Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 11

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321
Многу паметно што не правите апдејти.

@mdeni со боледување една недела од кај матичната.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.235
2.670
апдејти се добра работа, но кога се работи за виндовс се многу досадна работа. Линуксов ги инсталира за 5 секунди и не ми ни бара рестарт у најголем дел од случаите. Виндовсот е спор како желка додека инсталира па чекаш, па се рестартира. Pain in the ass што викаат.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Еве и пак ке кажам, или само ја сум улав што немам мака тука, со вклучени апдејти 7,8 години уназад, или Вие имате многу работа да не смеете да изгубите 1мин во од Вашето скапо платено време, додека чекате апдејт на Windows.
Да не се повторувам со 11кава, никакви проблеми.

Фала пријатно.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Chiller

user
8 март 2012
1.555
1.161
Скопје Аеродром
Кога треба да здрмаш 200$ за 30 минути, а ти се појави апдејт све ти пропаѓа... Затоа ако се си работи како што треба подалеку од апдејти.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.060
5.993
Кога треба да здрмаш 200$ за 30 минути, а ти се појави апдејт све ти пропаѓа... Затоа ако се си работи како што треба подалеку од апдејти.
Најмал проблем е "апдејтот". Заебанциите може да се по неколку часа после тоа, а често (еднаш годишно) и Денови!!! Зошто некој џоб веќе нема да работи. Зошто некој репорт веќе нема да се генерира и слично. Денови, а и реинсталација е решение по некогаш. Општ хаос. А поготово ако се неколку компјутери и ќе ги стресе во ист ден, уф, уф колку е интересно тогаааааш. Ептен интересно. Па се од ново прај, пусти...

И најинтересно е што е рандом. За да те држи на штрек, да не ти е досадно.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Најмал проблем е "апдејтот". Заебанциите може да се по неколку часа после тоа, а често (еднаш годишно) и Денови!!! Зошто некој џоб веќе нема да работи. Зошто некој репорт веќе нема да се генерира и слично. Денови, а и реинсталација е решение по некогаш. Општ хаос. А поготово ако се неколку компјутери и ќе ги стресе во ист ден, уф, уф колку е интересно тогаааааш. Ептен интересно. Па се од ново прај, пусти...

И најинтересно е што е рандом. За да те држи на штрек, да не ти е досадно.
Затоа за такви мишн криткл таскови смислиле луѓето бекап, имиџ, итн, и си назад за макс 10-15мин.

Sent from my TELEFON using Tapatalk

Ab@ace

lurker
21 мај 2016
849
733
Ја никад сум немал проблем со апдејти на windows уште во времето на windows ME и 2000 па се до сега :D

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

mdeni

senior
24 септември 2012
6.060
5.993
Затоа за такви мишн криткл таскови смислиле луѓето бекап, имиџ, итн, и си назад за макс 10-15мин.

Какви мишн критикал, офис компјутери 10-200 на број. Да, бекап постои, ама треба некој да се замара за тој бекап. Особено во делот на лиценци, принтери, скенери, апликации, репорти... Не знам што бекап треба, ваљда рекавери може да напраи нешто. Иако последниот пат пробав со анинсталавија на апдејтот, и не успеа.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Какви мишн критикал, офис компјутери 10-200 на број. Да, бекап постои, ама треба некој да се замара за тој бекап. Особено во делот на лиценци, принтери, скенери, апликации, репорти... Не знам што бекап треба, ваљда рекавери може да напраи нешто. Иако последниот пат пробав со анинсталавија на апдејтот, и не успеа.
Па да 200 офис компјутери се мишн криткл. Имиџ еднаш неделно да речам и на коњ си. Се ќе си сними, лиценци, принтери, скенери, ама баш сѐ. Снапшот во моментот добиваш. Кај мене верглаат бекапи за викенди, и после што сака нека прават апдејти следна недела, што на виндоус што на апликации.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.057
3.496
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
1678004636036-png.123244

sigh
и после зашо фрчат вируси, ransomware-и, DDOS ботови насекаде.

коа ќе биде тоа „возачка дозвола“ за интернет веќе :)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.060
5.993
Па да 200 офис компјутери се мишн криткл. Имиџ еднаш неделно да речам и на коњ си. Се ќе си сними, лиценци, принтери, скенери, ама баш сѐ. Снапшот во моментот добиваш. Кај мене верглаат бекапи за викенди, и после што сака нека прават апдејти следна недела, што на виндоус што на апликации.

Кој софтвер го користиш за имиџ еднаш неделно? Автоматски или мануелно?

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Кој софтвер го користиш за имиџ еднаш неделно? Автоматски или мануелно?
Active Backup for Business од Synology. Автоматски си работи, и после првиот голем бекап, следните ми се наместени инкрементални и тераат релативно брзо.

Chiller

user
8 март 2012
1.555
1.161
Скопје Аеродром
1678004636036-png.123244

sigh

После 3 годии менувам диск со нов ОС.
Мислењето е автоматски споено:

1678004636036-png.123244

sigh

Врати се на линукс и уживај, по можност у он нет. :)

Последна промена:
И

Избришан член 42370

Гостин
1678004636036-png.123244

sigh

Ме потсеќаш на баткине од reddit кога ќе се спомнат апдејти. Како јас немам закачено ниту еден вирус а терам без апдејти од Windows 10 Anniversary?
Што се немам посетувано и штекано во компјутер. Малку common sense и тоа е тоа.
Крај краева, недај боже Malwarebytes е тука.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.297
11.832
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Да му се одмили на човек да го чита форумов...

Burazer

Баниран/a
29 јануари 2023
267
180
Тука
Што се немам посетувано и штекано во компјутер. Малку common sense и тоа е тоа.
Крај краева, недај боже Malwarebytes е тука.
Тако је. И јас имам бокирано апдејти. А вируси имам закачувано орле зорле кога свесно гасам антивируси за да симнам сумњиви фајлови.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Тако је. И јас имам бокирано апдејти. А вируси имам закачувано орле зорле кога свесно гасам антивируси за да симнам сумњиви фајлови.
И дека ти и ојле дојле напраиле така, не значи дека така треба. Јас нислам да им пишете на сите софтверски компании да не се замараат со апдејти и печови, пошто нема потреба по вашето експертско мислење.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Зошто воопшто апдејтирате на 11-ка ако исклучувате апдејти? Па самата 11-ка е само еден поголем апдејт во однос на десетката, како впрочем што е повеќе години наназад.
Седете си на десетка 1507 и свиркајте. Или на седмица. Или на ХР.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.770
4.489
Неготино
10тина црнци да ми дојдат дома и да ми речат изгаси апдејти, нека се редат сите без проблем. Не гасам.

И

Избришан член 42370

Гостин
Зошто воопшто апдејтирате на 11-ка ако исклучувате апдејти? Па самата 11-ка е само еден поголем апдејт во однос на десетката, како впрочем што е повеќе години наназад.
Седете си на десетка 1507 и свиркајте. Или на седмица. Или на ХР.

Никој не рече воопшто да не апдејтираме. Имам 100 пати пишувано за ова, и тоа во истава тема. Проблемот не се апдејтите, проблемот е како Windows се справува со самите апдејти на веќе постоечки систем.
Обично правам апдејт на секоја major верзија 21H1 -> 21H2 (за пример).
Под апдејт, правам чиста реинсталација од тазе симнато ISO.
Сум имал еден куп проблеми со драјвери/лиценци/програми, од ресетирани сетинзи, до BSOD за кои исто така имам пишувано во оваа или Windows 10 темата.

P.S да имаше можност и компатибилност за 7-ца со новиве софтвери/игри, ден денес немаше да сум мрднат.

И дека ти и ојле дојле напраиле така, не значи дека така треба. Јас нислам да им пишете на сите софтверски компании да не се замараат со апдејти и печови, пошто нема потреба по вашето експертско мислење.

Моето мислење е лично засебно, не ми мешај баби-жаби со софтверски компании. За таму си има Enterprise верзија каде што има само security апдејти, а feature апдејтите се одложани во споредба со обичната раја. Згора на се таму си има daily/weekly backup и има некој задолжен и платен за тоа да го прави.

Чист пример, Windows 10 Redstone 2 кога излезе, палам компјутер, стига до десктоп и black screen зошто така му текнало, решение? Реинсталација на OS. Не бутираше ни во safe mode. Е сега прашање е дали секој има време да реинсталира цел оперативен систем и да отиде цел ден, или пак да прави неделен бекап на сопствен компјутер, мислам не.

Да му се одмили на човек да го чита форумов...

Ти мене ми си омилен од сиве членови. Во секоја тема правиш фантом појава, коментираш исто/слично и испаруваш. Не знам која ти е поентава да коментираш нешто што нема воопшто потреба и не допринесува ништо во темата на разговор. Немора да не читаш, стави игнор и уживајси.

Изменето од модератор:

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.297
11.832
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
  • ми се допаѓа
Реакции: marv
И

Избришан член 42370

Гостин
Баш тебе ќе те прашам што да правам, ич кур да не те боли за мене!

Ама изгледа тебе многу те боли за мене што коментираш едно исто под секој мој коментар.
Ми делуваш на многу фин и културен човек.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно