Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Имаш искуство со нешто подобро?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Да со FH35VE највеќе има на форумов и SF50VE тие се тука некаде со цена, а би ги спомнал пред EF35VE. Ако можеш да издејствуваш попуст ќе ти се фати тука некаде цената.

Според еуровент може да се забележи дека на -10C имаат подобра ефикасност и подобра испорачана топлина:
cvQzY0y.png

Ако имаш добра изолација, и станови над и под тебе, и ПВЦ и треба да се надополнат помали загуби би ти рекол дека FH35VE како хиперинвертор би дала најдобри резултати од Мицубиши, а доколку има потреба од појако загревање на поголема просторија која има големи загуби изборот би го свел на SF50VE.

k3b

hello world
12 декември 2017
403
331
Да со FH35VE највеќе има на форумов и SF50VE тие се тука некаде со цена, а би ги спомнал пред EF35VE. Ако можеш да издејствуваш попуст ќе ти се фати тука некаде цената.

Според еуровент може да се забележи дека на -10C имаат подобра ефикасност и подобра испорачана топлина:
cvQzY0y.png

Ако имаш добра изолација, и станови над и под тебе, и ПВЦ и треба да се надополнат помали загуби би ти рекол дека FH35VE како хиперинвертор би дала најдобри резултати од Мицубиши, а доколку има потреба од појако загревање на поголема просторија која има големи загуби изборот би го свел на SF50VE.

Кај може да се види и набави овој sf50ve модел?

Sent from my iPhone using Tapatalk

antikmkd

read-only
3 јули 2016
40
6
Дечки, препорачајте некоја поевтина варијанта на мобилна клима или од овие разладувачи за 12тина квадрати. Пренесете некое искуство со ваквите уреди, или се џабе фрлени пари... :)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Генерално се џабе пари. Тие се апла за места како приколка или шатор па тоа цревото да го протнеш под платното. А во затворена просторија каде ќе го ставиш? Треба врата подотворена, па ќе ти влагаат муви... ќе ти преседне животот.

Земи некоја најефтина и најслаба клима и готово.

damil

user
2 јануари 2015
1.067
1.361
Дечки, препорачајте некоја поевтина варијанта на мобилна клима или од овие разладувачи за 12тина квадрати. Пренесете некое искуство со ваквите уреди, или се џабе фрлени пари... :)
Убаво ти кажа Дени, мораш дупка како за аспиратор во ѕид да бушиш за цревото, а не лади како нормална клима.

Има комшивкава за шиткање ако сакаш половна, не и врши работа на поткровје, слабо лади.

Beelzebub

read-only
10 јули 2017
25
12
Што мислите за Vivax cool Q design 2.5kw по цена од 15.999ден.?
Ми треба ефтино решение за разладување на 30-на м2, ако знаете нешто паметно а евтино препорачајте, не мора да е инвертер.

cipiripi

hello world
7 септември 2010
334
321
^
Ја земав климата , па ако може некој да ми каже колку треба да е минималната должина на бакарните цевки?

Како што планирам да ја монтирам, ми одговара да се една позади друга, внатрешната и надворешната., али претпоставувам дека не тееба така :)

Монтажерот на телефон ми кажа дека треба минимум 1,5 до 2,0 метри.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
^
Ја земав климата , па ако може некој да ми каже колку треба да е минималната должина на бакарните цевки?

Како што планирам да ја монтирам, ми одговара да се една позади друга, внатрешната и надворешната., али претпоставувам дека не тееба така :)

Монтажерот на телефон ми кажа дека треба минимум 1,5 до 2,0 метри.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

3m

Sent from my iPhone X using Tapatalk

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Кај може кај нас да се најде мобилна клима? Препораки?

Ќе треба да лади прилично мала соба, до 18м2.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.788
5.507
Кај може кај нас да се најде мобилна клима? Препораки?

Ќе треба да лади прилично мала соба, до 18м2.
Извод за оџак ули слично имаш. Пошти ќе треба издувната цевка некаде да ја носиш према надвор. Ако да онда имаш на клими.мк и по другиве.

Испратено од LG-H440n преку IT.mk форум апликација

cyberbaze

hello world
20 јуни 2009
291
250
Предлог за докажана клима од докажан производител (ваљда) 18ка за соба нешто испод 40м2 на поткровје.

Првично сакав гри амбер, нигде ги нема.

Буџет 60-70к.

Благодарам

Stefan.m

read-only
4 август 2010
9
0
Здраво на сите,

Дали некој би можел да ми препорача што е најдобра опција, односно каква клима, за соба од 7-8 m2?

Поздрав

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Нема да има отворена врата собата? Се на се е 7-8 квадрати? Или е 7-8 квадрати со врата отворена кон соба со 40м2.

Било кој инвертер ќе заврши работа за таму, зошто ќе модулира, за разлика од Он/Оф клима која ќе те нервира во толку мал простор.

Stefan.m

read-only
4 август 2010
9
0
Фала на брзиот одговор.
Па собата е всушност мојата соба каде што живеам. Врата има, ама вратата најчесто не би била отворена. Би можел ли да ми предложиш некои клима уреди?

cyberbaze

hello world
20 јуни 2009
291
250
Која е разликата помеѓу единечен и двоен компресор?
Кај Amber 18ка е двоен, а кај Hansol 18ка е единечен.

Поконкретно привлечно ми изгледа Toshiba Suzumi Plus RAS-16PKVSG-E

За ладење било која клима би ладела, мене ми е важно да грее.

Кај Suzumi-то номинална за греење е 5.5kw а распонот 0.9-6.5.

Кај Amber-от номинална 5.5 со распон 1.2-9.2.

Suzumi 18-ка e 12000 поскапа, речиси исти спецификации за греење, но има двоен компресор.

Кога се јавив кај еден од продавачите на Toshiba да прашам што во реални услови би била разликата ми рекоа дека со двојниот компресор побрзо би се постигнувала температурата.
Затоа што инвертерот треба да се пушти и да се зголемува/намалува температурата за климата да ја одржава, дали воопшто е воочлива разликата?

Од други мислења со двоен компресор климата би работела поелегантно, дали разликите се очигледни, од аспект на буџност или (не верувам) значителна штедливост?

Дали би згрешил со избор на Suzumi 16-ка?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Зависи за која цена. Ако е блиску со цена до SF50VE тогаш би згрешил.

cyberbaze

hello world
20 јуни 2009
291
250
SF50VE е иста цена со Suzumi PLUS 18ka.

16ka e испот 60k.

kooks

Баниран/a
5 март 2016
95
57

Дали би згрешил со избор на Suzumi 16-ка?
Прво не е двоен компресор туку двоен цилиндер...двоен или два компресора само у некој чилер од 30.000евра можеш да најдеш.
Секако би згрешил со Сузуми16 новиот модел, грешката ти е што на погрешно место собираш информации и секако ке добиеш единечен-компресор во новиот Suzumi16 на R32 по иста цена како претходниот модел на R410 кој имаше двоен цилиндер, што нема логика нели. Си требал да ги прашаш квази-инжењерите u To[uba со дипломите добиени со врски како е тоа можно за иста цена сега да ти продаваат единечен у 16ката која до вчера беше со двоен-цилиндер.
За двоен на Р32 сега треба да се опрчиш 15% повеќе пари колку што и новиот фреон е појак нели ;)

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно