Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

најдобра банка во мк?

Petarys

hello world
28 јули 2009
259
449
Прага, Чешка
Проблемот ми е што за тривиална функционалност како увид на банкарска сметка ми бараат целосно да се соголам пред некаква си Андроид апликација за која не ни и посветив доволно внимание кога ја спуштав. Може спуштам phishing копија со една точка сменета во името...
Инаку КИБС услугите ги користев добри 6 години на претходното работно место, имав и токен со кои вршев потпишувања, пристап до електронско банкарство како правно лице, значи познато ми е се! Меѓутоа Ова OneID ми е премногу инвазивно.
Сега гледам на официјален сајт како партнер на OneID e посочена и НЛБ Банка. Корисник сум на НЛБ Електронско банкарство и освен мКлик и NLBPay за верификација што им е согласно новите безбедносни стандарди немам потреба од OneID!
А ваму со Комерцијална Банка ми бараат крвна група! И тоа за персоналните податоци го искусив во експозитура - Цел сегмент го оставив непотополнет, и вработената се прави на удрена као сум заборавил да го потполнам тој дел и почна таа да потполнува и да ме прашува на глас без никаква приватност во самата експозитура додека 4 други нивни клиенти ми дишат во врат.
И сега ти ми викаш нештото е опционално, ама не е ако земаш кредити.... Затоа што мора да те евалуираат. ОК ваѓав пари од нивни посран инвестициски фонд. Во што спаѓа тоа тогаш? Кредитен производ?
OneID е идентитетска апликација, нормално дека ќе треба лична карта да скенираат за да ти издадат сертификат. Ништо неразумно не ти побарале. Сепак твое право е да не се согласиш.
Околу податоците што ги бараат од банките, голем дел се законски податоци, дел од KYC регулативата за анти-перење пари и така е низ цела Европа. Така функционира сѐ, ако сакаш услуга (во случајов банкарска) ќе треба да се согласиш да споделиш лични информации.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно