Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

VDSL @Телеком МК

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.631
Скопје / Автокоманда
Да ви објаснам како работи VDSL.
Џабе гледате одалеченост ДА СЕТО ТОА Е МНОГУ ВАЖНО НО ГОЛЕМОТО НО е доколку кај вас стига 120 илјади линија download и 80 илјади уплоад се зависи дали бакарот е добар дали подземната парица е добра.
Се си има свое пакетот нагоре на корисникот му е покачен НО ДОКОЛКУ ОСЕТИ ПАДОВИ на интернет и почне да пријавува пак ќе му го вратат назад другиот профил.
Има на места линиите се ептен јаки но цело време има прекини и тоа е се поради тоа што бакарната мрежа откажува и за да се направи тоа да биде како што треба ќе треба се од почеток да се пушта , нов кабел подземен , а на телеком тоа не му е исплатливо.
VDSL нејќе многу прекидни точки т.е преспојувања , а зависно како е мрежата правена на некои места од 600 метри должина кај што може VDSL има 10 преспојни точки и на сите тие преспојни точки ако не се правилно средени треба цела мрежа да се преправа од РЃА влага и други работи кои си пати бакарот.
Не се радувајте на покачени пакети затоа што ако почне да ви е нестабилен интернетот и пријавувате ќе ви го вратат стариот профил назад.
А чим пријавувате дека ви е нестабилен значи дека бакарот не држи таков пакет/профил кој ви е пуштен ИАКО ТРЕБА но поради старост на бакарот нема да може.
Најидеално е од ИЗВОД до куќа без прекидни точки да се пушти бакар , но тоа не е изводливо дека трасите кога биле правени на старот биле правени за ТЕЛЕФОНИ и на тие 2 жици иделе само телефон и тие преспојни точки не значеле ништо.
Целата работа е што и да пуштите кабел од рутер до извод без прекидни точки на тој извод има одредени слободно парици кои идат подземно и ако тие парици се изгорени пак нема да чини бидејќи бакарот оджува или тој извод најубаво кажано одкажува.
Затоа бакарот никој не го сака и тежок е за одржавање и воедно си пати од многу проблем кои оптиката ги нема.
Пак ќе кажам има на места каде што бакарот добива не исти него слични брзини на оптика и нема проблем но сепак ОПТИКАТА Е ВРВОТ и нема подобро.
Затоа сега луге кога научија дека има оптика земаат влакно оптичко и го држат за фиксен само бидејќи преку тоа влакно може после ако сака и НЕОТЕЛ И А1 да си приклучи така да бидете памети ако начекате оптика одма местете и чувајте си АКТИВНО ВЛАКНО т.е најобична телефонска претплата.

Последна промена:

Optipro

lurker
5 мај 2021
618
465
Да ви објаснам како работи VDSL.
Џабе гледате одалеченост ДА СЕТО ТОА Е МНОГУ ВАЖНО НО ГОЛЕМОТО НО е доколку кај вас стига 120 илјади линија download и 80 илјади уплоад се зависи дали бакарот е добар дали подземната парица е добра.
Се си има свое пакетот нагоре на корисникот му е покачен НО ДОКОЛКУ ОСЕТИ ПАДОВИ на интернет и почне да пријавува пак ќе му го вратат назад другиот профил.
Има на места линиите се ептен јаки но цело време има прекини и тоа е се поради тоа што бакарната мрежа откажува и за да се направи тоа да биде како што треба ќе треба се од почеток да се пушта , нов кабел подземен , а на телеком тоа не му е исплатливо.
VDSL нејќе многу прекидни точки т.е преспојувања , а зависно како е мрежата правена на некои места од 600 метри должина кај што може VDSL има 10 преспојни точки и на сите тие преспојни точки ако не се правилно средени треба цела мрежа да се преправа од РЃА влага и други работи кои си пати бакарот.
Не се радувајте на покачени пакети затоа што ако почне да ви е нестабилен интернетот и пријавувате ќе ви го вратат стариот профил назад.
А чим пријавувате дека ви е нестабилен значи дека бакарот не држи таков пакет/профил кој ви е пуштен ИАКО ТРЕБА но поради старост на бакарот нема да може.
Трет месец одкако користам ВДСЛ..
До сега не сум имал никаков проблем, а искрено линијата до кај мене била прејака(така ми рекоа) пошо сум бил и блиску до централа на едно 100тина метри воздушна линија.
Предходно порано пред години.. мислам од ОНЕ имав тогаш, АДСЛ и знам дека беше тежок крш интернетот!
П.с сепак мислам дека се е повеќе до ажурноста на операторите, а не толку до каблите и слично..
Може и не сум во право... ама сепак, АДСЛ крш на истата линија а ВДСЛ топ на истата линија, а инфраструктурата знам дека не е ни чепната од време на ДСЛ

lumibi

hello world
5 јуни 2008
270
77
Кај мене прикажува дека може поголема врзина да добијам (attainable rate), но, ми дава максимум 30 мбпс даунлоуд. Дали треба да се јавувам или самата ќе се среди. Ресетирав рутер но пак исто. На М пакетот сум.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.651
1.815
Кај мене прикажува дека може поголема врзина да добијам (attainable rate), но, ми дава максимум 30 мбпс даунлоуд. Дали треба да се јавувам или самата ќе се среди. Ресетирав рутер но пак исто. На М пакетот сум.
Што ти пишува во апликацијата?
Screenshot_2023-04-01-18-27-22-636_com.telekom.telekommk.jpg

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.816
4.029
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Потврдено и од мене дека е покачена брзината и во апликација и во рутер. Само разликата е што порано макс DL беше 65..добро е не е за жалење се мрдна и ВДСЛ-ов после покачувањето брзина на оптиката. Незнам колку време е покачена брзината ама до сега е стабилен нетов..во прилог неколку слики спидтест сепак скоро 20мб+ од старата брзина)

Атачменти

• VDSL.JPG
    VDSL.JPG
    25,4 KB · Прегледи: 28
  • VDSL test.JPG
    VDSL test.JPG
    26,8 KB · Прегледи: 28
  • VDSL test2.JPG
    VDSL test2.JPG
    27,5 KB · Прегледи: 20
  • VDSL test3.JPG
    VDSL test3.JPG
    25,5 KB · Прегледи: 21
  • VDSL test4.JPG
    VDSL test4.JPG
    23,3 KB · Прегледи: 30
Последна промена:

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.816
4.029
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
И

Избришан член 42370

Гостин
Не пишува ништо ново на нивната страница. Некое инфо за L пакетот?

lumibi

hello world
5 јуни 2008
270
77
хммм зошто вака? а да го ресетираш рутерот?
Го ресетирав и пак исто ми дава 30/5 мбпс.

Се јавив во кал центар, ми рекоа дека максимум брзина можам да добијам 38 мбпс додека тие не можат на тој профил ма не стават бидејќи немале таков профил, имале 40 мбпс и ако ми зголемуваат лимит ќе сум имал проблеми затоа сега засега нека биде вака.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.816
4.029
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Го ресетирав и пак исто ми дава 30/5 мбпс.

Се јавив во кал центар, ми рекоа дека максимум брзина можам да добијам 38 мбпс додека тие не можат на тој профил ма не стават бидејќи немале таков профил, имале 40 мбпс и ако ми зголемуваат лимит ќе сум имал проблеми затоа сега засега нека биде вака.
Тоа што ти го кажаа погоре некои членови дека се зависи од квалитетот на линијата и ако ти ја покачат ќе имаш проблеми. Реално не менува многу покачувањето (барем кај мене) на спид тест вади 42 макс во пракса макс 35 и тоа во најдобар случај, средна брзина 20-27мб.
Вака е кај мене. Се забележува дека секојдневните страниците побрзо отѕвораат освен фејсбук кој е во секој случај спор (незнам како е на оптика нека кажат тие што користат)
btw Дали зголемениве брзини ќе останат или е тест период како што е за оптичката мрежа?

И

Избришан член 42370

Гостин
Не пишува ништо ново на нивната страница. Некое инфо за L пакетот?

Значи ќе се само-цитирам и ќе изразам пак незадоволство. Го креваат M пакетот на 50/10 а L останува 60/10 а теоретски плаќам за 300/300 моментално, односно 100/100 без промоција. (информација од контакт центар)
Линијата ми е повеќе од доволна 140/30 attainable rate а не сакаат да пуштат повеќе. Се осеќам скамнат во моментов.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.816
4.029
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Можеби треба да сменат профил и да е отворен како во хрватска за вдсл, чисто колку за проба. да, ќе има проблеми со квалитетот на линијата ама без проба не се знае секако плаќаме исто како и за оптика и поголеми брзини

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.651
1.815
Нема смисла Л пакет за Вдсл интернет, се плаќа многу повеќе за минорни подобрувања (плус 10Мб за даунлоуд). Можеби најдобро е да им се даде на тие што се на Л колку што им подржува линијата.

18 септември 2020
947
886
Македонија
Значи ќе се само-цитирам и ќе изразам пак незадоволство. Го креваат M пакетот на 50/10 а L останува 60/10 а теоретски плаќам за 300/300 моментално, односно 100/100 без промоција. (информација од контакт центар)
Линијата ми е повеќе од доволна 140/30 attainable rate а не сакаат да пуштат повеќе. Се осеќам скамнат во моментов.
Префрли се на интернет М и ќе имаш 500 денари поефтина сметка и ќе имаш 50/10 чим линијата ти подржува. Јас вчера им пишав бидејќи планирам да се приклучам понатаму и ми пишаа дека зависи од линијата ако подржува тогаш можи да има за тој интернег пакет зголемена брзина на бакар.

И

Избришан член 42370

Гостин
Можеби треба да сменат профил и да е отворен како во хрватска за вдсл, чисто колку за проба. да, ќе има проблеми со квалитетот на линијата ама без проба не се знае секако плаќаме исто како и за оптика и поголеми брзини

Наводно над 60 Mbps ќе кочело за VDSL според контакт центар.
Брзинава на рутер ми е следната:
t1Oue4J.png

Јас не верувам да кочи и 100 да пуштат на моја линија али нејсе, не се разбирам многу кои се лимитите на VDSL, ќе оставам за членови во тоа поле да коментираат.

Нема смисла Л пакет за Вдсл интернет, се плаќа многу повеќе за минорни подобрувања (плус 10Мб за даунлоуд). Можеби најдобро е да им се даде на тие што се на Л колку што им подржува линијата.

Имаше од причина што M беше 30/5 а L беше дупло, 60/10, кога не се можи оптика, тоа е. Сега со моменталниве промени сум скамнат ем технички, ем ценовно.

Префрли се на интернет М и ќе имаш 500 денари поефтина сметка и ќе имаш 50/10 чим линијата ти подржува. Јас вчера им пишав бидејќи планирам да се приклучам понатаму и ми пишаа дека зависи од линијата ако подржува тогаш можи да има за тој интернег пакет зголемена брзина на бакар.

И пак нов обврзнувачки договор од 2 години а според нив ќе биде поефтино само 200-300 денари.

П.С убо им кажал батко Кире.
J1ZaR6p.png

Изменето од модератор:

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.816
4.029
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Да не се жалиме, колку толку плус брзина добиваме иако далеку се тие 50мб, појќе од 35-36мб (може кај други поинаку ќе биде) немам добиено не рачунајќки спидтестој на кои секогаш дава поголеми брзини од реалните
Прашањето е: Дали ќе ги остават овие брзини за стално или ќе биде само некој период како што прават со оптиката?

dashbog

lurker
24 јуни 2008
575
817
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Да не се жалиме, колку толку плус брзина добиваме иако далеку се тие 50мб, појќе од 35-36мб (може кај други поинаку ќе биде) немам добиено не рачунајќки спидтестој на кои секогаш дава поголеми брзини од реалните
Прашањето е: Дали ќе ги остават овие брзини за стално или ќе биде само некој период како што прават со оптиката?
Јас мислам ќе ги остават, со оглед на тоа дека не го рекламираат ова, а и заради зголемените брзини на А1 пакетите и тие каде има можност креваат брзини.
За оптиката сега е промотивно, очекувам во блиска иднина да има поголеми брзини и за стално.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.816
4.029
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
еве ви :)

Атачменти

• vdsl.jpg
    vdsl.jpg
    146,6 KB · Прегледи: 52
18 септември 2020
947
886
Македонија
Очекував ваков одговор,ова со вдсл брзините не смее да се комуницира со корисници,затоа и нема одговор на ова прашање.
Јас добив одговор дека доколку подржува линијата можно е да има зголемување. Ако не подржува, максимум брзината ќе биди 30 без проблем, оти ако е над тоа ќе има проблем со конекцијата и ќе го вратат корисникот на старата брзина.
Јас добив одговор на страната дека ако подржува линијата можи да има зголемување.

lumibi

hello world
5 јуни 2008
270
77
Ова ти се вика, Добредојде во Македонија, никаква грижа за корисници или customer care што се вика. Ако помине ќе помине, и така натаму. Ако прашуваме дали може цената на услугата да се намали тогаш којзнае што одговор ќе добиеме. Плаќаме скоро ист пакет како оптички а ипак брзините "замрзнати" на 30 мбпс.

Rejzerot

Баниран/a
19 мај 2022
692
1.237
Скопје
Ова ти се вика, Добредојде во Македонија, никаква грижа за корисници или customer care што се вика. Ако помине ќе помине, и така натаму. Ако прашуваме дали може цената на услугата да се намали тогаш којзнае што одговор ќе добиеме. Плаќаме скоро ист пакет како оптички а ипак брзините "замрзнати" на 30 мбпс.
Грижа за корисници имаш на 122 за све што те занима.Цена на услуга се намалува само ако неможе (технички да се добие она што го имаш во договорот потпишано,да ти се испорача,се намалува цена или се раскинува договор по пат на приговор).Плаќаш пакет кој пред да потпишеш договор си можел да се информираш колкава брзина ке имаш на линија,замрзната ти е брзината на 30мбсп затоа што линијата не ти подржува повеќе.Она што корисниците добиваат 50мбпс на линија која подржува им е бонус,никаде во ниеден договор на Телекон не пишува дека ти треба да добиеш повеќе од пакетот кој си ги потпишал,што значи дека Телеком ако сака и оние на 50мбпс може да им ја симне пак брзината на 30мбпс и никому ништо.

undergrounde

lurker
11 декември 2009
534
404
Грижа за корисници имаш на 122 за све што те занима.Цена на услуга се намалува само ако неможе (технички да се добие она што го имаш во договорот потпишано,да ти се испорача,се намалува цена или се раскинува договор по пат на приговор).Плаќаш пакет кој пред да потпишеш договор си можел да се информираш колкава брзина ке имаш на линија,замрзната ти е брзината на 30мбсп затоа што линијата не ти подржува повеќе.Она што корисниците добиваат 50мбпс на линија која подржува им е бонус,никаде во ниеден договор на Телекон не пишува дека ти треба да добиеш повеќе од пакетот кој си ги потпишал,што значи дека Телеком ако сака и оние на 50мбпс може да им ја симне пак брзината на 30мбпс и никому ништо.
Магента 1 М брзина до 60мб, никаде не е наведено за која технологија важи оваа брзина. И во документот за подетални информации не е наведено дека таа брзина е само за корисниците на оптика. Ова им го посочив на Телеком преку е-маил и добив одговор дека добивам колку што е наведено во понудата. Повторно се обидов да им објаснам дека тоа не е точно и така во круг...
На крај добив одговор дека ќе назначат точно за која технологија ја рекламираат таа брзина. Ова беше пред 2 месеци, не сум проверил од тогаш дали е променето нешто во документот за подетални информации

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.816
4.029
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Магента 1 М брзина до 60мб, никаде не е наведено за која технологија важи оваа брзина. И во документот за подетални информации не е наведено дека таа брзина е само за корисниците на оптика. Ова им го посочив на Телеком преку е-маил и добив одговор дека добивам колку што е наведено во понудата. Повторно се обидов да им објаснам дека тоа не е точно и така во круг...
На крај добив одговор дека ќе назначат точно за која технологија ја рекламираат таа брзина. Ова беше пред 2 месеци, не сум проверил од тогаш дали е променето нешто во документот за подетални информации
Во документо нема објаснување колку можев да видам ана и јас истото прашање лани ноември го поставив (на маил) и таму фино напишаа..60мб за оптика 30мб за ВДСЛ.
Вистина збунувачки е и не се трудат баш да прикажат точно што е кај е

Атачменти

• aaaaa.JPG
    aaaaa.JPG
    22,5 KB · Прегледи: 30

Rejzerot

Баниран/a
19 мај 2022
692
1.237
Скопје
Магента 1 м на оптика е 60мб,на Вдсл 30мб,на адсл 15мб.Во договорот ти пишува дали е оптика,адсл,вдсл.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно