Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Cabletel (LAN prikljucak) i web server?

dmitrecic

read-only
8 јуни 2009
18
0
Obzirom kako sam se već ispričao zbog neznanja pisanja na makedonskom, mislim da nije potrebno da ponovo to činim.
Dakle, imam problem:
Do prije nekoliko dana imao sam pristup na internet preko telekoma (ADSL).
Imam svoj web server koji je preko ADSL-a radio bez problema i mogao sam sa interneta pregledavati stranice na mom serveru.
Medjutim, preselio sam se na drugu lokaciju, i ovdje nije moguce spojiti ADSL (iz nekih privatnih razloga) pa imam konekciju na internet preko Cabletel-a i njihovog LAN priključka (ne preko modema).
Sad imam problem jer ne mogu do stranica koje se nalaze na mom web serveru.
Zanima me, da li Cabletel blokira portove 80 i 8080?
Nalazim se u Novom Lisiču.

Ima li tko informacije?

Hvala!

386ka

poweruser
22 декември 2007
2.381
217
Според мене, Cabeltel не ги блокира тие портови. Мислам дека проблемот е во тоа што ти си поврзан преку LAN, а за да можеш да направиш твој сервер, потребено е да ти конфигурираат Port Forwarding од нивната централа, за да кога ќе ја побараат твојата веб адреса, да се редиректира сообраќајот директно и автоматски кон твојата локална ИП адреса и порта. Значи, 80 и 8080 не се блокираат, но за да направиш Web сервер, потребна ти е нивна дозвола и Port Forward. Поздрав

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Или стави DMZ кон оној компјутер кој сакаш да го правеш сервер па сите порти ке бидат пренасочувани до него.

dmitrecic

read-only
8 јуни 2009
18
0
Podesio sam DMZ na IP adresu kompjutera koji vrti webserver ali ne reagira.
Firewall je isključen i na routeru i na serveru.

Zvao sam i Cabletel, oni mi kazu da ne treba port forwarding i da su svi portovi otvoreni i da kod nema prepreka. Na traceroute sve mi pokazuje ok...nije mi jasno sto se zbiva.

Možda je u routeru problem?
Imam Planet WRT-416, a dok sam bio na ADSL-u koristio sam t-komov bežični router (tamo je sve funkcioniralo kako treba)...nemam više ideje....kontaktirao sam i proizvođača routera (Planet.com.tw) i čekam odgovor...

Ako ima tko kakvu ideju što bih još mogao napraviti, bio bih mu vrlo zahvalan..
:ha:

spiderman

lurker
16 април 2007
783
44
ako imas vreme denovive da dojdam da go vidam ruterot..samo taka ke znam sto necini.. i kako da se popravi

vlatkorun

lurker
8 јуни 2007
633
14
А да пробаш на направеш port-scan на тие портови да видеш дали реагират уопште на requests.

dmitrecic

read-only
8 јуни 2009
18
0
Rezultat sa http://www.t1shopper.com/tools/port-scanner/

Scanning ports on 92.53.xxx.xxx

92.53.xxx.xxx isn't responding on port 21 (ftp).
92.53.xxx.xxx is responding on port 80 (http).
92.53.xxx.xxx is responding on port 8080 (webcache).

FTP port nisam konfigurirao, pa jasno da nema response.

Ako radim ping na adresu site-a (1-1freehost.co.cc), paketi prolaze i javlja se ispravna IP adresa.
Medjutim, kada upisem adresu u browser (http://1-1freehost.co.cc) ne javlja se nista...

Probao sam dva razlicita browsera - nista.
Probao sam sa laptopa - nista.

Jos jedino ostaje da pokusam promijeniti server, odnosno da iskonfiguriram server na fizički drugi kompjuter...

Možda nešto sa serverom nije ispravno...
Pogledat ću apache config, možda sam tamo nešto pogrešno upisao...

Ako ima još tko kakvu ideju...

dmitrecic

read-only
8 јуни 2009
18
0
Da, radi se o tom site-u!
Zar ga samo ja ne mogu otvoriti?!!:isplashen:

Sada mi ništa nije jasno...

Znači imam problem sa LAN-om?! :ha:

Nijedan kompjuter u mreži mi neće otvoriti site ako upišem u browser "http://1-1freehost.co.cc", ali ako ukucam naziv servera na kojem su stranice, onda radi!

dmitrecic

read-only
8 јуни 2009
18
0
Evo pokusavam sa svih kompjutera u mrezi (4 kompjutera) i NIJEDAN ne otvara!! :zbunet3:

Ne mogu niti otvoriti phpmyadmin (javlja gresku u konfiguraciji)! :O

Ima tko kakav savjet? Od kud da krenem?!

Znači router je ok, apache je ok, firewall nije pokrenut ni na jednom računalu trenutno (sve sam pogasio)...
Ideja?

Megatron

hello world
18 април 2007
146
4
dali ima port forwarding na ruterot ? jas imav namesteno web server tomcat i samo so konfiguracija na ruterot(linksys wrt54gc) se se sredi.. bez nikakvi problemi

dmitrecic

read-only
8 јуни 2009
18
0
Nema port forwarding...ima NAT tabela i Port trigger.

U NAT tabeli je postavljeno:
Internal IP: 192.168.1.xxx (LAN IP adresa servera)
Protocol: TCP
External Port: 80
Internal Port: 80

U Port trigger:

Trigger Condition: tcp:80-81
Forward Condition: tcp:80

Kažem, nisam ni ja imao problema dok sam bio na ADSLu i na rputeru od t-koma.
Ali kada sam promijenio providera (sad sam na Cabletel, ali to nema veze koliko vidim) i router (Planet WRT-416 - mislim da je u konfiguraciji problem) nastali su problemi.

Pokusat cu jos reboot routera i dodijelit cu svakom kompjuteru staticku adresu, možda to uspije...

Megatron

hello world
18 април 2007
146
4
vaka vo ta NAT tabelta treba da gi namestis portite , se nadevam znajs kako ama eve edna slika za svaki slucaj
nat-table-1.gif

127.0.0.1:8080 = publicIP:8080

web serverot konfigurirajgo na port primer 8080 ili drug nekoj ne ostavaj 80.. ko ke go sredis toa samo na ruterot mora da ti proraboti

dmitrecic

read-only
8 јуни 2009
18
0
Ne radi.
Znam kako radi router, radim sa mreznom opremom preko 8 godina..
Ovakvo sto mi se jos nije desilo (uvijek ima prvi put).
Medjutim, zanimljivo je da ako idem preko anonymous proxya (naprimjer www.zend2.com), onda mogu vidjeti svoje stranice...

Ako pozivam website unutar LAN mreze (http://server) - vidim website
Ako pozivam website preko domene (http://1-1freehost.co.cc) - NE vidim website
Ako pozivam website preko IP adrese (http://92.53.52.62) - NE vidim website
Ako pozivam website preko anonymous proxya - vidim website!

:ermm:

Ne znam sto da gledam i gdje da pokusam naci kvar.
Pokusao sam reinstalirati apache - ista stvar.
Deinstalirao sam apache i instalirao IIS - ista stvar.
Postavio sam staticke IP adrese na sva racunala u mrezi i iskljucio DHCP server na routeru - ista stvar.
Restartao router i sve kompjutere u mrezi - ista stvar.

Jedino mi preostaje da reinstaliram na svim kompjuterima u mrezi OS...

Nemam ideje. :chudenje:

Zeratul

hello world
30 ноември 2008
242
29
Хм, да си ги провериш IIS/DNS/WINS (гледам дека имаш искуство, ама обично најосновните работи се забораваат :p, како flush dns)?

Очигледно има проблем со мапирање на IP aдреси и имиња. Знам дека најверојатно немало промени од претходниот setup, ама вакви работи знаат да се случат по Марфи. Или посета од некој како Spiderman, две глави се попаметни од една... И сам знаеш колку е сувопарно опис вака преку текст (иако е доста поопширно од тоа што сум видел по форумов :)))

dmitrecic

read-only
8 јуни 2009
18
0
Reinstalirao sam Server, medjutim opet ništa...

@ Zeratul: IIS je deinstaliran, koristim Apache 2.2. Apache conf sam provjerio i konfiguriran je kako treba isto kao i DNS. Pokusao sam DNS unijeti od Cabletela, medjutim opet nista.
Provjerio sam i hosts fileove na svim kompjuterima u LANu, sve je konfigurirano ok...
Guglao sam, i našao nekoliko foruma sa ljudima koji su imali iste ili slične probleme kao i ja.
Svima je bio problem u routeru, tako da idem sada nazad u dućan i zamjenit ću router (Planet WRT-416, kupio sam ga prije 5 dana u Tinexu).
Izgleda da je problem hardwerski...

I da, zaboravio sam se zahvaliti Spidermanu na ponudi za pomoć :)

bobmkd

hello world
18 ноември 2008
362
183
Скопје
глеам

Гледам си го опраил, ај честито :)
пиши што беше проблемот, хардверски (рутер или нешто друго) или софтверски (apache, php, mysql)

dmitrecic

read-only
8 јуни 2009
18
0
Nažalost, nisam složio..
Zamijenio sam router u TINEXu za isti takav (Planet WRT-416), podesio ga ali opet isto...
Vidim da ostali vide website, ali bih molio jednu dobru dušu koja ima 5 minuta vremena da se pokuša registrirati na moj site (free web hosting), i da mi javi jel sve funkcionira.
Takodjer bih molio tu istu dobru dušu da pokuša nešto uploadirati FTP-om na taj svoj site (bilo što, najbolje index.html neka zamijeni sa nekom svojom jednostavnom index stranicom) i da mi javi jel sve ok.

I još jedna stvar, nakon registriranja bi trebao korisnik dobiti email sa osnovnim podacima (username, password, ftp name, mysql name itd..) pa nek mi da informaciju da li je primio i email...

Sutra ću pokušati razgovarati sa Cabletelom, da nije kod njih nekakav problem sa proxyem...

A u medjuvremenu ako ima tko da testira, bio bih mu vrlo zahvalan.

Adresa: http://1-1freehost.co.cc
(free web hosting)

Hvala

Zeratul

hello world
30 ноември 2008
242
29
После регистрација, при комплетирање добив
tcp_error: A communication error occurred: ""
Иако тоа може и да е поради VPN-от на работа. Ќе се обидам пак од дома подоцна, па ќе ти кажам што се случува.

П.С. Страницата и понатаму е достапна за мене...

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно