Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Airpods Pro 2nd gen. firmware update

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.555
3.011
Што значи “прва копија”? Никад не го разбрав тоа. Ваљда како “најфул” опрема кај колите и претходниот сопственик бил доктор/архитект.
Јаска, ко бев млат, ногу одамна, ко ќе фото-копирафне некоја книга, и ако на фотокопиро му ја однесефме баш оргинало од книгата/лектирата - то шо ќе излезеше после од неа копиранто го викаше ПРВА копија.
Ама, копија си беше :)
За уреди како ерподс, или други дигитални играчки...who's to say дали е прва или сто и прва копија?
Сакаш адиДас прва копија?
Земи адиБас :)
Се сеќава некој на копиите од патиките од пазар за 50 денари? Ова е од pre- adiBas времето. (Да де, не сум млад, одамна памтам...освен ако не сум заборајл.) :)
Зборо ми беше, тие знаеја да ти се распаднат до поручек, пред да стигниш дома од петти час од училиште, а утрото во 7 сато си ги облекол.
По оваа аналогија, очигледно не треба да се очеква ногу од вакви "прва" копија играчина, ама па, кој сум јаска да ви кажам?

Испратено од телефоно

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.555
3.011
Една од причините заради кои алудирав пред некое време во некој оглас да не се изложуваат јавно сериски броеви. Поготово од Apple.
Ова е исто така една од битните работи...
Обелоденување на сериски бројој, имеи и сл. само им помага на КОПИРАНТИТЕ во креирање на "оргинална", "прва" копија на уредо, шо не знајме во која и чија визба е праен.

Испратено од телефоно

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
Не си земал прва копија, јас ги имам двата модели што ги постирав, звук имаат одличен, командите се исти како оргиналот.Едина разлика на airpod pro 2 gn,е тоа што не работи noise cancellation.Иначе имам користено т.е пробано најмалце 6-7 модела од копииве што се,и деф овие горе што ги постирав се 1:1 копија,така се водат на пазарот.
Потсети ме никогаш да не купувам на оглас од тебе.
Мислењето е автоматски споено:

My point exactly! Си видел некој некогаш да каже "втора копија"? Не, нели?
На времето кога менував браник на Mitsubishi Lancer, тој ми вика „ова ти е прва копија, оригинал, италијански“. Која е логиката италијански браник за јапонски бренд он си знае.

Инаку кај Airpods би признал само „прва копија“ на refurbished/крадени модели. Имам улетано на еден таков - AirPods Pro 1gen, работеше се само Noise cancelling беше чкартен. По проверка во iStyle, испадна дека се оригинал, ама вратени назад и изгледа по пат накај рециклажа ги крадат, препакираат и враќаат. Технички оригинал, ама нешто не работи :D

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.326
2.742
копија не би земал на нешто пошто некако секој пат кога го земаш у рака знаеш дека е чкартот а не правото. Боље некои поефтини ќе земам него да се трудам да бидам тоа што не сум.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.200
18.872
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Така е, ама и не баш, има нијанси. Имаш цело едно комјунити што се занимава со проблематикава, дали за лична употреба дали за препродавање ко копии или оригинали. Си имаат проверени продавачи кај кои секоја различна копија е означена со посебно име или верзија, и знаеш што ќе добиеш. Која копија е колку добра е базирано на информацијата од продавачите за спецификациите и сведоштва од луѓе што веќе ги купиле, или па лично си пробал одреден модел и си дошол до заклучок за квалитетот.

Сите само сакаат да продадат, да бидеме реални. Нели збориме за копија... се е кажано, а тие што направиле копија и е толку добра, нека ја продаат под сопствен бренд, ако се толку добри, нема потреба да копираат и да фалсификуваат, има и такви брендови кинески еден куп. Се слагам дека има нијанси и кај копииве, ама се е тоа мачка во вреќа и најчесто прашање на време е кога ќе престанат да работат дали целосно или делумно пошто епл или кој и да е производител ќе најде начин да ги блокира.

Ако не сте знаеле, и МagSafe полначот има фирмвер и не дека редовно, ама имал неколку апдејти досега.

Прошлиот век се преснимуваа видеокасети (и аудио де) и прва копија беше копирана од некаков мастер... Сликата стакло. А ако има малце мастери, прикаската идеше дека некој донел во Љубљана мастер, па од неа се направиле неколку први за „дистрибутерите“ надолу, значи во Белград е прва, во Скопје втора, во Охрид трета па некој што го рентал сакал да си го гледа пак па има четврта копија… Кај цртаните (и за деца и за возрасни) немаше значење, ама се случуваше хит филм да се гледа како со резолуција 100х100. Нејсе, прва копија беше ЗА-КОН!
Првата копија што ти ја збориш има поента во тој дамнешен свет, во аналогниот, во дигиталниот свет каде се е кецови и нули, апсолутно никакво влијание нема.

А чек, втора копија би биле оние што прават копија од овие што се прва копија?

Последна промена:

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.555
3.011
Целосно ги наполнив, па пробав и со отворена кутија и со затворена, па ги вадев и ставав, па слушав неколку минути и пак ги враќав и никако да мрдне. Стои на 5Е135 фабричката верзија...
Он топик:
Доколку се апдејтуваше на најновио фирмвер, кој ќе беа разликите/ придобивките во однос на верзијата на која што се моментално?
Сакам да речам, според некој change log, ќе имаше фајде од тоа?
И шо ќе беше тоа?

Испратено од телефоно

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.555
3.011
Сите само сакаат да продадат, да бидеме реални. Нели збориме за копија... се е кажано, а тие што направиле копија и е толку добра, нека ја продаат под сопствен бренд, ако се толку добри, нема потреба да копираат и да фалсификуваат, има и такви брендови кинески еден куп. Се слагам дека има нијанси и кај копииве, ама се е тоа мачка во вреќа и најчесто прашање на време е кога ќе престанат да работат дали целосно или делумно пошто епл или кој и да е производител ќе најде начин да ги блокира.

Ако не сте знаеле, и МagSafe полначот има фирмвер и не дека редовно, ама имал неколку апдејти досега.

Првата копија што ти ја збориш има поента во тој дамнешен свет, во аналогниот, во дигиталниот свет каде се е кецови и нули, апсолутно никакво влијание нема.

А чек, втора копија би биле оние што прават копија од овие што се прва копија?
Да држи вода, баш пред да напишиш, ми дојдоа на мисла фирми како Anker, Baseus и сл. кои сигурно можат да изработат супер "прва" копија од некој уред, ама си продаваат под свое име.

Испратено од телефоно

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.200
18.872
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
RAM
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Он топик:
Доколку се апдејтуваше на најновио фирмвер, кој ќе беа разликите/ придобивките во однос на верзијата на која што се моментално?
И шо ќе беше тоа?

Испратено од телефоно

Па да, најчесто имаш bug fixes and performance improvements, ама once in a blue moon имаат нови фичри. У принцип, си треба апдејт.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.210
1.675
Скопје
Сите само сакаат да продадат, да бидеме реални. Нели збориме за копија...
Веројатно добар дел да, али имаш и доста народ што сака да биде у тренд а неможе да си приушти оригинал, па бира да носи нешто што другите од страна ќе мислат дека е оригинал :). Не дека некад лично би купил фејк да бидам фраер, а богами ни оригинал епл слушалки, пошто за многу помала сума се зимаат и подобри, а за иста чуда се прават :). Али секој со свои потреби и резонирање што, и која функционалност на даден уред колку вредат.
а тие што направиле копија и е толку добра, нека ја продаат под сопствен бренд
Полесно им се продава вака, а веруј не е тешко да се направат исти или подобри слушалки од аирподс. Пишав погоре експеримент, ваљда прочита.
Се слагам дека има нијанси и кај копииве, ама се е тоа мачка во вреќа и најчесто прашање на време е кога ќе престанат да работат дали целосно или делумно пошто епл или кој и да е производител ќе најде начин да ги блокира.
Муабетот беше баш обратно, дека ако се информираш, нема само да плеснеш пари па ако убоде убоде, него се имаат потрудено да дојдат до некое ниво на стандардизација и фејкериве. Да знаеш што купуваш.
Е сеа секој треба да си го знае ризикот при купување на копија, дека може да му ја блокираат еден убав ден. Едино лошо ако ти го брцне некој, пошто сигурен сум дека голем број на корисници на копии не се ни свесни дека имаат копија, пошто гледаме веќе до каде се стигнати со глумење оригинал.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.406
5.560
Нели збориме за копија... се е кажано, а тие што направиле копија и е толку добра, нека ја продаат под сопствен бренд, ако се толку добри, нема потреба да копираат и да фалсификуваат, има и такви брендови кинески еден куп. Се слагам дека има нијанси и кај копииве, ама се е тоа мачка во вреќа и најчесто прашање на време е кога ќе престанат да работат дали целосно или делумно пошто епл или кој и да е производител ќе најде начин да ги блокира.
Има луѓе и тоа многу, кои попрво би имале копија од познат бренд отколку оригинал од непознат. Не се работи само за производи од епл, туку општо, а најмногу за облека, обувки и додатоци.

На пр. има копија од чанта од Мајкл Корс за 600 денари, има први копии за 2-3-5000 и има оригинал за 30000 денари. Првите копии се идентични со оригиналот, ако стојат една до друга не можеш да одредиш која е која.

Rejzerot

Баниран/a
19 мај 2022
692
1.237
Скопје
Потсети ме никогаш да не купувам на оглас од тебе.

На времето кога менував браник на Mitsubishi Lancer, тој ми вика „ова ти е прва копија, оригинал, италијански“. Која е логиката италијански браник за јапонски бренд он си знае.

Инаку кај Airpods би признал само „прва копија“ на refurbished/крадени модели. Имам улетано на еден таков - AirPods Pro 1gen, работеше се само Noise cancelling беше чкартен. По проверка во iStyle, испадна дека се оригинал, ама вратени назад и изгледа по пат накај рециклажа ги крадат, препакираат и враќаат. Технички оригинал, ама нешто не работи :D
Важи важи ;)

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.646
1.814
Овие Џени АирРепс не се лоши имаат доста добри ревјуа од корисници, е сега и таму има хит анд мис, но делуваат по веродостојни за разлика од останатите реселери. Знам дека на Лајнус му пратија 3 примероци и тој беше доста изненаден од еден примерок, а другите два беа доста лоши.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.200
18.872
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Овие Џени АирРепс не се лоши имаат доста добри ревјуа од корисници, е сега и таму има хит анд мис, но делуваат по веродостојни за разлика од останатите реселери. Знам дека на Лајнус му пратија 3 примероци и тој беше доста изненаден од еден примерок, а другите два беа доста лоши.

Ако еден од три примероци е добар, како тогаш е ова добра опција? Ќе купиш 3 пара пошто статистички еден ќе ти се погоди и ќе бидеш среќен пошто си потросшил 150 долари наместо да им дадеш 200 на епл?

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.210
1.675
Скопје
Ако еден од три примероци е добар, како тогаш е ова добра опција? Ќе купиш 3 пара пошто статистички еден ќе ти се погоди и ќе бидеш среќен пошто си потросшил 150 долари наместо да им дадеш 200 на епл?
Како со цела снага да се трудиш да не разбереш :p :).
Не му испратиле 3 рандом пара извадени од една корпа кај што има куп, него 3 различни модели. Ако го знаеш кој е добриот модел од продавачот, можеш да си го купиш истиот.

Да не бидам сватен погрешно, не пропагирам дека е одличен избор да се купуваат копии, него муабетиве се чисто да се знае каква е ситуација на терен.
Место копија аирподс, а дури и оригинал пошто покрај тоа што се добри не се ништо посебно и дефинитивно не вредат ни четврт цена ако се прашам јас, ако главен фокус ви е звук а не разни гимици што ги нудат дотичните, земете си Moondrop Space Travel за ситна пара. Еден од пореномираните брендови на чај фај терен.
А како домаќинска варијанта, пошто на било која TWS слушалка дал за релативно кратко или малку подолго време местото и е во канта, земете си жичани со сменливи кабли(2 пински или MMCX), има огромен избор со одлични слушалки во цел спектар на цени, и едно блутут кабле за околу врат со истите конектори. Или мини рисиверче со 2.5/3.5мм џек и кратко кабле за слушалките.
Слушалките немаат рок на траење ако се пазат, и во случај да ојде батеријата на блутутот само ќе си промениш кабле.

StOrMK

lurker
25 јули 2015
974
484
Скопје
StOrMK's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 - 4440
Motherboard
Gigabyte H81M-S
Storage
TOSHIBA DT01ACA100 1TB
RAM
Kingston HyperX Fury 8GB
Case
Ментална :D
Mouse
Motospeed V70
Keyboard
Motospeed CK 104
Audio
Realtek HD Audio
Monitor
Benq DL2215-B 1920x1080 Full HD
OS
Windows 10 PRO 64bit
Он топик:
И шо ќе беше тоа?

Испратено од телефоно
Па ја поима немав дека се копија, продавачот беше измамник или па и он поима немал што продавал. Прво приметив дека 1-2 секунди се губи сигналот и пак се враќа и си помислив дека е некој софтверски проблем и прогуглав дека има понови верзии на фирмверот. Па кога видов дека никако не се апдејтираат и прогуглав дека ставале фејк сериски броеви од оригинални ми стана веќе јасно дека се фејк.
Јас и пред некоја година имав земено обични Airpods од странство за доста поевтина цена од кај нашиве риселери и стварно беа оригинал, ама еве вториов пат се зафркнав. Неврмајнд, на време се свестив и му стегнав рефунд.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.200
18.872
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Како со цела снага да се трудиш да не разбереш :p :).
Не му испратиле 3 рандом пара извадени од една корпа кај што има куп, него 3 различни модели. Ако го знаеш кој е добриот модел од продавачот, можеш да си го купиш истиот.
ОК, ја погрешно го имав сватено сценариото.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.210
1.675
Скопје
ОК, ја погрешно го имав сватено сценариото.
Не дека и твојов поглед на работите не држи вода, верувам дека голем дел во таква ситуација би земале на слепо па што биде биде, пошто за нив се сите исти, и во тој случај се добри шансите дека ќе добиеш ѓубре.
Мада нели ит форум ово оно, па тука подетално им навлегуваме. Гик аут шо се вика :)

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.096
3.562
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / 2x 2TB Samsung NVMe 990 Evo Plus / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
DDR4 3200MHz Kingston Fury Renegade Kit CL16 (2x32)
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855) / Keychron Q2
OS
ArchLinux
Како се надградува firmware на Airpods Gen.2 (не Pro) на MacBookPro - неам iPhone?

(и зашто глупациве Apple не имплементирале стандардно пријавување на ниво на батерија во airpods-ов. све мора обратно)

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.951
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Што значи “прва копија”? Никад не го разбрав тоа. Ваљда како “најфул” опрема кај колите и претходниот сопственик бил доктор/архитект.

Значи cope

Првите копии се идентични со оригиналот, ако стојат една до друга не можеш да одредиш која е која.
Ако стојат не, користи ги малце и ќе видиш дали не.

Како се надградува firmware на Airpods Gen.2 (не Pro) на MacBookPro - неам iPhone?

(и зашто глупациве Apple не имплементирале стандардно пријавување на ниво на батерија во airpods-ов. све мора обратно)

Затоа што 3-4 клика + им е мото.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.200
18.872
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Чекајте другари, ми го упропастивте фидот на инста. Све ова ми искочи спонзорд, за да се закопам уште повеќе, влегов и на профилот за да ја снимам рекламата да ја доживеете целосно! Во служба на народот! Дајте сега некоја поинтересна тема отворете, if you know what I mean...

IMG_0404 (1).jpg
IMG_0405 (1).jpg

Одговорот го имаш во линкот... донекаде.
Па да, најчесто имаш bug fixes and performance improvements, ама once in a blue moon имаат нови фичри. У принцип, си треба апдејт.
Screenshot 2024-03-11 at 16.15.23.png

Вика ако немаш епл дивајс, иди во ајстајл, но, и мекбук е епл дивајс, a тука вика дека мора да е ајфон уствари :/

Последна промена:

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.096
3.562
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / 2x 2TB Samsung NVMe 990 Evo Plus / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
DDR4 3200MHz Kingston Fury Renegade Kit CL16 (2x32)
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855) / Keychron Q2
OS
ArchLinux
хахаха. жими сѐ ќе отидам у iStyle :)

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.200
18.872
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.607
19.337
Ако немате Епл дивајс не е се изгубено. Слободно одете во сторе но бидете внимателни со обичниот плебс кој „хода као зомби“ ...пошто нели..Андроид.

Колку ми се симпатични. Се понашаат ко јеховини сведоци :)

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Не.
Прва копија и најоргинална копија до оригиналот се нарекува КЛОН.
Ова е израз за кој што имам сознанија дека КЛОН верен на Оригиналот, е копија за која што треба навистина да имаш огромно познавање на оригиналот за да утврдиш дека е некоја фејковача.
Разликите во козметика скоро и да ги нема, разлика може да има во квалитетот и вградените делови, но со работа треба да биде многу многу сличен на оригиналот. Секако да нема пречки, прекини, ужасен звук и слично.
Но побогу, ако оригиналот чини 500 евра, а јас за клон треба да платам 400, не ја гледам поентата.
Ма колку и да е клон на оригиналот.....

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно