Па девојчево потпрено со лактот, искина Пикселот и го прати по семки С9.
Мора да се зезаш?Толку знаеш, види ја косата горе.
Мора да се зезаш?
Пикселот ако е првата фотка спрема втората од С9 (таа што е потпрена на лакт), тогаш е срамота да се спореди. Не по семки, туку по расад за тикви го испрати.
Првата во однос на втората е ко СЛР спрема идиотче.
Од аспект на боке/портрет двете слики се катастрофа. Нема ништо природно во софтверско боке, дури е и болно за гледање, ми солзат очите ко да љупам кромид. Али кога би морал да бирам, пикселот е очигледен избор. Али @psyside се претвори во најголем фанбој а толку муабети изврте за ајфонџиите. Гарантирам дека и за 5 години кога мобилните нема ни да се блиску до ДСЛР (јер физика, освен ако не стават огромен сензор и стакло пред него), он ке тврди дека самсунг има боље слика од Хазелблат или Мамија а не па од Канон или Никон.
Одамна го следам Samsung и во многу случаи имаат проблем со фокусот/оштрината.
Гледам Деветкава дека има добра почетна цена и очекувам да паѓа дополнително па така да убодам еден.
Ама мислам дека и Sony пријатно ќе изненади.
Добра камера е добра камера во сите ситуации а не само кога му одговара на некој. Сликањето во лоши светлосни услови е за пофалба ама камерава дека е врв и дека останатите производители треба да си облечат сукњи не се слагам баш.
Особено во овој пример.
Flegma велит дека ако утнала во ваква ситуација ќе утиња во сите.
Мрља!
Погледнете го атачментот 62600
Најголем проблем кај Самсунг како што наведов и претходно е мазнењето на фотографиите нема длабочина бојата односно доколку кај пикселот разликуваме поголеми нерамнини кај блузата тоа кај Самсунг е рамно, или доколку кај едно лице гледаме брчки, акни и др преку Хјуваеи п10 кој имав можност да го тестирам, кај мојот ноут 8 тоа не беше возможно бидејќи лицето беше како нашминкано без природните нерамнини... по се изгледа овој проблем не е надминат и кај с9 плус (за жал). Да се разбереме овој проблем соиред мене се јавува само кај површини кои имаат тенденција да бидат мазни- асфалт, лице, облека...
Едното нешто е врвот на највисоката кула, во централниот дел од прозорот на една банкнота од 100 ден.Најголем проблем кај Самсунг како што наведов и претходно е мазнењето на фотографиите нема длабочина бојата односно доколку кај пикселот разликуваме поголеми нерамнини кај блузата тоа кај Самсунг е рамно, или доколку кај едно лице гледаме брчки, акни и др преку Хјуваеи п10 кој имав можност да го тестирам, кај мојот ноут 8 тоа не беше возможно бидејќи лицето беше како нашминкано без природните нерамнини... по се изгледа овој проблем не е надминат и кај с9 плус (за жал). Да се разбереме овој проблем соиред мене се јавува само кај површини кои имаат тенденција да бидат мазни- асфалт, лице, облека...
Втората се кладам дека од Пиксел 2 или ајфон, првата С9. Видете го зеленилото....Mазнењето е заради азиската култура, таму тоа се бара, и јебига....ама за тоа има решение, ти кажав дека ќе инсталираш google апликација и ќе го решиш тој проблем, во неа се гаси скроз, не треба рут, не треба да си хакер, обична инсталација е како и друга апликација од плеј стор, можеш и оној буст во контраст да го добиеш преку ден ако сакаш со неа, значи на опциите им нема крај. Друга работа, пробај пред да сликаш намали експозција за -0.2/-0.3 преку ден, ќе добиеш далеку подобар резултат, за навечер ако си на ептен јако светло, не повеќе од -0.2, а на обично улично светло со - 0.1 се добива одличен резултат.
Друго на темава мислам дека не бев доволно јасен, па ќе пробам малце подетално. Значи кога зборам за споредба на телефони вс DSLR мислам на неколку сегменти,
1. DLSR-и, од некои 500 до 1000$ максимум, не зборам за хај енд професионална опрема.
2. Сакам да потенцирам дека во тој сегмент од 500-1000$ не можеш да најдеш уред кој има перфектно видео, барем не 4к60 со одлична стабилизација, екстремно брз фокус + добра фото камера, како и опцијата секаде да го носиш со тебе.
3. Лично сметам, дека уредите од тие класи ќе ги снема или осетно помала ќе биде разликата помеѓу нив и модерните телефони.
3начи се рабои за практичност, all in one уред помешана со casual prosumer употреба, не зборам за снимање на сетови, не зборам за профи фотографија.
Еве ви една фотка, би ве замолил да ја оцените фер, коректно, без да ја гуглате или да пробувате да дознаете од каков уред е.
![]()
И уште една,
![]()
Втората се кладам дека од Пиксел 2 или ајфон, првата С9. Видете го зеленилото....
Едното нешто е врвот на највисоката кула, во централниот дел од прозорот на една банкнота од 100 ден.
А другата е внатрешноста на "знакот за опасност" кој се наоѓа лево од копчето "Пријави" на форумов, скејлирано на 150%, на FHD монитор...
Како мене од увек, и с7 и с8, ми ваделе импресивни детали...
До тој степен што со нив можам јасно да видам работи кои се преситни за човечкото око...
@psyside Втората слика е од С9, 100%. Лесно препознавам слики од Самсунг. xD![]()
![]()
А првата слика од DSLR, ептен лесно се познава и тоа.
Sent from my SM-G950F using Tapatalk
Хммм, пошто првата е со релативно замрзната вода, помислив дека е со DSLR и ND филтер + low shutter speed, само поради водата. Сум излегол од форма по препознавање, веќе година дена не чепкам баш фотографија xDПрвата е Pixel, втората iPhone, RAW, сега ме разбирате ли што зборам? на кого му треба повеќе од тоа сем на хардкор профи луѓе? и тоа збориме за сега, не за 5 години.
Хммм, пошто првата е со релативно замрзната вода, помислив дека е со DSLR и ND филтер + low shutter speed, само поради водата. Сум излегол од форма по препознавање, веќе година дена не чепкам баш фотографија xD
Како и да е, и двете а поготово на втората се приметува тон шум ако зумираш.
Нешто што на DSLR во денски услови го нема.
Идиотчиња може да замени, и основен DSLR со кит објектив кој е расипан и заглавен само на 18mm. xD За се друго тешко.
Видеото е партали од аспект на квалитет, нема муабет...Има шум, не е дека нема. Ама рачунај дека сега сме 2018, фантастични фотки се, за видеото во мојот пост погоре, што да се каже?
Е шо е ова мајнд гејмс, мислев дека една мора да биде С9 лол. Втората беше помалку истакната, сосема различни сцени btw.Првата е iPhone x, втората Pixel 2, RAW, сега ме разбирате ли што зборам? на кого му треба повеќе од тоа сем на хардкор профи луѓе? и тоа збориме за сега, не за 5 години.
@FLEGMA, фокус what?
Видео на годината епик....
Е гледаш, 2-те се од телефон))
Утна 2 пати
Кажувајте ми колку се слаби телефонитеh:
NET Switch CUDY 8-port Gigabit GS108U, Plastic, White, GS108U
950,00 ден
UPS 2200VA / 1200W POWERWALKER VI 2200 SHL, 2xSHUKO, 2x IEC C13, USB, RJ11, 10120098
11.590,00 ден
CASE LIAN LI ATX Vector V100 ARGB w/2x Tempered glass, 4x120mm RGB Fans, Black, V100RX
5.260,00 ден
VGA GIGABYTE RTX 5080 WINDFORCE OC SFF 16GB GDDR7, 3xDP, 1xHDMI, GV-N5080WF3OC-16GD
93.990,00 ден
PSU 750W CORSAIR RM750E 80 PLUS GOLD ATX 3.1& PCIe5.1 FULL MODULAR, BLACK, CP-9020295-EU
8.100,00 ден
NET ACCESS POINT CUDY AP3600-P, BE3600 2.5GbE PoE, 5-Stream Dual-Band Wi-Fi 7, 130m2, wall/ceiling-mount, (POE Adapter included), AP3600-P
6.000,00 ден