Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Aliexpress

alekso550

read-only
15 јуни 2023
31
12
Кратко речено пошта излезе како заштитник на домашната економија. Она што другите го прават со воведување на давачки за сите пратки, пошта изгледа го направи со "што можеш денеска остави за другиот месец". Кај да е и UB пратките ќе им ги тргнат. Така да и понатаму редовно ќе си двоиме и таму, а вонредно и онаму.
Убајни
Народски кажано јеби ветар.

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
Follow up:
Не платив. Ја вратиjа. Ај сега да видиме. Другаров кога ме молеше у пораки да си платам царина си пишуваше на Англиски. Сега се прави будала си пишува на Кинески и праќа едитирани слики дека помината на царина, ма немој. Го ескалирав диспјутот, па ке видиме.
Снимај видео, screen record на мобилен телефон како отвараш na fedex.com тракинг, како пишува дека е вратено назад, да виде алиекспрес дека е вратена и парите да ти вратат...Паметно си направил што не си платил царина и шпедиција...Зошто не вреде....А и реално гледано не знаеш што ќе добиеш од кинезите и со каков квалитет?

Кинезите се едно голема гадна преварантска нација....Познати се по многу превари....превари со фејк тракинг броеви на федекс/дхл, не почитување на купувачот право на избор за опција на достава..., превари со контрола на квалитет...И уште многу превари...... Да можеби се вредни и во фабрика произведуват производи за сите фирми низ светот......Арно ама за бизнис, квалитет и контрола, eCommerce тапа се ептен и големи преваранти....80% од нив се преваранти....Сега ако почнат и шпедиција со приватните пошти тогаш толку е таа не вреде повеќе да се порачува од алиекспрес...Зошто алиекспрес е див запад...На него важе правилото "дадеш пари толку колку што можеш да изгубеш"

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.287
11.792
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Кинезите се едно голема гадна преварантска нација....Познати се по многу превари....превари со фејк тракинг броеви на федекс/дхл, не почитување на купувачот право на избор за опција на достава..., превари со контрола на квалитет...И уште многу превари...... Да можеби се вредни и во фабрика произведуват производи за сите фирми низ светот......Арно ама за бизнис, квалитет и контрола, eCommerce тапа се ептен и големи преваранти....80% од нив се преваранти....Сега ако почнат и шпедиција со приватните пошти тогаш толку е таа не вреде повеќе да се порачува од алиекспрес...Зошто алиекспрес е див запад...На него важе правилото "дадеш пари толку колку што можеш да изгубеш"

А ти за разлика од Кинезите си чесен и примерен граѓанин. Абе бегај таму!

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
А ти за разлика од Кинезите си чесен и примерен граѓанин. Абе бегај таму!
Јас никој до сега во животот немам преварено. Добро можеби по малку во државата данок немам плаќано ама нема врска оправдано е тоа за нефункционална држава...

А ако мислеш на тоа што правев диспјути на алиХ. Нормално дека ќе правам..Зошто ми следуваше..Пратките доцнеа повеќе од 3 месеца..Тоа е неприфатливо. Неизвесно беше што ќе стигне и дали воопшто ќе ми стигне нешто....И да стигне пакетот после 5 месеца можеби кинезот пратил нешто друго "по грешка" па на алиХ платформата помине времето за рекламација и толку е таа.

Едит: П.С: Благодарение на тоа што ние правевме диспјути се реши проблемот со достава. И сега имаме брза достава поделено на 2 начина и со државна и со приватна пошта...Така да треба да ми кажеш фала што сум правил диспути.

Последна промена:

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.287
11.792
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Просто да не верува човек што чита овде...

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
Просто да не верува човек што чита овде...
Треба да ми кажеш фала зошто правев диспути. Ти ни фала не ми кажа..Срамота. Па благодарение на тоа што правев диспјути го изразив моето незадоволство и проблемот го решија. Сега е супер доставата од 10-20 дена и нормално нема диспјути..

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.287
11.792
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Треба да ми кажеш фала зошто правев диспути. Ти ни фала не ми кажа..Срамота. Па благодарение на тоа што правев диспјути го изразив моето незадоволство и проблемот го решија. Сега е супер доставата од 10-20 дена и нормално нема диспјути..

Ти си печен за политичка сцена во Македонија, сереш и лажеш па дури и сам си веруваш.

alekso550

read-only
15 јуни 2023
31
12
Снимај видео, screen record на мобилен телефон како отвараш na fedex.com тракинг, како пишува дека е вратено назад, да виде алиекспрес дека е вратена и парите да ти вратат...Паметно си направил што не си платил царина и шпедиција...Зошто не вреде....А и реално гледано не знаеш што ќе добиеш од кинезите и со каков квалитет?

Ццц стигнавме и до ксенофобија и загазуваме кон расизам. Последен пат кога проверив насловот на темата беше Алиекспрес??
1721848562264.png

15 септември 2012
1.159
1.300
Јас никој до сега во животот немам преварено. Добро можеби по малку во државата данок немам плаќано ама нема врска оправдано е тоа за нефункционална држава...
Да те потсетам (а можеби и не си знаел) Ал Капоне го пратија во затвор не за извршени убиства, туку за НЕ плаќање данок према државата повеќе години.

Твојата „нефункционална држава“ може и да се оправи еден ден во иднината. А тогаш не ти бега малку престој „под сенка“...

P.S. Ти ги читам поракиве на форумов, не те познавам лично, ама ми личиш на разгалено дериште што тера инат на сите. Не се курч*, плаќај си данок, не си појак од државата!

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
Ти си печен за политичка сцена во Македонија, сереш и лажеш па дури и сам си веруваш.
Сериозен си? Во што јас тебе имам те излажано? Ти реков се горе искрено. До сека никој немам преварено. Што не ти е јасно не знам...
Пратките каснеа повеќе од 3 месеца од алиекспрес. Нормално е што правев диспјути..Секој човек во цел свет доколку му доцнат пратки со таков период секој би направил диспут.
Мислењето е автоматски споено:

Да те потсетам (а можеби и не си знаел) Ал Капоне го пратија во затвор не за извршени убиства, туку за НЕ плаќање данок према државата повеќе години.

Твојата „нефункционална држава“ може и да се оправи еден ден во иднината. А тогаш не ти бега малку престој „под сенка“...
Во Германија плаќам даноци.

alekso550

read-only
15 јуни 2023
31
12
Follow up:
Не платив. Ја вратиjа. Ај сега да видиме. Другаров кога ме молеше у пораки да си платам царина си пишуваше на Англиски. Сега се прави будала си пишува на Кинески и праќа едитирани слики дека помината на царина, ма немој. Го ескалирав диспјутот, па ке видиме.
ок, прифатливо...
1721899469058.png

Chiller

user
8 март 2012
1.552
1.159
Скопје Аеродром
Копилево Кинеско од кога му се направија 10-тина нарачки, го сменил огласот дека продава само адаптер. На време го видов и одма дипјут му дадов. Сега чекам да ми ги врати парите инаку беше производ што кошта 40$, го продаваше за 16$.
Фала богу на алиекспрес му стојат старите слики како историја па може лесно да се види разликата.
Пазете се и од вакви измами.

Ќе имам беспари адаптер што ништо не ми значи, ама не сакам да лажат вака жутиве. (на доставата ќе им кажам да не ми го носи нека го фрлат)

Chiller

user
8 март 2012
1.552
1.159
Скопје Аеродром
Добив број RQxxxxxxxxMY , ова не е маџар пост, знае некој од каде е ова MY?

Edit: Малезија била, ова нема да биде во контакт со маџарите гарант. :)

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.609
1.767
Браво за Чешка уште еднаш изненадуваат, две пратки испратени на 17 јули, пристигнаа на 24ти во Скопје, и тоа пратки со UY бројче, не RR.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.701
3.344
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Друштво, може не е мислењето за тука... Пошто случајов сега го дознав, а трансакцијата мислам прошла од резервирани средства...

Ситуацијата е следна:

Направено е плаќање од картичка во голема сума на AliExpress London, на акаунтот што некогаш бил користен нема ништо...

Дали може да се направи нешто ако банката е глува за помош?

Го пишувам ова од телефон, не видов стари мислења, ама се мислам да ги контактирам Ali и да му помогнам на човеков...

Chiller

user
8 март 2012
1.552
1.159
Скопје Аеродром
Друштво, може не е мислењето за тука... Пошто случајов сега го дознав, а трансакцијата мислам прошла од резервирани средства...

Ситуацијата е следна:

Направено е плаќање од картичка во голема сума на AliExpress London, на акаунтот што некогаш бил користен нема ништо...

Дали може да се направи нешто ако банката е глува за помош?

Го пишувам ова од телефон, не видов стари мислења, ама се мислам да ги контактирам Ali и да му помогнам на човеков...
Одма оди во банка, да потпишеш изјави дека не си ги направил трансакциите ти. Имав сличен случај не со алиекспрес и стопанска банка. Некоја скам страница беше дури после 3 месеци ми ги вратија парите.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.701
3.344
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Одма оди во банка, да потпишеш изјави дека не си ги направил трансакциите ти. Имав сличен случај не со алиекспрес и стопанска банка. Некоја скам страница беше дури после 3 месеци ми ги вратија парите.
Ќе пренесам, ова фала ти. Немам сметки јас во вакви шит банки :).

Надополнување:

Само што се слушнав телефонски со личноста засегната со проблемов, бил во банка пополнил документ именуван како „Рекламација за трансакции со картички издадени од Стопанска Банка“ и во истиот стои името на трансакцијата, сумата, бројот на картичката, и образложение дека лицето ја „оспорува“ оваа трансакција.

Се надевам дека ќе му излезат во пресрет од банката.

kirev

senior
31 мај 2010
9.038
7.709
Кредитна или дебитна? За дебитните не се секираат многу многу и други им се правилата... Инаку процедурата е What is a chargeback? (слично и за Виза). Моментално имам 5 долари што ги оспорувам на Виза во Шпаркасе па ќе видиме (зезнатото е 1.000 денари ќе ми наплатат ако не успее оспорувањето, ама кај овие дури и доброволна промена на ПИН на банкомат е 100 денари).

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Кредитна или дебитна? За дебитните не се секираат многу многу и други им се правилата... Инаку процедурата е What is a chargeback? (слично и за Виза). Моментално имам 5 долари што ги оспорувам на Виза во Шпаркасе па ќе видиме (зезнатото е 1.000 денари ќе ми наплатат ако не успее оспорувањето, ама кај овие дури и доброволна промена на ПИН на банкомат е 100 денари).
сегде има fee при chargeback (околу 15$) го плаќа тој што го губи спорот, пошто кога оспоруваш пример и другата страна има право да приложи докази за што како се десило

Chiller

user
8 март 2012
1.552
1.159
Скопје Аеродром
Дебитна :rolleyes: сумата е трицифрена во евра така да 15евра провизија е ништо за тоа што е „украдено“...
Стопанска пред 10-тина години ми ги врати парите околу 400 евра од виза интернет (дебитна сметка), долго траеше процесот околу 3-4 месеци и не ми земаа провизија никаква.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно