12-13ти август, за мене најубавите денови за сликање ноќна фотографија. Метеорски дожд, веќе 5та година по ред како го сликам, и секогаш сум воодушевен. Годинава имаше мал проблем, месечината беше скоро полна и не беше толку видливо како други години. Спротивно од месечината према Поларис беше супер и за сликање и за набљудување. Отидовме со друштво околу 6 попладне на Козјак, и останавме докај 8 сабајлево. Ветер, кочан ладно, пиво и добро друштво. Јас подобра слика од мене си немам изваденоДруго воодушевување ми е дека сликав со Nikon Z6 и Canon EOS R, партали од апарати. Никонот малце послабо од Канонот ама за ноќна фотографија беа лудило. Канонот на аутофокус, си фокусираше без никаков проблем, во мртва темница! Еве едно тизерче пред да паднам у кома, деновиве ќе постирам и Star Trails, и неколку други фотки. Се надевам вечер ќе имам можност пак да отидам, ама месечината дури во 4и20 заоѓа, ќе видиме.
![]()
Nikon Z6, f/2.8, ISO 500, 13sec на 14мм.
Знам, со ДСЛР веројатно и јас би одел на поголемо ISO, ама на мирорлесов сакав да видам колку чиста слика можам да извадам без noise. Не би се осудил да кажам до кај се стигнати со мирорлес Канон и Никон, ама од тоа што го видов вчера можам само да кажам браво. Веројатно дека се работи за дигитален viewfinder, кога притискаш шатерот до пола, самиот апарат низ viewfinder кога гледаш како да си става iso 64.000 и сликата ја прави дење, па затоа фокусираше во мрак темница за помалце од секунда. А, кога гледаш низ екранот самиот апарат дава црвени точки на објектите што се фокусирани. На дете да му дадам, ќе извади перфектно фокусирана слика. Не знам дали имам поголеми импресии од Персеидите или од Канонот, уште се двоумам.Одлично! Иако ја на фоткава би одел со тро појке ИСО и со нијанса покуса експозиција. Ме интересира фотка од канонот, пошто нели, канон фан сумИнтересно е колку нагло канон се насочија во насока на мирорлес и мислам дека добро го прават тоа... али јас сум сеуште ДСЛР хардкор
Инаку годинава ке ги скокнам персеидите од оправдани причини (види фото), фан е малиот на природа, ама многу касно и ладно и далеку е козјак... и има премногу работи за гризење таму : )))
![]()
Archi by D_oktaR, on Flickr
Да сликаше со самсунг С10 во најт мод, и дрвото ќе се гледашеСликано со никон д5300 кит ленс
Сетингс ISO 800
Shutter 15 sec
f/3.5
18mm
Не е тоа поентата.Да сликаше со самсунг С10 во најт мод, и дрвото ќе се гледаше![]()
Добив шанса да правам АКТ фотосесија, но условите ми беа многу лоши, а немав поправен.Ви издвојува една инспирирана од Schattenkünstler (@schattenkuenst_ler) • Instagram photos and videos И рекреирање на негови фотографии
Погледнете го атачментот 77750
1/200s
ISO 1600
f 3.5
П.С Уметност а не еротика![]()
![]()
Sony a6000 f/3.5 iso640 exposure time 2sec. објектив 16-50mm E3.5-5.6 фотографирано од рака без трипод.
Се погоди момент, ем рака стабилна, ем фотоапаратот си го направи своето.Шо рака ќе имаше бе 2"![]()
Затоа што веќе леќата му е отворена до макс (f3.5), а ISO (640) му е во рамки на noise free. Пократок шатер ќе треба да зголемува ISO и да ризикува појавување на шум. Светлата делуваат јако од позадина пошто целта е бродот да биде осветлен, што горе доле му успеало (иако ја за нијанса и потемен би го напраил со shutter 1sec и зголемување на ISO 800). Со мала корекција во lightroom за светлата во позадина, и нормално, користење трипод нареден пат, добива солидна фотка.Прашањето е зошто воопшто си користел долг шатер на тие светла![]()
Ова и јас сакав да го пишам. Фотографијата не е обработувана и е поставена така како што испадна. Не носев ни трипод, ни па бев тргнат специјално да фотографирам. Да речам ова е по пат сликано шетајќи низ Охрид.Затоа што веќе леќата му е отворена до макс (f3.5), а ISO (640) му е во рамки на noise free. Пократок шатер ќе треба да зголемува ISO и да ризикува појавување на шум. Светлата делуваат јако од позадина пошто целта е бродот да биде осветлен, што горе доле му успеало (иако ја за нијанса и потемен би го напраил со shutter 1sec и зголемување на ISO 800). Со мала корекција во lightroom за светлата во позадина, и нормално, користење трипод нареден пат, добива солидна фотка.
P.S. @dreamson алал нека ти е за руката![]()
USB Flash Drive Type-C 256GB KINGSTON DATA TRAVELER 70 (USB 3.2 Gen 1 speeds), Black, DT70/256GB
1.480,00 ден
MONITOR 27" GIGABYTE GS27FA SS-IPS, 1ms, 180Hz, 1920 x 1080, 2x HDMI, DP
8.560,00 ден
PROJECTOR CEILING MOUNT WANBO, 328 x 141 mm, max.5KG, SILVER, WBCA01
2.000,00 ден
CPU INTEL i7-14700 max turbo 5,4GHz, 20 CORE, 33MB s.1700 TRAY
24.570,00 ден
SSD M.2 512GB KIOXIA EG6 (2230) NVMe Gen4 KEG60ZNS512G
7.050,00 ден
MEMORY USB Type-C 64GB KINGSTON DATA TRAVELER 70 (USB 3.2 Gen 1 speeds), Black, DT70/64GB
450,00 ден