие 1200 денари.

На крајот од денот се сведува дека се приватни фирми и тие трошоци се пристуни секаде во свет, скапо или евтино цената е таа, ако може да си ја приуштиш и ако ти одговара нарачај си и терај по патот, ако не ти одговара тогаш нарачај преку обична пошта каде што сите тие давачки се покриваат од нечиј данок и пак терај си по патот.

Во тек на најголемата пандемија март/април/мај јас добив 3 пратки во рок од 2 до 4 дена кога живо пиле не смееше да стапне надвор, на аеродром имаше само еден авион и тоа беше жолт DHL Express, епа тоа е она што го плаќаме на крајот од денот.

И едното и другото си има предност и мана, на кој како му одговара така.

Друже не ти е јасно дека кога веќе плаќљм DHL express шипинг зошто да ги плаќам тие додатни 1600 денари у мк? Едно е царина и данок и тоа е друга тема некогаш си ослободен од ЕУ данок, некогаш не, ама зошто тие 1600 коа веќе имам платено експресс шипинг?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Cane5

read-only
2 април 2018
13
7
Друже не ти е јасно дека кога веќе плаќљм DHL express шипинг зошто да ги плаќам тие додатни 1600 денари у мк? Едно е царина и данок и тоа е друга тема некогаш си ослободен од ЕУ данок, некогаш не, ама зошто тие 1600 коа веќе имам платено експресс шипинг?

1600 денари нема врска со шипингот, ако пратката стигни во ДХЛ ви наплаќаат 1593,00 мкд за услугата како посрединик во постапката на увоз.
ДХЛ нуди опција и сами да си најдете шпедитер и постапката да ја води тој, колку би коштало ова појма немам.

Значи преку ДХЛ Македонија царинењето би коштало 1593,00 + царина (доколку има) + ДДВ, без разлика од цената на пратката 1593 мкд е фиксно така да за ефтини пратки не се исплаќа ич...

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Гледаш не сте информирани.
Не е точно, за они да ви се било, DHL, или Тнт fedex итн, шпедитори тогаш се плаќа 600 денари + на сумата од 1600. А еве 1600 за кои глупости се. Затоа ќе прашам кој им дозволува ваков криминал да прават.
0cf03823f1fbf8193d8c280c52edb19e.jpg

toplel

user
18 август 2016
1.061
1.546

Точно така. Кога плаќам експрес услуга зошто има потреба од "лежарина" и разно-разни тракатанции? И на крај наплаќаат и за превозот до дома.

Купувам уред од 37 евра со експрес услуга од 27 евра и требало сам да си ја подигнам пратката. ОД АЕРОДРОМ. НЕ НАСЕЛБАТА. Јас сум од Охрид и услугата е платена за до врата, не за на аеродром.

Прати муабетов (уценава): Ако не можеш да го подигнеш пакетот сам од аеродром тогаш ние ќе ти посредуваме... По цена од 1600 денари... А кај е фискалната дека го подигнавте за толку пари? Напишано на лист А4 формат дека подигнале. Ни печат од царина ни бутур.

АЛО, ако можев јас сам ќе го купев од Литванија. По нормална полиса јас треба да платам само данок за овој производ со оваа услуга.

Ова само кај нас го има, сум бил во многу држави и кога сум нарачувал за експрес служба не се замарам со ништо и производот ќе е на рака најбрзо што може. Кај го има тоа да си го подигнам сам пакетот за експрес услуга?!

Се мислам да ги пријавам во ДХЛ главното за случајов па нека си им ја одземат лиценцата за некоректно работење. Ова не е работа по пропис.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.111
6.057
Точно така. Кога плаќам експрес услуга зошто има потреба од "лежарина" и разно-разни тракатанции? И на крај наплаќаат и за превозот до дома.

Купувам уред од 37 евра со експрес услуга од 27 евра и требало сам да си ја подигнам пратката. ОД АЕРОДРОМ. НЕ НАСЕЛБАТА. Јас сум од Охрид и услугата е платена за до врата, не за на аеродром.

Прати муабетов (уценава): Ако не можеш да го подигнеш пакетот сам од аеродром тогаш ние ќе ти посредуваме... По цена од 1600 денари... А кај е фискалната дека го подигнавте за толку пари? Напишано на лист А4 формат дека подигнале. Ни печат од царина ни бутур.

АЛО, ако можев јас сам ќе го купев од Литванија. По нормална полиса јас треба да платам само данок за овој производ со оваа услуга.

Ова само кај нас го има, сум бил во многу држави и кога сум нарачувал за експрес служба не се замарам со ништо и производот ќе е на рака најбрзо што може. Кај го има тоа да си го подигнам сам пакетот за експрес услуга?!

Се мислам да ги пријавам во ДХЛ главното за случајов па нека си им ја одземат лиценцата за некоректно работење. Ова не е работа по пропис.
Јас слично нарачав некои светла од амазон во Софија. Со адреса кај да стигне во Софија.

Ми пуштиле требало лично да се подигне од склад мад, фалус. Ич. Да си го вратите од кај ш'о дошло. Ни денар не дадов, си го вратија.

Будала работа.

nashio

lurker
14 јануари 2011
768
1.052
Radobor
www.zdravkovski.com
nashio's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900X
Motherboard
X570 Pro4 ASROCK
Storage
Samsung PRO 980 NVMe, Samsung EVO Plus NVMe, Seagate Ironwolf
PSU
BE QUIET! STRAIGHT POWER 80 PLUS PLATINUM
RAM
64GB 3200MHz G.SKILL Ripjaws - V F4
Video card
NVIDIA GTX 1070ti Cerberus
Case
BeQuiet Pure Base 500
Mouse
MX Master 3
Keyboard
MX Keys
Audio
Wharfedale Diamond 8.1 Pro Active
Monitor
Benq PD3220U
OS
Windows 10
А ова DHL Saver, исти к*рац е како DHL Express или ?

nashio

lurker
14 јануари 2011
768
1.052
Radobor
www.zdravkovski.com
nashio's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900X
Motherboard
X570 Pro4 ASROCK
Storage
Samsung PRO 980 NVMe, Samsung EVO Plus NVMe, Seagate Ironwolf
PSU
BE QUIET! STRAIGHT POWER 80 PLUS PLATINUM
RAM
64GB 3200MHz G.SKILL Ripjaws - V F4
Video card
NVIDIA GTX 1070ti Cerberus
Case
BeQuiet Pure Base 500
Mouse
MX Master 3
Keyboard
MX Keys
Audio
Wharfedale Diamond 8.1 Pro Active
Monitor
Benq PD3220U
OS
Windows 10

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.876
34.177
roka.mk
Нема, само царинење како и секоја пратка што стига по обична пошта, ако се царини, ако не се царини чекај ја од поштар :)

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
572
2.037

Да не се разбереме грешно, не ги бранам ама приватен бизнис се и ако ти одговара користи ги услугите ако не никој не те тера со сила.

Кога плаќаш за шипинг сам кажуваш за што плаќаш. Значи плаќаш за превоз а не Customs Fee, VAT и Brokerage.

Увези пратка од Америка во Европа што надминува граница на данок и пиши во темава дали ќе ти наплатат или не.

Таа наплата од 1000 ден. за документи се смета за brokerage односно: авионот слетал, некој од ДХЛ ги земал сите пратки од таму и отишол во канцеларија, ги проверил сите фактури дали се соодветни со пратките, пополнил царинска пријава во систем поединчено за секоја пратка и ги пријавил официјално дека влегле во државата.

Тие останати 500 денари се дечкото да отиде до царинска испостава и да ги однесе оригинал фактурите со се waybill доказ кога и со што влегле пратките па таму кога ќе се заврши процедура да оди пак да ги земе и да ги достави поединечно.

И пак они викаат нема проблем ако не сакаш тие 500ден да ги платиш ела сам избркај си го последното.

Има логика муабетов или уште не?

Excalibur

lurker
18 октомври 2019
965
508
Да не се разбереме грешно, не ги бранам ама приватен бизнис се и ако ти одговара користи ги услугите ако не никој не те тера со сила.

Кога плаќаш за шипинг сам кажуваш за што плаќаш. Значи плаќаш за превоз а не Customs Fee, VAT и Brokerage.

Увези пратка од Америка во Европа што надминува граница на данок и пиши во темава дали ќе ти наплатат или не.

Таа наплата од 1000 ден. за документи се смета за brokerage односно: авионот слетал, некој од ДХЛ ги земал сите пратки од таму и отишол во канцеларија, ги проверил сите фактури дали се соодветни со пратките, пополнил царинска пријава во систем поединчено за секоја пратка и ги пријавил официјално дека влегле во државата.

Тие останати 500 денари се дечкото да отиде до царинска испостава и да ги однесе оригинал фактурите со се waybill доказ кога и со што влегле пратките па таму кога ќе се заврши процедура да оди пак да ги земе и да ги достави поединечно.

И пак они викаат нема проблем ако не сакаш тие 500ден да ги платиш ела сам избркај си го последното.

Мислам дека една работа заборави. Трошоците за лична навреда по официјална електронска пошта, па тие 500 денари може лесно да се претворат во друга валута. Само некого треба да го изгорат за да научи како се комуницира.

toplel

user
18 август 2016
1.061
1.546

Нема логика и сега ќе пробам да објаснам зошто. Никаде при нарачката не е експлицитно нагласено дека ќе платиш „лежарини“ или дека ќе треба сам да си ја земиш пратката од аеродром. И истото не е нагласено со причина, а таа причина е фактот што при нарачката ти плаќаш за достава до врата, а не за достава до DHL или до аеродром па оттука сам да си посредуваш. Еве, цитирам од истата страница од која што го нарачав уредот:

• method of dispatch - DHL Express Wordwide;
  • guaranteed term of parcel delivery is 1 to 5 business days, apart from time for customs clearance (if any);
  • tracking number is provided (tracking website: http://www.dhl.com/en/express/tracking.html).
  • DHL provide innovative service On Demand Delivery (ODD).
  • Online platform with delivery pre-notification and standard delivery options.
  • Notifies Receivers of scheduled delivery date and time.
  • Offers standard and flexible delivery options.

И сега за тоа која е улогата на DHL, цитирам:

Цената за транспорт на ДХЛ пратките се пресметува согласно поголемата вредност, односно согласно вистинската тежина или согласно волуметриската тежина на пратката и секоја Пратка може да биде повторно измерена од страна на ДХЛ за да се потврди ваквата пресметка.

Испраќачот ќе му ги плати или надомести на ДХЛ сите трошоци за Достава, сите дополнителни трошоци, давачки и даноци кои ќе му ги должи на ДХЛ за обезбедените услуги или трошоци настанати на сметка на Испраќачот или на Примачот. Плаќањето на царинските давачки може да се бара и пред да биде извршена доставата.

Доколку ДХЛ го користи својот кредит кај Царинската Служба или авансно плати царински давачки во корист на Примач кој нема сметка кај ДХЛ, ДХЛ ќе има право да пресмета соодветен надомест за тоа.

Значи јас ја плаќам услугата на испраќачот на производот и со тоа DHL си има работа со нив, а не со мене. Тие (DHL) се обврзани во мое име да ги подмират трошоците, а јас да си платам царина и данок зависно од тоа во која категорија е производот што го нарачав. А не да ми даваат опции дали јас да си ја подмирам лично или тие. Цитирам:

• За да се осигурате дека Вашиот ДХЛ курир ке ги транспортира Вашите пратки во најкраток можен рок откако истите ке влезат на дестинација или во царински склад, ДХЛ Експрес плаќа царински давачки во Ваше име на царинските власти за Вашата пратка.
  • Штом давачките и даноците се платени во целост кон ДХЛ, стоката ќе Ви биде доставена

Како тоа нудат услуга, а сам треба да си ја завршиш работата?! Во која нормална земја постои таква процедура?

Тие додатни давачки се впрочем услугите што тие ги наплаќаат, а се веќе платени и подмирени при нарачката. Моите давачки во случајов требаше да бидат само данок. А не фиктивни магацински трошоци, лежарина и слични глупости. Се дупнав од барање на нивната страница никаде не видов да се спомнува лежарина или магацински трошоци.

Те молам не ги оправдувај значи постои голема сива зона и нивната услуга не е воопшто услуга туку малтретирање и арамилук. Впрочем, ние им вршиме услуга. Ама од мене се избришани и никогаш повеќе нема да ја искористам нивната услуга, макар и бесплатна да е. Знам дека не значи ништо, ама сигурно не сум единствен со ваков став.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64

Еве пак не си прочитал што сум пишал, значи 1000 ден се за купување на документии, 600 е лежарина, е сеа ако сакаш да ти бидат шпедитери ДХЛ плаќаш уште 600 денари значи севкупната сума е 2200 денари, и ако си пример од Делчево Охрид и не ти се исплати да идеш до Ск, од коа ќе платиш 2200 денара уше 150 денари при подигање на пратка до врата, ако ти ја достават до дома. Или другата опција да сам си ги земеш документите идеш до царинска испостава 1010 па те царинат и назад со документите до нивен склад те шетаат низ 10 врати таму плаќаш 1600 и идеш до магацин и си зимаш пратка.

Дали е јасно сеа?
И во која друга нормална држава освен Некоја Тунгузија како нашата се плаќаат тие дополнителни трошоци.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно