Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Телекабел оптички пакети

Exhumed

hello world
23 август 2016
54
121
Ohrid
Exhumed's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 9800X3D - AIO LIAN LI GALAHAD II TRINITY SL-INF 360 ARGB
Motherboard
Gigabyte X670 AORUS ELITE AX AM5 DDR5 6666MHz OC
Storage
SAMSUNG 2TB SSD 980 Pro M.2
PSU
850W BE QUIET! STRAIGHT POWER 12 Platinum
RAM
32GB(2x16GB) 6000MHz CL30 G.SKILL Trident Z5 NEO RGB AMD EXPO
Video card
4070 Ti Asus Tuf Gaming Oc 12gb
Case
LIAN LI E-ATX O11 DYNAMIC EVO Mid-Tower
Mouse
G pro x Superlight
Audio
HyperX Cloud II Gaming Headset - 7.1
Monitor
Alienware AW2723DF 27" 1440p 280hz
Значи џабе да се јавувам, нема решење? Кај мене не е проблем толку ќе ми замрзне на 3 секунди еднаш на 25мин и после се се враќа во нормала лос си е на 0%.
Ама во битен момент ако е, ќе треба да скршам нешто хах
Џабе ке се јавуваш, пробај случајно да провереш проблемо да не е до кај тебе, извади ги каблите од модемо од телекабел и рутеро, почекај 5-10 мин, уклучи го модемо па рутеро, рестартирај го рутеро, смени днс сервер, напрај reset на network и некој такви работи, изгуглај има видеа. јас тогаш додека имав пакет лос се направив и нови кабли и нов рутер за да проверам да не е кај мене проблемо али не беше до кај мене.

Boco1987

hello world
25 март 2017
303
352
Скопје
Значи џабе да се јавувам, нема решење? Кај мене не е проблем толку ќе ми замрзне на 3 секунди еднаш на 25мин и после се се враќа во нормала лос си е на 0%.
Ама во битен момент ако е, ќе треба да скршам нешто хах
Џабе ќе се јавуваш, истиот проблем го имам веќе цела година, само кај мене не се 3 секунди туку околу 2 минути.

Markeloff__

read-only
23 февруари 2022
21
14
Ауф момци ме пресековте сега хах, ајде ќе ѕирнам баш, што како, а дали случајно има други оператори што се без договор ?

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.069
14.167
Ауф момци ме пресековте сега хах, ајде ќе ѕирнам баш, што како, а дали случајно има други оператори што се без договор ?

Ако не се селиш во странство наскоро не гледам зошто би ти менувало дали има договор. Секако ти треба интернет. Пред малку дискутирав со пријател кој исто беше убеден дека без договор е најдобро. Јас мислам дека одамна поминаа времиња на превари, клаузули со ситни букви во договорите итн. Договор не би склучил само со оператор за кој има сериозни поплаки. А договор може да носи и бенефити односно попусти, бонуси итн.

Markeloff__

read-only
23 февруари 2022
21
14
Ако не се селиш во странство наскоро не гледам зошто би ти менувало дали има договор. Секако ти треба интернет. Пред малку дискутирав со пријател кој исто беше убеден дека без договор е најдобро. Јас мислам дека одамна поминаа времиња на превари, клаузули со ситни букви во договорите итн. Договор не би склучил само со оператор за кој има сериозни поплаки. А договор може да носи и бенефити односно попусти, бонуси итн.
Не знам уште колку време ќе сум Скопје. А дома си имам нормален интернет.

Burazer

Баниран/a
29 јануари 2023
267
180
Тука
Договор не би склучил само со оператор за кој има сериозни поплаки. А договор може да носи и бенефити односно попусти, бонуси итн.
Исто така и ако ти текне да ги откачеш од некоја причина че плаќаш казна - парички.
А бонусите се илузија, пошто преставените цени се поскапи.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.069
14.167
Исто така и ако ти текне да ги откачеш од некоја причина че плаќаш казна - парички.
А бонусите се илузија, пошто преставените цени се поскапи.

Ако си на стан некаде во друг град, разбирам. Но дома не гледам зошто би откачил стабилен интернет. Претходно имав мобилни на еден оператор, интернет на друг а телевизија на трет. Сега сите ги комбинирав на еден и ми дојде за исти пари да имам поголема брзина на интернет, повеќе канали на тв и плус уште еден мобилен број на претплата.

Burazer

Баниран/a
29 јануари 2023
267
180
Тука
Ако си на стан некаде во друг град, разбирам. Но дома не гледам зошто би откачил стабилен интернет. Претходно имав мобилни на еден оператор, интернет на друг а телевизија на трет. Сега сите ги комбинирав на еден и ми дојде за исти пари да имам поголема брзина на интернет, повеќе канали на тв и плус уште еден мобилен број на претплата.
TV каналите веќе се нешто шо не вредат 5 пари од бивша југославија. Тоа малце шо ги гледам се Фоксовите и уште неколку филмски, мада можам и без нив. Ради старите дома ја чувам кабелската, иначе че го фрлам одма. И така нема да се секирам кога ке грме.
За филмови од УСБ и јутуб највеќе го користам. 40/50 од телелкабел за 600 ден е нешо шо може да се сања од другите 2-3 оператора. Мобилен на лајка за 1600 денара за 360 ден. (134 ден месечно). И за татко ми имам исто лајка.
Апсолутно немам потреба од повеќе.
Познавам ликови кои плаќаат и нетфликс и дизни и слично а скоро и да не ги користат. Битно се чуствуваат поубаво.
Дакле јас плаќам месечно 1318 ден мечено за кабелска ТВ, оптички интернет и два мобилни.
А ти буразеру?

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.069
14.167
TV каналите веќе се нешто шо не вредат 5 пари од бивша југославија. Тоа малце шо ги гледам се Фоксовите и уште неколку филмски, мада можам и без нив. Ради старите дома ја чувам кабелската, иначе че го фрлам одма. И така нема да се секирам кога ке грме.
За филмови од УСБ и јутуб највеќе го користам. 40/50 од телелкабел за 600 ден е нешо шо може да се сања од другите 2-3 оператора. Мобилен на лајка за 1600 денара за 360 ден. (134 ден месечно). И за татко ми имам исто лајка.
Апсолутно немам потреба од повеќе.
Познавам ликови кои плаќаат и нетфликс и дизни и слично а скоро и да не ги користат. Битно се чуствуваат поубаво.
Дакле јас плаќам месечно 1318 ден мечено за кабелска ТВ, оптички интернет и два мобилни.
А ти буразеру?

Секој според потребите. Стилови на живеење.

Но сепак јас мислам дека тоа не оправдува имање или немање на договор со оператор. Луѓето бегаат од договори а со години во континуитет имаат мобилни и интернет. И тоа најчесто со истите оператори. Тоа ми беше муабетот. Ако математиките излегуваат дека припејд е поефтино тогаш ОК. И јас би сакал но немам време да проверувам секој по одма колку има кредит, па да надополнувам, или да ги читам промоциите на операторите па да вклучувам опции. Плус од оператор со договор мене телефонче ми излегува бесплатно на секои 18 месеци. Но нејси.

На темава луѓето се жалат за лош интернет ама бегаат од договори. Сакав да кажам дека подобро е само со оператор каде со договор е поефтино отколку без договор.

Последна промена:

Burazer

Баниран/a
29 јануари 2023
267
180
Тука
Сакав да кажам дека подобро е само со оператор каде со договор е поефтино отколку без договор.
А1 немаат оптика ем се поскапи. Телеком тек почнува , ама е далееееко од поефтин.
Ајде кажи кој тоа оператор нуди со договор а е поефтино? Хајде реци нам ако бога знаш?

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.069
14.167
За жал „поефтино“ и „подобро“ многу често не одат рака под рака. Има и исклучоци се разбира. Ако нема подобар провајдер во одреден град или населба, тогаш нема што да се прави. Но дискусијава веќе се насочува кон снобизам а никако не сакам да звучам така. Плус оваа тема е за телекабел.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.293
5.269
Скопје
hackitfree.github.io
Абе ич не се секирај - за во Скопје барем - Телекабел ти се најдобар избор ! Ај се жалеле некои имало прекини на други места по Македонијава :cautious:
ЈАс сум у Центар Скопје и презадоволен сум од услугата ! Најбољи се (y)

Burazer

Баниран/a
29 јануари 2023
267
180
Тука
За жал „поефтино“ и „подобро“ многу често не одат рака под рака. Има и исклучоци се разбира. Ако нема подобар провајдер во одреден град или населба, тогаш нема што да се прави. Но дискусијава веќе се насочува кон снобизам а никако не сакам да звучам така. Плус оваа тема е за телекабел.
Веќе си и преуморен, па се порекнуваш сам себе од претходниот коментар.
Сакав да кажам дека подобро е само со оператор каде со договор е поефтино отколку без договор.
Но дискусијава веќе се насочува кон снобизам а никако не сакам да звучам така.
Не сакаш, ама поспиен си и звучеееш така.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.069
14.167
Веќе си и преуморен, па се порекнуваш сам себе од претходниот коментар.

Не сакаш, ама поспиен си и звучеееш така.

Не си ме разбрал. Оператори како телеком, А1 итн. нудат услуги и без договор (времетраење). Само што така кај нив е поскапо.

Burazer

Баниран/a
29 јануари 2023
267
180
Тука
Не си ме разбрал. Оператори како телеком, А1 итн. нудат услуги и без договор (времетраење). Само што така кај нив е поскапо.
Е сега откако си наспан и одморен го кажа како шо треба. Дакле поскапо и полошо (А1).

Nikola_sr

hello world
3 септември 2007
303
28
Џабе ке се јавуваш, пробај случајно да провереш проблемо да не е до кај тебе, извади ги каблите од модемо од телекабел и рутеро, почекај 5-10 мин, уклучи го модемо па рутеро, рестартирај го рутеро, смени днс сервер, напрај reset на network и некој такви работи, изгуглај има видеа. јас тогаш додека имав пакет лос се направив и нови кабли и нов рутер за да проверам да не е кај мене проблемо али не беше до кај мене.
Џабе ќе се јавуваш, истиот проблем го имам веќе цела година, само кај мене не се 3 секунди туку околу 2 минути.
Ај вака, малце повеќе време барам низ интернетов најдов интересно нешто :

Јас ја најдов таа опција во мојот рутер, ја исклучив, и немам дропови на пакети втор ден. Ќе ви пишам ако нешто се смени, али опцијата SIG ALG направи промени кај мене, бар засега...

Exhumed

hello world
23 август 2016
54
121
Ohrid
Exhumed's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
G pro x Superlight
Audio
Monitor
Ај вака, малце повеќе време барам низ интернетов најдов интересно нешто :

Јас ја најдов таа опција во мојот рутер, ја исклучив, и немам дропови на пакети втор ден. Ќе ви пишам ако нешто се смени, али опцијата SIG ALG направи промени кај мене, бар засега...
Баш интересно, браво. Ај и јас ќе тестирам утре, да видемо како ќе е.

Burazer

Баниран/a
29 јануари 2023
267
180
Тука
На крај испаѓа дека не било до Телекабел, туку само до сетинзи на рутер.

Exhumed

hello world
23 август 2016
54
121
Ohrid
Exhumed's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
G pro x Superlight
Audio
Monitor
На крај испаѓа дека не било до Телекабел, туку само до сетинзи на рутер.
Кај мене беше дефинитивно до телекабел, една година пакет лос цело време, а сега немам, а немам сменето ништо во рутерот. Али ако помага за гејминг и подобро искуство имаш може да се проба, плус еве на @Nikola_sr му помогнало.

Burazer

Баниран/a
29 јануари 2023
267
180
Тука
Кај мене беше дефинитивно до телекабел, една година пакет лос цело време, а сега немам, а немам сменето ништо во рутерот. Али ако помага за гејминг и подобро искуство имаш може да се проба, плус еве на @Nikola_sr му помогнало.
А ти паднало ли на памет дали тај пакет лос уопште ти смета? Или ти е само битно коа правеш проверки да не покажува лоши бројки? Ај тие шо работат онлајн викаат дека има смета ако се губе конецијата, ама дали и е и кај тебе така?

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro
А ти паднало ли на памет дали тај пакет лос уопште ти смета? Или ти е само битно коа правеш проверки да не покажува лоши бројки? Ај тие шо работат онлајн викаат дека има смета ако се губе конецијата, ама дали и е и кај тебе така?
Смешни сте веќе со релативизирањето на лошиот квалитет на услуга.

Burazer

Баниран/a
29 јануари 2023
267
180
Тука
Смешни сте веќе со релативизирањето на лошиот квалитет на услуга.
Лош квалитет на услуга е едно. Тоа е јасно ко сунце. Ама со глупостите како мерење на такозвани пакет лос, тоа е не да е смешно туку е ритард.
И не ги бранам ја телекабел у вај случај. Без разлика на кој провајдер спомнувањето на пакет лос на од страна на обичен корисник на кој не му треба професионално интернето е ретардирано.

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro
Лош квалитет на услуга е едно. Тоа е јасно ко сунце. Ама со глупостите како мерење на такозвани пакет лос, тоа е не да е смешно туку е ритард.
И не ги бранам ја телекабел у вај случај. Без разлика на кој провајдер спомнувањето на пакет лос на од страна на обичен корисник на кој не му треба професионално интернето е ретардирано.
Нормално е да нема packet loss, а не обратно. Не се работи само за играње и професионална работа. Еден пример на ефект од packet loss е да ти сецка аудио или видео повик, а тоа е сервис кој го користат скоро сите.

Godlike

lurker
11 октомври 2014
881
1.012
Нормално е да нема packet loss, а не обратно. Не се работи само за играње и професионална работа. Еден пример на ефект од packet loss е да ти сецка аудио или видео повик, а тоа е сервис кој го користат скоро сите.
На кој му објаснуваш, во реалниот свет не смеe да има ни 1% packet loss.
Сум контактирал neotel и telekabel, да проверат загуби на пакети во Бугарија.
Забелажав кога рутира преку Бугарија има некој лажен packet loss во CMD, со командата tracert.
Додека користам pathping ми дава целосен резултат по неколку минути со 0%
Мислењето е автоматски споено:

1678694521203.png

Последна промена:

Exhumed

hello world
23 август 2016
54
121
Ohrid
Exhumed's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
G pro x Superlight
Audio
Monitor
Нормално дека смета, пакет лос е најлошото нешто на тој што игра онлине игри.

Нови мислења

Последни теми

ит маркет

На врв Дно