Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 10 генерална дискусија

Rac58

Баниран/a
5 јануари 2017
315
243
Скопје
Убаво си пишува што е проблемот ама треба да се разбираат термините. Инсталирано ти е претходно на дискот со MBR партиција (legacy a.k.a. bios) а ти пробуваш со EFI (UEFI) инсталација која бара дискот да е GPT.

Во биосот префрли на legacy (да не е UEFI) и ќе немаш проблем.
Kако виде дека тоа ти е Д партиција? Затоа што е втора? Првата ти е системска, не е Ц. Внимавај ќе си избришеш нешто што не би требало.

Инаку за Windows инсталација секако ќе препорачам мој торент на Пајрат беј, 21 во 1, со апдејти од почеток на јуни 17134.112. За неколку дена ќе го има 17134.137, во моментов се прави па ќе го дигнам на Пајрат беј.
Благодарам што се потруди да ми помогнеш. Мене во Биос по дифолт ми е Legacy и така оставам. Тоа дека е Д партиција знам според ГБ на партицијата, бидејќи имам инсталирано Виндоус 7 на Ц а на Е сваштарија.

Rac58

Баниран/a
5 јануари 2017
315
243
Скопје
Rufus-от сега има опција да праи UEFI или BISO. Тука ја промашил работата.
Многу ти благодарам. Порано Руфус по автоматизам правеше ИСО во МБР и Биос. На новиов апдејтуван Руфус не обрнав внимание мислејќи дека се е по дифолт како порано. Поздрав

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.766
4.486
Неготино
A да не користите тоа срање Руфус? Доволно е само да се ископираат фајловите на усб и си бутира.
How To Create Bootable USB Without Any Software In Windows 10 (Using Command Prompt)
Јбг, ја на пример ич не сакам да се замарам со CMD коа има програмче што со 2 клика (буквално) средува работа.

tanush

hello world
3 ноември 2007
129
16
Мапет шоу
Јбг, ја на пример ич не сакам да се замарам со CMD коа има програмче што со 2 клика (буквално) средува работа.
Не се баш два клика. И овде се 2 команди во CMD, и тоа еднаш ќе го направиш заради форматирањето. A и не мора да се прави тој дел со CMDако не сте го користеле на некој линукс или случајно на бум-тв. После само избриши и копирај другиот. А башка што резултатот не е исти (проблемот опишан погоре со GPT) i + побрзо, само се копира на усб.

П.С. Веќе го има 64 битен windows 10 RS4 со најнови апдејти (17134.137) на thepiratebay

Последна промена:

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.164
3.214
Струмица
Немам никакви проблеми со новиот Руфус. Со истото УСБ инсталирав на два лаптопи Win 10 Enterprise LTSB без проблем.
Единствено што им сменив на лаптопите во БИОСот од Legacy во UEFI и тоа е.

rufus-3.png

Rac58

Баниран/a
5 јануари 2017
315
243
Скопје
Немам никакви проблеми со новиот Руфус. Со истото УСБ инсталирав на два лаптопи Win 10 Enterprise LTSB без проблем.
Единствено што им сменив на лаптопите во БИОСот од Legacy во UEFI и тоа е.

Погледнете го атачментот 65342
Зошто да менуваш во Биос кога во Руфус место ГПТ ќе смениш МБР, и се е ОК. Ова го научив пред 2 дена од член на Форумот.

bxxxn

user
11 март 2011
1.659
1.812
GPT е поново, побрзо, постабилно и со помалку лимити од MBR. Rufus не случајно го става како прв избор. Како беше рекламата: "За ваше добро."

boriseto

lurker
7 јули 2013
524
493
boriseto's setup  
Processor & Cooler
AMD 5900X
Storage
1TB
RAM
96GB
Video card
6700XT
OS
Windows 11
Едно прашање... Претходно го имав вибер инсталирано преку Windows Store и ми се допаѓаше делот што за нотификации си користи тоа background services, но после последниот апдејт на Win10, веќе не е компатибилна заради некоја причина со оперативниот.
Дали знае некој како би можел пак да ја инсталирам апликацијата на десктоп?

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.766
4.486
Неготино
Едно прашање... Претходно го имав вибер инсталирано преку Windows Store и ми се допаѓаше делот што за нотификации си користи тоа background services, но после последниот апдејт на Win10, веќе не е компатибилна заради некоја причина со оперативниот.
Дали знае некој како би можел пак да ја инсталирам апликацијата на десктоп?
Оди на вибер страната симни си вибер.

BTW интермецо вика дека нема некоја разлика меѓу GPT и MBR, туку дека GPT е подобро за дискови над 2 тера. Така да ако инсталирате оперативен на SSD од 120гб, не менува ништо.

Nightingale

lurker
28 јануари 2014
618
533
Оди на вибер страната симни си вибер.

BTW интермецо вика дека нема некоја разлика меѓу GPT и MBR, туку дека GPT е подобро за дискови над 2 тера. Така да ако инсталирате оперативен на SSD од 120гб, не менува ништо.

Има разлика и во тоа што спречува некој вируси во Boot Sector што може да ги има само во MBR, и GPT користи motherboard vendor лого место OS лого на boot :)

bxxxn

user
11 март 2011
1.659
1.812
GPT мора над 2 тера, првиот ХДД поголем што го земав (WD 3TB) по грешка го форматирав MBR. Инаку работеше во ред, дента додека да се снајдам, но си беше помал. :) Инаку GPT има подобар boot time, постабилен е и ред друго финеси.

Последна промена:

toplel

user
18 август 2016
1.061
1.546
"Windows could not automatically detect this network's proxy settings."

Зошто и кои би биле импликациите доколку го остам вака? До сега пробав со:
  • Форматирање на Windows (целосно)
  • Фабрички ресетирања на модем и рутер
  • CMD: netsh winsock reset
  • CMD: netsh int ip reset resetlog.txt
  • CMD: ipconfig /release ; ipconfig /flushdns ; ipconfig /renew
  • Реинсталирање на мрежен драјвер
  • Тие чудата во Settings>Change Proxy Settings ми се на ауто
  • Ги ставив на default подесувањата од inetcpl.cpl
Дали е нешто поврзано со интернет провајдеров па да барам од техничка да стават нова конфигурација или предложете како можам да го решам сам.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.658
13.705
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64

toplel

user
18 август 2016
1.061
1.546
Вака е во десетка. Аку го ставам "Automatically detect settings" на Off, тогаш го немам тој проблем зошто нели не ни бараш да ги препознае. Ама прашањево ми е дали ќе имам импликации пример во игри како загуба на пакети или слични деградации?

Атачменти

• proxy settings.PNG
    proxy settings.PNG
    216,4 KB · Прегледи: 27

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.658
13.705
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Остави го исклучен. Тоа е само еден од начините да го најде PAC file-от, кој кај тебе не постои затоа што не си во организација зад firewall-ови, прокси сервери и чуда. Вака само го бара, не го наоѓа и си продолжува како ништо да не било (а губел време).

(Не го бара баш фајлот, мислам дека ова е WPAD, ама да ти покажам што е тоа).

toplel

user
18 август 2016
1.061
1.546
Немам испробано на игри пошто го форматирав компјутеров мислејќи дека имам некако чепнато некое подесување за да не може да ги препознае... Претходно имав packet loss од клиент кон мене, а обрано не (download packet loss). Ставив пред 3 дена Телекабел 40/40 оптика и зато чудно ми падна. Ама еве, 6 покасно и триста чуда напраени пак истата мака.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно