Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Toshiba Chromebook 2: Збогум Windows, OS X и Ubuntu

Андреј

hello world
4 септември 2012
184
470
Варшава, Полска
discord.gg
Пред неколку месеци купив Тошиба Хромбук 2 - еден од најпродаваните лаптопи на Амазон во моментов. И морав да го продадам во Скопје (на некој му се допадна:)) па купив уште еден за мене.

После користење Windows 10+ години, Ubuntu 5+ години и OS X нецели 2 години, можам да кажам дека ова е оперативен систем кој ги задоволи сите мои потреби. Не користам клиент апликации, и за мене ова е најдоброто искуство со лаптоп досега.

Брз, бесшумен, батерија што трае 7 до 9 саати, 1.35кг тежина (како Mac Air 13"), одличен екран IPS 1080p, 4GB RAM, 16GB SSD, USB3, HDMI, SD card итн.

Го препорачувам на секој на кого му треба лаптоп за сурфање, социјални медиуми, филмови и сл. Одличен и како семеен лаптоп. Chrome OS има свои лимити бидејќи е ептен тазе оперативен систем, но има и свои предности. Ако направите математика што ви треба од лаптоп, мислам дека ќе се заљубите во еднoставноста на овој ОС.

За ониe што ги интересира Chrome OS или Toshiba Chromebook 2, тука сум да одговорам на прашања.

Андреј

hello world
4 септември 2012
184
470
Варшава, Полска
discord.gg
25 ноември 2014
1.542
1.975
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Има видео плеер но не содржи многу опции. За филмови со превод обично го користам Subtitle Videoplayer. Во последно време не гледам филмови на лаптоп бидејќи стримам Popcorn Time на хромкаст преку Андроид телефон.
Psst.
https://www.facebook.com/HDCinema4Mobi/posts/441840949330901
*си свирка*

The_Man

poweruser
18 ноември 2009
2.341
2.044
Може друг оперативен да инсталираш на лаптопот, даваат драјвери тошиба?

Андреј

hello world
4 септември 2012
184
470
Варшава, Полска
discord.gg

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Како е тачпедот, може да замени глувче?
Скајп има?
Си принтал некад на ова чудо?

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.948
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
ЊТФ 280$???

Андреј

hello world
4 септември 2012
184
470
Варшава, Полска
discord.gg
Како е тачпедот, може да замени глувче?
Скајп има?
Си принтал некад на ова чудо?

Тачпадот е задоволителен, но не можам да кажам дека е Macbook квалитет. Ми сметаше во почеток што не е толку прецизен, но се навикнав. Има фини гестови и еден од подобрите кои го нема на Macbook е префрлање од таб на таб со три прсти (лево-десно). Не користам глувче, не гледам потреба. Во комбинација со многуте шорткати и оригинална тастатура верувам ќе ја зголемиш твојата продуктивност.

Скајп има само веб чaт засега, но очекувам да пуштат видео и аудио до крајот на годинава. Инсталирав Скајп преку апк фајл ама не работи како што треба сеуште. Како и да е, тоа е следната новина во Chrome OS - инсталирање Андроид апликации.

Принтам на работа со Google Cloud Print. Треба само да имаш принтер со вифи поддржан во листата на Гугл. За инсталација го додаваш мејлот од принтерот и толку е.

Може да му се бапне некако Windows?

Можеби можеш но зошто? :) Нема да работи ни од далеку толку добро како со Chrome OS.

Последна промена:

Andrijeski

poweruser
1 март 2007
2.599
65
andrijeski.net
Торенти можеш да симнуваш со JSTorrent кој чини околу 100 ден. Верувам ќе се појават повеќе вакви бесплатни екстензии наскоро.
Има и бесплатна опција mTorrent, мене ми функционира, иако има багови :)
Сепак верувам дека JSTorrent повеќе се исплати за таква мала цена

Andrijeski

poweruser
1 март 2007
2.599
65
andrijeski.net
Може друг оперативен да инсталираш на лаптопот, даваат драјвери тошиба?
Мислам дека не е баш предвиден други системи да има, така да неверувам дека е „поддржан“.
Останува само да се хакира, иако не гледам поента зошто би ти требал друг оперативен систем за ваква машина. Системот се подига и исклучува за неколку секунди..

Јас си ставив Ubuntu (12) преку Crouton и ми врши работа за некои апликации кои ми се неопходни.
Како што кажа Андреј, префрлање од chromeos на ubuntu и обратно е скоро инстантно (1 секунда) без никаков рестарт.

Можеби можеш но зошто? :) Нема да работи ни од далеку толку добро како со Chrome OS.

Па за да можам да го користам лаптопов со вистински оперативен систем како господин чоек. :D

PandaBomber

hello world
13 јуни 2012
489
669
Каков господин, microsoft не знае што прави плачат сите од metro/modern ui, камо да добиеме алтернатива наскоро... Лаптопов има 16гб меморија, греота е windows да ти ги земе за ништо.

Dark HaCkeR

Баниран/a
14 јули 2009
2.632
1.420
Каков господин, microsoft не знае што прави плачат сите од metro/modern ui, камо да добиеме алтернатива наскоро... Лаптопов има 16гб меморија, греота е windows да ти ги земе за ништо.
16gb меморија и 300 долара ? Добро стрижење, и тоа од оние машинки што се рачните што корнат влакна

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582
Добра цена, но мене ако не е Windows не ми врши работа.

За сурфање постојат таблети и мобилни со iOS и Android за кои сметам дека подобро би ме служеле него чудово.

Башка што без интернет скоро ништо неможеш да правиш.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.588
19.307
Еми кој те тера да го платиш ? Можеш да го користиш и неплатен :)
Ако си ти хакер не се и другите хакери :)

Уште ми должиш сок за тоа што го промарши датумот на издавање на Windows 10 ама нема везе. Ќе те оставам на раат да мислиш дека е повеќе фер да платиш 700 евра за мобилен со 16 гига отколку 250~300 долари за хромбук

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно