Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Проблем со booting

Boldozer

user
2 ноември 2012
1.182
605
Скопје
Еден другар има пробел: чепкал нешто во биосот, влегол во voltage/frequencies, стајл 400MHZ и сејфувал, и компјутерот тотално се пушта но не дава слика, мониторот трепка се е црно, ај некое решение, процесорот е: Pentium D 925 3GHZ, GPU>RADEON X1550 256MB..

температурата на процесорот пред да сејфува бил 45-6 степени

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.884
3.812
Извади батеријата од матичната, почекај 2 минути и врати ја.

CMOS.jpg

Boldozer

user
2 ноември 2012
1.182
605
Скопје
ако треба слика одма ке ставам

ок мисалам дека ке се снајдам, ако не се снајдам ке пратам слика

Boldozer

user
2 ноември 2012
1.182
605
Скопје
го напрајв тоа со батеријата, го пуштам компјутерот ми вика cmos error checking не сум сигурен дали е пишува вака или нешто слично на ова, решение!?

DaVoRkNe

poweruser
1 септември 2011
4.082
4.347
Скопје
да, ја враатив, ако не да пробам уште еднаш да ја изввадам и да ја вратам
види изгледа ја немаш убаво вратено,извади пак 2мин и врати ја убаво провери кога ке ја ставиш дали е ок ставена и пушти го пцто.

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.884
3.812
Да не ја вадеше насилно па да си ги оштетил металните држачи-контакти?

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.884
3.812
Добро првиот пат треба F1 to Continue или F2 да ставиш твои подесувања, послето не би требало да ти излегува грешката, освен ако батеријата не е при крај или не прави добар контакт со желевцата.
Ако можеш пробај со батерија од друг компјутер или купи си нова http://www.anhoch.com/pcmarket/index.php?cat_id=401&pid=10950

maci

poweruser
2 април 2008
3.385
972
boldozer да објаснеше на другите членови на кратко што беше проблемот што зезаше и како го реши.
се утепаа постирајќи слики и постови и ти сега проблемот е решен.
не си фер кон другите.

MachineGunMan

Баниран/a
12 јануари 2013
228
129
Skopje
дај слика од нет, не сум праел такво нешто до сега (средно сум!)

И јас и уште многу дечки на форумов сме средно и имаме склопено конфигурации, конфигурации.. Не ти е оправдување.

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
boldozer да објаснеше на другите членови на кратко што беше проблемот што зезаше и како го реши.
се утепаа постирајќи слики и постови и ти сега проблемот е решен.
не си фер кон другите.
па по некоја логика,изместени параметри во биосот кој доведоа до неправилна функција,и се реши со CMOS(вадење на батеријата и пак ставање на место)Тоа ги ресетира фабричките подесувања на биосот.

Boldozer

user
2 ноември 2012
1.182
605
Скопје
Проблемот беше:
па по некоја логика,изместени параметри во биосот кој доведоа до неправилна функција,и се реши со CMOS(вадење на батеријата и пак ставање на место)Тоа ги ресетира фабричките подесувања на биосот.
Да се извинам бев во школо, петок е :D 1година сум, а проблемот го решив така што: ја извадив батеријата почекав 2-3 минути ја вратив го стартував компјутерот и ми се појавуваше cmos error!, мислев дека не е добро вратена па пак ја извадив почекав 2-3 минути ја вратив ама пак истото cmos error! стистав F1-Ignore, се пушти компјутерот се беше ок, потоа рестарт влегов во виос наместив време и датум и такви ствари, сејфував рестарт и веке нема никакви проблеми. поздрав и фала многу на сите што помогнавте!:)

Boldozer

user
2 ноември 2012
1.182
605
Скопје
лол, прееска гледам 160гб сата 2 hdd, гледам кабелот пишува АТА!!(копирам фајлови од една партиција во друга ми се копираат со брзина од 28-40mb/s, сега ке треба да идам да зеам ваков од прилика ама поблиску ми е еми медија она во бисер ама незнам дали ке има
ppic-MAXI-SATA2-cable-internal-s-ata-II-cable-security-clip-safty-clip-sata-shielded-sata2kabel.jpg;jsessionid=88CB581E69D4F152884F3215BF670B40

Boldozer

user
2 ноември 2012
1.182
605
Скопје
дајте препорачајте некој тв тјунер имам 600-1000(да не е со усб) да дадам за такво нешто иначе на матичната има слободни два pci express-A, незнам каква ке биде сликата ? има некој пробано па да каже, мониторот е full hd samsung syncmaster b2230.

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
Проблемот беше:

Да се извинам бев во школо, петок е :D 1година сум, а проблемот го решив така што: ја извадив батеријата почекав 2-3 минути ја вратив го стартував компјутерот и ми се појавуваше cmos error!, мислев дека не е добро вратена па пак ја извадив почекав 2-3 минути ја вратив ама пак истото cmos error! стистав F1-Ignore, се пушти компјутерот се беше ок, потоа рестарт влегов во виос наместив време и датум и такви ствари, сејфував рестарт и веке нема никакви проблеми. поздрав и фала многу на сите што помогнавте!:)
шо фала , од фала пукнаја таваните него пушти ни бар по 10 e :)

Нови мислења

Последни теми

ит маркет

На врв Дно