Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Искуства со Gjirafa50 / ZirafaMall.mk

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.732
Ок посочи една фирма која издава фискални на врата ? Еве да нарачам пица и кога ќе дојде доставувачот му речам фала ве чекав 10 минути па си купив тост ? Што после тоа ? Што ќе стонира ? Пицата ? Наплатата ?
Вау. КФЦ. Асапли. Кликнијади. Сите со фискални ми доаѓаат. СТОРНИРАЊЕ НА СМЕТКА Е ОПЕРАЦИЈА НА ФИСКАЛНАТА КАСА. И толку. Како и сите други операции.

Инаку, порано омилениот Анхоч морав да го посетам веќе не се сеќавам ни што земав. Кога го вратив (без проблем, нели со комплетната амбалажа и некористен) не ми вратија кеш туку искуца на ПОС терминалот дека ја сторнира сумата и ливчето ми го даде (со конфирмацијата). Дваесет и први век. Емтое

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.731
4.320
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Вау. КФЦ. Асапли. Кликнијади. Сите со фискални ми доаѓаат. СТОРНИРАЊЕ НА СМЕТКА Е ОПЕРАЦИЈА НА ФИСКАЛНАТА КАСА. И толку. Како и сите други операции.

Инаку, порано омилениот Анхоч морав да го посетам веќе не се сеќавам ни што земав. Кога го вратив (без проблем, нели со комплетната амбалажа и некористен) не ми вратија кеш туку искуца на ПОС терминалот дека ја сторнира сумата и ливчето ми го даде (со конфирмацијата). Дваесет и први век. Емтое
Нарачуваш роба од друга држава во случајов ?

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.732
Нарачуваш роба од друга држава ?
ХЕЛОООУ. НЕ. Е. ДРУГА. ДРЖАВА. Гледај ги фактурите погоре. Стварно си играме расипан телефон. ХАХАХАХА
Мислењето е автоматски споено:

Абе а како плаќате со картица или на рака?
Јас на рака. И збориме за плаќање на рака. Ако платиш со картица (или банкарски) не треба фискална зашто доставувачот не зема пари.

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.731
4.320
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
Audio
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
ХЕЛОООУ. НЕ. Е. ДРУГА. ДРЖАВА. Гледај ги фактурите погоре. Стварно си играме расипан телефон. ХАХАХАХА
Регистрирана фирма - магацин во МК, со роба која ја носат од друга држава и ти ја испорачуваат преку карго ? Хеллоу !!! Гарант и од CU, Али експрес Ибеј итн фискални ви доставуваат !!!

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.732
Регисттрирана фирма со магацин во МК, со роба која ја носат од друга држава хеллоу и ти ја испорачуваат преку карго ? Хеллоу !!!
Те молам. Па онда и за бананите нека не ти даваат фискална пошто се увоз мувоз ова она.

ЕЛЕМЕНТАРНО - И ПРИ УВОЗ СЕ ПЛАЌА ДДВ. И БИЛО КОЈА КЕШ ТРАНСАКЦИЈА МОРА ДА БИДЕ РЕГИСТРИРАНА НА ФИСКАЛНА КАСА.

Овер енд аут

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.731
4.320
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Те молам. Па онда и за бананите нека не ти даваат фискална пошто се увоз мувоз ова она.

ЕЛЕМЕНТАРНО - И ПРИ УВОЗ СЕ ПЛАЌА ДДВ. И БИЛО КОЈА КЕШ ТРАНСАКЦИЈА МОРА ДА БИДЕ РЕГИСТРИРАНА НА ФИСКАЛНА КАСА.

Овер енд аут
Ок иди со муабетов побарај фискална на пластичарска што е на 100 метри од центар на град? Другото е на нас ќе чекаме објава во тажни помени во весник ;)

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.731
4.320
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Eee кога ќе ми текне на времето дека побитно беше да добиеш поефтин производ отколку фискална сметка. Изгледа приоритет денес не е производот туку фискалната и дали е платено данок, и онака не е битно што ги плаќаме производите со добивки од 500 % од тој што ги пре-продава, битно е фискалната.

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.732
За картица прашав од аспект на безбедност
1646684806713.png
Изгледа легитимно. Не знам само дали може со вреќи брашна да се плаќа. Или со камчиња злато. Ама со модерниве средства за плаќање изгледа може. И на фактурата се гледа даночниот број па може и да се провери фирмата.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.502
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
И БИЛО КОЈА КЕШ ТРАНСАКЦИЈА МОРА ДА БИДЕ РЕГИСТРИРАНА НА ФИСКАЛНА КАСА.
да така е. само не сум сигурен у случајов, ЕЛС или Џирафа треба да ја достави фискалната?

viktorce

hello world
13 март 2015
436
338
Вака точно е дека имаат попусти и тоа е во ред. Се слагам.

2. Од авион се гледа дека матат работа. Прво во гарантниот лист сами си го напишале законот.

Колку што гледам во горната фактура, Не е ни ддв пресметано како што треба.

Во ред е со цените, нека има попусти, тоа е добро за нас, ама тие да бидат на основа, а не со манипулација за неплатени давачки.
Фирмава е регистрирана во Мк и треба да издава фискална бидејќи намената и е продажба на компјутери и техника на мало.

Е сега разбирам дека ќе се јават луѓе со зборовите. "абе брат што сакаш ти даваат попуст"

Реално секој човек што малку е свесен и нормален не сака да купува нешто без данок.
Бев во Грција пред некоја година со еден пријател и купувавме некои делови. Пријателов им спомена ако може да пројде под рака без сметка поевтино.
Се изначуди гркот. Вика не правиме ние тука така. Свесни сме дека треба да платиме на државата.

Е затоа тие имаат држава, а ние си ја губиме. Зарем на грците им се исплати да платат 24% ддв.
Најсмешен изговор абе сите крадат.

Реално повеќе членови купиле и мислам дека треба некој да пријави во инситуцииве, чисто да се увериме дали е платено ддв или не е. И дали манипулираат или се чесни.
Ако е се во ред и плаќаат данок. Секоја чест, Им симнувам капа.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.502
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
IMHO ELS. Сигурно не им го носат кешот на рака. Уствари, кој знае...
да, и мене ми е тоа пологично. џирафа им фактурира на ЕЛС за денот, овие (ЕЛС) се практично малопродажбата

eX3v1l

user
2 мај 2011
1.367
1.232
eX3v1l's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X
Motherboard
ASRock Fatal1ty X470 Gaming K4
Storage
Samsung 970 EVO 500GB
PSU
Cooler Master MWE 750w
RAM
32GB 3200MHz G.Skill Trident Z
Video card
RTX 3070 EAGLE
Case
Cooler Master K380
Mouse
G502
Keyboard
RIPJAWS KM570 MX-Brown
Monitor
Dell S2721DGF
OS
Windows 10
Вака точно е дека имаат попусти и тоа е во ред. Се слагам.

2. Од авион се гледа дека матат работа. Прво во гарантниот лист сами си го напишале законот.

Колку што гледам во горната фактура, Не е ни ддв пресметано како што треба.

Во ред е со цените, нека има попусти, тоа е добро за нас, ама тие да бидат на основа, а не со манипулација за неплатени давачки.
Фирмава е регистрирана во Мк и треба да издава фискална бидејќи намената и е продажба на компјутери и техника на мало.

Е сега разбирам дека ќе се јават луѓе со зборовите. "абе брат што сакаш ти даваат попуст"

Реално секој човек што малку е свесен и нормален не сака да купува нешто без данок.
Бев во Грција пред некоја година со еден пријател и купувавме некои делови. Пријателов им спомена ако може да пројде под рака без сметка поевтино.
Се изначуди гркот. Вика не правиме ние тука така. Свесни сме дека треба да платиме на државата.

Е затоа тие имаат држава, а ние си ја губиме. Зарем на грците им се исплати да платат 24% ддв.

Реално повеќе членови купиле и мислам дека треба некој да пријави во инситуцииве, чисто да се увериме дали е платено ддв или не е. И дали манипулираат или се чесни.
Ако е се во ред и плаќаат данок. Секоја чест, Им симнувам капа.

Па што не сте купиле од тука да ја гурнете нашата држава него сте отишле во Грчка ? На граница ги пријавивте ли работите да ги царинат ?

ekonomist

user
17 јуни 2008
1.239
665

Многу лош пример си избрал, Грците се едни од најголемите неплаќачи на даноци.
Што се однесува до gjirafa и ДДВ, нас како купувач на фактурата ни стои ДДВ и претпоставувам дека тоа е доволно, за секоја манипулација одговара фирмата и си има инспекции кои треба да се занимаваат со тоа. Мислам дека ептен застранивме со темата.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.792
5.511
да, и мене ми е тоа пологично. џирафа им фактурира на ЕЛС за денот, овие (ЕЛС) се практично малопродажбата
Во случајов жирафа. ЕЛС се само доставувачи, т.е. пошта. Ти доставуваат пратка со откупнина, и за тоа наплатуваат провизија и достава од екоја од странките. Значи ЕЛС се како Македонски Пошти (по ист закон работат), не се тие малопродажбата.
Тоа што даваат фактура жирафа за кеш плаќање е неисправно. Истата таа може да ја скинат и никому ништа.
Тоа што на гаранцијата има услови кои си ги смислиле сами е друго (башка им е неписмено напишана). Па на толку пара праење еден писмен адвокат да земеа да им скоцкаше основна документација на разбирлив македонски. Ама не гугл транслејт е закон.

Sent from my Телефон using Tapatalk

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.792
5.511
Многу лош пример си избрал, Грците се едни од најголемите неплаќачи на даноци.
Што се однесува до gjirafa и ДДВ, нас како купувач на фактурата ни стои ДДВ и претпоставувам дека тоа е доволно, за секоја манипулација одговара фирмата и си има инспекции кои треба да се занимаваат со тоа. Мислам дека ептен застранивме со темата.
Не. Неможе фактура за кеш плаќање.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Најверојатно не иде ќеш, ти парите не ги даваш на жирафа ги даваш на ЕЛС, елмо или како и да се вика поштата.

После они уплаќаат на жирафа и парите идат преку платен промет, односно се оданочени и се е легално. 3 страни се зборува џабе. Дупката ја нашле и така функционираат.

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.732
Во случајов жирафа. ЕЛС се само доставувачи, т.е. пошта. Ти доставуваат пратка со откупнина, и за тоа наплатуваат провизија и достава од екоја од странките. Значи ЕЛС се како Македонски Пошти (по ист закон работат), не се тие малопродажбата.
Тоа што даваат фактура жирафа за кеш плаќање е неисправно. Истата таа може да ја скинат и никому ништа.
Тоа што на гаранцијата има услови кои си ги смислиле сами е друго (башка им е неписмено напишана). Па на толку пара праење еден писмен адвокат да земеа да им скоцкаше основна документација на разбирлив македонски. Ама не гугл транслејт е закон.

Очигледно не се исти како македонски пошти пошто не ми дадоа никакво ливче дека сум дал пари. А ако плаќам на врата при испорака на македонски пошти, им плаќам на нив. Они се должни да ми издадат документ. А не ми даваат ништо.

Не. Неможе фактура за кеш плаќање.

Може.

Најверојатно не иде ќеш, ти парите не ги даваш на жирафа ги даваш на ЕЛС, елмо или како и да се вика поштата.

После они уплаќаат на жирафа и парите идат преку платен промет, односно се оданочени и се е легално. 3 страни се зборува џабе. Дупката ја нашле и така функционираат.
Некој кога ќе има проблеми со гаранцијата тогаш ќе видиме дали е дупка или е незаконски. Или пријава до УЈП.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.792
5.511
Очигледно не се исти како македонски пошти пошто не ми дадоа никакво ливче дека сум дал пари. А ако плаќам на врата при испорака на македонски пошти, им плаќам на нив. Они се должни да ми издадат документ. А не ми даваат ништо.

Може.
Може кај Жирафа изгледа сѐ. Инаку не може ни фактура за кеш, нит примање пари без документ од "пошта". Ама...

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Мислев дека муабетов со фискална го апсолвиравме одамна, апропо Мобеликс/Ледиком муабетите.

И не сме ние тука џандари да регулираме платен промет во државава. Ете, фирмава полека се шири, си има генералии на документот, нека си се занимава УЈП со нив. Мене како краен корисник ми игра улога што сподели некој погоре монитор кој кај нив е 17к, а во сет 28к. И тоа солиден монитор.

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.732
Мислев дека муабетов со фискална го апсолвиравме одамна, апропо Мобеликс/Ледиком муабетите.

И не сме ние тука џандари да регулираме платен промет во државава. Ете, фирмава полека се шири, си има генералии на документот, нека си се занимава УЈП со нив. Мене како краен корисник ми игра улога што сподели некој погоре монитор кој кај нив е 17к, а во сет 28к. И тоа солиден монитор.
Не е исто. ЕЛС прави прекршок. А очигледно кој како сака си ги толкува работите... Башка само тоа приметив дека им фали (сепак им дадов сериозна сума, не е зезанција) ама срипаа дека биле странска фирма па не биле, па имале магацин па карго па ова она па и баш и така треба и отиде возот...

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно