Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Купување на странски акции\хартии

budba

read-only
22 септември 2023
2
2
Не најдов оваква тема овдека во скоро време па се решив та прашам пак.

Кој е наједноставниот начин за купување, главно сакам да инвестирам во ETFs како SMP500 и да ми стојат подолг период со надеж дека ќе пораснат ,досега единствен начин што го најдов е преки Wise да ставам и да извадам пари на InteractiveBrokers.

Дали има нешто подобро од ова какви се провизиите и условите ме интересира.

Фала фи однапред.

Solution
Како што пишав во Wise темата. Ова е најдобар начин за купување акции, поготово ако се работи за помали инвестиции, затоа што Interactive Brokers дозволуваат да купуваш фракции од акции и од ETFs.

Од неколку обиди и варијанти што ги направив преку Wise. Најисплатливо е да купиш долари со ЕВРА преку Gpay (Си бираш ова на deposit делот).
За да добиеш $100.00 на Wise треба да депонираш 94.44EUR ($101.04)
Провизијата e 1.04%.

Потоа се поврзува Wise акаунтот директно преку Interactive Brokers и ги префрлаш парите таму. Се плаќа уште $0.39 провизии за овој трансфер што тоталот доаѓа $1.43. Oва трае 1 до 2 дена. :)

Првичната идеја ми беше преку SEPA или Wiretransfer да префрлам пари директно на Interactive Brokers, но таков трансфер кошта...

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Само што бев во НЛБ, со документ кој го дава IBKR ако сакаш да правиш депозит преку банка.

Ми побараа договор од IKRB. Знае некој за кој документ точно се работи?
Те молам извести за исходот.

Twisted

hello world
3 јануари 2016
285
181
Го изгубив автентикаторот за IBKR account-от, сега не можам да најдам начин да се најавам. Имаат некои документации за recovery ама тоа не е достапно на мобилната апликација како што гледам. Сакав на support да вртам, ама пред тоа ај да прашам овде.

Има некој поминато низ процесот на враќање автентикатор без пристап до претходниот телефон?

fit0__

read-only
25 април 2023
2
4
Може некој подобро да ми објасни околу даночењето, почнав од претходната со real money на т212, купив една акција напраив 10 долари и купив друга, сеа пример и ако таа ја продадам и инвестирам во некоја друга и тек после таа третата сакам да ги извадам парите на сметка дали тогаш се плаќа данокот, тоа би дошло профит од 3 акции ама едно повлекување?

TouchIT

lurker
9 јули 2018
901
643
Може некој подобро да ми објасни околу даночењето, почнав од претходната со real money на т212, купив една акција напраив 10 долари и купив друга, сеа пример и ако таа ја продадам и инвестирам во некоја друга и тек после таа третата сакам да ги извадам парите на сметка дали тогаш се плаќа данокот, тоа би дошло профит од 3 акции ама едно повлекување?
Колку што имам читано, со секоја продажба на акција каде што си остварил добивка треба да ја пријавиш во ујп и да платиш данок, не битно дали ќе реинвестираш или ќе повлекуваш на трансакциска

zole1987

read-only
11 април 2015
16
0
Zdravo na site,
dali nekoj preku T212 ima povleceno pogolema suma na pari i koja e procedurata koj dokumenti gi dostavil vo banka i koja banka ja koristel ako mozi da objasni? Jas imam povleceno za test samo 10 usd i zavrsiv rabota so client letter i so statement za prodazbata i togas mi kazaja deka za pogolema suma mozi da pobaraat drugi dokumenti.
Pozdrav.

Tommy P

hello world
4 април 2011
91
89
Ми беше потребно да продадам одредени акции кои не го достигнаа растот што го очекував, за да купам други акции. Остварив нешто ситно профит, и би сакал да го пријавам ова како добивка, за да кога евентуално би повлекувал потоа пари од поголеми добивки, овој ситен профит не би ми направил проблем, ако ми бараат целосна трејдинг историја. Идејата ми е да сум чист, затоа што имам намера во иднина да барам добивката да ми биде намалена за уплатениот износ, да не морам да плаќам данок на целосната сума.

Парите од оваа мала добивка патем остана на платформата.

Прашањето ми е под кој вид на доход се пријавува ова, и кој документ ке ми бараат од УЈП за да ми дадат рекапитулација?

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно