Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Game development and programming

WikiLeaks

hello world
10 февруари 2011
204
9
Кои програмски јазици би ми требале за да можам да испрограмирам една покомплексна игра како на пр ГТА Сан Андреас?

stefan_v

user
3 мај 2010
1.426
604
macedonius.com
1.ХАхаххахахаххахахаххаахах:LOL::LOL::LOL::LOL::LOL:
2.Не се занесувај, реално, најдругарски ти кажувам, ако сакаш покомплексни игри да правиш треба некој јазик да се знае за почеток, а потоа се ќе си дојде на свое место.
3.Треба да знаеш 3Д моделирање.
4.Треба да знаеш јазик за однесување на објектите за истиот 3Д програм(пр.).
5.Илустрација, графика, звук, видео и т.н., премногу е за да го ставам во пост, т.е. некои членови од форумот правеа игри, и тоа малецки т.е. ти НИКОГАШ САМ НЕМА да направиш „комплексна“ игра.
6.Дури и се да знаеш ќе ти треба цела вечност да ја направиш игра како што ти сакаш(пр. за Call of Duty: Modern Warfare 2, Diablo 3 најмалку работеле ~ 50 луѓе, и тоа си ја знаат работата и тоа секој ден по ~10 саати, така да нема шанси и да знаеш сам да го работиш а како што разбрав сакаш).:LOL::LOL::LOL:
7.Ако се сака нешто се` се може, имам книги баш како што ти требаат, ќе ти ги пратам ако сакаш, те охрабрувам, но не се залажувај за „комплексна“ игра, самиот кажа „комплексна“:chudenje:.

Се согласувам со стефан , треба да знаеш најмалце 5 јазици , 3Д моделирање и слично , што е многу време за учење , пробај ти почни од наједноставното , значи да програмираш во C или слично па после пробувај некои моделирања , па потоа да поврзуваш објекти , и за тоа ти треба цел тим според мене , бидејќи е многу РАБОТА.

dimitars

user
8 мај 2007
1.691
343
Се согласувам со стефан , треба да знаеш најмалце 5 јазици , 3Д моделирање и слично , што е многу време за учење , пробај ти почни од наједноставното , значи да програмираш во C или слично па после пробувај некои моделирања , па потоа да поврзуваш објекти , и за тоа ти треба цел тим според мене , бидејќи е многу РАБОТА.

Не претерувај сега па и ти, доволно е 1 јазик за да се направи се особено ако тој јазик е c++.

Реално, генијалци програмери направиле игри далеку од комерцијални а вложиле труд од цела година па и повеќе. Едностанво има премногу работа за еден човек, макар и да знае да прави се. Обиди се да направиш нешто поедноставно, направи го тоа добро заврши факултет и аплицирај за некоја компанија. Вака сам далеку си од профит ;)

bl0ck

hello world
26 јуни 2009
181
19
не се мачи со учење милион јазици. Симни UDK и научи унреал скрипт и 3д моделирање ;) има милион туториали
Иначе UDK е Unreal Engine 3 што овозможува правење игри и други работи како machinima. Фактички даден ти е "моторот" само требаш да ја дизајнираш играта околу него :)

Revan

lurker
25 мај 2008
660
310
1. Учи тоа што е потребно за гејм-девелопмент
2. Јеп треба сето тоа добро да го научиш
3. Исели се од Македонија
4. ????????
5. WIN

vbu

read-only
25 јануари 2011
6
0
Не би знаел што се треба да знаеш за GTA. Несомнено C++ е еден од програмските јазици што се препорачуваат за game programming, но не е така едноставно. Сакам да кажам дека само програмскиот јазик не ти врши работа. Околу една игра треба и некои други работи да се познаваат. Зависи и какви игри сакаш да правиш.
Пробај за почеток Visual Studio XNA, бесплатен е. Можеш да си го симнеш овде... http://www.microsoft.com/downloads/en/details.aspx?FamilyID=9ac86eca-206f-4274-97f2-ef6c8b1f478f Треба да знаеш/да почнеш да учиш C# и релативно брзо можеш да реализираш нешто едноставно, за да малку ти се крене моралот и да видиш дали ти изгледа интересно.
Само напред!

ChemicalAngel

lurker
24 ноември 2008
822
230
http://www.youtube.com/watch?v=hlX3PdZLDTw

Значи за 3Д моделирање, Мaya или некое друго 3Д моделелирачко студио
За Game Engine, кој јазик сакаш и онака има направено во c, c++, Java, C#, Lua итн, ако не ти се прави Game Enginehttp://en.wikipedia.org/wiki/List_of_game_engines
плус е ако знаеш многу математика и физика

И на крај треба време и трпение за да ја направиш, ако го немаш не почнувај

ThundeR

hello world
7 октомври 2009
240
54
Скопје
плус игри како гта не ги прави 1човек , туку цела фирма

нема потреба ти да знаеш 3Д,2Д и 10 програмски јазици
ти кога ќе бидеш во фирмата ќе имаш задача и рок за да ја исполниш во едно поле (да направиш дел од градот на пример 3D)

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно