Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Предлог за апгрејд на PC на понова платформа

• Ја почнал/а темата G4M3R
  • Време на почнување

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.091
1.391
Моментално имам i5 9600K со Z390x матична, 3090ка и 32GB DDR4. Јасно ми е дека кочи процесоров перформанси особено со 3090 и затоа бев во обид на неколку пати да најдам 9700K или 9900K, но безуспешно. Главно ми е за игри, на 2K резолуција.

Сега во план ми е да сменам цела платформа и да одам на нов процесор, матична и евентуално (верувам и исплатливо за перформанси) меморија.
Ми треба предлог за процесор, матична и рам, сличен сетап на ова погоре но (нај)нова генерација. Буџет околу 600-700еу, може да зголемам доколку ми се исплати да инвестирам повеќе. Останатото се би задржал - графичка, напојување, дискови, кулер(D14), итн...

До сега бев цело време со интел, но гледам амд доста постигнале така да може предлог и за амд сетап.

Вака што гледав опции е i5 14600K + Z790 и меморија, или Ryzen 7 8700 + X870. Искрено од амд не ги знам процесориве и како се со перформанси.
Исто опција ми е и на старо делови, не мора да се нови. Така да флексибилен сум за надоградбата :).
1746376535968.png 1746376300443.png

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Можам да ти понудам 7800X3D за 23000 денари, гаранција до 01.04.2026.

Го користам лично 3 недели, купен нов (tray).
Напомена - бидејќи процесоров го користам и немам друг, ќе мора да се договориме како да направиме додека купам нов :)

Последна промена:

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.362
2.783
Ти треба 14700к за таа графичка. АМД опциите се многу лоши. Еве погоре ти нудат one trick pony за 23к, кога за истите пари можеш да имаш мулти таскинг аждаја од Интел.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Ти треба 14700к за таа графичка. АМД опциите се многу лоши. Еве погоре ти нудат one trick pony за 23к, кога за истите пари можеш да имаш мулти таскинг аждаја од Интел.

Членот има пишано дека му е за игри.
Знаеш ли што е 7800X3D за Интелов?

Вселенски ракета. До Марс.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.362
2.783
Членот има пишано дека му е за игри.
Знаеш ли што е 7800X3D за Интелов?

Вселенски ракета. До Марс.

Сеа може вади 10-20 фпс повеќе но губиш у многу други работи. Според мене кога ќе ставиш на вага не вреди да се зема процесор за една намена кога имаш процесори кои за све ги бива и башка поефтини се.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Сеа може вади 10-20 фпс повеќе но губиш у многу други работи. Според мене кога ќе ставиш на вага не вреди да се зема процесор за една намена кога имаш процесори кои за све ги бива и башка поефтини се.

Кои се тие многу други работи и колку е разликата?
Или не знаеш?

Вака си пишал ,,Сеа може вади 10-20 фпс повеќе" за игри паушално и како тоа да е meh, дај да видиме кои се тие многу други работи и колку е разликата.
Да не зборам што му предлагаш умрена платформа на Интел.

Членот побара процесор за гејминг, му го понудив вториот мејнстрим најдобар процесор моментално во светов за гејминг.
Не знам каква врска има сега Интелов кога не е ни блиску во гејминг. Не се гледа само макс разликата во фрејмови, каде e 1% Low, каде се другите параметри.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.362
2.783
Или не знаеш?

Вака си пишал ,,Сеа може вади 10-20 фпс повеќе" за игри паушално и како тоа да е meh, дај да видиме кои се тие многу други работи и колку е разликата.

Членот побара процесор за гејминг, му го понудив вториот мејнстрим најдобар процесор моментално во светов за гејминг.
Не знам каква врска има сега Интелов кога не е ни блиску во гејминг. Не се гледа само макс разликата во фрејмови, каде e 1% Low, каде се другите параметри.

Вие идете по маркетинг колку нешто е вау брзо у игрици. Тој процесор можеш само за офис да го користиш, и тука ќе ти залагира кога ќе се оптерети. А ја имам 20 јадра, лета све у мајчину за истата пара. Кантер цепа до 250-320 фпс на 2к хај сетинзи со 7900 GRE. Win win ситуација, две у едно и гејмер и продуктивен компјутер.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.608
Во 2025та е смешно да се мислиш помеѓу АМД и Интел. LGA1700 е веќе една генерација мртва платформа, додека за AM5 е потврдено дека ќе ја подржува и наредната 10000 генерација на Рајзен. Дури и од наведените матични таа на АМД е подобра.

Последна промена:

Insanious

hello world
18 јануари 2025
325
396
linktr.ee
Или не знаеш?

Ај да ти појаснам некој работи иако користам ryzen procesor и graficka задоволен сум но да речеш дека 9800x3d e ракета спрема интел нема врска. 7800x3d има 8 јадра 16 треда буста до 5,2 ghz и е гејминг процесор, додека интел 14600к има 14 јадра, 6 перформанс и 8 ефициент и буста до 5,3ghz. Така да предноста на интел е што дури и ако се одлучи за 14600к ќе можи да го користи компјутерот и за гејминг и за workstation. За 14700к да не правиме муабет го јади 7800x3d и 9800x3d :)
Јас кога би идел на нова платформа би земал 14600к или 14700к без двоумење а гејмам и работам аудио продукција :)

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.608
Вие идете по маркетинг колку нешто е вау брзо у игрици. Тој процесор можеш само за офис да го користиш, и тука ќе ти залагира кога ќе се оптерети. А ја имам 20 јадра, лета све у мајчину за истата пара. Кантер цепа до 250-320 фпс на 2к хај сетинзи со 7900 GRE. Win win ситуација, две у едно и гејмер и продуктивен компјутер.
7800X3D за офис? :)))))))))))))))))))))

Insanious

hello world
18 јануари 2025
325
396
linktr.ee
Во 2025та е смешно да се мислиш помеѓу АМД и Интел. LGA1700 е веќе една генерација мртва платформа, додека за AM5 е потврдено дека ќе ја подржува и наредната 10000 генерација на Рајзен.
kakva mrtva platforma brate pa ti ako sega zemes intel 13 ili 14 gen ti si miren vo naredni pet godini bez problem sto pravete bos muabet...

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Вие идете по маркетинг колку нешто е вау брзо у игрици.

Како прво - не ме знаеш и не знаеш што работам.
Вакви муабети „вие идете по маркетинг" можеш да ги правиш на некој друг што е вон ИТ сферата, не на мене.

Тој процесор можеш само за офис да го користиш, и тука ќе ти залагира кога ќе се оптерети.

Сега се ми е јасно со кого „дебатирам“.
Путуј игумане.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.608
kakva mrtva platforma brate pa ti ako sega zemes intel 13 ili 14 gen ti si miren vo naredni pet godini bez problem sto pravete bos muabet...
Мртва платформа е уште пред една генерација, веќе има LGA1851, додека за АМ5 е потврдено дека ќе ја подржува и наредната, уште неизлезена, генерација на Рајзени. На страна скандалот со прегорување на тие процесори само поради тоа не би зел и да не беше мртва, а камо ли пак сега. Ако со 13 или 14 ген си мирен наредни 5 години тогаш со АМ5 си мирен наредни 7.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.362
2.783
Како прво - не ме знаеш и не знаеш што работам.
Вакви муабети „вие идете по маркетинг" можеш да ги правиш на некој друг што е вон ИТ сферата, не на мене.

Сега се ми е јасно со кого „дебатирам“.
Путуј игумане.

Вашето познавање е од тамбнејли на јутуб каде некој ревјуер прави фејспалм и до него логото од Интел.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.211
16.363
Џиз'с Крајс, пак истите луѓе со истите глупи муабети.

@G4M3R арно велиш за промена на платформа ако ти влегува во буџетот. Можеш да одиш и со Интел и со АМД. Гледам добро си ја исцедил 9-та генерација низ годиниве па претпоставувам дека ќе сакаш и новава платформа да се служи во тој опсег 6-9 години. Ако да, тогаш АМД АМ5 платформата ти нуди подолгорочно решение, зошто ќе поддржи уште две генерации на нови процесори за разлика од Интел. Со перформанси тука се некаде ама во иднина АМД ќе биде посилна варијанта зошто ќе имаш нови процесори на располагање кои ќе бидат значително подобри од сегашните на Интел.

Тој Ryzen 8700G што си го ставил во листата од погоре е лош процесор за гејминг. Тој има интегрирана графика и намален кеш и гејминг перформанси. Ако ти држи буџетот гледај Ryzen 7 7700X или 9700X. Некој погоре ти нуди 7800X3D што е феноменален за гејминг. Остатокот од конфигурацијата е океј, компоненти од тој ранг се сосем океј за твојата намена.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.362
2.783
10% од купувачите дали апгрејдуваат процесор на една иста платформа. Овде го правите како да е клучен аспект.

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
626
1.521
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
14600KF е солиден процесор, цената е малце оут дејтед од таму д од каде што го гледаш, исто така и цената на плочата, ако си заинтересиран за оваа платформа пиши ми ПП можам да ти ги понудам истите по многу подобра цена.

8700G е процесор што не би го понудил ниту на непријател :) За поевтини пари имаш подобар избор од АМД, а тоа е 9600X или за малку повеќе пари имаш нов 7600X3D, матичната е исто така оверкил за процесориве, ќе завршиш работа со солидна плсу сајз B650-ка.

Како и да е слободно пиши ми ако си заинтересиран можам далеку пониски цени од овие да ти понудам за било кој од комбинацииве.

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.091
1.391
Џиз'с Крајс, пак истите луѓе со истите глупи муабети.

@G4M3R арно велиш за промена на платформа ако ти влегува во буџетот. Можеш да одиш и со Интел и со АМД. Гледам добро си ја исцедил 9-та генерација низ годиниве па претпоставувам дека ќе сакаш и новава платформа да се служи во тој опсег 6-9 години. Ако да, тогаш АМД АМ5 платформата ти нуди подолгорочно решение, зошто ќе поддржи уште две генерации на нови процесори за разлика од Интел. Со перформанси тука се некаде ама во иднина АМД ќе биде посилна варијанта зошто ќе имаш нови процесори на располагање кои ќе бидат значително подобри од сегашните на Интел.

Тој Ryzen 8700G што си го ставил во листата од погоре е лош процесор за гејминг. Тој има интегрирана графика и намален кеш и гејминг перформанси. Ако ти држи буџетот гледај Ryzen 7 7700X или 9700X. Некој погоре ти нуди 7800X3D што е феноменален за гејминг. Остатокот од конфигурацијата е океј, компоненти од тој ранг се сосем океј за твојата намена.
@Astro Баш така, на оваа платформа и процесорот народски речено „маста и ја извадив“ дури и i5ката се погоди супер за оверклок и седи на 4.7-4.8 ама и дојде време за промена. Особено кога отидов од 1070>3090 :).
Сега сакам слично да направам пак, и неколку години да ме тера без проблем.

Од другите членови што видов дефинитивно in favor e AMD за игри, особено назначениот 7800X3D т.е било кој понов процесор со X3D излегува дека е мајка за игри. Малце поскап од тоа што планирав но изгледа подобар дил е, него i5-ката.

Сега се мислам околу матичната, дали ми треба од поскапиве од 200-250еу или можам да поминам со поефтините B-тип чипсети и слични.

Insanious

hello world
18 јануари 2025
325
396
linktr.ee
@Astro Баш така, на оваа платформа и процесорот народски речено „маста и ја извадив“ дури и i5ката се погоди супер за оверклок и седи на 4.7-4.8 ама и дојде време за промена. Особено кога отидов од 1070>3090 :).

Од другите членови што видов дефинитивно in favor e AMD за игри, особено назначениот 7800X3D т.е било кој понов процесор со X3D излегува дека е мајка за игри. Малце поскап од тоа што планирав но изгледа подобар дил е, него i5-ката.

Сега се мислам околу матичната, дали ми треба од поскапиве од 200-250еу или можам да поминам со поефтините B-тип чипсети и слични.
Ako mislis da zemas 7800x3d mozes na b tip ploca bez problem

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.211
16.363

Дали ќе одиш на X870 ili B650/B850 зависи од неколку ствари, извинување не сум приметил дека пишува горе X870, во глава некако ми влезе дека е B860. Зависи дали ќе користиш бајаги high end процесор и какви функционалности и слотови ти требаат.

Можеш да употребиш AI за споредба, на пример:

The X870 and B850 chipsets both support AMD's AM5 platform, but they cater to different user needs:

• X870 is a high-end chipset designed for enthusiasts and gamers who demand top-tier performance. It offers full PCIe 5.0 support for both GPUs and NVMe storage, advanced overclocking capabilities, and premium connectivity options like USB4 and Wi-Fi 7.
  • B850 is a mid-range chipset that provides a balance between cost and functionality. It still supports PCIe 5.0, but motherboard manufacturers can opt for PCIe 4.0 for storage instead. Overclocking is available but not as extensive as on X870. Features like USB4 and Wi-Fi 7 are optional, meaning some boards may include them while others may not.
Јас би одел со B850, по futureßproof e
If you're building a high-performance gaming or workstation PC, X870 is the better choice. If you're looking for solid performance at a lower cost, B850 is a great option.

Во твојот случај изгледа дека ќе ти врши сосем океј работа B850 или B650. Разликата меѓу свата е следната:

The AMD B850 and B650 chipsets both support the AM5 platform, but they have some key differences:
  • PCIe Support:
    • B850 supports PCIe 5.0 for NVMe storage by default, while B650 only offers PCIe 5.0 as an optional feature—some motherboards may only have PCIe 4.0 for storage.
    • Both chipsets support PCIe 4.0 for graphics, meaning GPUs will run at x16 or 2x8 PCIe 4.0.
  • USB Connectivity:
    • B850 has USB4 support, while B650 does not.
    • Both chipsets offer USB 3.2 Gen 2×2 (20 Gbps) and Gen 2×1 (10 Gbps) ports, but B850 may have more high-speed USB options.
  • Overclocking & Power:
    • Both chipsets allow CPU and memory overclocking, but B850 may have better power delivery for high-performance builds.
    • Both have a TDP of 7W, meaning power consumption is similar.
  • Availability & Pricing:
    • B650 motherboards are more widely available and tend to be cheaper, while B850 is newer and has fewer models on the market.

IkoRn

hello world
5 декември 2008
77
51
Одамна немам пишано на форумот но еве и јас се мислам за надоградба. Во моментот сум на 5600х со 2070 Super. Зедов 5080 која уште не е стигната и како што гледав некој тестови, најверојатно ќе изгубам околу 10% заради процесорот. Уште не сум решил но ако земам нов процесор, би одел со АМД во моментот бидејќи е подобар од интел. Можно е да почекам уште една генерација, но ќе одлучам одкако ќе ја тестирам 5080. Како и да @G4M3R 7800x3d e топ валуе во моментот, посебно за перформанси во игри.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.211
16.363
Одамна немам пишано на форумот но еве и јас се мислам за надоградба. Во моментот сум на 5600х со 2070 Super. Зедов 5080 која уште не е стигната и како што гледав некој тестови, најверојатно ќе изгубам околу 10% заради процесорот. Уште не сум решил но ако земам нов процесор, би одел со АМД во моментот бидејќи е подобар од интел. Можно е да почекам уште една генерација, но ќе одлучам одкако ќе ја тестирам 5080. Како и да @G4M3R 7800x3d e топ валуе во моментот, посебно за перформанси во игри.
Ако најдеш 5800X3D за разумни пари, ќе ти врши работа за гејминг уште бајаги време, или во најмала рака позајми па види дали ќе биде bottleneck.

supergamer

hello world
1 октомври 2022
166
201
8700g ти е ако некој сака да си гејма на онбоард графика со евтина матична плоча, не со скапа плоча. има 8700f варијанта, се исто само нема графика, би требало да биде поевтина, ама сепак не е процесор за гејминг.
Така да оди со интелот, поевтин, а солиден е и за други работи не само за гејминг.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно