Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Телевизори (искуства, препораки, совети, мислења...)

18 септември 2020
927
869
Македонија
Синоќа го сетирав и да пишам први импресии. Со оглед на тоа што телевизорот (PHILIPS 43PUS8007) најмогу ќе се користи за гледање кабловска телевизија мислам дека и не згрешив (можеби немаше да згрешам и да одев со некој поевтин модел :) ). Се мислев помеѓу овој, PHILIPS 43 PUS8507 и SAMSUNG QE 43 Q60BAUXXH. 8507-ката е 3000 ден поскап и не ме бендиса пошто безелот е сребрен, иако тенок некако ми сметаше а Q60-ката беше за 6000 ден. поскапа и мислам дека не ги оправдуваше сретствата заради тоа што како реков најмногу ќе се користи за кабловска телевизија.

Интерфејсот е брз, едноставен и убаво изгледа за око. На демото и на YouTube 4К видеата сликата е одлична а теливизииве на кабелска, знаете, иако ХД се тиња (ќе мора да се бара некое друго решение да се искористи потенцијалот :) ).
Амбилајтот можеби за некои гимик, некои нема да го сакаат ама мене од прва ми се бендиса, дава динамика на содржината. Синоќа гледав ракомет и некако подинамична ја прави играта, исто и филмовите, имате чувство како да е поголем екранот. Звукот е ОК со оглед на тоа колку е тенка "кутијата" ама го поврзав со оптички аудио со сараунд системот така да филмови ќе се гледаат со добар звук :).

Дајте некој предлог (и линкови) што да се инсталира и да се гледаат телевизии со подобра квалитет (ВЛЦ, Коди...?)
STBEMU апликацијата јас би ти ја предложил за вистинско ХД искуство во гледањето на телевизиски канали и за гледање на филмови и серии. Имаш како се инсталира на youtube и верувај ми дека нема да згрешиш. HBO кај мене го нудат а1 ама само во СД резолуција и затоа си ги гледам само македонските канали со антена, а филмови и други канали си гледам преку други апликации.

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.215
Струмица
Амбилајтот можеби за некои гимик, некои нема да го сакаат ама мене од прва ми се бендиса, дава динамика на содржината. Синоќа гледав ракомет и некако подинамична ја прави играта, исто и филмовите, имате чувство како да е поголем екранот.
Конечно некој ме разбира со Амбилајтот. :)

Дајте некој предлог (и линкови) што да се инсталира и да се гледаат телевизии со подобра квалитет (ВЛЦ, Коди...?)
Инсталирај Stremio од Плеј Стор, креирај акаунт во Стремио, инсталирај го Торентио адонот на Стремио за ПЦ, и после напрај Sync Addons на Стремио ТВ.

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.882
3.809
Синоќа го сетирав и да пишам први импресии. Со оглед на тоа што телевизорот (PHILIPS 43PUS8007) најмогу ќе се користи за гледање кабловска телевизија мислам дека и не згрешив (можеби немаше да згрешам и да одев со некој поевтин модел :) ). Се мислев помеѓу овој, PHILIPS 43 PUS8507 и SAMSUNG QE 43 Q60BAUXXH. 8507-ката е 3000 ден поскап и не ме бендиса пошто безелот е сребрен, иако тенок некако ми сметаше а Q60-ката беше за 6000 ден. поскапа и мислам дека не ги оправдуваше сретствата заради тоа што како реков најмногу ќе се користи за кабловска телевизија.

Интерфејсот е брз, едноставен и убаво изгледа за око. На демото и на YouTube 4К видеата сликата е одлична а теливизииве на кабелска, знаете, иако ХД се тиња (ќе мора да се бара некое друго решение да се искористи потенцијалот :) ).
Амбилајтот можеби за некои гимик, некои нема да го сакаат ама мене од прва ми се бендиса, дава динамика на содржината. Синоќа гледав ракомет и некако подинамична ја прави играта, исто и филмовите, имате чувство како да е поголем екранот. Звукот е ОК со оглед на тоа колку е тенка "кутијата" ама го поврзав со оптички аудио со сараунд системот така да филмови ќе се гледаат со добар звук :).

Пробај ИПТВ, тенк ми лејтер. ;)
Повеќе инфо инбокс.

Ljupco94

hello world
4 февруари 2012
131
75
Дечки да препорачате буџет 65ка ?
Ќе се користи за netflix

Последна промена:

Sylvester

hello world
24 март 2009
496
69
Скопје
Вреди ли да се земе Sony A83J (2021 година OLED) сега или да се чека што ќе извадат Sony за годинава па евентуално да паднат уште цените?
Дали имате некој предлог за подобра опција од A83J во тој ценовен ранг?
Малку сум скептик за OLED ( ризик од burn in и low peak brightness) али сликата е прекрасна бар тоа што видов во живо.

Burazer

Баниран/a
29 јануари 2023
267
180
Тука
Малку сум скептик за OLED ( ризик од burn in и low peak brightness) али сликата е прекрасна бар тоа што видов во живо.
Зависи каква ти е намената. Ако ти е гледање ТВ канали уопште не ти треба.
Ако ти е за филмови ондак вреде било кој ОЛЕД. И ОЛЕД со најниска осветленост сигурно нема филм да гледаш со отворени прозорци.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.032
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Вреди ли да се земе Sony A83J (2021 година OLED) сега или да се чека што ќе извадат Sony за годинава па евентуално да паднат уште цените?
Дали имате некој предлог за подобра опција од A83J во тој ценовен ранг?
А зошто баш Sony? кога Sony не произведува OLED панели но ги користи панелите на LG, а од скоро и новите панели на Samsung?

Sylvester

hello world
24 март 2009
496
69
Скопје
А зошто баш Sony? кога Sony не произведува OLED панели но ги користи панелите на LG, а од скоро и новите панели на Samsung?
Зошто LG C2 ми е вон буџет, C1 нема кај нас, а од друга страна Сони процесирање точност на бои и upscale како предност.
Инаку до сега сите тв ми беа LG и навикнат сум на WebOS али и сакам да сменам чисто промена и да видам google tv што има да понуди.

@Burazer највеќе за стриминг филмови серии 90% , 10% гледање тв, гејминг слабо имам PS4 така да мањак HDMI 2.1 на Сонито не ми мења.

Не знам зошто во Србија има поголема гаранција некои брендови 5 години, а кај нас се сите по 2 год.

Sent from my MAR-LX1A using Tapatalk

Burazer

Баниран/a
29 јануари 2023
267
180
Тука
Зошто LG C2 ми е вон буџет, C1 нема кај нас, а од друга страна Сони процесирање точност на бои и upscale како предност.
Инаку до сега сите тв ми беа LG и навикнат сум на WebOS али и сакам да сменам чисто промена и да видам google tv што има да понуди.

@Burazer највеќе за стриминг филмови серии 90% , 10% гледање тв, гејминг слабо имам PS4 така да мањак HDMI 2.1 на Сонито не ми мења.

Не знам зошто во Србија има поголема гаранција некои брендови 5 години, а кај нас се сите по 2 год.

Дакле ако само 10% гледаш ТВ на кој што има лого цело време на каналите нема шо да се секираш за бурн ин. Исто да припазуваш ако гледаш youtube има некои видеа со лого.
Ем у последните години за burn in има освежување на пиклесите така да ако си решен за ОЛЕД не му ја мисли ногу ногу. Шо се вика едншка се живее.

Diablo

hello world
5 ноември 2014
92
166

Ако купуваш Сони од Галерија може да си доплатиш за 5 години. Јас доплатив некоја мала сума пред 2-3 години кога го земав мојот.

barca_aco

read-only
29 август 2014
10
0
Дечки сакам да земам тв 55 инчи големина, максимум до 45 000 ден.
Овие модели ги разгледувам па доколку имате искуство со некој од нив споделете.

4k UHD SMART LED TV LG 55 UQ91003LA, α5 Gen5, Wifi

Salermo

hello world
13 септември 2017
61
21
Preporaka za Tv
Negde okolu 5m (mozebi 5.5m) e dalecina do Televizorot
65'',70" ili 75'' da zemam ?
Da ne se pojavuva slikata vo kockici na pogolem ekran ?
OLED mi e skapo, e sega ima UHD, QLED Nano Cell,
IPS Panel, VA panel, nejasno mi e sto e podobro i dali vredi za parite
ne gi razbiram voopsto.
So garancija kolku sto mozam da vidam, nigde nema 5god (ne racunajki gi TCL. MCL)
Inaku koristam MAXTV na Telekom, i primarno mi e za Televizija gledanje.

Fala unapred

Burazer

Баниран/a
29 јануари 2023
267
180
Тука
Preporaka za Tv
Negde okolu 5m (mozebi 5.5m) e dalecina do Televizorot
65'',70" ili 75'' da zemam ?
Da ne se pojavuva slikata vo kockici na pogolem ekran ?
OLED mi e skapo, e sega ima UHD, QLED Nano Cell,
IPS Panel, VA panel, nejasno mi e sto e podobro i dali vredi za parite
ne gi razbiram voopsto.
So garancija kolku sto mozam da vidam, nigde nema 5god (ne racunajki gi TCL. MCL)
Inaku koristam MAXTV na Telekom, i primarno mi e za Televizija gledanje.

Fala unapred
Ако ти примарно за ТВ не ти треба поголем од 55 инча, пошто на ТВ нема ништо у 4К. Додуша на македонските канали сеупте и 1080p е луксуз, затоа ќе гледаш нечиста слика на каналите кои не се 1080p, тогаш земи си кои шо нудат 5 год гаранција. Ако земеш 65 или поголем е богами дури тогај ке гледаш коцки.
Ако има Хисенсе некој модел, а и TLC важеше за добар бренд.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.289
5.265
Скопје
hackitfree.github.io
Ако ти примарно за ТВ не ти треба поголем од 55 инча, пошто на ТВ нема ништо у 4К. Додуша на македонските канали сеупте и 1080p е луксуз, затоа ќе гледаш нечиста слика на каналите кои не се 1080p, тогаш земи си кои шо нудат 5 год гаранција. Ако земеш 65 или поголем е богами дури тогај ке гледаш коцки.
Ако има Хисенсе некој модел, а и TLC важеше за добар бренд.
Хисенсе (y)

Salermo

hello world
13 септември 2017
61
21
Pod 65inci ne mozam da zemam bidejki daleku e, ne se gleda.
Inaku 5god garancija nema (osven st, tcl i slicno, koi se so pomali ekrani)
Dali da zemam QLed ili Uhd 65inchi
Dali so QLed (vo odnos na Uhd) ima pomala moznost za necista slika i kocki (za Tv kanali)

acekorg

hello world
5 октомври 2010
413
672
Pod 65inci ne mozam da zemam bidejki daleku e, ne se gleda.
Inaku 5god garancija nema (osven st, tcl i slicno, koi se so pomali ekrani)
Dali da zemam QLed ili Uhd 65inchi
Dali so QLed (vo odnos na Uhd) ima pomala moznost za necista slika i kocki (za Tv kanali)

Немаш пишано буџет…
Ако QLED од Q70 моделот па нагоре тогаш мислам добар избор е.

Ако е Q60… тогаш можда вреди да видиш нешто од LG NanoCell пошто тие и поефтините имаат AI upscaling на сликата, што не знам колку е практично добар ама го има.
Тоа ќе го подобри делот што MaxTV има слаб квалитет на слика споредено со тоа што телевизорот е голем и подржува 4К.
Најдобро да го видиш у продавница по можност со ТВ сигнал или понеси на УСБ драјв едно 720p и едно FullHD (иако MaxTV е 1080i а не 1080p ама тоа е друга тема на муабет).

Или
Иди на некој онлајн калкулатор за димензија на пиксели па пресметај.

На 65” најчиста слика ќе има пиксел со димензии 0.37 x 0.37mm
FullHD стрим од Netflix, Youtube ќе има 0.75 x 0.75mm
MaxTV ќе ги има популарните канали во 0.75mm во некоја да речеме псевдо симулација (прочитај за 1080i резолуција како е поразлична од 1080p) па до 1.1mm пошто ако не се лажам некои се сеуште у 720p.

Назад на темата, мислам дека нема да е забележливо толку на коцки, пиксел помал од 1мм гледан од далеку ама не очекувај да се воодушеват другарите каков телевизор си купил ако им пуштиш MaxTV (За среќа спортските канали ги има у HD па за утакмици можеш да викаш друштво ;))

Salermo

hello world
13 септември 2017
61
21
Budzetot mi e do kaj 70000 den , plus minus uste.
Razgleduvav i 5 god garancija ima samo Sony za Tv od 65" pa nagore, taka da akcentot mi e na sony

Ovoj go gledav, sto e razlika pomegu XR i KD ?
E sega, vo Sony galerija mi davaat 5 god garancija, a tamu e 90000den, a vo neptun e 77000 a pisuva 2god garancija (ne sum prasal vo zivo)
Мислењето е автоматски споено:

Ili podobro od ovoj Sony, e Qled od Samsung, bidejki tuka negde e cenata

Julian

lurker
20 август 2016
521
352
Razgleduvav i 5 god garancija ima samo Sony za Tv od 65" pa nagore, taka da akcentot mi e na sony

E sega, vo Sony galerija mi davaat 5 god garancija, a tamu e 90000den, a vo neptun e 77000 a pisuva 2god garancija (ne sum prasal vo zivo)

Мислам дека може да се докупи дополнително гаранција за да стигне 5 години.

gloria borger

hello world
10 мај 2018
447
841
херцажа
5 god garancija

Samo nekako mnogu pari mi e za Hisense

Ako moze nekoj od poupatenite, sto gi razbiraat televizorive da mi dade pamet
Малку пари е за хајсенсов, а многу пари е за сонито што си запнал, ама џабе ќе објаснувам, решен си веќе што да купиш без разлика што ќе ти каже некој "по упатен".

Salermo

hello world
13 септември 2017
61
21
E ajde de kazi.
Nisto ne si kazal.
Pogore mi sugeriraa 55 inci
Jas 55 ne sakam da kupam bidejki e daleku, ne se cita .
Merev i 5.5m a od koso i skoro 6m ima.
5 god garancija mnogu malku imaat, zatoa gi postirav tie dva modela, a imaat i drugi koi se skoro plus minus ista cena:
Ne mi e jasno sto dzabe ke objasnuvas,
ako imas nesto da objesnis i imas poznavanje, poveli, daj sugestija
Pozz

Imase i predlog Lg i Samsung, ama poradi garancija od 2 god, sakam da gi zaibikolam
Sony iznad 65inci vo galerija mi davast garancija 5godini i Hisense imaat

Todor91

lurker
8 јануари 2008
859
793
Дечки, некој да ми помогне како да се преинсталира андроид на Grundig тв? Гледав youtube и се закочи видеото после неколку секунди се изгаси и пак се уклучи и цело време се рестартира т.е се појавува логото и потоа логото на андроид и така цело време....

The-spiki

hello world
26 април 2008
140
183
www.spiki.mk
The-spiki's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-5820k x99, DEEPCOOL Captain 24
Motherboard
MSI SLI X99S Krait Edition
Storage
Samsung Evo 850 250gb
PSU
Thermaltake Toughpower DPS G 850W
RAM
CORSAIR 32GB Vengeance LPX DDR4 2666MHz
Video card
GIGABYTE GV-N970G1 GAMING-4GD GeForce GTX 970 4GB
Case
NZXT H440 Razer
Mouse
SteelSeries Rival
Keyboard
SteelSeries Merc
Audio
SteelSeries Siberia v2
Monitor
LG 34UM67
OS
Slackware Linux
@Salermo

Точно тој модел земи го.

XR модели имаат подобар процесор од KD.
Тој модел, XR full array led, многу подобра слика и на дневно светло се гледа убаво без да затемнуваш соба.

Јас добив 5 години гаранција на купено во Нептун. Без додатно плаќање.
Стандардно е 2 а за додатно, т.е. вкупно 5, мора да го регистрираш продуктот.
Значи треба да се пополни онлајн образец, со сериски број итн.
Провери да ли уште постои таква акција. Што знам, можно е да престанале.

Продавица во Сити Мол, побарај го Армин, профи како продавач и добро знаење има за ТВ техника.

Сони Серија 90, иако технолошки е „постара“ технологија (ЛЕД) има Full Array LED, а инаку модели со К се од 2022.
Колку што паметам панелот е од Самсунг.

QLED од Самсунг за тие пари има/имаше само во послаби модели (серија 70 и 80).

Јас за исти пари си купив од двете опции (поточно 75ки, беа по 125 иљади денари ) , пред ~ 3 месеци, за црн петок 4K UHD SMART TV, SONY XR 75 X90 KAEP, 75"(190.5cm), Cognitive XR, 100 Hz и моделот од Сони ми е подобар. Споредив на неколку филмови, Нетфликс итн.

За да се распаметиш од слика се разбира треба подобар сигнал отколку МаксТВ што има моментално, значи Нетфликс, ХБО, Бравиа Кор.
Со претплата на МаксТВ од Телеком можно е да имаш ХБО макс. Провери си тоа, јас имам вклучено во пакет. На тв само мора да се „активира“ по мобилен.
Бравиа стриминг сервисот има акција (или барем имаше), една година без пари за секој купен тв од Бравиа модели (како тој што го размислуваш).
Може да се инсталираат ИПТВ / СТБ апликации... Коди...

Burazer

Баниран/a
29 јануари 2023
267
180
Тука
Каков бе црни фул ареј за лед ТВ 70000 ден кога има поефтин ОЛЕД?
Поарно земи го наслабиот ОЛЕД, неспоредливо ке е подобар од фул ареј кој дава сива наместо црна боја.И VA панелите имаа подобра црна боја и контраст од ИПС.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно