Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Мобилни Оператори во Македонија - Искуства, забелешки, коментари

Krkac

hello world
29 февруари 2008
181
198
Не е само до цената
Знам компромис мора да се направи но сите бараме евтино и квалитет да не падне мрежата а и тоа со лан што го користат во вип некако не ме влече.

Пс: неограничен но има политика на фер користење од 500гб и ниеден корисник не ги потрошил ( има таков тука што потрошил 500гб од вип/близоо)

N56 via jailbroken Monarch
Мене лично ми беше поубаво кога бев во лан мрежа поради поголемиот аплоад, ама тоа е веќе минато во вип бидејки сите корисници ги префрлаат во docsis.
Во мојот договор нема политика на фер користење и последниве 40 дена имам потрошено далеку повеќе од 500 GB.
Дополнување: Упс сега видов дека сум офтопик, мобилниот интернет е ограничен според тарифата во која си и евентуалниот бонус ако си начекал некоја промоција.

Последна промена:

Justice for All

hello world
10 септември 2010
405
251
Користам ВИП 666 ден со 6гб стара тарифа не подржува 4г иако покажува на ифонот лте, од оператор се чудат како постигам 9,5мб бидејќи максимум тееба до 4 а со дополна од 99ден секој месец ќе имам поголема брзина.

Е сега прашањето гласи дали ке се заебам за две години ако склучам договор што вклучува домашен интернет и 80тв канали и фиксен за 1300 ден?
Ми се јавија од цела македонија само за мене ја створиле тарифава како лојален корисник ја нема во продажните салони, само заборавив на мобилниот како ке ми биде интернетот иначе минути имам 1000 кон телеком/сите мк оператори.

Во врска со болдираното сакам да ги прашам форумџииве. Едно време слушав дека ако имаш стара тарифа можеш со доплата од 99 ден да имаш LTE брзина на интернетот со истиот лимит.
Дали има вистина во ова?

Јас лично имам 50 ГБ лимит на интернетот, ама брзината е макс. 10мб/с за дл. А покажува LTE знакче на телефонот што значи дека ми ја лимитираат брзината заради тарифата што ја имам.

Justice for All

hello world
10 септември 2010
405
251
Се јавив во контакт центарот и ми кажаа дека може.
Се праќа порака на 140040 со содржина START.
Ми кажаа и дека не можело за деловни корисници, ама па ја испратив поракава и ми се активира.

Направив неколку мерења. После првите 3, има 2 мерења по старо.

Сега не знам дали ќе треба ова да го активирам секој месец или не зашто пораката што ја добив од нив вика:
Aktivirana Vi e SpeedBoost opcijata, so koja za 99den. dobivate celosna 4G brzina do kraj na presmetkoven period ili do iskoristuvanje na vkluceniot Internet.

File May 22, 14 48 28.png

turbiny

hello world
20 декември 2016
231
123
Сега не знам дали ќе треба ова да го активирам секој месец или не зашто пораката што ја добив од нив вика:
Aktivirana Vi e SpeedBoost opcijata, so koja za 99den. dobivate celosna 4G brzina do kraj na presmetkoven period ili do iskoristuvanje na vkluceniot Internet.

Погледнете го атачментот 56027

Секој месец треба да се активира или во салон можат да сменат само да се активира

Justice for All

hello world
10 септември 2010
405
251
Секој месец треба да се активира или во салон можат да сменат само да се активира

Сега гледам не е активирана... Им се јавив во контакт центар и викаат мора секој месец да се активира. Пораката не се наплаќала викаат.
Во салон не сум прашал. Ако може трајно да се активира би било супер. Ако дознеш нешто пиши.

Skorp

hello world
25 август 2016
489
508
Skopje
Ми истече договорот со ОНЕ/ВИП и сега сакав да ми го отклучат телефонот... ми викаат со закон не биле должни да го напраат тоа. Точно е ова или да идам да се расправам у салон?

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.196
18.848
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Ми истече договорот со ОНЕ/ВИП и сега сакав да ми го отклучат телефонот... ми викаат со закон не биле должни да го напраат тоа. Точно е ова или да идам да се расправам у салон?

Дај малце повеќе детали, кога ти е земен телефонот, кога си потпишал договор, дали е на рати и дали си го исплатил??? Инаку должни се да ти го отклучат, ако ти велат дека не, само кажи дека ке пријавиш во аек, а они да ти дадам писмен или одговор на мејл дека немаат обврска да ти го отклучат која би ја доставил до АЕК. Ако си ти целосно подмирен и покриен, они веднаш ке се повлечат.

kirev

senior
31 мај 2010
9.081
7.769

Во вториот или третиот салон ќе завршиш работа

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.146
1.546
Скопје
Која е најисплатлива варијанта за интернет во странство? Пишете искуства и со наши и со странски оператори.
Еве конкретно да речеме за Грција. Имам слушано дека се вади prepaid број за 10 евра кој вклучува 1GB интернет. Може некој да го потврди ова и да објасни малце?

kirev

senior
31 мај 2010
9.081
7.769
Која е најисплатлива варијанта за интернет во странство? Пишете искуства и со наши и со странски оператори.
Еве конкретно да речеме за Грција. Имам слушано дека се вади prepaid број за 10 евра кој вклучува 1GB интернет. Може некој да го потврди ова и да објасни малце?
Greece

Skorp

hello world
25 август 2016
489
508
Skopje
Дај малце повеќе детали, кога ти е земен телефонот, кога си потпишал договор, дали е на рати и дали си го исплатил??? Инаку должни се да ти го отклучат, ако ти велат дека не, само кажи дека ке пријавиш во аек, а они да ти дадам писмен или одговор на мејл дека немаат обврска да ти го отклучат која би ја доставил до АЕК. Ако си ти целосно подмирен и покриен, они веднаш ке се повлечат.

Телефонот е целосно исплатен и договорот веќе ми истече.Се јавив во АЕК ми рекоа дека не се законски обврзани да ти го отклучат. Инаку, во право беше @kirev ... во третиот салон ми дадоа код за одклучување :eek:h:

kirev

senior
31 мај 2010
9.081
7.769
Телефонот е целосно исплатен и договорот веќе ми истече.Се јавив во АЕК ми рекоа дека не се законски обврзани да ти го отклучат. Инаку, во право беше @kirev ... во третиот салон ми дадоа код за одклучување :eek:h:
Пази ги АЕК што л*а се... Ем дозволуваат да рекламираат дека продаваат телефон ем не ги гонат кога е заклучен. Нека пишува на секоја реклама ЗАКЛУЧЕН Samsung J5. Да имаат обврска да стои, а не вака...

DrMTR

senior
27 март 2014
7.952
8.450
Lyca e стварно одлична. Мрежата им е за пофалба. Не ми е јасно само како се на вип мрежа, а волку добра мрежа имаат.
Добро знае да имаат зезанции ама обично се кратки проблеми и брзо ги решаваат. И јас незнам како ама ете добро се држат. Ги користам веќе 3-ти месец и сум задоволен од цените и односот на тоа колку плаќаш и што добиваш.

krema

OG
24 јуни 2009
15.745
15.837
youtu.be
Така-вака Lycamobile како виртуелен оператор ќе станат подобри и поконкурентни од двата водечки оператори во државава :)

hebocig

lurker
7 јануари 2010
653
143
Од Вип ми стигна сметка за Април 3409 денари. Секој месец си плаќам 399 денари, никогаш немав надминато. Минатиот месец стварно имав потреба од интернет и мислев дека нема да надминам повеќе од 1000 денари. Не ми стигна никаква предупредувачка порака, на пример дека имам надминато повеќекратно. Не ми даваат ни на рати да ја платам, требало да имам долг на 6000 денари. Како може да се волку тупави? Никаква грижа за корисници. Аматери. АЕК ќе помогне ли нешто?

kirev

senior
31 мај 2010
9.081
7.769
Don't think so. Ама пробај. Прво плати си за да не те исклучат или гонат.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.196
18.848
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Нема што да прави АЕК, ти си го потрошил интернетот, сега треба да си го платиш. Инаку они имаат обврска да те предупредат таму некаде накај 150 или 200 евра сметка и плус за роаминг... ама не ми текнува точно каде. Реално, не си потрошил нешто многу за да АЕК се ангажира. Инаку ако ти требало интернет си можел да активираш некој пакет од 300 денари за 3 гига или 200 денари за 1 гига или така нешто беа. Незнам зашто не користите дата каунтер на андроид кој е вграден и сајтот на оне каде можеш да си провериш колку имаш потрошено.

hebocig

lurker
7 јануари 2010
653
143
Нема што да прави АЕК, ти си го потрошил интернетот, сега треба да си го платиш. Инаку они имаат обврска да те предупредат таму некаде накај 150 или 200 евра сметка и плус за роаминг... ама не ми текнува точно каде. Реално, не си потрошил нешто многу за да АЕК се ангажира. Инаку ако ти требало интернет си можел да активираш некој пакет од 300 денари за 3 гига или 200 денари за 1 гига или така нешто беа. Незнам зашто не користите дата каунтер на андроид кој е вграден и сајтот на оне каде можеш да си провериш колку имаш потрошено.
ОК, идам да собирам информации за Лајкамобиле.

shemko

hello world
15 јули 2008
231
56
Така-вака Lycamobile како виртуелен оператор ќе станат подобри и поконкурентни од двата водечки оператори во државава :)
Tie si se ok, ama ke gi pritisnat i telekom i vip-da napravat promena vo cenite....100%kako sto telekom si se dogovori so vip za delejne na pazarot....50/50,kapata na strana...i sega nekoj drug saka so 50% poevtino od niv i so mnogu poveke GB, da im gi zeme korisnicite--abe kese zdruzat DE TElekom,i Telekom Avstrija samo zada go istisnat sekoj koj ke saka da konkurira, e sega ako vleze MNO 3ti igrac od tipot Telenor,Tele2,Orange, e togas mozat da napravat impicment na ovie dogovorenive....

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.146
1.546
Скопје
ДАНЛОАДИРАЈТЕ ФИЛМ ЗА ЕДНА МИНУТА: Ултра брзиот 4G+ интернет доаѓа во Македонија

Што мислите за ова? Дали ова ќе биде за секој корисник или ќе биде како гигабит пакетот. Доста поскап со недоволно bandwidth. Доколку е за секој, би требало да очекуваме пакети со многу повеќе bandwidth. Рекламираат брзина од 300 мегаБАЈТИ. И третина од оваа брзина да добиеме би можеле да ги потрошиме моменталниве пакети за неколку секунди.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.952
8.450
ДАНЛОАДИРАЈТЕ ФИЛМ ЗА ЕДНА МИНУТА: Ултра брзиот 4G+ интернет доаѓа во Македонија

Што мислите за ова? Дали ова ќе биде за секој корисник или ќе биде како гигабит пакетот. Доста поскап со недоволно bandwidth. Доколку е за секој, би требало да очекуваме пакети со многу повеќе bandwidth. Рекламираат брзина од 300 мегаБАЈТИ. И третина од оваа брзина да добиеме би можеле да ги потрошиме моменталниве пакети за неколку секунди.
Screenshot_20170630_020223.png

Dace23432

hello world
25 август 2016
208
106
Дечки тоа се теоретски брзини во идеални услови, до само еден корисник на базната станица на многу блиско растојание. Тоа можете да го добиете само во некое изолирано село, но во град како СК нема шанси.
Повеќе за ова можете да видете во следното видео, каде што е убаво објаснето:
Едноставно тие се ограничувањата на 4Г мрежата, а ќе бидат надминати со 5Г, која нема да понуди поголеми брзини, но ќе понуди стабилност и можност за сите да имаат поголеми брзини како што е опишано овде 5G - Wikipedia.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно