mdeni
senior
- 24 септември 2012
- 6.082
- 6.015
Кој пиксел жити бога? Кој?OP го претераа со цената, далеку се веќе од баџет варијанта на Pixel.
Следен телефон ќе ми биде Pixel, барем ќе знам што имам во џеб.
Ми10 гледам е 25000 во мобилара...
Кој пиксел жити бога? Кој?OP го претераа со цената, далеку се веќе од баџет варијанта на Pixel.
Следен телефон ќе ми биде Pixel, барем ќе знам што имам во џеб.
Кој пиксел жити бога? Кој?
Тежината од 200г веќе почнува да е проблем според мене. Некои џебови тешко се справуваат со 200г и при пад - штетата е значајна.
Инаку многу ми се бендисува 8про вака по мене. Би дал 32000 денари со задоволство за него.
Моментално ако би купувал - 3А (знам дека не е флегшип, ама не патам од тоа), за наредни ќе видиме.Кој пиксел жити бога? Кој?
Никако.
Ултрата не вреди ни за пола од цената. P30pro од лани има подобар зум. Тиња батерија, нема џек, нема инфраред, софтверот на камерата не е досреден во све губи од телефони од 2019.
S20U:
За екран е на ниво на рог2 само што рог 2 нема дупка во екранот
За батерија губи од Rog2
За звучници губи од ајфоните
За софтвер е на ниво со другите
За GPS губи од кинезите
За меморија на ниво со OP7
За големина на екран губи од mate20X
За ултра широка губи од мате30p
За предна камера губи пиксел3xl пошто нема ултра широка.
За главна камера губи од ми ноут 10
За снимање губи од ајфон 11.
За процесор од ајфон.
Единствено што има 8K што нема да ја користиш пошто 100gb меморија за еден месец ке оди. Ама ете флагшип килерите од к30про ке ја имаат и таа функција.
OP8pro е подобар. Штета што е 900евра. Реална цена почетна 700евра.
Испратено од LYA-L09 преку IT.mk форум апликација
Едно нешто да си прашам у врска со предните камери (генерално прашање е, ама гледам сега се спомнало у споредби).
Од кога е пак фиксен фокусот на предните камери?
Пошо Xperia X и HTC 10 шо ги иам тука си имаат аутофокус на предна камера, а поновите телефони шо ги гледам сите се на фиксен фокус?
Епа господава кај ОПО како што знам немаат?
S20 Ultra не парира на S20+.
Нека направат споредба со него да ги видам.
Мислам оти op8p ќе изгуби од s20+.Хмм, не те сфаќам баш.
Мислам оти op8p ќе изгуби од s20+.
Следен телефон ќе ми биде Pixel, барем ќе знам што имам во џеб
Самсунг немаа дур не излезе s10, ајфоните сеуште немаат, хуавеи добија сега со p40.Едно нешто да си прашам у врска со предните камери (генерално прашање е, ама гледам сега се спомнало у споредби).
Од кога е пак фиксен фокусот на предните камери?
Пошо Xperia X и HTC 10 шо ги иам тука си имаат аутофокус на предна камера, а поновите телефони шо ги гледам сите се на фиксен фокус?
Кој е овој телефон?Dude, аутофокус е.
Едит
Компресирано од тапата, ама се гледа
![]()
![]()
Xperia X.
Збориме за предна камера? Дали стисна на екранот да ти фокусира? Пошто има две слики?Xperia X.
Ја грдиш темата со неинформираностост ама ајде.Autofocus значи сам да фокусира и да најде таргет без ти да чепкаш на екранот
Епа на твојот телефон им фокусно растојание од рецимо 40мм - 50мм (лупам). Повеќе од 50мм веќе почнува да губи детаљи сликата.Ја грдиш темата со неинформираностост ама ајде.![]()
Аутофокус значи да стиснеш на екран и да ти фокусира.
Мануелен фокус значи со движење на едно кругче на објективот да фокусираш. Имам и дслр и си играм со фотографија.
И да, со предна камера се, обично има face detection, за да биде фокусирано на тебе, ама за демонстрација фокусирав пивото па ѕидот позади.
Сѐ фино, јасно, ама не е со 2 фиксни фокуси. Во зависност од одалеченоста на објектот на кој што е кликнато или е најден од камерата, таму е фокусот. Затоа девојка ми ме тормозеше мојот телефон да се користи на селфи стапови.Епа на твојот телефон им фокусно растојание од рецимо 40мм - 50мм (лупам). Повеќе од 50мм веќе почнува да губи детаљи сликата.
И обично на инфинити и 40-50цм далечина е најидеален фокусот(за максимум детаљи. Тоа е FF(така е познат во телефонската индустрија).
Ако стиснеш на екран на позадината ке се префрли осветлувањето на позадината (експозитура) и фокусот на инфинити, а предметот во средина е замаглен и има рсзлично осветлување од позадината (одат во контра).
Ако ништо не чепкаш и пуштиш предна камера према сам себе пробај оддалечи го телефонот колку што ти е долга раката после приближи го до лактот дали ке останеш во фокус.
Е сега еве ке го наречам континуиран аутофокус. Додека има предмет блиску до предната камера се фокусира на него, доколку се тргне предметот од камерата и остане позадината отворена и ке се фокусира на инфинити. Ако пак се врати предметот во рамката пак се фокусира на него.
Во снимање истиот принцип кога некој стои пред камера на него е фокусот ако се тегне тогаш оди на тоа што е во средина позади предметот.
Мануален фокус е како што рече ти одредена фокална должина пример макро или инфинити
На дслр се менува со вртење кружно на објективот, сега новите мирорлес можат и на екранот како што е кај телефоните(само нормално по advanced со незнам таму 300 фокусни точки да не навлегуваме).
Испратено од LYA-L09 преку IT.mk форум апликација
MOUSE WIRELESS USB A4TECH FSTYLER FG35CS, White, FG35CS Plus
520,00 ден
KEYBOARD MECHANICAL KEYCHRON C1 Pro 8K QMK/VIA TKL RGB HS Keychron Super Banana switch, C1PX-M4
4.030,00 ден
CASE FRACTAL DESIGN ATX Mid-Tower NORTH MOMENTUM EDITION, 3x120mm Momentum 4-pin PWM fans, w/WINDOW, Front wood panel, Charcoal Black, FD-C-NOR1C-05
11.950,00 ден
CASE CORSAIR FRAME 4000D WOOD RS, White/Oak, CC-9011341-WW
9.850,00 ден
MOUSE WIRELESS USB KEYCHRON M6 (Premium Wheel), w/bluetooth, 30K DPI, 8K polling rate,All silent micro switch, White, M6S-A24
4.860,00 ден
KEYBOARD MECHANICAL KEYCHRON R6 QMK Retro, RGB LED, Super Brown switch, Multi-Device (Wired+Wireless), Retro, R6-M3
5.450,00 ден