Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.180
Сакам да те прашам - дали имаат/имаа шум кога се приклучени само во струја.
Не е зуење, ниту брум.
Го меркам моделов и собирам инфо за PreSonus.

Имам проблем со сегашниве звучници кој се повеќе ме нервира, исто како што декомоте напишал овде:

Декомоте се соочи со шум на други звучници, а не на пресонусот. 3.5 инчните немаат заземјување на утичакот за во струја. Така што шансите за брум се многу мали.

Инаку овие како и сите други звучници од ваков калибар имаат многу мал шум ако се пуштат на 100% гласност. Тој минимален шум се слуша ако го доближам до нив увото. А доаѓа од високотонецот.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Не не, разбрав дека имаше проблем со другите звучници, само го поврзав тој муабет со сегашниве мои звучници.

Инаку те прашав за Ерис-от чисто за инфо, не дека имаат проблем.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.180
Не не, разбрав дека имаше проблем со другите звучници, само го поврзав тој муабет со сегашниве мои звучници.

Инаку те прашав за Ерис-от чисто за инфо, не дека имаат проблем.
ОК извини не сум те разбрал.

Ребро

hello world
18 ноември 2016
67
133
Јас имам 4.5 и имаат мал шум и пуцкетање кога се на BT. Не се забележува кога свири музика. На кабел се топ.
Погабаритни се 4.5 и си сака поголемо биро :)

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.536
1.037
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
имам JBL Studio активен Sub,
кој беше вклучен долго време како постојано
така и поради некоја моја неодговорност на неквалитетен кабел со AVR....
откако го продадов AVR на член од Форумов, така стоеше и чекаше време за негова корекција...

имено не вади звук
(колку што го пробував на две-три AVR најверојатно од причина како што реков
дали поради постојана работа под напон подолго време,
или колку што ми е поверојатно поради кабел со неквалитетен Pin)

прашање ми е следно....
кој сериозен може за "домаќинска" работна рака да го врати во приближно иста работна форма???
бидејќи некако се приврзав за овие магнети што ги имам, и не ми се заменува уредот со некој сличен од Реклама 5....

колку што имам некоја информација, во градов сериозни луѓе како Filevski се на добар збор...

некој со свое мислење???

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.180
откако го продадов AVR на член од Форумов, така стоеше и чекаше време за негова корекција...

имено не вади звук

прашање ми е следно....
кој сериозен може за "домаќинска" работна рака да го врати во приближно иста работна форма???
бидејќи некако се приврзав за овие магнети што ги имам, и не ми се заменува уредот со некој сличен од Реклама 5....

колку што имам некоја информација, во градов сериозни луѓе како Filevski се на добар збор...

некој со свое мислење???

Пробај јави се во Лининг во Кисела Вода. Можеби ќе се нафатат да го средат. Ама кај нив се чека малце.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.100
2.342
Дали некој има безжични слушалки со LC3 codec и да пробал дали во игра може да се користи микрофонот и да си остане стерео звук? Пример ЦС2 да може voice chat да се користи со press to talk или open mic.

Krk198

hello world
14 септември 2016
339
308
Krk198's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 - Wraith Stealth Cooler
Motherboard
Gigabyte B450 AORUS ELITE AM4
Storage
Gigabyte SSD 256GB / WD HDD 2TB
PSU
550W Deepcool DN550 80Plus Black
RAM
8GB DDR4 3200Mhz Kingston CL16 HyperX Fury Black x 2
Video card
XFX GTS XXX Edition RX 580 4GB OC+
(Тотален лаик за музичка опрема овде)

Колкава е разликата помеѓу Philips FP9400 и Audio Technica LP60? Додатно од кај би можел да земам глава за Филипсот, некоја буџет варијанта? И едниот кабел од звучникот е откачен, дали се оправа или мора нов?

AleksandarBR8

hello world
8 февруари 2015
199
318
Скопје

имено не вади звук

прашање ми е следно....

некој со свое мислење???
Мојте уреди работат нон-стоп, дали компјутер дали ресивер фала Богу до сега не сум имал проблем, а пример мојот вуфер има ауто гасење после 15мин.
Може да е кабелот што викаш или сосема нешто друго.

anonymous111

read-only
31 август 2012
7
1
Здраво. Ми треба мала помош од членовите тука. Имам сет стари звучници што не знам дали работат и не знам што да им правам. Може да се поправат и продадат? Кај да ги носам да ги проверат/поправат?
Ве молам за совет

Атачменти

• IMG_6049.jpeg
    IMG_6049.jpeg
    2,1 MB · Прегледи: 76

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.166
16.256
Дечки, не се разбирам во темава па ми треба предлог. Ми требаат сет звучници за компјутер, не мора да се многу моќни, но да се со чист звук и добри басови. Можам да иг ставам и на биро или под биро така да големината не ми е најбитна. Преферирам да се само 2 комада а може и 2+1. Цена некаде околу 100-150 евра и да може да се нарачаат преку интернет. Дајте предлог плиз.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Дечки, не се разбирам во темава па ми треба предлог. Ми требаат сет звучници за компјутер, не мора да се многу моќни, но да се со чист звук и добри басови. Можам да иг ставам и на биро или под биро така да големината не ми е најбитна. Преферирам да се само 2 комада а може и 2+1. Цена некаде околу 100-150 евра и да може да се нарачаат преку интернет. Дајте предлог плиз.

Presonus Eris 3.5, 4.5, фантастичен звук, проверени од повеќе луѓе на форумот, во тој ранг цена, ги имаш во Артис. 3.5 немаа нешто прејак бас ама звучат многу добро.

Edifier 1000 или 1280 или поскапите од микроком Звучници Edifier R1280T

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.172
18.787
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

Купи си саундбар за монитор ако ти е делл.

Ali G

hello world
28 мај 2023
218
298
Пред 3/4 години ме заинтересираа саундбарчиња и после изгледани мн рецензии дојдов до заклучок дека сакам Сони. Сега повторно ми влезе чивијата конечно да купам саундбар и гледам Сони ги нема никаде, ни Галерија ни Нептуни/Сетеци. Некој знае што се деси со саундбарите на Сони?
Моментално од тоа што има кај нас, а и генерално на интернет најфален е на Самсунг Q990F.

InSides

lurker
21 февруари 2009
764
2.027
Предлог за некој конкретно? Dell Alienware e monitorot, 32"

Подредени по цена. Јас бев подготвен за JBL BAR 2.0 AIO (мониторот е Alienware 34"), но излезе опција за Razer звучници што светкаат и нормално дека јуниорот одбра светкави.

Denon DHT-S316 е исто така бомбона, особено што има вуфер со бежична врска.

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.046
1.132
Куманово
И јас се мислев и истражував, но на крај се предомислив. Убава е замислата за саундбар, но сепак подобар стерео звук ќе се добие со два звучника што може да ги постави како што одговара.

Саундбарот може да има повеќе звучници насочени напред, нагоре или под агол, но неговата намена е да стои под телевизор и да создава звучна слика на неколку метри од него — не за блиско, прецизно слушање како на компјутер.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.180
Многу зависи и каков тип на музика се слуша. Но и од преференците на слушателот. Доколку басот е многу значаен сабвуфер помага многу.

Лично сакам да слушам познати дела изведени на клавир. Меѓутоа ако ниските ноти не забрмчат мене ми е празен звукот.

Имам два пара на звучници за пред компјутер. И на двата имам сабвуфери. Еден од нив е Eris 3.5. Но морав да додадам и 8 инчен сабвуфер за да уживам. Другите ми се со 6.5 инчен сабвуфер. Така што за мои потреби ако мора да е само еден комплет без потоа да докупувам сабвуфер, јас би одел на 2.1 компјутерски звучници. За жал понудата на вакви добри звучници е многу мала денес.

Доколку басот не игра улога и се бара балансиран звук, тогаш пар монитори како Eris, Adam и сл. ќе заврши одлична работа. Саундбар без сабвуфер исто иако и јас би преферирал два звучници заради многу поголема флексибилност при позиционирање.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK

Препорака од мене за евтини а солидни неаудиофилски (тм) некбенд блутут слушалки, со солидна батерија. Ги имам скоро година дена, ги носам кога подобрите слушалки не ми одговараат за ситуацијата. За работа по дома/двор/кола, кога не сакам скроз звучно да се изолирам, итн. Исто добро влагаат под заштитни слушалки (заштита од бука при работа со гласен алат, и слично).

Звукот е ок (прилично добар за аудиокниги, пошто средните тонови се добри). Плус изгледаат ок за модифицирање (менување батерија, менување драјвери од подобри слушалки, итн).
Батеријата трае навистина долго, ама навистина долго. Микрофонот е тапа. Некад ако имам време (а нема да имам), и ако ги отварам за друга работа, би ги модифицирал ако е можно да ставам подобар микрофон па да се најдат и за повици.

Сѐ на сѐ слушалки за специфични намени, како што повеќето од нас веќе имаме повеќе слушалки за повеќе намени.

blackfen1

hello world
16 јануари 2018
88
96
Предлог како да ги поврзам звучнициве со ТВ што нема aux port? ТВто има optical in i eARC порт
Мислењето е автоматски споено:

Мислам дека не се прикачи сликава:

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.504
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Предлог како да ги поврзам звучнициве со ТВ што нема aux port? ТВто има optical in i eARC порт
кои звучници, кажи модел, кој TV.
на графчиња ли да гледаме :)
Со DAC-че...
Оптика од него до ТВ, а звучниците во него...
ако немаат вградено појачало ќе му треба И појачало, во кој случај е добро да бара појачало или со оптички влез или со hdmi ARC

blackfen1

hello world
16 јануари 2018
88
96
кои звучници, кажи модел, кој TV.
на графчиња ли да гледаме :)

ако немаат вградено појачало ќе му треба И појачало, во кој случај е добро да бара појачало или со оптички влез или со hdmi ARC
Значи сепак не се прикачија сликите :D

Звучниците се KRK Classic 5
Телевизорот е TCL C6K

Mercilesss

hello world
20 февруари 2023
396
299
Здраво на сите. Предлог некои слушалки со микрофон за FPS игри? Буџет до 60 еу.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно