Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Home automation (Домашна автоматизација)

6 ноември 2012
2.074
2.235
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700x / AMD Wraith Prism Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
Kingston KC2000 NVMe PCIe SSD
PSU
Corsair HX1000 (full modular)
RAM
4 x 8gb G-SKILL Sniper X 3200Mhz
Video card
Gainward RTX 3090 Phoenix
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Razer Deathadder v2 X Hyperspeed
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Asus ROG Delta Core \ HyperX USB Amp
Monitor
Samsung Odyssey G7 32" QHD 240Hz \ BenQ PD3200Q 32" QHD
OS
Windows 11 Pro
Мислиш на овие? Јас имам истражувано кратко, но ми беа прескапи па се предомислив

Нешто слично, дека има и вакви само немам искуство од овие, а и не познавам некој (поблизок) да има па да го распрашам, затоа тука.

Нешто како ова исто, ако е тука @Misko6000 па да сподели искуство.

Misko6000

user
5 април 2015
1.128
1.003
Нешто слично, дека има и вакви само немам искуство од овие, а и не познавам некој (поблизок) да има па да го распрашам, затоа тука.

Нешто како ова исто, ако е тука @Misko6000 па да сподели искуство.
беспрекорно работат, батерии траат околу 4 месеци, не затаиле да отклучат, 6 корисници се регистрирани со фингер и пасс. Е сега на некого ако му смета што работат преку Tuya клаудот, тоа е друга работа. Колку само си олеснив со неносење на клуч од дома,!!!!!

Sent from my Mi using Tapatalk

6 ноември 2012
2.074
2.235
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Pro
беспрекорно работат, батерии траат околу 4 месеци, не затаиле да отклучат, 6 корисници се регистрирани со фингер и пасс. Е сега на некого ако му смета што работат преку Tuya клаудот, тоа е друга работа. Колку само си олеснив со неносење на клуч од дома,!!!!!

Освен пин и отпечаток (и претпоставувам клуч од долната страна), преку апликацијата можеш да си отклучиш/заклучиш така? Нешто друго на апликацијата? Записник на пример кој кога?

Misko6000

user
5 април 2015
1.128
1.003
Освен пин и отпечаток (и претпоставувам клуч од долната страна), преку апликацијата можеш да си отклучиш/заклучиш така? Нешто друго на апликацијата? Записник на пример кој кога?
отклучување не е дозволено преку апликацијата, може само да му дадеш привремен код кој трае некои 10 мин.мислам доколку на некој сакаш да му отклучиш ремоут.има и две картици веројатно ,rfid, што се однесува до записи си има за секој јузер кога влегол и на кој начин, отисок,пас,картичка,но ги бришам еднаш месечно да не ми пуни меморија Доколку снема батерија си има микро усб да отклучиш со не пауер банк на пример.

6 ноември 2012
2.074
2.235
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Pro
Одлично, благодарности на инфо. Гледав некоја Xiaomi брава деновиве али уште барам.

Misko6000

user
5 април 2015
1.128
1.003
Одлично, благодарности на инфо. Гледав некоја Xiaomi брава деновиве али уште барам.
скапи се, овие на Tuya што работат се сосема доволни.Некои 100 ма долари до Скопје, ако не те царинат. Само пази каква брава ќе одбереш, да не си направиш проблем со бушење,проширување и стругање на постојната дупка од вратата.

bakigvg

hello world
28 јуни 2016
233
132
Имам бојлер качен на таван и секој ден правам гимнастика качи се симни се за да пратам колку е температурата. Има ли некој начин да се направи да ја пратам температурата на телефон ? Единствена опција која ми текнува е да поставам камера :) Дајте некоја идеја.

ivan88

hello world
22 февруари 2012
389
424
ivan88's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460| Deep Cool GAMMAX 400
Motherboard
Gigabyte GA-Z97 HD3
Storage
Samsung Evo 840 120GB| WD Blue 500GB
PSU
Deep Cool DA500-M Aurora 500w
RAM
Kingston Fury Red Series 8G
Case
Deep Cool Tesseract SW White
Mouse
Gigabyte Eco 600
Keyboard
Apple Wireless Keyboard
Audio
LLogitech x530
Monitor
Dell S2240L
OS
Mac OSX Yosemite| Windows 7
Дечки може малку помош за избор на gateway. Планирам да имплементираѓ home assistant во станот па според тоа што читам најпаметно е да терам со zigbee. За почеток планирам да ги поврзам овие 4.33€ 77% OFF|Mini LCD Digital Bluetooth kompatibles Thermometer Hygrometer Elektronisches Innentemperatur Hygrometer Sensor Messgerät lywsd03mmc| | - AliExpressсензори за температура и влажност и 13.3€ 62% OFF|Tuya Zigbee/WiFi Air Qualität Sensor Monitor Smart Air Box co2 Meter Kohlendioxid Formaldehyd VOC Temperatur Feuchtigkeit Sensor| | - AliExpressовој за квалитет на воздух.
Ми треба помош за избор на usb dongle(gateway). Го гледам 0.71€ 90% OFF|SONOFF ZB Dongle E Drahtlose Zigbee Gateway Analyzer Zigbee2MQTT Usb schnittstelle Erfassen Unterstützung SONOFF Zigbee Geräte Smart Home| | - AliExpressовој но ако имате предлог за нешто подобро би би бил благодарен да ми предлошите. Исто имам мала недвоумица за температурните сензори погоре, во спецификацијата стои дека комуницираат на bt протокол а зигби работи на wireless…па прашањето ми е дали се компаибилни?

Sent from my iPhone using Tapatalk

smole

poweruser
18 април 2007
3.900
4.580
BT и Zigbee се различни протоколи.

За температура на воздух во HA јас користам Shelly H&T.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
@ivan88 Овие коцкестите за температура ти се од Xiaomi. Јас имам 6 комада од истите распоредени по соби низ спратот и ги користам за H&T тракинг со HomeAssistant и Grafana.
Screenshot 2023-11-22 at 16.55.55.png

Меѓутоа за овие малечките користам Xiaomi Gateway кој ги собира емитираните Bluetooth сигнали од термометрите.... на HomeAssistant хостиран на RaspberryPi кој има вграден Bluetooth ги детектираше сигналите од термометриве ама бара некој токен за афтентикација и не успеав да ги поврзам без Gateway-от (бар тогаш пред некоие 2 години кога го правев сетапот).
Е сеа имам и уште еден тркалезен од Xiaomi (LYWSDCGQ) кој беше малку поскап и подобар, и тој не бара никаква автентикација па се добиваат директно отчитување на вредностите во HomeAssistant.

Ти ако земаш само едно парче би ти го препорачал поскапиот, нема да ти дојде голема разлика а е подобар и по-респонсивен...

ivan88

hello world
22 февруари 2012
389
424
ivan88's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460| Deep Cool GAMMAX 400
Motherboard
Gigabyte GA-Z97 HD3
Storage
Samsung Evo 840 120GB| WD Blue 500GB
PSU
Deep Cool DA500-M Aurora 500w
RAM
Kingston Fury Red Series 8G
Case
Deep Cool Tesseract SW White
Mouse
Gigabyte Eco 600
Keyboard
Apple Wireless Keyboard
Audio
LLogitech x530
Monitor
Dell S2240L
OS
Mac OSX Yosemite| Windows 7
@zlatko_ti412 Фала за помошта! Јас нарачав еден од коцкестите сензори (LYWSD03MMC) за проба. Иако се на bluetooth, најдов начин како да се направи да работи со zigbee hub па прво сакам на еден да се осигурам дека ќе биде ок. Округлиот кој си ми ги пратил исто е на bt?

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.135
1.533
Скопје
@ivan88 Овие коцкестите за температура ти се од Xiaomi. Јас имам 6 комада од истите распоредени по соби низ спратот и ги користам за H&T тракинг со HomeAssistant и Grafana.
Погледнете го атачментот 131886

Меѓутоа за овие малечките користам Xiaomi Gateway кој ги собира емитираните Bluetooth сигнали од термометрите.... на HomeAssistant хостиран на RaspberryPi кој има вграден Bluetooth ги детектираше сигналите од термометриве ама бара некој токен за афтентикација и не успеав да ги поврзам без Gateway-от (бар тогаш пред некоие 2 години кога го правев сетапот).
Е сеа имам и уште еден тркалезен од Xiaomi (LYWSDCGQ) кој беше малку поскап и подобар, и тој не бара никаква автентикација па се добиваат директно отчитување на вредностите во HomeAssistant.

Ти ако земаш само едно парче би ти го препорачал поскапиот, нема да ти дојде голема разлика а е подобар и по-респонсивен...
По колку време ти трае батерија на сензорите за температура и дали се полни?

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
По колку време ти трае батерија на сензорите за температура и дали се полни?
Не се со батерии на полнење...
Малечките коцкестите користат CR2032 батерии и траат по 6+ месеци
Поголемото тркалезното користи една ААА батерија и трае 10+ месеци.

Djolev

read-only
15 декември 2018
4
7
Здраво дечки. Почнав од заебанција да развивам смарт хоум, сеуште сум почетник и имам неколку прашања, извинете можеби ќе е долг постот.

Најпрво да ви кажам дека моментално имам еден смарт штекер од Tuya што го користам за палење на една стоечка ламба. Порачав неколку сензори за температура од Tuya, моментално ги чекам и сакам да ги врзам со смарт хоум и да можам да ги контролирам климите со што ќе се греам, исто и имам едно смарт далинско за клима исто од Tuya, што има вградени сензори за температура и влажност. Исто чекам неколку смарт штекери, од кои што 2 сакам (ваш совет барам за дали да ги користам нив) да бидат најчесто за мерење потрошувачка на струја од 2те клими, едно за панел што ми стои во бањата (ако темп. во бањата падне под некој степен да се вклучи панелот).

Исто имам мал компјутер што е вклучен 24/7 и на него имам инсталирано Home Assistant виртуелка, и планирам да го користам главно HA со Local Tuya интеграции.

1 прашање: Дали да ги користам тие штекери од Tuya за мерење на струја, или би ми препорачале други по сигурни и кои?
2 прашање: Новата клима (сега што чекам да ја монтират) е Gree, и за неа има интеграција во HA, имам тестирано на клима на другар, но старата клима е 12 години стара и нема wifi опција, па го користам Tuya смарт далинското за контролирање, но во HA освен температурата и влажноста не можам да направам да се вклучува климата. Дали имате совет за како да го направам да го користам тоа далинско преку HA?
3 прашање: Како да направам во HA да ми прави графикони за потрошувачката на струја за климите пример, пошо таа опција во Smart Life се наплаќа.

Сакам да користам HA најчесто за разлика од Tuya и Smart life, заради тоа што е по сигурно и локално, и плус во иднина да можам да додавам и Акара и други сензори, и плус користам iPhone, и преку HA успеав да се поврзам со Home на iOS и да ги контролирам со Siri.

Фала ви, имајте убав ден

smole

poweruser
18 април 2007
3.900
4.580
2 прашање: Новата клима (сега што чекам да ја монтират) е Gree, и за неа има интеграција во HA, имам тестирано на клима на другар, но старата клима е 12 години стара и нема wifi опција, па го користам Tuya смарт далинското за контролирање, но во HA освен температурата и влажноста не можам да направам да се вклучува климата. Дали имате совет за како да го направам да го користам тоа далинско преку HA?

Јас користам Broadlink RM Mini 3 за клима и го имам програмирано: Пали/гаси, перка надоле. Други команди не ми требаат, а може да се "научи" HA преку Broadlink-от на сите команди од далечинското.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.710
3.373
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Се пуштам клизачи на темава без да прочитам неколку страни претходно, sorry!

Прашање: Има некоја алатка кај што ќе може на тајмер да се направи да се вклучува сијалица односно да може (по можност) да се пали и гаси на одредено време?

Нешто најдов како примеров, ама не знам дали некој го тестирал до сега:

Пример сценарио:
Иде 17:00 се вклучува сијалица, иде 22:00 се гасне сијалица.

Маша

user
24 април 2007
1.052
2.828

Прашање: Има некоја алатка кај што ќе може на тајмер да се направи да се вклучува сијалица односно да може (по можност) да се пали и гаси на одредено време?

Пример сценарио:
Јас ова го имам правено со смарт фасонка, преку eWeLink апликација.

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.197
1.204
Скопје
Може има такви, први што ми паѓаат на памет а ги дознав на форумов се Shelly разгледај имаат доста
Мислењето е автоматски споено:

А јас слично имам со смарт “утикач” и супер си ја врши работата за столна ламба

smole

poweruser
18 април 2007
3.900
4.580

Пример сценарио:

Shelly ваљда преку апликација или ако се интегрира во НА автоматизација ќе направиш според time condition.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511

Пример сценарио:
Тоа е основна функционалност на сите „смарт“ прекинувачи.
Кој конкретно ти треба зависи каде е сијалицата и како ти е врзана на мрежа.
Разгледај Sonoff, имаат за сите ситуации.

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669

Пример сценарио:
Дома имам со Икеа сијалици изведено автоматизации. Ги пали и како аларм, пред/после изгрев/заоѓање или врз база на други настани

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
Дај ми повеќе инфо.
Баш сега отворив апликација. Со Алекса ми е врзано и сите автоматизации се од таму.

Од аспект на хардвер, Икеа Хаб + Сијалици и Алекса.

Остало, имаш еден куп опции во софтвер. Преку Алекса палам/гасам и менувам температура на светло. Кажи ако има нешто подетално прашање

stojatoni

hello world
3 декември 2012
78
49
Miami, Florida
Првпат наидувам на темава.
Ми дојде една идеја вечерва која што сакам да ја имплентирам. Планирам на едниов родител кој ми седи спрат над мене, да му уклучам еден вид Remote. Пример од мобилен, директно горе да му пуштам некој youtube канал или подкаст.
Бидејќи он е постар и незнае да работи со youtube и интернет, најчесто ги гледа само оние македонските канали. А би се сложиле или не програмата е баш очајна.

Крајна Цел ми е да му уклучам повеќе едукативна програма, наместо турски серии итн. и на крај да видам како би резултирало тоа на него.

Значи на кратко, ми треба Remote кое што ќе може да го вршам од мобилен или лаптоп, со кое што ќе му пуштам на телевизорот youtube видеа, без притоа да бидам до телевизорот. Знам дека нешто имаше ова со google cast, ама ми треба нешто посовршено. Односно откако ќе го пуштам клипот, јас да имам поголема контрола
т.е да не може он со притискање на едно копче од далечинско да испадне од youtube.

Дали некој знае софтвер т.е програма со кој може да изведе ова?

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.501
2.951
Првпат наидувам на темава.
Ми дојде една идеја вечерва која што сакам да ја имплентирам. Планирам на едниов родител кој ми седи спрат над мене, да му уклучам еден вид Remote. Пример од мобилен, директно горе да му пуштам некој youtube канал или подкаст.
Бидејќи он е постар и незнае да работи со youtube и интернет, најчесто ги гледа само оние македонските канали. А би се сложиле или не програмата е баш очајна.

Крајна Цел ми е да му уклучам повеќе едукативна програма, наместо турски серии итн. и на крај да видам како би резултирало тоа на него.

Значи на кратко, ми треба Remote кое што ќе може да го вршам од мобилен или лаптоп, со кое што ќе му пуштам на телевизорот youtube видеа, без притоа да бидам до телевизорот. Знам дека нешто имаше ова со google cast, ама ми треба нешто посовршено. Односно откако ќе го пуштам клипот, јас да имам поголема контрола
т.е да не може он со притискање на едно копче од далечинско да испадне од youtube.

Дали некој знае софтвер т.е програма со кој може да изведе ова?
Има таков „софтвер“.
Се вика „Clockwork orange“ од дивелоперо Стенли Кјубрик.
Исто така, добра алтернатива е апликацијата „1984“ од дивелоперо Џорџ Орвел.

Ок, да се насмејме малце де :)
Ама да, ја разбирам нервозата од турските серии.
Сериозен проблем се...

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно