Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 10 генерална дискусија

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.166
3.219
Струмица
@Ticklah Можеш да го комбинираш со Malwarebytes (Premium) и мислам дека нема да ти треба ништо друго.
Можеш да убациш Comodo Firewall 10 за да контролираш што сака да влезе/излезе и ти дава детална информација за секој процес.

comodo.png

Го користев пред пола година (Comodo Firewall 8) додека бев со друг Антивирус. Кога го купив Битдефендерот, Comodo HIPS ми праеше конфликти со него и го сменив со TinyWall.
Пред 2-3 дена ми се сјеба TinyWall и решив да го пробам пак, и сега оваа верзија 10 ми изгледа доста поиспеглана и лесна на ресури за разлика од верзија 8.

comodo-processes.png

Ќе мораш да жртвуваш до кај 3-400 Мега рам ако сакаш солидна заштита. Имам предвид на Антивирусна + Антималвер комбинација.

confusi0n

hello world
14 ноември 2014
269
204
Фала!

Интересна идеја, ќе пробам со таква комбинација мада не сум баш сигурен дека ми треба толку многу замарање, не правам ништо посебно на компјутеров освен гејмање, торенти ми се на минимално ниво и не симнувам скоро ништо ризично али ипак фала ти.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.832
4.975
Писти Охту
мал проблем имам со 10кава - на секој рестарт, во power options, се мести само за да се исклучува мониторот на 15 минути. има некоја апликација да видам кое гомце го менува тоа или некој начин да се намести перманентно да не ми се гаси никогаш?

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.166
3.219
Струмица
мал проблем имам со 10кава - на секој рестарт, во power options, се мести само за да се исклучува мониторот на 15 минути. има некоја апликација да видам кое гомце го менува тоа или некој начин да се намести перманентно да не ми се гаси никогаш?
Мислам дека ти користиш Bitdefender? Дали ги користиш профилите негови?
It was Bitdefender when using Game Profile. Unchecked the "Adjust power plan settings for games" option and voila!

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.832
4.975
Писти Охту
@Astraion Да, BitDefender, ама не користам Game profile. користам custom, вечер ќе видам ова шо ми кажа...ни на крај памет не ми текна дека btfd може да напраи вакви глупости :) ќе известам вечер :)

boro1

user
13 август 2009
1.824
1.649
Некое решение за "Windows cannot load the device driver for this hardware because a previous instance of the device driver is still in memory. (Code 38)"

Конкретно ми се дешава при вклучување на USB во компјутерот, има звук за конектирано USB но го нема во My Computer. Во Device Manager стои кај Disk Drives но со жолт извичник ( пробав со disable/enable, uninstall/install, кога притиснам само да си најде драјвер преку update покажува дека драјверот си е инсталиран ).
Единствен начин што работи е да го боцнам стикчето, па рестарт, и потоа го има во My Computer, но не го покажува екстерниот диск. ( прочитав дека треба да се направи Online во Disk Management но таму го нема дискот.. )

Dace23432

hello world
25 август 2016
208
106
Ајде малку помош дечки, имам едно УСБ то ЛАН адаптерче како на сликава,
Ugreen USB 3.0 to 10/100/1000 Gigabit RJ45 Ethernet LAN Network Adapter 1000Mbps | eBay пошто на ноутбукот немам лан порт, само кај мене е бело, и сега после задниов Креатор упдате, кога го приклучувам не ми го дава адаптерчето дека е приклучено воопшто, ни во нетворк адаптерс, а ни во девице менаџер, додека адаптерчето си свети, си работи но компјутерот воопшто не го чита дека е приклучено.

kirev

senior
31 мај 2010
9.062
7.738
Некое решение за "Windows cannot load the device driver for this hardware because a previous instance of the device driver is still in memory. (Code 38)"

Конкретно ми се дешава при вклучување на USB во компјутерот, има звук за конектирано USB но го нема во My Computer. Во Device Manager стои кај Disk Drives но со жолт извичник ( пробав со disable/enable, uninstall/install, кога притиснам само да си најде драјвер преку update покажува дека драјверот си е инсталиран ).
Единствен начин што работи е да го боцнам стикчето, па рестарт, и потоа го има во My Computer, но не го покажува екстерниот диск. ( прочитав дека треба да се направи Online во Disk Management но таму го нема дискот.. )

View any installed/connected USB device on your system и зачисти. Ја понекад све сумњиво и непознато бришам (поготово на откачени уреди) и после Виндоус наново си инсталира по потреба

toplel

user
18 август 2016
1.061
1.546
Не знам дали е дискутирано претходно, но доколку сакате да го намалите протокот на информации шо Microsoft ги зема од вашиот компјутер, а знајме дека под "basic" во 10-ка се вклучени премногу податоци - искористете го Spybot Anti-Beacon. Програмава е потврдена дека не содржи малвер и слично. Ги модифицира регистрите/апликациите поврзани со црпење информации од компјутерот со цел за поголема приватност без никаков несакан ефект на перформаси во програми/игри. Го имунизирате системот до едно повисоко ниво или она шо би било "basic" во нормална состојба.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.482
5.588
ISOто од странава на МS е последната верзија така? Creators Update?
Го инсталирав преку апдејт ама некако чудно ми се понаша па сакам да го форматирам целосно и да му направам fresh install.

Друго прашање, последниов месец дена го користам антивирусот од Windows 10 (Windows Defender) и некако како подобар да ми е, побрзо ми се пали на почеток, помалце РАМ ми зема. Пред тоа користев Аваст бесплатна верзија, какви се вашите искуства со Defender и Avast? Се мислам да останам на Defender после чистава инсталација.
Верзијата 1703 е најновата, Creators Update, ја имаш на зелка.орг (копија на замунда).
A Windows Defender ти е доволна заштита ако самиот си доволно паметен да не кликаш на "кликни тука и освој милион евра" и "Download fast and furious.EXE" не ти треба друг антивирус.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.170
16.258
Не не, никако, немој да сте ставале антивирус случајно.

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

boro1

user
13 август 2009
1.824
1.649
View any installed/connected USB device on your system и зачисти. Ја понекад све сумњиво и непознато бришам (поготово на откачени уреди) и после Виндоус наново си инсталира по потреба

Пробав со ова, исчистив се ( освен тастатура/глувче ) и го познава само првото нешто што ќе го боцнам ( без разлика дали е USB-то или екстерниот диск ), а потоа пак не го дава во My Computer и е со жолт извичник во Device Manager.

Некој друг лек има или да му правам формат?

kirev

senior
31 мај 2010
9.062
7.738
Пробав со ова, исчистив се ( освен тастатура/глувче ) и го познава само првото нешто што ќе го боцнам ( без разлика дали е USB-то или екстерниот диск ), а потоа пак не го дава во My Computer и е со жолт извичник во Device Manager.

Некој друг лек има или да му правам формат?

Рестартирај, одма со USBDeview (како администратор) деинсталирај и бриши, шатдаун, па пак пробај. На други слични машини ти работат како што треба?

25 ноември 2014
1.538
1.969
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје
The company says that users who manually install a clean version of the Windows 10 Creators Update are bypassing filters and blocks the company put in place to a̶v̶o̶i̶d̶ ̶b̶u̶g̶s̶ spy on you that have appeared in the CU edition.

*FIXED

/s
Малку шпионираа со самиот Windows 10? Им треба поќе? Апдејтов е за шпионирање?

25 ноември 2014
1.538
1.969
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Малку шпионираа со самиот Windows 10? Им треба поќе? Апдејтов е за шпионирање?
/s пишав и намерно го напраив мало за да не штрчи ама изглеа не го глеаш па еве ко за тебе

/s

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.570
19.278
Ќе воведеле опција за сис. админи при што ќе можело да бираш дали сакаш security, performance или двата видови на patch-еви.
Ова најверојатно ќе биде преку Global Policy Editor ама подобро така отколку сето ова дебилно апдејтирање. Освен оној Ганди ако не се премисли. Балмер за овој испадна дека е пудлица.

Ко не го вработуваат Флегма да им каже уште на старт што треба да прават со апдејтите нека им..

boriseto

lurker
7 јули 2013
524
493
boriseto's setup  
Processor & Cooler
AMD 5900X
Storage
1TB
RAM
96GB
Video card
6700XT
OS
Windows 11
Шо е со 10 S верзијата? Некој у кратки црти ако знае да објасни?

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.660
13.709
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Наменета за школи (S = School?), се` оди преку Store (аха, може и да е затоа S), но демек можеш и да инсталираш свои нормални програми. Можеш да направиш УСБ стикче со конфигурација (не знам дали без тоа ќе биде locked down).

Во секој случај, една од најмногу осакатените верзии. Мајкрософт тврди дека бутира за 15 секунди (побрзо од Про). Кујзнае дали е така, а и тоа не значи многу (ваљда не бутираш стопати во денот).

Може да има неточности, само еднаш набрзина ја прочитав веста.

Едит: или S е за Surface, доаѓа со новиот. Но не верувам.

MasteR_#0

poweruser
14 декември 2010
2.801
2.557
MasteR_#0's setup  
Processor & Cooler
Core i7 10700K | NH-U12A
Motherboard
Asus Z490 TUF
Storage
980 Pro 1TB | SM961 256GB | WD 1TB Blue EZEX
PSU
Riotoro Enigma G2 750W
RAM
2x8GB G.Skill SniperX @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 5700
Case
CM H500
Mouse
Logitech G502 Hero | G.Skill MP780
Keyboard
Ducky One 2 SF w/ Kailh Box White
Audio
Logitech 2.1 X-240 | Sennheiser HD 559
Monitor
Dell P2720D
OS
Windows 10 x64
S = "simplicity, security and speed" според MS, замислата е да биде конкурент на Chrome OS.

Нешто слично на Win RT од пред неколку години само што оваа не е мобилна верзија наменета за ARM платформи, работи на x86 исто како и обичен Win 10 него е ограничен - осакатен ете заради едноставност/безбедност/брзина итн.
Не ми се верува да се покаже којзнае како, најверојатно главно ќе се искористи во голем број на компјутери за училишта и сл.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Безкорисно ѓубре, со бинг како пребарувач кој не може да се смени, ајт.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв