Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Искуства со Gjirafa50 / ZirafaMall.mk

outsider

lurker
14 јуни 2019
852
1.682
Битола
www.instagram.com
Сакам од жирафата да купам матична Asus Z590-p . Матичната ми треба затоа што е ATX и морам да го користам долниот пци слот за да не грее звучната ксртица до графичката. Моментално имам и7 10та ген со мини gigabyte плоча и не можам да ја ставам звучната. Матичната е 2450ден поевтина од сетек, . Дали се исплати или да чекам. Има само 1 год гаранција на жирафа , а во сетек има 3 год. Па ваше мислење - совет , добро би ми дошло. И дали можам да платам "на рака" што би се рекло кога ќе стигне по ЕЛС . Немам досега купувано од жирафа.
Барем ќе го избегниш чекањето во Сетек, да ти речат чекај робата не ни е наместена, а ти се јавиле дека тие стигната пратката. Јас имам многу лошо искуство со Сетек, и од тогаш ги избегнувам. Вака ко господин дома ќе ти ја донесат матичната и рает.

toplel

user
18 август 2016
1.061
1.546
А зошто е темава во off-topic секција? Не е од ист калибар како „Нарачки од Computer Universe“ и слични како искуства со Сетек/Анхоч?

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905
А зошто е темава во off-topic секција? Не е од ист калибар како „Нарачки од Computer Universe“ и слични како искуства со Сетек/Анхоч?
Јас мислам дека нема резон веќе ни да постои темава, комотно може да се заклучи, бидејќи стварно се забега со фискални и даноци од страна на нашиве „експерти“ од таа област.

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.729
Јас мислам дека нема резон веќе ни да постои темава, комотно може да се заклучи, бидејќи стварно се забега со фискални и даноци од страна на нашиве „експерти“ од таа област.
ти си купил? пиши го твоето искуство. а темата разгледај ја да видиш дека забега од тие што филозофираат (без искуство со гјирафа) и што друг не може да има поинакво мислење туку сите требаат да бидат лопови. емтое

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905
ти си купил? пиши го твоето искуство. а темата разгледај ја да видиш дека забега од тие што филозофираат (без искуство со гјирафа) и што друг не може да има поинакво мислење туку сите требаат да бидат лопови. емтое
Сум купил неколку производи за кои сум споделил искуства со слики и на секој член кој што прашал нешто во врска со тие мои искуства сум му одговорил на темава.
Баш и тоа ми е поентата, неможе да се дојде до тие искуства на членови од овие непотребни дијалози за фискални....
Членовите кои навистина порачуваат наместо да спамуваат на темава ги интересира продуктот, цената, испораката, плаќањето. Толку.

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.729
Сум купил неколку производи за кои сум споделил искуства со слики и на секој член кој што прашал нешто во врска со тие мои искуства сум му одговорил на темава.
Баш и тоа ми е поентата, неможе да се дојде до тие искуства на членови од овие непотребни дијалози за фискални....
Членовите кои навистина порачуваат наместо да спамуваат на темава ги интересира продуктот, цената, испораката, плаќањето. Толку.
одлично. и ги прочита пораките? затоа што реков дека покрај тоа што не зборат македонски ми пречи и што нема фискална сметка (А ДАНОКОТ НАВОДНО Е ПЛАТЕН НЕЛИ, НЕ ТИ ДОДАВААТ ДАНОК КАКО ВО МОБИЛАРА АКО САКАШ НА СМЕТКА ИЛИ СО КАРТИЦА), и петко и трајко се пријавија да кажат дека на нив не им смета и дека е американско албанско македонско турска фирмата и така. терајте си, ете ја темата во офтопик. има друга што е сериозна и одма има бан еден месец за тие што НЕ СЕ ДРЖАТ НА ТЕМАТА

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.498
2.949
одлично. и ги прочита пораките? затоа што реков дека покрај тоа што не зборат македонски ми пречи и што нема фискална сметка (А ДАНОКОТ НАВОДНО Е ПЛАТЕН НЕЛИ, НЕ ТИ ДОДАВААТ ДАНОК КАКО ВО МОБИЛАРА АКО САКАШ НА СМЕТКА ИЛИ СО КАРТИЦА), и петко и трајко се пријавија да кажат дека на нив не им смета и дека е американско албанско македонско турска фирмата и така. терајте си, ете ја темата во офтопик. има друга што е сериозна и одма има бан еден месец за тие што НЕ СЕ ДРЖАТ НА ТЕМАТА
абе не беф со ниет да пишвам, да не ме банираат, ама ај ем офтопик е, ем ете, ме повика...сакал неќел...
Па се јавувам да ти кажам дека те поддржвам во делот со фискалните.
Тоа е исправна работа.
А друга работа е шо има тука еден куп дечиња шо се растени во време и околина полна со криминал, па можда и не се тие кутрите до толку криви шо не ги разбираат финесите за законско, морално и етичко работење, за праење, односно неапраење разлика помеѓу странска фирма, или фирма со отворена подружница тука локално во Македонија.
Цело време туку само трујат: македончето вака, македончето онака (во негативен, дерогативен контекст), и со тоа не сфаќаат дека понижувајќи го другиот, ја понижуваат околината од која никнале, а со тоа и самите се понижуваат, поради тоа што, сепак тие се од таа иста околина.

Еден куп патетика.

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.729
На друг петко и трајко мислев. Следниот пат ќе пишам трајко и петко :) Нејсе, тоа е. Ќе видиме за гаранциите како ќе биде. Само ЕЛС ме чудат како работат така. А она што марв примети дека е фактура, изгледа дека ЕЛС го зема ќешот а на гјирафа им плаќа на сметка... И мене за фискалната не ми е за да го полнам буџетот на апашите, туку утре ако дојде до проблем да си влезам во дуќан и да не се секирам за гаранцијата. Инаку ги споредија со мобилари - не се исти, овде не ти додаваат ДДВ кога ќе клинкеш на плаќање преку банка или со кредитна картичка туку цената е скроз иста како и за соларно плаќање (паре на сунце).

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.564
19.249
И amazon.de не дава фискални ниту пак фактури.
pdf фактура ти праќаат. Исто како Жирафа

Сите имаме разум и сме спремни да ди ги пресметаме ризиците со купување од наводно ризичен извор.

И сега, откако се појавија Жирафа, наеднаш почнавме да се "понашаме" како до вчера да сме живееле во Нордиска држава.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.794
33.919
roka.mk
Има друга тема, оваа е преместена во офтопик пошто и нема спас...отиде по ѓаволите. Има и во насловот дека е офтопик тема.

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.729
И amazon.de не дава фискални ниту пак фактури.
pdf фактура ти праќаат. Исто како Жирафа

Сите имаме разум и сме спремни да ди ги пресметаме ризиците со купување од наводно ризичен извор.

И сега, откако се појавија Жирафа, наеднаш почнавме да се "понашаме" како до вчера да сме живееле во Нордиска држава.
Или пиши искуство или не го тапи. Не е амазон. Гјирафа е македонска фирма што испорачува како кликнијади и другите со достава и за разлика од нив не дава фискална. Важно се вклучи и ти у муабетот дека е американска фирмата. Башка што парите за амазон не ги давам на Зоран и Џафер на рака на врата без никаква потврда, туку плаќам со картичка, значи има трага.

mviktors

user
25 октомври 2012
1.143
1.717
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
Корисна тема со соодветни мислења од еден куп членови се упропасти ради лични хирови на одредени членови и потреба за докажување. Наместо да им се избришат или преместат само нивните мислења, цела тема отиде у офтопик. Стварно не можам да ја разберам потребата за конфронтација на тема што е 100 пати дискутирана и разјаснета. На крај ако ви е толку сомнително не купувајте или пак ако сте толку совесни граѓани пријавете ги у инспекторат да ја опраиме државава од Жирафа што ја опљачка.

На став сум дека администација напраи грешка што 30 страни дискусија отиде у ветер (офтопик), ама тоа е што е.
Или пиши искуство или не го тапи. Не е амазон. Гјирафа е македонска фирма што испорачува како кликнијади и другите со достава и за разлика од нив не дава фискална. Важно се вклучи и ти у муабетот дека е американска фирмата. Башка што парите за амазон не ги давам на Зоран и Џафер на рака на врата без никаква потврда, туку плаќам со картичка, значи има трага.
Пакет.мк не дава фискална. Пишав веќе назад во темава.
Еве ти скриншот од нивниот веб сајт, пријави ги и нив. Другар си плати со картица од НЛБ на Жирафа. Кој те принудува да платиш на брза пошта?
1646773662372.png

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.794
33.919
roka.mk
На став сум дека администација напраи грешка што 30 страни дискусија отиде у ветер (офтопик), ама тоа е што е.
Тука се мислењата, не се избришани, кој сака ( а никој не сака) ќе побара и ќе најде што му треба.

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.729
...

Пакет.мк не дава фискална. Пишав веќе назад во темава.
Еве ти скриншот од нивниот веб сајт, пријави ги и нив. Другар си плати со картица од НЛБ на Жирафа. Кој те принудува да платиш на брза пошта?
Погледнете го атачментот 110936
Каде е твоето искуство со Гјирафа?

Патем прочитај малку пред тоа што си го обележал - електронско и безготовински. И да - ако одлучам да платам со кеш, мора да добијам фискална. Толку е просто. Повели ти пријави ги пакет.мк па и овие па и скенирај сметки... (инаку темата е ИСКУСТВО со гјирафа и ваљда човек може да има друго мислење според искуството...)

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.794
33.919
roka.mk
btw @mviktors линкај ми ги сите корисни постови од темава ако имаш време и желба ќе им напраај хајлајт

mviktors

user
25 октомври 2012
1.143
1.717
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
btw @mviktors линкај ми ги сите корисни постови од темава ако имаш време и желба ќе им напраај хајлајт
Калчо стварно неам ни време ни желба, чисто другарски беше предлогот. Сите искуства добри и лоши беа корисни (и тоа на @kirev)бидејќи странава е нова со сомнителен превод на сајт и беше со цел да не се изгорат повеќе членови, посбено сега кога почнаа да се нарачуваат графички и конзоли над 500 евра. Кога ќе се сподели сопственото искуство со Џирафа, понатаму нема поента во убедување (како на пример дали треба и кој треба да даде фискална). За тоа може да има посебна тема и таа е посоодветна да биде во офтопик отколку оваа која е искуство со продавница за ИТ компоненти.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.564
19.249
Види
Јас можам да ти одговорам „согласно тонот и препораките“ од твојот пост ама вечерва баш немам апетит да се расправам со плачковци како тебе.
Искуство пишав две-три страни наназад ама очигледно е дека си заслепен со твојата вистина па не читаш внимателно (или не во целост)

И со амазон имам искуство, фала на прашање. Работите порачани од германски амазон кои стигнуваат во Аустрија немаат ниту фискална ниту фактура.

И припази на начинот на кој разговараш со мене и останатите членови.
Не сме печурки растени во визба и хранети со го*на, разбра?

Ако не ти одговара да купуваш од Жирафа заради твоите правдини, не купувај. Одлепршај лаганим корацима и прекини да ми морализираш и да цмиздриш.

Нас ни чини да купуваме од кај нив, свесни сме за ризиците а ти слободно пазари каде сакаш и колку сакаш.
Ни ги отече на сите овдека.

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.729
Никој не чита па тоа ти е... А бесплатен совет отприлика исто толку и вреди

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.729
А зошто не пријавиш и после да споделиш искуство тука за сите да си знаеме дали плаќаат данок?

Sent from my SM-N975F using Tapatalk
Кое е твоето искуство со Гјирафа и зошто не ги читаш пораките од почетокот пред да се убациш? Како некои други? Или ќути си

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
514
327
Кое е твоето искуство со Гјирафа и зошто не ги читаш пораките од почетокот пред да се убациш? Како некои други? Или ќути си
Ја читам цела тема и освен тоа што вртиш во круг со муабетот друго ништо не прочитав. Кој ти е заклучокот со муабетот незнам, да ги бојкотираме зошто не издаваат фискална? Или да пријавиме групно во УЈП? Не е ни прва ни последна фирма што ми испорачала фактура наместо фискална, не значи дека не плаќаат сите данок.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

joBs0

hello world
13 септември 2019
108
171
Да, со печат и без фискална. Се води на Друштво за електронска трговија и услуги ЏИРАФА ДООЕЛ, во Скопје.

@fuzzjaw уште на првата страна(12ти пост) на темава има спомнато многу убаво дека нивните продукти се БЕЗ ФИСКАЛНИ, еден од првите искуства со Џирафа, тука на темава.

Овој дотичниов ако толку бил поштен како што се прокламира на форумов, немаше ништо да нарача од кај нив, сепак знаел и можел да прочита на форумов дека не издаваат фискална.

Овој нарачал неколку продукти, затоа што сепак попустот неможел да се пропушти, кога има гага кој ги ебе фискалните, али затоа мора после тоа да се јаде трици, дека се нешто не чини.

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.729
Значи стварно ве има неколку за кои што тешко е да се најде збор. САМО го наведов моето искуство дека тоа е забелешката, покрај незнаењето македонски. ВИЕ измисливте американска фирма, па странска фирма, па не морало заради ова, па улица Никола Карев кај пластичарите, ова па она само да ме убедите дека треба да бидам задоволен дека македонска фирма не издава фискална сметка во 2022. Не сум и толку.
А за пријава на ДПИ и УЈП ваљда некои од фирмите што работат 100% легално ќе најдат кој да пријави.

И да изедете све што кажавте у пораките. Кој што си рекол тоа да го јаде. Ферски

Последна промена:

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.773
4.498
Неготино
Пак се напнавте за фискалните бе?
Добро, жирафата не дава. Ама топ шоп, 4 работи имам нарачано онлајн, ми стигнаа дома БЕЗ ФИСКАЛНА.

И сеа? Да плачам, да кукам? Бог да чува.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно