Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 11

Burazer

Баниран/a
29 јануари 2023
267
180
Тука
Никој не рече воопшто да не апдејтираме. Имам 100 пати пишувано за ова, и тоа во истава тема. Проблемот не се апдејтите, проблемот е како Windows се справува со самите апдејти на веќе постоечки систем.
Обично правам апдејт на секоја major верзија 21H1 -> 21H2 (за пример).
Под апдејт, правам чиста реинсталација од тазе симнато ISO.
Сум имал еден куп проблеми со драјвери/лиценци/програми, од ресетирани сетинзи, до BSOD за кои исто така имам пишувано во оваа или Windows 10 темата.

P.S да имаше можност и компатибилност за 7-ца со новиве софтвери/игри, ден денес немаше да сум мрднат.

Моето мислење е лично засебно, не ми мешај баби-жаби со софтверски компании. За таму си има Enterprise верзија каде што има само security апдејти, а feature апдејтите се одложани во споредба со обичната раја. Згора на се таму си има daily/weekly backup и има некој задолжен и платен за тоа да го прави.
Апсолутно се слагам со тебе. А нарочито за 7-ца. На мене ми е криво шо НВИДИА прекина подршка за 3Д стереоскопик, а поновите интелови матични не подржуваат 7ца.
Гејминг во 3Д е нешто прекрасно. Каков реј трејсинг, какви бакрачи. Баш ме чуде шо нема тема таква тема.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Никој не рече воопшто да не апдејтираме. Имам 100 пати пишувано за ова, и тоа во истава тема. Проблемот не се апдејтите, проблемот е како Windows се справува со самите апдејти на веќе постоечки систем.
Обично правам апдејт на секоја major верзија 21H1 -> 21H2 (за пример).
Под апдејт, правам чиста реинсталација од тазе симнато ISO.
Сум имал еден куп проблеми со драјвери/лиценци/програми, од ресетирани сетинзи, до BSOD за кои исто така имам пишувано во оваа или Windows 10 темата.

P.S да имаше можност и компатибилност за 7-ца со новиве софтвери/игри, ден денес немаше да сум мрднат.

Моето мислење е лично засебно, не ми мешај баби-жаби со софтверски компании. За таму си има Enterprise верзија каде што има само security апдејти, а feature апдејтите се одложани во споредба со обичната раја. Згора на се таму си има daily/weekly backup и има некој задолжен и платен за тоа да го прави.

Чист пример, Windows 10 Redstone 2 кога излезе, палам компјутер, стига до десктоп и black screen зошто така му текнало, решение? Реинсталација на OS. Не бутираше ни во safe mode. Е сега прашање е дали секој има време да реинсталира цел оперативен систем и да отиде цел ден, или пак да прави неделен бекап на сопствен компјутер, мислам не.

Ти мене ми си омилен од сиве членови. Во секоја тема правиш фантом појава, коментираш исто/слично и испаруваш. Не знам која ти е поентава да коментираш нешто што нема воопшто потреба и не допринесува ништо во темата на разговор. Немора да не читаш, стави игнор и уживајси.
За софтверски компании не ме разбра препрочитај. За бекап или имиџ си исто грешка, ама твој избор. Го пушташ на спиење и мирна душа, ама.... Вие си знаете.

Sent from my TELEFON using Tapatalk

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.297
11.832
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Ама изгледа тебе многу те боли за мене што коментираш едно исто под секој мој коментар.
Ми делуваш на многу фин и културен човек.
Никаде не те спомнав тебе, само ја гледам генералната слика и коментирам. И да, фин сум и културен, за кого како.

17 август 2014
1.866
1.380
Скопје
Не знам зошто праите аптејти воопшто на ОС, земете си инсталирајте си Виндоус НТ 4.0, и терајте си така без апдејти. А најубаво ви е дајл ап интернет де си стаите за имате целосно корисничко искуство.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.491
2.938
А ние шо сне заглавени на Њиндовс 3.0, шо да прајме, шо да речиме?

Испратено од телефоно.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.555
19.231
Како на Миленијалец да му доловиш дека не дискутираме за перформанси туку за ретардирани одлуки во поглед на GUI без да употребуваш компарации со автомобили?
Никако!

Еве уште еднаш..
Имаш лична и брза кола ама некако некој се досетил дека е подобро да влегуваш низ гепек отколку низ врата, како минатите 100 и кусур години, пошто „така е тренди“
Потоа ти доаѓа друг и саркастично ти вели „Па ако неќете низ гепек ондак возете Фиќо“

Од лажна дилема во лажна дилема, цело време.
Ми иде стомакот да си го распарам

Burazer

Баниран/a
29 јануари 2023
267
180
Тука
Како на Миленијалец да му доловиш дека не дискутираме за перформанси туку за ретардирани одлуки во поглед на GUI без да употребуваш компарации со автомобили?
Никако!

Еве уште еднаш..
Имаш лична и брза кола ама некако некој се досетил дека е подобро да влегуваш низ гепек отколку низ врата, како минатите 100 и кусур години, пошто „така е тренди“
Потоа ти доаѓа друг и саркастично ти вели „Па ако неќете низ гепек ондак возете Фиќо“

Еее буразеру, ти ако не им ги растуреш илузиите нема кој друг. Ама немој така. Немој со тие куршуми. Болат. Знаеш подобро е да спиеш него да си буден. Полесно е главата во песок него да ја гледаш опасноста.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Еее буразеру, ти ако не им ги растуреш илузиите нема кој друг. Ама немој така. Немој со тие куршуми. Болат. Знаеш подобро е да спиеш него да си буден. Полесно е главата во песок него да ја гледаш опасноста.
Само што неговиот муабет и твојот немаат допирна точка, ама нема веза. Држи главата у песок, оти надвор може некој апдејт да видиш.

Burazer

Баниран/a
29 јануари 2023
267
180
Тука
Само што неговиот муабет и твојот немаат допирна точка, ама нема веза. Држи главата у песок, оти надвор може некој апдејт да видиш.

Не ми ја сфана поентата. Тие шо веруваат здраво за готово за се шо им се сервира се со глава у песок. Така се осеќаат сигурно со лажна наводна сигурност.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509
Не ми ја сфана поентата. Тие шо веруваат здраво за готово за се шо им се сервира се со глава у песок. Така се осеќаат сигурно со лажна наводна сигурност.
Аааа ОК. А ти си со нелажна не привидна, несигурност ама ти е ОК, барем си знаеш.
И пак Флегма не кажа ништо ни блиску до твоиве филозофии. Сосема друго си кажа човекот и му држи муабетот.

17 август 2014
1.866
1.380
Скопје
Никако!

Еве уште еднаш..

Ама може и вака да се размислува:

Таа кола треба ли да се сервисира и делови да се мењаат? Може е лична и брза али ако е од претходен век нит делови ќе најдеш нит ништо, ќе ти остане скапаница со тек на време. И идеш у продавница и продаваат нови само преку гепек да влагаш… и што ќе праиш? Тоа е.

Вие додека дебатирате тука дали 10ка да користите, дали на 7 да се вратите, дали 11 да инсталирате, дали со руфус или без, апдејт требало или не требало, Виндоус 12 ќе искочи кај и дае, и пак во круг истите муабети.

Sent from my iPhone using Tapatalk

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.491
2.938
Ама може и вака да се размислува:

Таа кола треба ли да се сервисира и делови да се мењаат? Може е лична и брза али ако е од претходен век нит делови ќе најдеш нит ништо, ќе ти остане скапаница со тек на време. И идеш у продавница и продаваат нови само преку гепек да влагаш… и што ќе праиш? Тоа е.

Вие додека дебатирате тука дали 10ка да користите, дали на 7 да се вратите, дали 11 да инсталирате, дали со руфус или без, апдејт требало или не требало, Виндоус 12 ќе искочи кај и дае, и пак во круг истите муабети.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Гад демед!

Испратено од телефоно.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.060
5.993
Да не ме разбере некој погрешно, јас го апдејтувам 11кава постојано. И си ги пратам глупостите што ги прави. :) Иначе од каде би ги знаел...

Ab@ace

lurker
21 мај 2016
849
733
Во времето на xp кога форматираш тазе нов систем,после конекција на интернет кога излеваа околу 200-230 апдејти па рестартови на секој 3-4 апдејти инсталирани па после ти вади одтанати уште 197 за доинсталирање замисли во тоа време кога немаше оптички нет не постоеа ssd се ова го правевме на HDD, а сега кукате оти месечно инсталирате 2-3 апдејти кој траат помалце од 2-3 мин со се рестарт и тоа на ссд

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Mercilesss

hello world
20 февруари 2023
396
299
Во времето на xp кога форматираш тазе нов систем,после конекција на интернет кога излеваа околу 200-230 апдејти па рестартови на секој 3-4 апдејти инсталирани па после ти вади одтанати уште 197 за доинсталирање замисли во тоа време кога немаше оптички нет не постоеа ssd се ова го правевме на HDD, а сега кукате оти месечно инсталирате 2-3 апдејти кој траат помалце од 2-3 мин со се рестарт и тоа на ссд

Така, а ке прокоментира некој за последнио апдејт на 11ката?

На 3 различни Dell OptiPlex (лиценциран 11 про) најверојатно им симнува грешка апдејт, почнува кулерот да врти на 100% и појавува грешка во Firmware, секако со нова инсталација се реши проблемот али се повеке забегуваат со апдејтите.

И

Избришан член 42370

Гостин

Ма џабе пишиме, џабе се објаснуваме, овдека никој не чита изгледа или сите сте толку заблудени во вашиот начин и мора да е така.
Никој не плука по апдејти, претпоставувам овдека повеќето сте софтверски инжињери и знаете што значи апдејт.
Не сум "анти-ваксер" ни паки стојам на Windows NT како што се припуцаваат 90 % од членовиве после мојот пост.
Едноставно не го користам сервисот за апдејтирање од Microsoft зошто од некоја причина детектира дека немам Intel HD драјвер и си инсталира генерички преку WU, го оверајднува и ми го багира целиот систем па мора да правам нова инсталација зошто неможам да пристапам воопшто до OS. Ова е пример, сум имал еден куп други во моево искуство.

Ако вас се ви е топтан и не сте имале проблем со WU, баш ми е мило, никој ни ве плука ни ви суди зошто така.
Очигледно има еден куп корисници што имаат проблеми, затоа и беше овој коментар.

Се средува таскбарот ама еве голем апдејт имаше и ExplorerPatcher почна да зафркава. Ја ставив новата верзија од ExplorerPatcher ама пак некои гличови има. А стандардниот таскбар од 11 е чиста глупост, тотално непродуктивен.

Чисти пример е ова.

Еве и друг пример. И друг. И ДРУГ.
Да продолжам за последниот AMD драјвер што го брикнува ОС доколку се вклучени апдејтите? Се дешава кај сите? Апсолутно не, но некои ќе се изгорат.
Ама овдека очигледно ние сме со глава во песок што споделуваме искуства и гледаме да помогниме на некому.
Гледам има многу експерти членови што му се одмилува форумот од читање поради тоа.

Така, а ке прокоментира некој за последнио апдејт на 11ката?

На 3 различни Dell OptiPlex (лиценциран 11 про) најверојатно им симнува грешка апдејт, почнува кулерот да врти на 100% и појавува грешка во Firmware, секако со нова инсталација се реши проблемот али се повеке забегуваат со апдејтите.

Не коментирам повеќе за апдејти, очигледно 100 % од времето апдејтите се сосема исправни, а доколку не успее, roll-back работи. /s

Никаде не те спомнав тебе, само ја гледам генералната слика и коментирам. И да, фин сум и културен, за кого како.

Ти се молам, ова ти е трет пат под мој пост истото да го коментираш. Ај што ме навредуваш континуирано, барем престани будала да ме правиш.
А за тоа кого-како, не знам ни што ни каде сум те увредил за да се понашаш така спрема мене.

Изменето од модератор:

Chiller

user
8 март 2012
1.555
1.161
Скопје Аеродром
Да не ме разбере мене некој погрешно, мене ми се исклучени автоматски апдејт, но му пуштам апдејт кога имам повеќе време и ако се деси пиздарија да можам да реагирам. Не у сред некој проект да ми почне апгрејд па да ми избега клиент па и пари да треба да му враќам. Кога микрософт би имал совршен апдејт со 100% загарантиран коректен апдејт би го пуштил да прави што сака, вака не ми се ризикува.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.057
3.496
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux

:eek:

и еве ги ефектите на кабалот не-update-ирам-јас-попаметен-сум-од-сите.

не само што Microsoft не можат да ја санираат штетата, пошто луѓето не прават навремени update-и,
во конкретниов случај штетата потенцијално е и за Linux корисниците пошто се работи за UEFI rootkit.
making it worse for everyone.

(среќа јас ги тргнав тие UEFI клучеви од моите BIOS-и, и си користам свои)

kokion

read-only
26 февруари 2013
16
9
Negotino
Microsoft уште се учат да програмираат, кај и да е некој ден може и ќе направат асолен оперативен систем

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.057
3.496
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Де ако може туторијал или линк за ова?
јас ја користам оваа алатка GitHub - Foxboron/sbctl: Secure Boot key manager

на кратко, исклучуваш secure-boot и го ставаш во setup mode (ова е специфично за матичната/bios-от).
со алатква се креираат лични клучеви, и се прави enroll (те. се внесуваат во bios-от).
после тоа, secure boot е автоматски уклучен и само uefi executables потпишани со твоите клучеви ќе може да бидат вчитани/бутирани од BIOS-от.

нормално, има нешто повеќе детали, ги има во документацијата на алаткава.

е сеа, ова веќе иде off-topic на темава, во Linux сето тоа работи релативно лесно, пошто со package hooks, ги потпишувам кернелите при инсталација.
За windows не би знаел што да се прави :(

barney

hello world
9 јуни 2017
131
25
е сеа, ова веќе иде off-topic на темава, во Linux сето тоа работи релативно лесно, пошто со package hooks, ги потпишувам кернелите при инсталација.
Дали може линк до туторијал како се прави ова во Arch Linux. Дали е многу комплицирано за некого кој никогаш не се занимавал со темава?

• ми се допаѓа
Реакции: thrw

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно