Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Негативни искуства со продажба на хардвер/предмети (од членови на It.com.mk)

BaDMaN

hello world
26 април 2007
116
99
Да не трупаме тука мислења уште ова ќе го кажам. Значи не се вадел ниту на транспорт ниту на ништо, туку кога го известив дека не е во ред нешто тој како да си беше спремен на тоа, ќе барал други дискови што ти знам пари ќе врател, па немал пари, па немал ниту дискови ми понуди нешто делови да земам и му пишав што делови има и го немаше да врати, не се јавува и што има повеќе некој да се вади на тоа.. Ако е човек ќе направи замена и јас разбирам не може моментално со кеш, нека искомпензира некој хардвер и со тоа еве се сложувам кога се работи за продавање/купување од тука, ама очигледно целта му е друга...

P.S.

Заборавив и ова да го кажам.. му беше понудено на мој трошок да му ги вратам неговите дискови, не знам што да кажам, очекувам да се јави Tinoo да каже што мисли..

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Благодарност до тебе за споделувањето на овие информации.
Само не знам колку ова би помогнало со казнување(банирање) на таквите членови. Може да се регистриран со друг никнејм и пак ке набилда мислења и ќе продава. Јас не верувам дека еден привремен бан би го средил тоа однесување.

Bozter

Баниран/a
24 октомври 2011
1.399
695

абе све се договоривме, му земав 1 метар лед диоди за него, ги платив со мои пари, требаше да се чекаме во 2 саат на автобуската пред веро центарот..... му дадов и телефон, излезе г*мно и не се појави. го чекав од 1:45 до 2:15

ја изигравам другарче, ќе му помагам и он мене така....

Zeuus

Баниран/a
22 јуни 2012
271
163
Скопје
абе све се договоривме, му земав 1 метар лед диоди за него, ги платив со мои пари, требаше да се чекаме во 2 саат на автобуската пред веро центарот..... му дадов и телефон, излезе г*мно и не се појави. го чекав од 1:45 до 2:15

цццццццц што се дешава со детево ејјјј,секој ден читаме по 2-3 комбинации што ги прави ужас.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.976
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Дали го контактираше?

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.976
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
После тоа дали му се јави мислам...

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно

МУ даде пари на човекот?Ти борџи нешто?

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
e таа финта ја играл. али ако ги продадам сега , нема гајле со борџот :)
Чекај ти си посредник во случајов нели?Многу несериозно ја сваќате оваа работа.Знам дека секој сака да помогне и да му се најде на некој но не влегувајте во работа со некој кој не го познавате доволно.

Zeuus

Баниран/a
22 јуни 2012
271
163
Скопје
e таа финта ја играл. али ако ги продадам сега , нема гајле со борџот :)
претпостаував,сум имал слична ситуација со дечко од оглас не од форумов и исто го изедов на тој начин.за тоа памет за друг пат,а таквите ко него се знае каде е крајот :))

Чекај ти си посредник во случајов нели?Многу несериозно ја сваќате оваа работа.Знам дека секој сака да помогне и да му се најде на некој но не влегувајте во работа со некој кој не го познавате доволно.
не само тоа,еве деновиве сите сме сведоци на неговите игри,и требало да се земе голем замаф за да се влезе со него во играва.али сепак више е касно уште еден изгорен,за жал.

Bozter

Баниран/a
24 октомври 2011
1.399
695

па да се каже посредник, да :( . пошто у прв план ми беше за мене да си купам. а послем ми пиша он и за него да зеам и да се чекаме да му ги дадам.

Zeuus

Баниран/a
22 јуни 2012
271
163
Скопје
па да се каже посредник, да :( . пошто у прв план ми беше за мене да си купам. а послем ми пиша он и за него да зеам и да се чекаме да му ги дадам.
како и да е друже ќе ги продадеш неговите и чао пријатно.момци пазете се многу ова више станува сериозно,не е играчка работава.

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Јас кога некој бара од мене да му завршам таква работа му давам број или некаков контакт од тој што продава и све е ОК,Јас само ке оргирам да му се попушти на цена и слично,се разбира прво се консултирам со продавачот за све тоа.А и нема потреба да бидам посредувач кога работата може да се заврши директно.Еве еден случај со КиреАМД(позитивен е случајот)Имав 2x2gb Dominator GT 1600mh Cl7 и поради што не најдов трет модул ги вратив во јонгис ,ми рече дека ќе ми ги чува мемориите али нема везе.Кога кире АМД бараше таков комплет му кажав дека ги имав но ги вратив во јонгис,му се јавив на газдата дали сеуште ги има и мемориите беа тука,па на КиреАМД му дадов број од Јонгис да се договорат за транспорт,единствено кога ме праша газдата за колку пари да му ги продадеме,јас му реков колку што мене ме коштаа.Значи цената беше исто како да купиш обичен апацер модул од 2гб со 1333мх.И Кире и Јонгис беа задоволни.И секогаш го практикувам истово ако е од таков тип,нема потреба јас да се редам во таква позиција безразлика дали купувачот е ОК,може ете да се деси нешто и да не ги земе мемориите.Секогаш многу сериозно го сваќам препродавањето на хадвер,и можеби поради тоа не сум имал никакво негативно искуство до сега

Bozter

Баниран/a
24 октомври 2011
1.399
695
@dejan_str брат абе среќа не е голема пара 100-200 денари се у прашање........

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
@dejan_str брат абе среќа не е голема пара 100-200 денари се у прашање........
OK нормално дека за тие пари нема да правиме компликации,но ете останува во навика и некој страда на крај.Сепак сакам да кажам дека кога продаваш и купуваш нешто одговорноста е голема,Значи има случаи каде некој продава расипан дел и купувачот е оштетен а не може да направи ништо,пошто законски продавалот не направил ништо .Значи има законски работи кој треба секој да ги знае.Не можеш да го пријавиш доколку не сте направиле договор во присуство на сведок.Има многу цаки и финти кој ги користат расипниците кој сакаат за зафркнат некого и да не одговараат за тоа.Значи,одговорнаста е голема и кога купуваш и кога продаваш.Бидете претпазливи во двата случаеви.Може некој да ти продаде расипан хардвер и да не одговара за тоа,а може и да ти продаде исправен а ти да одговараш за тоа.Ајде да не ве замарам со правни работи кој се ретки.важно да пазите секогаш кога купувате-продавате.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.133
14.299
Јас само би рекол, луѓе не купувајте евтино колку да ви брка нештото работа.

Ако некој дел пред 5 години е купен ефтино што значи условно понеквалитетен и сега сакате да го купите за 100-200 или 500 денари веројатноста е голема дека ќе се зезнете.

Сиромавиот двапати плаќа, дури и во ситуација кога никој нема намера да ве зезне.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Мене искрено ме изненади ситуацијата со Тиноо...со детето сме познаници од интернет, склоп на околности не соединија да другаруваме online. Му продадов еднаш Intel-ов кулер....сме комуницирале на facebook, онака привремено, сме се зезале за живот итн....не знаев дека вакви филмови ќе направи, дури и на неколку пати јас му отворив огласи, да му помогнам на детето, ама не знаев дека вакви срања ќе испаднат, срам ми е што сум бил некако инволвиран во негови активности... Сеуште немам јас лично лошо мислење за него, не ми згрешил мене лично, но тоа што го направил на други членови, стварно не е во ред...не знам...за графичката го прашував, проба да ми објасни..му верувам дека така била ситуацијата, дека не било намерно...за хард дисковите не знам...

BaDMaN

hello world
26 април 2007
116
99
Ако сте познаници, зазвони му нека се вклучи и нека даде некое мислење зашо вака изиграва со деловите... оти јас звонев и денес ама џабе.. никој не се јавува.

hebocig

lurker
7 јануари 2010
653
143
Пред 3 дена разгледував огласи за лаптопи на форумов и на темите поставував прашања дали тостои сеуште огласот. Не прекршив ниту едно правило од темата "правило за конверзација во оглас". На тие што беа постари од 90 дена го штиклирав чекбоксот дека сум го прочитал предупредувањето. Наредниот ден видов дека сите постови ми се избришани и бев 3 дена баниран. Барам од администрацијата да ми образлоши зошто така бев санкциониран.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.882
34.183
roka.mk
Ај од почеток прочитај ги правилата и задржи се на 4 точка.

Забрането е коментирање на огласи кои немаат проценка префикс, а ти го правеше токму тоа и на 10-тина огласи по ред.

Поздрав.

hebocig

lurker
7 јануари 2010
653
143
А ти зошто комплет сите си ги избришал наместо само тие каде што нема нагласено проценка?

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно