Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Започнувам нов сајт, но како ?

B^nDIT

user
6 февруари 2010
1.124
315
Fatal1ty можеш да ставиш клиент / твој сајт што го користи ЦМС-то? Ме интересира сигурноста.

DynamicMK , целта на секој портал не е дали ќе собереш 100к жители или не.. Вистина , у америка 100к е ништо за познат портал. Ама процентуално во Македонија е многу. Глеј колку портали имаат препумпани цени за реклами а пак се полни со флешови и roll-овери. Верувам дека на повеќето од огласувачите им дале попуст и дека не се реални цените , но сепак.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.874
34.165
roka.mk
Fatal1ty можеш да ставиш клиент / твој сајт што го користи ЦМС-то? Ме интересира сигурноста.

DynamicMK , целта на секој портал не е дали ќе собереш 100к жители или не.. Вистина , у америка 100к е ништо за познат портал. Ама процентуално во Македонија е многу. Глеј колку портали имаат препумпани цени за реклами а пак се полни со флешови и roll-овери. Верувам дека на повеќето од огласувачите им дале попуст и дека не се реални цените , но сепак.
http://xplos1ve.info

B^nDIT

user
6 февруари 2010
1.124
315
Не гледам AJAX или динамична содржина.. Да не ги генерираш ДИВ-овите автоматски? Интересно , само што многу лимитирано.

Можда сум грешка...

Misho

hello world
20 септември 2009
109
11
@B^nDit,
+1 За за претходниот пост.

@Fatal1ty
400 евра за овој CMS е смешка, не гледам овдека причина да би ти го купил твојов CMS, без навреда, зборам лично за мене. И да кажи ми колку си ти блиску да изработиш квалитетен CMS и колку време ти треба. Највеќе што ме нервирало е тоа препуцавање околу цените и квалитетот.
Прво јас не се чуствувам сигурен ти да ми изработиш некој CMS, каде работиш сам, 100% имаш дупки во кодот, каде ќе биде пробиен од некое дете што научило 2 реда код.

Гледам дека некој "не ги цени" Joomla, Wordpress, кој според мене се едни од најдобрите и најсигурните open source CMS направени. За било кој да го направи тоа и да биде така направено за да биде блиску 30% од истиве CMS не треба да го продава 400 евра него ќе го продава 1000 евра. Еве ви пример, 90% од порталите работат на готов CMS, како што се, мотика, зазабава, кадевечер, кајгана, 365, on.net.mk, off.net.mk, никаде не гледам дека некој од ИТ форумов им направил/продал ваш готов CMS.

Да не испадне дека зборам лошо, ќе кажам дека и јас не би се нафатил да му правам на некој страна за 300 евра. Зборам доколку треба да користам готов CMS и плус да му цртам веб страна плус имплементација. Но, во овој случај дечкото си прашува за цена.

Горе го напомена спортскиот порталот кој е најнеписмен портал што може да постои во Македонија, кој искрено нема да профитира, бар додека не си ги средат содржините.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.874
34.165
roka.mk
@Misho За тоа колку и каков е мојот CMS нема да коментирам,не е ни тоа целта на темава. Иначе еве отворен повик кој сака нека се обиде да го хакне ако тврдиш дека е лесен.
И јас не реков дека вордпрес и џумла нечинат.
И мојот цмс не е 400е туку 60е

Биди ми поздравен.

Misho

hello world
20 септември 2009
109
11
@Fatal1ty_

Сега е веќе ок, сакав само да видам дали ќе кажеш повторно некоја смешна цена за CMS-to.
Еве зашто.
Во старт ставаш цена 400 евра дека ќе му изработиш на дечкото страна, што за тебе кажува колку си добар за преговарање за работа. Зар од 2 реда муабет ти знаеш дека он ќе сака баш таков портал како што ти си го замислил? Зар за 400 евра ќе му црташ дизајн + имплементација + твој цмс + хостинг + домен? Каде е овдека фер?

А сега за овие 60 евра...Ова е веќе лоша цена, во смисла дека 60 евра се малку. Да ти изработи некој било каков модул бара минимум 80 евра - 100 евра. Искрено твојот без ич вреди 100- 150 евра. Една имплементација за касис па зимаат по 100 евра.

За вордпрес и џумла не те посочив тебе, реков некој. А кога се работи за покомплексен код не би рекол дека нема да имаш дупки :)

Ништо против тебе повторно да ти кажам. ти си знаеш колку ти чини работата, ако сакаш можеш и без пари на некој да му правиш, немам ништо против :)

B^nDIT

user
6 февруари 2010
1.124
315
@Misho
Да не се лажеме , зависи и од клиентот. Сигурно ако те изберат на тендер нема со 400 евра да идеш.

Инаку нема шанси да имаш код без дупки , а да имаш нешто како WP (дури и без плагин систем). Ставај и mysql_real_escape и сесии и енкриптирани пасворди , се работи за голема платформа. Ако не планираш барем 2-3 години да ја правиш многу - многу тешко дека ќе добиеш брз и заштитен код како WP.

Да користиш ЦМС свој е добро за дизајн. Можеш да направиш функции што генерираат CSS , PHP градиенти наместо Photoshop... Но за содржина дефинитивно WP. Колку странски познати портали го користат.
На креаторот на темава му посакувам среќа :D

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.874
34.165
roka.mk
Колку он дал податоци толку јас му дадов цена.Немора да значи дека таа цена нема да иде нагоре/надоле доколку се согласи и направиме убав моабет.Та беше понуда на слепо,да почнеме од негде. Јас си ја ценам својата работа и знам колку вредам толку и си ги наплаќам своите услуги.Значи мојот цмс не го продава одделно,туку само за мои клиенти (доколку не сакаат на некој од постоечки им нудам понуда на вкупната сума плус 60е за користење на ЦМС-то што значи нема да може да го препродава злоупотребува пошто јас му го инсалирам и сите инсал фајлови ги бришам а без нив може само да се користи на веќе направена база но не и да се прекопира.

Misho

hello world
20 септември 2009
109
11
Верувај, дека овдека на форумов не се фаќаат тендери :)

B^nDIT

user
6 февруари 2010
1.124
315
Колку он дал податоци толку јас му дадов цена.Немора да значи дека таа цена нема да иде нагоре/надоле доколку се согласи и направиме убав моабет.Та беше понуда на слепо,да почнеме од негде. Јас си ја ценам својата работа и знам колку вредам толку и си ги наплаќам своите услуги.Значи мојот цмс не го продава одделно,туку само за мои клиенти (доколку не сакаат на некој од постоечки им нудам понуда на вкупната сума плус 60е за користење на ЦМС-то што значи нема да може да го препродава злоупотребува пошто јас му го инсалирам и сите инсал фајлови ги бришам а без нив може само да се користи на веќе направена база но не и да се прекопира.
Кога имаш код кој се извршува потоа на сервер , џабе ти е и инстал фајл и се , ќе успее да го продаде на некој што ќе ја пиратира скриптата. Ти можеш само да го маскираш кодот да не се познава каде се проверува сертификатот(лиценцата), но во секој случај може да се едитне да работи на друг сервер и со друга база

btw: http://xplos1ve.info/img/skill.png јако xD

EDIT: А ти Misho какво искуство имаш?

Misho

hello world
20 септември 2009
109
11
Да точно, чим ти ставиш кај мене, ојде бато тоа :)

Како и да е, ти треба уште билдање на искуство :) бар по постовите тој впечаток го добивам :)
@bandit
Никакво. Ти какво искуство имаш?

BTW: сите горе функции што ги спомна ги има веќе на постоечки готови цмс, а и плус можеш сам да си напрашив функција. Веќе чим знаеш да создадешѓ готов продукт/цмс, ондак можеш и едит да правиш на сосема друг, петти или десетти.

DynamicMK

премиум член
11 април 2007
1.647
196
Поентата ми беше дека со 100к вкупна потенцијална публика и повеќе портали кои работат во тој домен, огромен ризик е да инвестираш и 400 евра не пак повеќе. Ништо не може да ти го заштити концептот од копирање колку и да е генијален, а со толку малку публика немаш комоција да менуваш концепт па во иднина да се позиционираш во некој sub-niche или така да почнеш.

Прво ќе мораш да се ослободиш од конкуренцијата, а со толку лимитирани маркетинг опции ќе биде тешко, речиси невозможно. Ако во старт инвестираш повеќе за маркетинг на порталот ризикуваш никогаш да не си ги вратиш парите. Секој дополнителен трошок премногу те одалечува од профитабилност пошто на крај цел ти се два-три банера. А каде се трошоците за автори кои ќе пишуваат за сајтот.

Да не се заборави дека секоја национална телевизија има спортска редакција со по неколку професионални новинари кои имаат пари да појдат и на натпревар, да известуваат во живо... Треба и ним да им конкурираш :)

Блекмен

read-only
25 мај 2012
17
1
Кога веќе сите одговарате овде да не започнувам нова тема би прашал, колку максимум посети на ден може да издржи shared-хостингот ? :) фала

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Кога веќе сите одговарате овде да не започнувам нова тема би прашал, колку максимум посети на ден може да издржи shared-хостингот ? :) фала
Зависи од оптимизацијата на самиот сајт.

VirusZ

hello world
22 октомври 2008
211
28
stavrovski.net
Зависи од оптимизацијата на самиот сајт.

да зависи али многу мал процент и не толку колку што зависи дали shared хостингот е на впс кој се наоѓа на тиња хост, дали е overloaded серверот каде што се наоѓаат shared акаунтите, како е оптимизиран серверот и слично.

така да кога викаш зависи од оптимизацијата на сајтот тоа мене ми нема блага веза најискрено.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
да зависи али многу мал процент и не толку колку што зависи дали shared хостингот е на впс кој се наоѓа на тиња хост, дали е overloaded серверот каде што се наоѓаат shared акаунтите, како е оптимизиран серверот и слично.

така да кога викаш зависи од оптимизацијата на сајтот тоа мене ми нема блага веза најискрено.

За да има и "блажина" и "везе" за вас она што го пишав би те поканил кај нас во канцеларија на демонстрација што се може со добро оптимизиран сајт да се постигне и колку е битна оптимизацијата на сајтот.

VirusZ

hello world
22 октомври 2008
211
28
stavrovski.net
За да има и "блажина" и "везе" за вас она што го пишав би те поканил кај нас во канцеларија на демонстрација што се може со добро оптимизиран сајт да се постигне и колку е битна оптимизацијата на сајтот.

зошто да не, баш би ми било задоволство ... каде да дојдам?

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
зошто да не, баш би ми било задоволство ... каде да дојдам?
Ние сме во Кавадарци ако те води патот накај Кавадарци пиши ми ке ти дадам инструкции за точно каде се наоѓаме и ке се слушнеме телефонски.

zelenotosr

hello world
28 февруари 2011
53
4
Дечки какви 300-400eur!!!!!!!!

За спортски портал без минимални 1500eur само за сајтoт, башка добар дизајн (мин. 300eur), башка хостинг, башка фирма и домеин Е СМЕШНО ДЕТСКИ И НЕСЕРИОЗНО. А за сите „фраери“ што ми/ни ја уништуваат професијата и „прават сајтови за 100eur“ АЈДЕ ШЕТЊА!!!!!!!!
zaso firma?

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.874
34.165
roka.mk
Може да се избегне и отварањето фирма за домен, ќе го купиш преку хостинг компанија или од некоја веќе постоечка фирма.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно