Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Router или Switch ?

zajko

hello world
26 мај 2009
84
1
Router или Switch ?

Што е разликата?

И дали можи со ова да го поделам кабловскиот интернет на два комп.?

Switch N-Way 5port Gembird NS-5P 10/100

img.jpg

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.502
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
рутер поврзува две или повеќе мрежи, switch ги поврзува компјутерите во една иста мрежа.

Значи, ако имаш два, три (па и сто) компјутери дома, за да ги врзеш во една мрежа, да може да копираш фајлови од еден на друг, ти треба switch.

НО, кога таа мрежа сакаш да ја врзеш со друга мрежа, т.е. мрежата на ISP-то ти треба рутер. После рутерот знае преку мрежата на ISP-то да те поврзе и на интернет.

feit

lurker
12 февруари 2009
684
44
Router или Switch? Switch-от е поефтин од рутерот а за домашни услови тоа е супер. Јас користам сепак Wireless Router бидејќи интернетот го делам на два лаптопи кои сакам да не бидат закачени на кабел.

Разликата е тоа што Switch-oт работи на 2 ниво (таканаречено DataLayer ниво - OSI модел) и работи со физичка адреса MAC (48битна адреса распоредена како 01:23:45:67:89:ab ) додека рутерот работи на 3 ниво (Network Layer) и работи со IP адреси (пр. 192.168.0.1)...

Можеш да го поделиш интернетот. Но ако си од кабловски оператор тие најверојатно доделуваат и MAC адреса па ќе треба да им ја кажеш MAC адресата од рутерот или switch-от... :D

AndrejGagale

lurker
12 април 2009
569
73
Прилеп
@feit
Свичот има мак адреса? :isplashen:

@zajko
За кабелски интернет да делиш ти треба рутер затоа што кабелските интернети се ограничени со МАК адреси и ИП адреси. Така да во рутерот треба да се подеси мак и ип адресата, сепак зависи од операторот! Значи ако имаш кабелски земај рутер.

feit

lurker
12 февруари 2009
684
44
Секој уред има своја MAC адреса (switch, router, network card....)

zajko

hello world
26 мај 2009
84
1
Кабловски интернет е, ама има и VoIP Router за телефонот и ИП-адресите се впишани во него. Потоа кабелот што доаѓа од тој рутер го ставам во било кој комп и има интернет без впушување на ИП-адреси.
И јас мислам дека ова со Switch-от ќе успее, бидејќи ИП-адресите се предходно впишани во друг рутер.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.502
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Кабловски интернет е, ама има и VoIP Router за телефонот и ИП-адресите се впишани во него. Потоа кабелот што доаѓа од тој рутер го ставам во било кој комп и има интернет без впушување на ИП-адреси.
И јас мислам дека ова со Switch-от ќе успее, бидејќи ИП-адресите се предходно впишани во друг рутер.
па ако веќе имаш рутер тогаш не ти треба уште еден .. не знам како заборави да го спомнеш тоа уште на почеток :chudenje:

zajko

hello world
26 мај 2009
84
1
Имам рутер...ама тој е VoIP рутер што го дели телефонот од интернетот. И од него излегува само еден кабел за интернет...а јас сакам да приклучам два комп.

zajko

hello world
26 мај 2009
84
1
Зедов Switch (тој што е наведен во првиот пост) и сега на двата комп имам интернет и функционира супер.

feit

lurker
12 февруари 2009
684
44
Браво и со среќа да го користиш ( и расипеш па да си купиш нов) :)

Batman

read-only
7 април 2008
20
0
Свичов од Gembird што го имаш е катастрофа, за конектирање на интернет преку него за вториот компјутер ми требаше 15 мин. и тоа не секогаш успешно, вади стави со кабелот си играв цело време. Башка и за пристап од едниот кон другиот неможев никако да средам. Со "чудово" не издржав повеќе од 1 месец и си купив рутер. Свич е само нервози.

darknessdimi

hello world
5 март 2009
224
5
лол ако на тебе не се погодил не мора да значи дека и на другите не се погодиле :ha:

goodboy

lurker
12 јануари 2008
849
21
Имам рутер...ама тој е VoIP рутер што го дели телефонот од интернетот. И од него излегува само еден кабел за интернет...а јас сакам да приклучам два комп.

Тоа ти е модем бе .. не е тоа рутер ..
истото го имам и јас дома :D

goodboy

lurker
12 јануари 2008
849
21
motorola-sbv5121-digital-voice-gateway.jpg

За тоа зборам. Ако тоа беше рутер јас немаше да купувам за да делам интернет.

Fearless

lurker
22 јули 2009
793
262
Скопје
Шо има везе, свич е срање у секој случај.

Во случајов срање, или општо? Ако збориш за општо тогаш тврдењето ти е погрешно. Се си има прецизна намена во различна ситуација. А за мала мре
жа не е потребно свич од причина што сите рутери веќе имаат најмалку 4 етернет порти

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно