Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

клима/инвертер има лош мирис

crcic

lurker
2 април 2014
621
389
Абе од кај да знам ја што значи X-FAN, гледам работи ко што треба т.е. лади/грее и го исклучив, една работа помалку да ја мислам :)

а тоа од кога ке прочиташ да ти било: X-FAN button press it to begin/stop indoor fan which is used to dry the components

сега ја вклучив и тоа е тоа.

Да де
Ама нашиов научник ја исклучил таа опција пошто е too mainstream :D

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.679
13.738
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Ќе ја прашаш мувлата шо пие и ќе и' го дадеш спротивното.

(Леле, кој трол сум станал... Може е до друштвото. )

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.811
6.511
SK
Постојат наменски средства за вакви намени, се продаваат по продавници наменети за сервисери на клими. Тоа што ти треба е: FavorCool SB-910

Ако веќе сакаш да се заебаваш со кујнски препарати или со направи-сам хемкалии, ти требаат средства со обезмастувач на база на Содиум Хидроксид. На пример Авакс.

Ама чуму замлатавање со ненаменски средства кога тие кујнските содржат се и сешто внатре што не знаеш како ќе влијае на металот од изменувачот (и сето друго во внатрешната единица). Зошто кога боца од нецели 4 литри од SB-910 кошта 900 денари а ќе ти трае цел живот - или ќе поделиш количина (и трошкови) со уште некој... Па средството ќе ти трае пола живот. :)

едит: SB-910 нема мирис, нема со денови мирисање на евтини парфеми, се нанесува со прскање, се остава 10-15 минути и се испира со прскање со вода по што се пушта климата на ладење час-два и тоа е тоа. Истото што би го направил и секој сервисер (ако не е нуб па да те опраи со кујнски препарати како тие спомнатите).

Последна промена:

gamon

user
15 септември 2014
1.673
1.952
orgrimar
Прав си, тој FavorCool SB-910 е најак, содржи 9% млеко од еднорог, нема алкохоли и растварачи.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.811
6.511
SK
Tи да не си молзел еднорози, па знаеш дека измолзеното е Sodium hydroxide?
Пошто тоа е активната состојка во средството:
upload_2019-7-4_21-12-36.png

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.620
19.357
Не го слушајте стручњаков погоре!!

Средството кое го пропагира содржи каустична сода односно жива сода.
Толку околу напредноста на средствово од 900 денари.

Ви продаваат жива сода за одзатнување на канализација.

Каква препотентност човече!!

[edit]
Во меџувреме

ECOSAL® 10% is easily dissolved in cold and warm water, and the solution is very
stable with neutral to mildly alkaline pH (around 7). It does not erode or damage glass,
porcelain, enamel, plastic, wood, leather, coloured objects, textile, rubber, chrome or
nickel objects etc.

За разлика од живата сода..

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.811
6.511
SK
Ах, мојот верен обожавател. :rolleyes:
И пак со драмење драми... Ѓаволот се разбира е во деталите, а деталите се такви да Sodium hydroxide во спомнатото средство е во разредена форма. Не само што е разреден туку и пред примена треба да се раствара во топла вода - 50% сооднос за исклучително нечисти клими, до 25-20% за помалку прљави клими (за редовно годишно чистење).

Значи за малку прљави редовно чистени клими тие 4 литри се окулу 20 литри вкупна течност за чистење. Јас окулу пола литар таков раствор трошам на една клима. Следствено за двете клими имам резерви за барем 20 години.

Од истиот аспект на растварање и соодноси, Флегма секој ден јаде натриум хлорид (сол), и ништо не му е. Ама Флегма може и да умре ако изеде доволно сол, или некои 4-5 супени лажици. Флегма исто може да рикне и ако наместо 5-6 чашки ракија, по грешка (или намерно) испие 5-6 чашки 96% концентриран алкохол.
Ѓаволот е во деталите, не во драмите на Флегма.

Да не редам сега други примери на хемиски соединенија кои се совршено безбедни ако се употребуваат во безбедни дози, односно растворени во безбедни соодноси.

Мене спомнатото средството ми е препорачано од познаник од сервис на продавница за фриготехника. Луѓето со години го користат истото средство. Јас годинава вторпат го користам, и со сегашново темпо на трошење количината би требало да потрае 20-тина години, веројатно повеќе.

Се разбира, кој сака наместо да дава 900 денари (цели 45 денари годишно) може слободно да иде да бара од некаде натриум хидроксид (каустична сода) и да изиграва хемичар. Сигурно ќе му испадне некој денар поевтино, но само под услов да не направите беља (здравствено, или/и материјално гледано). Тогаш штедењето може да биде „нешто“ поскапо. :hay:

Или па глупирајте се со оцети, и со Eкосалот на Флегма кој патем не е ништо повеќе од катјонски сурфактант. Пошто во услови кога ви треба одмастувач и биоцид за чистење на затнато/прљав изменувач од внатрешна единица, оцетот и екосалот се како онаа метафората за носење чатали во борба со пушки.

Толку имав да кажам.
Понатаму секој со својот ум (и драми). ;)

FatCat

hello world
4 март 2022
205
126
3та година на грее климава од тие доле што се почна да мириса на кисело некад.
да ја чистам со некое средство ама неможам да ја исклучам од струја поврзани се директно немаат штекер...

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.593
3.063
3та година на грее климава од тие доле што се почна да мириса на кисело некад.
да ја чистам со некое средство ама неможам да ја исклучам од струја поврзани се директно немаат штекер...
Исклучи го осигурачот.

Испратено од телефоно

FatCat

hello world
4 март 2022
205
126
Исклучи го осигурачот.

Испратено од телефоно

незнам кој е ама ке барам што да правам....

ја оставив сабајле малце да поработи така со отворена врата, и сега кога ја пуштив мирисаше ептен малце и после 5 мин мислам скроз се изгуби тој мирис, ако не да не ја чепкам ке пазам сега да не ја гасам одма него со вентилаторче да поработи..

Kiro619

hello world
5 август 2015
142
106
За чистење на ребра на клима ова Ecosal 10% добро е ? Ја исчистив со алкохол ама пак мириса. Дајте препораки

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.091
1.391
За чистење на ребра на клима ова Ecosal 10% добро е ? Ја исчистив со алкохол ама пак мириса. Дајте препораки
Тој мислам ќе мораш да го разредиш. Не ми текнува колку беше другиот, но има во аптека веќе разредени... Само ставаш во шише и прскаш на климата. Оставаш некое време да „поработи“ и после ја пушташ на ладно да исуши.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.373
12.014
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Насловов на темава вришти на одвратно нешто, нешто што би се нашло на кајгана. Боље преименувајте во "Климата има непријатен мирис" или шо ти ја знам таму. Да му се згади на човек... @Fatal1ty_

coki

:(){ :|:& };:
26 ноември 2021
430
623
/home/coki
Се прави мувла ако не се чистат редовно филтрите или како што ми кажа сервисерот, луѓе сушеле алишта под клима и од влагата се прави.. Треба да се извади делот што го циркулира воздухот (го викаат турбина) и длабински да се исчисти, исто и ребрата добро да се поминат..

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.620
19.357
Треба да се извади делот што го циркулира воздухот (го викаат турбина)
Никако

Односно, турбината да ја вади стручно лице. Системот е под притисок! За да се извади турбината треба да се поткрене испарителот а тоа треба да се прави со усул/ осет

Или гледајте Јутубе видеа и многу внимателно. И не се вади толку лесно како што изгледа, не се залетувајте.
Со малку повеќе трпение се чисти и на лице место.

Пазете што препорачувате

fis1976

lurker
15 март 2016
678
1.305
Скопје
Корисно видео за почетници, вие што се поикусни ако имате некои примедби на постапката пишете

постирано во погрешна тема :( , ве молам избришете го постот, ќе го постирам во другата тема

членови онлајн
мислења
теми
членови

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно