Insanious
Gaining Experience
Mu ponudiv jas 5900x 32gb ram i b550 tuf ke raboti super so 5080 
Можеш и со поевтина матична да поминеш, најголема разлика меѓу X и B е бројот на УСБ порти и верзии и бројот на pcie линии и верзии. Ако одиш со Б тогаш 850, меѓу иксовите 670 и 870 нема некоја голема разлика@Astro Баш така, на оваа платформа и процесорот народски речено „маста и ја извадив“ дури и i5ката се погоди супер за оверклок и седи на 4.7-4.8 ама и дојде време за промена. Особено кога отидов од 1070>3090.
Сега сакам слично да направам пак, и неколку години да ме тера без проблем.
Од другите членови што видов дефинитивно in favor e AMD за игри, особено назначениот 7800X3D т.е било кој понов процесор со X3D излегува дека е мајка за игри. Малце поскап од тоа што планирав но изгледа подобар дил е, него i5-ката.
Сега се мислам околу матичната, дали ми треба од поскапиве од 200-250еу или можам да поминам со поефтините B-тип чипсети и слични.
Првата дефинитивно таа можи да вози и 9900x3d, немаш мака земај јаБаш читав изминативе денови и се мислам дали да одам на 850 или 650E чипсет. Грото за во иднина да не менувам матична повторно, бидејќи цените се многу слични. Инаку меѓу 650 и 650E разликата е во PCI 4.0 vs 5.0.
![]()
Guide to AMD Ryzen AM5 Motherboard Chipsets
When choosing a motherboard for your Ryzen CPU, you'll find options like X870, B650, A620, and the new B850 and B840. This guide explains the chipset differences...www.techspot.com
И моментално овие две матични ми се на око:
1. https://www.anhoch.com/products/mb-...mhz-oc3xm2bt53gbit-lantypecpcie-50dphdmi-5740
2. https://www.anhoch.com/products/mb-...-oc-sata3-2xm2-wifi-6e-bt-pcie-50-hdmidp-1803
850ката е дефинитивно по future-proof и самиот чипсет е понов т.е од оваа година vs 650 кој е 2022. Eдино уште барам за изработка/квалитет и VRM. Но мислам за 7800X3D нема да има многу импакт.
Првата дефинитивно. Понов чипсет, повеќе NVMe слотови и плус не е микро АТХ како вторатаБаш читав изминативе денови и се мислам дали да одам на 850 или 650E чипсет. Грото за во иднина да не менувам матична повторно, бидејќи цените се многу слични. Инаку меѓу 650 и 650E разликата е во PCI 4.0 vs 5.0.
![]()
Guide to AMD Ryzen AM5 Motherboard Chipsets
When choosing a motherboard for your Ryzen CPU, you'll find options like X870, B650, A620, and the new B850 and B840. This guide explains the chipset differences...www.techspot.com
И моментално овие две матични ми се на око:
1. https://www.anhoch.com/products/mb-...mhz-oc3xm2bt53gbit-lantypecpcie-50dphdmi-5740
2. https://www.anhoch.com/products/mb-...-oc-sata3-2xm2-wifi-6e-bt-pcie-50-hdmidp-1803
850ката е дефинитивно по future-proof и самиот чипсет е понов т.е од оваа година vs 650 кој е 2022. Eдино уште барам за изработка/квалитет и VRM. Но мислам за 7800X3D нема да има многу импакт.
Значи, ѕверов е килав.Амд е лотарија, мора да дуваш на рамот и да се прекрстиш за да бутира. Скоро праев некои промени на таа конфигурација, и сто пати може ги претурив плочките додека упали. Интелов нов го составив и од прва све се нареди.
Значи, ѕверов е килав.
Неќе ни на JEDEC да работи. Мора да изиграваш Шерлок Холмс да најдеш добар рам.
Финално, дали ќе вреди +5к да инвестирам и да земам 9800X3D наспроти 7800X3D? Малку ми оди над буџет но ми личи на добра прилика, секако доколку добивам добар перформанс за парите.
Веќе имам 3090 и ќе се игра на 2к резолуција. По тоа што видов на нет има околу 10-15% подобри перформанси во игри.
Нема 10%, а уште помалку 15% подобри перформанси, посебно во 2к и 4к.
Не знам што си гледал, од 0.5 до 4 FPS е разликата.
![]()
AMD Ryzen 7 9800X3D Review - The Best Gaming Processor
The Ryzen 7 9800X3D establishes AMD as the leader in gaming performance. This Zen 5-based X3D chip is not only fast, it also comes with full support for overclocking. Besides gaming, application performance is considerably improved over the 7800X3D, but that comes at a price.www.techpowerup.com
na 4k grafickata e glavniot glumec.Kako ke se pokaze toj taka ke bidi filmo,ako navratis na 2k ili 1080p togaj ke setis kakov glumec e 5600Xjas imam r5 5600x i rx 6800xt na 4k igram samo AAA IGRI I besm maka si tera
...би можело да се каже дека конфигурацијата е повеќе насочена за играње игри, зависно дали рендерираш и на кој софтвер, може и некоја измена да се направи на процесор со повеќе јадра без x3d, или пак ако иде рендерот на графичка некоја помоќна нвидиа.... и како што е сега избрано моментално претставува "dream pc" за било која намена, нема да погрешиш и со овој избор во никој случај.Да не отварам нова тема, избрав одреден хардвер кој ќе служи за кад програми (урбанистички планови и основни проекти) + фотошоп а ќе се игра world of warcraft (евентуално новата borderlands).
Матична плоча
Gigabyte Gaming B850 WiFi 6
Рам Меморија
G.Skill DIMM DDR5 32GB 6000MHz Trident Z5 Neo RGB CL30 EXPO Kit (2x16)
Графичка карта
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT GV-N5070EAGLE OC-12GD REV. 1.0
ССД Диск х 2
Samsung 1TB SSD 990 Pro M.2 NVMe
Напојување
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
Водено ладење
Процесор
Куќиште![]()
AMD Ryzen 7 9800X3D up to 5.2GHz Box
Processor class: AMD Ryzen 7 Model: 9800x3d Number of processors (threads): 16 operating clocks: 4.2GHz Processor Cache: 96MB L3 Graphics - Integrated Graphics: Da Grafika: AMD Radeon Frequency: 2,200 MHz Other characteristics - Process: 4NM Architecture: 64bit TDP: 120W Supported technologies...insomnia.mk
Сакам да менувам платформа (заден амд процесор ми беше AMD Athlon 2800k) вреди ли да се менува (ја познавам поставеноста на амд во однос на интел моментално на пазарот), или да останувам на интел (моментално користам она што ми е во потпис). Некој кој има слична работна околина како мене ?![]()
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case Black (CM-H72FB-R1)
insomnia.mk
Не беше интел каша попара напревно и внатрешно во фирмата ама и новите процесори да им гораат на луѓето? Преубава реклама им правиш ама само ти си ова што го збора друг немам слушнато.Ако ти требаат повеќе ресурси само Интел баки. И гејминг и воркинг.