Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.465
SK
Флегма, не знам што замараш (со цитати од два збора, изведни од контекст), кога многу јасно кажав.

Ќумбиња не се за примарно греење, ем загадуваат ем греењето е скапо и мачно. Ќумбиња се ОК да ги имаш дома со едно пола кубик дрва, ЗА БЕКАП, по потреба да запалиш оган АКО ОСТАНЕШ БЕЗ СТРУЈА. Или гОЈДО да запали оган кога иде на викендичка, пошто ќумбето му е секако над 10 киловати можеби и доста повеќе, и за да не купува 7киловатна клима од пар илјади евра за викендичка.

Тоа е тоа паметно користење на ќумбиња. Али ако уште не е јасно ај кажи па ако треба и ќе нацртам, штом е за тебе ќе учинам и тоа. И не го тупи вака, да не се налутам па да не ти направам колаж каде кажуваш нешто безвезно. ;)

@FLEGMA

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.552
19.224
Али ако уште не е јасно ај кажи па ако треба и ќе нацртам, штом е за тебе ќе учинам и тоа
Да. Да ми нацрташ зошто е во ред лично ти да добиеш желба да имаш ќумбе на дрва за „бекап“ наместо плински уред (исто така за бекап)
Пошто за бекап. Дури да дојде струја..

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.465
SK
Колку кошта тоа??
Зборуваме за бекап, кој ете да го имав - откако се преселив до сега 4 години ќе немав потреба да го употребам. Значи барам нешто релативно евтино што можеби ќе го употребам еднаш-два пати годишно, најверојатно ниеднаш.

Дај жити се првична (од ракав) проценка на печка со бренер на плин. Со внатрешен горилник нормално. И само ќе те замолам да не си ми ги спомнал тие „тајфуните“ со надворешно согорување, не се чуствувам самоубиствено.

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.930
2.522
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9600X
Motherboard
Gigabyte B850 Gaming Wifi6
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
32GB Kingston Renegade 6000Mhz CL30
Video card
Gigabyte RX 9070 16GB Gaming OC (3100Mhz, 240W+10%, -100mv, +400 core)
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
Здраво,
Ми треба препорака за клима и ако има некој што може некој попуст или поевтино да ми најде.
Во мометот се двоумам меѓу овие две клими (цената е голем фактор):

VIVAX
VIVAX ACP-12CH35AEXI R32 по супер цена од 19.990 ден.
GREE
GREE LOMO LC GWH12QB-K6DNB4I по супер цена од 23.990 ден.

Дали вреди да се иде на Гри моделот пошто е поскап минимум 50 евра и што добивам со тоа? И дали има некој друг модел што би ми го препорачале за слична цена?

Antropos

hello world
20 јануари 2017
85
91
Здраво,
Ми треба препорака за клима и ако има некој што може некој попуст или поевтино да ми најде.
Во мометот се двоумам меѓу овие две клими (цената е голем фактор):

VIVAX
VIVAX ACP-12CH35AEXI R32 по супер цена од 19.990 ден.
GREE
GREE LOMO LC GWH12QB-K6DNB4I по супер цена од 23.990 ден.

Дали вреди да се иде на Гри моделот пошто е поскап минимум 50 евра и што добивам со тоа? И дали има некој друг модел што би ми го препорачале за слична цена?
Има подобар избор, според мене подобар избор во ценовната класа ти е Haier Tundra AS12TA2HRA/1U12BE8ERA SMART WIFI READY Haier Tundra, ако ја најдеш во СЕТЕК за 23,000.... доволно е да ги споредиш Lomo i Tundrata максималниот капацитет на греење, каj Ломо ти е 3,8kW, kaj Vivaxot 4.2kW, a Tundrata 5.2kW... Тундрата има и Еуровент, не е спектакуларен (PdesignH = 2.8kW) но доколку загреваш просторија од 20квадрати....или до 25м2 изолирани и со PVC надворешна столарија... нема гајле и на ниски температури ќе врши работа! Оние вредности за “препорачани површини“ кои ги гледаме на линкот кој го постираш од клими.мк (35м2) тури им пепел! Секогаш за греење (особено ако е кинески модел) минусирај 10 квадрати...а 35м2 ниту една од овие модели неможе да грее, освен во пред и по сезона...!
Но ти колку гледам не кажа ништо за просторот кој сакаш да го грееш!? Ја спомна само цената... а просторот е многу, те најбитен. Колку квадрати е? Дали е изолиран со надворешна стиропорна фасада, дали е куќа или стан, до тебе под тебе дали се грее дали евентуално со приземје (подруми или гаража ), ориентација на станот (север или југ југо-запад), топлотни загуби, каква столарија имаш стара нова PVC... и тн и тн.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.465
SK
Кога новакот прашува погрешно прашање, правилен одговор е да се укаже на погрешноста на прашањето, не да се одговара во рамките на погрешно поставеното прашање.

Излишни се било какви препораки додека не се наведат квадратурата (волуменот), и топлотните потреби (соодветно на загубите). Е сега тоа кажано, ако климата е за греење јас не би земал ниедна од двете наведени (ниту таа предложената од Антропос). Всушност нема пролазно добра клима за греење под 26-8К...

Инаку ако климата е потребна само за ладење, тогаш било која клима со најголема гаранција, или најевтината, ќе завршат работа.

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.930
2.522
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9600X
Motherboard
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
Video card
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
Се извинувам што немам ставено сите потребни информации, не сум многу упатен што се треба за да се направи добар избор, просторот е нешто помал од 30м2 и е добро изолиран со пвц стакла, ориентација е запад и преку ден удира сонце попладне. Моментално една шкарт многу стара вивакс обична клима успева да го грее/лади без проблем но сакав да ставам инвертер за да може истото и под 0 да го прави. Парите се голем проблем бидејќи буџетот е макс 25к за жал.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
А оваа не постигнува под 0 или пак замрзнува? Или пак ти ја гасиш од страв да не и стане нешто?

Таа „шкарт“ можеби воопшто не е шкарт. Ако можеш пиши го моделот. Мислам дека треба да се види да се изигра паметно, да не испадне дека ќе купиш послаба клима од што моментално имаш.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.552
19.224
Се извинувам што немам ставено сите потребни информации, не сум многу упатен што се треба за да се направи добар избор, просторот е нешто помал од 30м2 и е добро изолиран со пвц стакла, ориентација е запад и преку ден удира сонце попладне. Моментално една шкарт многу стара вивакс обична клима успева да го грее/лади без проблем но сакав да ставам инвертер за да може истото и под 0 да го прави. Парите се голем проблем бидејќи буџетот е макс 25к за жал.
18.500 Btu или 5,5-ка за тебе. Шкарт или не, сегашната работи со полна снага а инвертерот си работи по свои логики (модулации) и по правило е покомфорно греење за разлика од он-офф.
Но може да ти се претвори во ноќна мора ако утнеш со моделот.
Или оди на сигурно со добар модел или збирај пари ако моментално имаш мал буџет.
Избегни ги советите "Земи 3,5-ка xyz brand, најбољи се. На од кумот мој пријател има таква"

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.465
SK
... сакав да ставам инвертер за да може истото и под 0 да го прави. Парите се голем проблем бидејќи буџетот е макс 25к за жал.
Можеби ќе има уште субвенции (и зошто не аплицираше за овие)... Мојот совет би бил да не се брзаш, пошто имаш клима за ладење за летово а грејната сезона завршува (утре задутре уште еден ладен бран и тоа би требало да е тоа за сезонава). Не ми се допаѓаат моделите на клими кои си ги ставил како опции, основни модели на клими се и реално употребливи за некои ~20тина м2.

Имаш време до следниов Октомври, со тргање по некои 1000 ден месечно од семејниот буџет ќе дојдеш блиску до сума за Гри Хансол ако ја стават пак на акција. Или секако ќе имаш за некоја од LCLH моделите на Гри. Сега Fairy го замени Ломо, кој беше најдобрата потреблива ентри левел клима. Fairy би требало да кошта некои 30к, а на акција барем 3-4 илјади помалку... Сумирано, чекај акциски цени и тргај колку можеш од буџетот. За 20% повеќе пари ќе земеш многу подобра клима од 3-те спомнати клима уреди.

едит: сега го гледам одговорот на Флегма, и во случајов не би ти препорачал да предимензионираш со 18-ка наместо 12-ка. Штом обична 12-ка он-оф клима го грее просторот, Гри Fairy и Хансол се и повеќе од доволно силни за да го загреат истиот простор. Маната на овие клими е глупиот софтвер кој во помали простории може да натера да се однесуваат како он-оф клими (да се исклучуваат и да прават паузи наместо постојано да работат на ниска моќност, што е пожелно). Но ако земеш 18-ка инвертор клима извесно сигурно е дека ќе ти работи како он-оф клима. Плус ќе ти ги измести финансиските планови за повеќе од дупло повеќе од планираното, пошто пролазно добрите 18-ки почињаат од 50К до 55К па нагоре.

Последна промена:

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.930
2.522
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9600X
Motherboard
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
Video card
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
За субвенции не аплицирав бидејќи не ги исполнува условите т.е. станот не се грее со дрва туку со клима и панелки. Е сега панелките ептен трошат струја а станот е на моите кои живеат само со пензија па сакав да им земам инвертер но за жал толку можев да одвојам за тоа. Бидејќи старата клима е функционална но не е инвертер дали би ја земале мотерите како компензација на пример наместо да се плати монтирање на новата?

Моменталната клима под 0 едноставно престанува да работи претпоставувам дека замрзнува ...
Се утепав од барање кој модел е климата не можам да најдам ниту една лепенка но еве слика како изгледа па валда можете од тоа нешто да видите:

Vivax klima.jpg vivax remote.jpg

Пак ќе напоменам станот е прилично добро изолиран и ја држи топлината така иако сум лаик за клими пак мислам дека 5.5 е оверкил но тоа е мое нубовско мислење па затоа и не брзам секако тука гледам има доста искусни и ви благодарам на сите за советите.

Последна промена:

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Моделот на климата обично е напишан од страна
upload_2019-3-11_12-19-28.png

претпоставувам тука си проверил веќе. Но и да знаеш кој модел не може многу да се направи во врска со фактот дека он офф климата не грее во зима под нула. Постои мит дека кај некои членови он офф климата грееела и до -15 и тоа ефикасно. Не ја исфрлам таа опција како вистинита, но треба со свои очи да видам за да се уверам. Имав 18ка клима он офф (со R22) со 52кг надворешна и на 0 степени дуваше ладно. За ладење ладеше како магарица.

Можеш да ја продадеш некои си 3-4000 денари, ќе ги покриеш трошоците за инсталација на новата.

Quasimodo

hello world
2 септември 2016
154
119
Prilep
@gOJDO освен ако немаш електрична ограда со 220V околу викендицата, таа клима нема да ја дочека зимата.
Кај мене пред 1месец влегоја, украдија неколку тавчина и лазици и ПЕРДЕТО виделе дека нема вредни елементи и се искшиле стаклата .. така да корисников што сака да земи клима за викендица мора овие раб да ги очекува

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.465
SK
За субвенции не аплицирав бидејќи не ги исполнува условите т.е. станот не се грее со дрва туку со клима и панелки. ...
Пак ќе напоменам станот е прилично добро изолиран и ја држи топлината така иако сум лаик за клими пак мислам дека 5.5 е оверкил...
Е сега ова ги менува работите и го прави порелевантен предлогот на Флегма за 18-ка клима.

Реално за правилна одлука треба да знаеш кои се твоите топлински потреби кога е поладно. Поконкретно треба да се знае кои се топлинските загуби, ама доволно е да знаеш колку киловати топлина ти се потребни за греење. Тоа што твоите користеле и клима и панелки ги комплицира калкулациите. Ако биле само панелки, и на пример ако една 3 киловатна или две по 2 киловатни панелки се сосема доволни, тогаш ќе можевме да заклучиме дека ќе ти биде доволна една добра 12-ка клима (3.5 киловатна). 18-ка клима сигурно ќе биде доволна, но е значително поскапа а секогаш има опасност да биде прејака и да работи како он-оф клима (што не е пострашно од тоа да во поголемиот дел од сезоната да мора да се догреваат со панелки).

Како и да е, заборави на буџетот од 25к и било која од спомнатите клими кои си ги разгледуал. Џабе ќе ги фрлите парите, и со тие клими не ви гине користење и на панелките. По мене најдобро е да чекате акциски цени на Гри Хансол или Гри Амбер, шансите се дека ќе има акција до есен/зима (а често ги прават баш во лето). Со Хансол или Амбер во најлошиот случај ќе треба 20-тина дена во сезоната твоите малку да догреваат со панелка.

Последна промена:

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Кај мене пред 1месец влегоја, украдија неколку тавчина и лазици и ПЕРДЕТО виделе дека нема вредни елементи и се искшиле стаклата .. така да корисников што сака да земи клима за викендица мора овие раб да ги очекува

Пријател стави метални шипки на прозори. Му ги украдоа. Република Северен Афганистан.

jasminajac

read-only
21 февруари 2019
24
2
Здраво првен да ве поздравам и да ви кажам дека сте стварно сте за пофалба бре лујѓе,само многу ми е жал што ве открив многу касно дури одкако ја купив климата.
Прашањето ми е колку е добра климата бидејки сум дупка од овие познавања,се работи за греење на стан една соба од 16 м и доколку може да се загрева и ходникот од 5 м квадратни јужен стан еден надворешен ѕид,приземје солидна дрвена дупла дограма.
GREE FAIRY LCLH GWH12ACC-K6DNA1D по супер цена од 29.990 ден. се одлучив за оваа клима се надевам и дека и таа ми ја монтираа бидејки никаде на опаковката нема фери лцлх а бројката е иста IMG_20190311_125708.jpg и овие беја внатре незнам што значат IMG_20190311_130057.jpg IMG_20190311_130057.jpg IMG_20190311_130108.jpg сакм да слушнам мислење дали погрешив со изборот ,и уште да прашам како му е максималната потрошња а како минималната.
Јас сега за сега не ја користам бидејки не живеам во станот каде е монтирана само еден ден ја работев ама некако многи ми беше бучна ама дуваше на трет фен незнаев ни како ни што ми рекоја дека на автоматско и низок фан нема да биде бучна ама тоа сега кога ке одам пак за некој ден ке видам ,инаку се работи за битола каде имаме и најладни зими .
Поздрав и да знаете почнав да читам од прва страна да не пропуштам нешто ама имам уште доста за читање.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Океј е изборот. Би требало да нема проблеми.

Секако дека ќе бучи, но ќе ја поставиш на автоматски фен, и насочена надолу и со ifeel уклучено на далечинското и поставено некаде подалеку далечинското ама насочено накај климата на 23Ц.

И треба да е џам и да нема проблем никаков. Ставаш и забораваш.

Максимална потрошувачка на климата е околу 1500W, минимална околу 300W. Тоа не треба воопшто да те интересира. Цената на чинење ако се е во ред и исправно и добро подесено и климата работи 24ч секој ден како што и треба да работи ќе биде околу 1*5*24*30= 3600 денари. Тоа е максимум што може да потроши за еден месец во денари. Минимум е 0 денари во месецот. Ама реално околу 2000 денари за преодните периоди или помалку.

Не ја жали, гњави ја. Колку и да ја гњавиш таа ќе биде околу 3 пати поефтина отколку да грееш со панелки/калорифер/друго.

П.С. Слободно разотвори врати и немој да се стискаш. Нека грее се. И ќе грее. Отвори си и спални и ходник и WC, не ја жали. Секој киловат испорачана топлина од неа е бенефит зошто е 3 пати поефтин во денари отколку со друго грејно тело.

jasminajac

read-only
21 февруари 2019
24
2
Океј е изборот. Би требало да нема проблеми.

Секако дека ќе бучи, но ќе ја поставиш на автоматски фен, и насочена надолу и со ifeel уклучено на далечинското и поставено некаде подалеку далечинското ама насочено накај климата на 23Ц.

И треба да е џам и да нема проблем никаков. Ставаш и забораваш.

Максимална потрошувачка на климата е околу 1500W, минимална околу 300W. Тоа не треба воопшто да те интересира. Цената на чинење ако се е во ред и исправно и добро подесено и климата работи 24ч секој ден како што и треба да работи ќе биде околу 1*5*24*30= 3600 денари. Тоа е максимум што може да потроши за еден месец во денари. Минимум е 0 денари во месецот. Ама реално околу 2000 денари за преодните периоди или помалку.

Не ја жали, гњави ја. Колку и да ја гњавиш таа ќе биде околу 3 пати поефтина отколку да грееш со панелки/калорифер/друго.

П.С. Слободно разотвори врати и немој да се стискаш. Нека грее се. И ќе грее. Отвори си и спални и ходник и WC, не ја жали. Секој киловат испорачана топлина од неа е бенефит зошто е 3 пати поефтин во денари отколку со друго грејно тело.
мислиш дека може да го грее и ходникот без проблем со него идат околи 21 квадртат насочена е да дува накај ходникот и тоа е тааа фери лцлх иако ја нема таа ознака на опаковка

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Не гледам апсолутно никаков проблем.

А со оглед на тоа што веќе ја имаш климата ќе си пробаш.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.465
SK
се надевам и дека и таа ми ја монтираа бидејки никаде на опаковката нема фери лцлх а бројката е иста
Пребарувањето вика дека тоа треба да е моделот - Фаери. Не сме слушнале до сега некој да биде измамен со давање погрешна клима, лесно се проверува а потоа цената на демонтажата и монтажата ќе ги сноси продавницата (или монтерот), што ќе го кошта скоро колку маржата и профитот. Така да, неисплатливо е и глупаво да го покушаат. Но се разбира, не штетеше да провериш.

За дригото како што ти кажаа, намести на 24с (или на колку љубиш) и све другото на ауто... И не се замарај... Освен ако не сакаш да се замараш, а тогаш на темава имаш што да читаш. :)

sostius

hello world
16 јануари 2017
339
796
Кочани
sostius's setup  
Processor & Cooler
Intel 13700K
Motherboard
Gigabyte Z790 Aero G
Storage
2x2TB kingston KC3000 2x 8TB WD Red
PSU
Corsair H850i
RAM
64GB ddr5 Corsair Vengance
Video card
3070 rtx
Case
Fractal North wh
Mouse
G305, MX master 3
Keyboard
FL ESPORTS FL750
Audio
Focusrite Solo MK2, B&W LM1 on Nobsound amp, Langsdom FA890 and Samson SR850
Monitor
Asus PG279q
OS
Win 10
Ајде и јас да барам препорака за клима. Се работи за отворен простoр од околу 50m2 во куќа. Изолација нема, само фасада од 1988. Пвц прозори со 3 стакла од рехау. Горе е поткровје без никаква изолација. Долу гаража. Се греам на парно на дрва, околу 20 кубици дрва сезона, со тоа што се грејат уште 3 соби (уште 40м2). Котелот од парното е во гаража. Сакам да се откачам од дрва, па да пробам со инвертер во овој простор, па за натаму и во другите соби. Буџет околу 80к денари. Во прилог аматерски нацртан план од просторот raspored.jpeg

Испратено од ONEPLUS A6003 преку IT.mk форум апликација

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно